Matt, kako ste vi s doktorom dogovorili imunološke pretrage, i od koga ste dobili uputnice?
Printable View
Matt, kako ste vi s doktorom dogovorili imunološke pretrage, i od koga ste dobili uputnice?
Vrci teško...dr.L je rekao da nam nisu potrebne da se one tek kod spontanog prepisuju tako da smo se vrtjeli u krug ,a htjeli smo ih napraviti. Onda je draga išla kod svog soc.gina, ne sječam se više po što, i taj dan je dobila katastrofalan nalaz AMH-a, tako da se kod njega rasplakala od jada i čovjek joj je prepisao sve živo što treba i ne treba. Eto, sasvim slučajno....
Kako si ti? Kakva je situacija?
Ne sviđa mi se ovo. Što njega košta napisati preporuku da vi obavite tu pretragu? A onda je stvar vašeg liječnika opće prakse i ginekologa hoće li vam dati uputnicu za to.
Primjerice ja nisam imala nijedan spontani (srećom), pa smo svejedno išli obaviti kariogram (nakon 2 neuspješna MPO), iako navodno za kariogram daju uputnicu tek kad se dogode bar 2 spontana. Srećom nalaz je OK, al mogao je možda pokazati neku nepravilnost koja bi nam rekla "Aha, gle, imamo problem radi kojeg se zametak ne prima, nema smisla da se mučimo psihički i fizički s postupcima, i na kraju krajeva ih skupo ih plaćati; velika je šansa da se zametak neće nikada primiti, odustajemo. Hajdemo prioritete u životu prebaciti na nešto drugo. Hobije, pokušaj posvojenja djeteta, građenje karijere...whatever"
Ionako ne koristimo resurse državnih ustanova za MPO, što po zakonu imamo pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja, nego MPO postupke plaćamo iz svog džepa privatnicima. Najmanje što onda možemo iskoristiti iz zdravstvenog osiguranja je obaviti te neke specifične pretrage.
Moja preporuka je - ako smatrate da vam to treba i želite to obaviti - inzistirajte na tome.
Možda sam u krivu, ali eto - ja bih tako postupila.
Meni je dr nakon dva neupjela mpo, odmah dao preporuku na dosta pretraba, sad, ja nemam pojma, jel ista toga ima veze s imunologijom. I od svega toga, moj soc ginic mi nije tija dat uputnicu za trombofiliju jer nisam imala spntane.
Oprosti Moe, ali na ovo moram reagirati jer parovi koji idu privatnicima (i to je naravno njihovo pravo) isključivo idu zbog svoje volje i želje, pa zapravo vi vašom voljom, kako si se izrazila, plaćate iz svog džepa privatnicima. Nitko vas na to ne tjera. Pa eto, i ja za sebe smatram da imam pravo, kao i svi drugi parovi, bez obzira liječe li se privatno ili državno, nakon više neuspješnih MPO pokušaja na dodatne pretrage tipa za trombofiliju, kariogram... Pa ih nisam uspjela dobiti ni nakon 7 neuspješnih IVF/ICI postupaka. Ne znam zašto biste vi trebali biti u tome povlašteni (tako barem ispada iz tvog posta),
Žao mi je ako sam nekog uvrijedila, to mi nije bila namjera. Možda si malo izvukla iz konteksta rečenicu no dobro, ne zamjeram, kao što ne želim ni da se meni zamjera to što sam iznijela svoje mišljenje.
Mišljenja sam da svi imamo pravo na ravnopravno liječenje s postizanjem konačnog cilja, a to je upravo ovo što piše u tvom potpisu: "zagrliti svoje dijete", i da svatko treba ustrajati u svojim namjerama i vjerovati u uspjeh. Slažem se da ti (i svi ostali koji smo u istom problemu) imamo pravo na dodatne pretrage ako se za to ukaže potreba. Nisam istraživala tvoju arhivu postova, da vidim koja je bolnica, koji je liječnik, koje pretrage smatraš da trebaš, jeste li se raspitali kod MPO liječnika za te pretrage, tražili da ih obavite, koje je liječnikovo objašnjenje da pretrage nisu potrebne; ali mislim da je 7 neuspješnih postupaka definitivno indikacija za daljnje istraživanje u čemu je problem neuspjeha.
Ne smatram da smo "mi" povlašteni, nego da jednostavno liječnika privatnika apsolutno "ne košta" da napiše preporuku, jer mu neće HZZO brojati koliko je novaca/resursa potrošio na pacijent(ic)e. Pacijentica svakako mora otići liječniku koji ovisi o HZZO-u i onda o njegovoj dobroj volji ovisi hoće li izdati uputnicu.
