Žao mi je ako sam nekog uvrijedila, to mi nije bila namjera. Možda si malo izvukla iz konteksta rečenicu no dobro, ne zamjeram, kao što ne želim ni da se meni zamjera to što sam iznijela svoje mišljenje.
Mišljenja sam da svi imamo pravo na ravnopravno liječenje s postizanjem konačnog cilja, a to je upravo ovo što piše u tvom potpisu: "zagrliti svoje dijete", i da svatko treba ustrajati u svojim namjerama i vjerovati u uspjeh. Slažem se da ti (i svi ostali koji smo u istom problemu) imamo pravo na dodatne pretrage ako se za to ukaže potreba. Nisam istraživala tvoju arhivu postova, da vidim koja je bolnica, koji je liječnik, koje pretrage smatraš da trebaš, jeste li se raspitali kod MPO liječnika za te pretrage, tražili da ih obavite, koje je liječnikovo objašnjenje da pretrage nisu potrebne; ali mislim da je 7 neuspješnih postupaka definitivno indikacija za daljnje istraživanje u čemu je problem neuspjeha.
Ne smatram da smo "mi" povlašteni, nego da jednostavno liječnika privatnika apsolutno "ne košta" da napiše preporuku, jer mu neće HZZO brojati koliko je novaca/resursa potrošio na pacijent(ic)e. Pacijentica svakako mora otići liječniku koji ovisi o HZZO-u i onda o njegovoj dobroj volji ovisi hoće li izdati uputnicu.
Ja sam osobno imala sreće da je liječnica MPO dala preporuku za pretragu, a liječnica opće prakse bezpogovorno napisala uputnicu za mm i mene.
Moj prethodni post je bio više vezan za čuđenje zašto drugi liječnik MPO (privatnik) ne želi napisati preporuku za pretragu. Ni u jednom trenutku nisam pomislila na to da parovi koji se liječe kod privatnika imaju prednost ili veća prava na dodatne pretrage nego parovi koji se liječe u Vuk Vrhovcu, Vinogradskoj, Svetom Duhu, Rijeci, Osijeku.
Za liječnike MPO koji rade s HZZO-om se uopće ne čudim da neće dati preporuku obzirom na silna ograničenja koja im postavljaju radi gubitaka u zdravstvu, radi dugovanja prema veledrogerijama itd. Žalosno. Jako žalosno. I traumatično za sve kojima se uskraćuje pravo na liječenje, radi ograničenja broja pacijenata koje smiju primiti, broja uputnica koje smiju izdati, broja recepata koje smiju napisati, dugih lista čekanja itd itd. Upravo zato i odugovlače postupke, šalju na ponovljene spermiograme po 2-3 puta, pa andrologu, pa pronalaze ciste, pravno i psihološko savjetovanje, na koje se opet čeka, pa brisevi koji se čekaju, pa stavljaju žene na razne terapije, pa ne rade jer su godišnji odmori, praznici, blagdani itd itd.. samo da bi dobili na vremenu ili eventualno obeshrabrili pacijente.. A vrijeme leti, godine prolaze, mislimo da smo cilju sve bliže jer "jednom mora uspjeti" a ustvari su nam šanse s godinama starosti sve manje. Statistika živorođene djece iz MPOa uvelike ovisi o godinama pacijentice. Tako da sve to što cirkusiraju po bolnicama i odugovlače je definitivno na štetu nama koji trebamo liječenje.
Imam i slično negativno iskustvo, gdje me liječnik privatnik fizioterapeut uputio na dodatnu pretragu, liječnica opće prakse izdala uputnicu, a liječnik specijalist u bolnici koji radi tu pretragu nije htio napraviti pretragu, iako sam imala uputnicu jer "on za to ne vidi indikacije". Uputnicu su naravno zadržali, i ta bolnica će se naplatiti od HZZO-a za tu moju pretragu koju su navodno napravili, a liječnik specijalist u bolnici i ja znamo da nisu. Zašto nije napravio? Jer smatra da neće neki tamo privatnik njega učiti pameti, i govoriti koja meni pretraga treba... I tako sam ja otišla bez obavljena posla.
Vjerujem da ćeš se ipak uspjeti izboriti za pretrage koje smatraš da su vam potrebne, a sa ciljem što boljeg i uspješnijeg liječenja i u konačnici uspjeha - trudnoće!
Ako nikako drugačije, možda da porazgovaraš s nekim od liječnika MPO privatnika o situaciji, i upitaš ga da bi prije daljnjih postupaka/liječenja voljeli obaviti pretrage i može li napisati preporuku?
Od srca želim uspjeh već u sljedećem pokušaju, i da što prije zagrliš svoje dijete!