Ja sam osobno imala sreće da je liječnica MPO dala preporuku za pretragu, a liječnica opće prakse bezpogovorno napisala uputnicu za mm i mene.
Moj prethodni post je bio više vezan za čuđenje zašto drugi liječnik MPO (privatnik) ne želi napisati preporuku za pretragu. Ni u jednom trenutku nisam pomislila na to da parovi koji se liječe kod privatnika imaju prednost ili veća prava na dodatne pretrage nego parovi koji se liječe u Vuk Vrhovcu, Vinogradskoj, Svetom Duhu, Rijeci, Osijeku.
Za liječnike MPO koji rade s HZZO-om se uopće ne čudim da neće dati preporuku obzirom na silna ograničenja koja im postavljaju radi gubitaka u zdravstvu, radi dugovanja prema veledrogerijama itd. Žalosno. Jako žalosno. I traumatično za sve kojima se uskraćuje pravo na liječenje, radi ograničenja broja pacijenata koje smiju primiti, broja uputnica koje smiju izdati, broja recepata koje smiju napisati, dugih lista čekanja itd itd. Upravo zato i odugovlače postupke, šalju na ponovljene spermiograme po 2-3 puta, pa andrologu, pa pronalaze ciste, pravno i psihološko savjetovanje, na koje se opet čeka, pa brisevi koji se čekaju, pa stavljaju žene na razne terapije, pa ne rade jer su godišnji odmori, praznici, blagdani itd itd.. samo da bi dobili na vremenu ili eventualno obeshrabrili pacijente.. A vrijeme leti, godine prolaze, mislimo da smo cilju sve bliže jer "jednom mora uspjeti" a ustvari su nam šanse s godinama starosti sve manje. Statistika živorođene djece iz MPOa uvelike ovisi o godinama pacijentice. Tako da sve to što cirkusiraju po bolnicama i odugovlače je definitivno na štetu nama koji trebamo liječenje.
Imam i slično negativno iskustvo, gdje me liječnik privatnik fizioterapeut uputio na dodatnu pretragu, liječnica opće prakse izdala uputnicu, a liječnik specijalist u bolnici koji radi tu pretragu nije htio napraviti pretragu, iako sam imala uputnicu jer "on za to ne vidi indikacije". Uputnicu su naravno zadržali, i ta bolnica će se naplatiti od HZZO-a za tu moju pretragu koju su navodno napravili, a liječnik specijalist u bolnici i ja znamo da nisu. Zašto nije napravio? Jer smatra da neće neki tamo privatnik njega učiti pameti, i govoriti koja meni pretraga treba... I tako sam ja otišla bez obavljena posla.
Vjerujem da ćeš se ipak uspjeti izboriti za pretrage koje smatraš da su vam potrebne, a sa ciljem što boljeg i uspješnijeg liječenja i u konačnici uspjeha - trudnoće!
Ako nikako drugačije, možda da porazgovaraš s nekim od liječnika MPO privatnika o situaciji, i upitaš ga da bi prije daljnjih postupaka/liječenja voljeli obaviti pretrage i može li napisati preporuku?
Od srca želim uspjeh već u sljedećem pokušaju, i da što prije zagrliš svoje dijete!
Curke ako neka ima problema sa umetanjem utrogestana kao sto sam i ja imala nek javi.... Ja nasla super rjesenje!!! Bas sam si happy
E da i ne znam jel znate vise pravno i psiholosko nije potrebno!
Ma nisi nikoga uvrijedila, i naravno da imaš pravo na svoje mišljenje, ali je malo ta tvoja rečenica zvučala prepotentno pa sam reagirala.
Vidim da se slažemo u bitnom, a to je da bi svi trebali imali pravo na dodatne pretrage. I moja anamneza ovdje nije ni bitna, niti s kim sam i o čemu razgovarala, samo sam htjela ukazati na to da se nekome daju pretrage, a drugima ne (mislim na soc. ginekologe koji su u konačnici ti koji daju uputnice).
Važno da se kužimo.
Vjerujem da bi možda promjena liječnika pomogla, ako već postojeći ne želi "surađivati". Svakako je važno da pitaš jer sumnjam da će te oni sami poslati na pretrage ako već dosad nisu.
MM i ja imamo istu liječnicu opće prakse. Kad smo otišli kod nje po uputnicu za MM za kariogram, usput je izdala i meni, da ne moram kod ginekologa. Možda da probaš tako - kod liječnika opće prakse? Ali mislim da prije svega moraš imati neku preporuku liječnika MPO.
Evo, ja MORAM reći..nikada, ali bas nikada mi doktori (opća i ginekologica) nisu pravili probleme oko uputnica sto se tiče silnih pretraga za MPO. Dapače moja me ginekologica poslala sama na bezbroj pretraga jer nisam nikada ostajala trudna (nakon 8 ET USPJELI). I sada, kad smo ponovno krenuli u bitku, čini mi se da mi maksimalno izlaze u susret.Kad vidim kakvih sve problema imate cure uvijek se zabezeknem. Pored svih čekanja i gubljenja godina na pokušaje, zar bi nas još i one trebale kočiti u tome?
P.S. hvala mojim doktorkama ::))
joj, užasno mi je ovo čitati... ginekolog ili liječnik opće prakse MORA izdati uputnicu ako postoji preporuka specijalista (bilo privatnika ili ne). prijavite ih, sjedite im na glavi i borite se rukama i nogama da ostvarite svoja prava! fakat ne kužim kako neki stvaraju užasne probleme dok drugi bez razmišljanja pišu sve što je potrebno i više...
Tako je Frka!
Recite tim spodobama od ginekologa koji vam uskraćuju pravo na receptne i uputnice za potrebne pretrage, da ste se informirali u Ministrstvu i HZZO-u o svojim pravima i ako vam ne napiše uputnice da znate što ćete poduzeti. (prijaviti ih)
Meni je uvijek odabrani ginekolog dao sve recepte i uputnice, imao je vremena za razgovor sa mnom, za savjet... i mada sam trudnoću vodila kod privatne liječnive, uvijek je, ustalom kako to i treba biti odabrani ginekolog, bio spreman me pregledati tijekom trudnoće.
Ja sam se s prvim primarnim svadila, jer mi nije htio dati više od jedne kutije utrogestana za 15 dana nakon transfera, a do tad mi je na osnovu privatne povijesti bolesti dao uputnice (SAMO hormoni i CB), al tada je rekao da on meni ne može davati sve što meni treba za moju umjetnu oplodnju. Nakon što sam ja rekla da je to moje pravo, rekao mi je da tražim drugOg ginekologa. I našla sam. Mijenjajte primarne ako vas zezaju (ja sam zaključila da ovaj moj ne voli mpo i otišla sam od njega). Za dodatne (posebne) pretrage mrate imati preporuku od MPO doktora, i na osnovu toga, MORATE dobiti uputnice.
Željkica, Vrci kad pravite test? ja sam malo nestrpljiva... danas mi je 12. dan nakon inseminacije...jel prerano? jedini simptom koji bi mogao biti su bolne grudi,ali i inače me pred svaku menstruaciju bole,jedino što je sad jača bol..
pitanje za sve: jel dobijete uputnicu za vađenje bete ili idete privatno i plaćate?
Vrci sta se dogada, javljaj nam se!
Ivanica ja uvijek dobijem uputnicu za betu.
curke sutra imam svoj prvi transfer, dali trebam ujutro utrice staviti ili ne
popij utriće
e pa da nisam se ni sjetila.. hvala
Što dr. Radončić radi i u Samoboru, kod Škvorca?
Je li to nešto novo?
http://www.poliklinika-skvorc.hr/ind...se-predstavimo
Vrci, dr Radoncic radi u Viliju, ta informacija od poliklinike Skvorc je malo starija, iz vremena kad im je doktor uskakao kad im je trebalo
Pa Škvorc je napravio novu web stranicu, i njega i dalje navode... Mogli su to onda ispraviti
(naime, kako sam naišla na to - tražila sam broj telefona jer sutra tamo vadim betu. kad sam vidjela novi web odlučila sam malo prošnjofati)
Beta 1,5
Kaže Luči da ga nazovem kad dođe menga, da ćemo vraćati ona dva smrznuta. Samo nisam pitala u kojem ciklusu, to ću onda ispitati
Evo možda uskoro od mene saznate cijenu i iskustvo fet-a 8-)
Zao mi je sto to moramo od tebe saznati
Vrci žao mi je jakoooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A eto, tu smo skupa...
Kakvi su vaši daljnji planovi?
Vrci draga drži se...
Vrci :love2:
Vrci draga:love2:
Mi ćemo na fet, samo ne znam kad. Rekao je dr da mu se javim kad dođe menga. Valjda bude sutra došla, mrzim ove grčeve nakon postupka.
Sad pokušavam opet vidjeti što nije bilo ok. TSH mi se sredio, čak je bio i malo niži - ne znam je li to problem. Morat ću pitati L-a što misli o tome...
Elena, kako si ti? :love:
Dobro sam draga,planiram ovih dana nazvati Lucija da se dogovorimo za kraj 11mj.za postupak ,pa se tome veselim sad, a sta cu ,nada umire posljednja
Elena,divim se tvojoj hrabrosti..