Mozda je Bekimov Fasung k'o Fericeva Djeca :mrgreen: Losije od ostalih.
Printable View
Mozda je Bekimov Fasung k'o Fericeva Djeca :mrgreen: Losije od ostalih.
Ja sam procitala samo Sandale. I makar mi je do kraja knjige postao bas simpatican, to onaniranje i alkiholizam i slikoviti opisi svih tih izlucevina su mi bili preslikoviti i malo izazivali mucninu. Nije nimalo pomoglo sto sam knjigu citala u prvom tromjesecju trudnoce ;)
nadopuna
ovo sam napisala na pola knjige
nakon što sam cijelu pročitala mjenjam iskaz i povlačim preporuku
radi lošeg kraja
barem meni
inače mi se često dogodi da me knjiga neka oduševi na početku
i onda kraj sve zezne
ali pročitala sa još jedan krimić
"Dobra djevojka"
http://citajknjigu.com/dobra-djevojka-mary-kubica/
pročitala je do kraja :mrgreen:
meni se jako dopala
priča o nestanku jedne djevojke
svoje viđenje paralelno pričaju njena majka, detektiv koji radi na slučaju i otmičar
i priča ide u dva vremena, prije i poslije
a kraj mi je, ovaj put, bio odličan
moja preporuka ljubiteljima krimića
sada čitam "Vidimo se tamo gore"
uzela sam je onako na blef, prije nego je tanjab napisala preporuku
za početak je zanimljivo, ali pročitala sa tek 50 stranica
Ja pročitala napokon Svetlanu Aleksievič, "Rabljeno doba".
Već sam je jednom ranije započela, ali sam iz nekog razloga odustala. Sad sam je ponovo uzela i pročitala do kraja. Zbilja ne pamtim da sam ikad pročitala tako bolno uvjerljivu sliku SSSR-a, u vrijeme perestrojke i neposredno nakon nje. Zapravo me onaj drugi dio, koji se odnosi na razdoblje nakon 2000., čak i više uzdrmao, jer je to sadašnjost, ne možemo te priče više pripisati "nekom tamo davnom vremenu kad je vladao zločesti brkati Staljin".
I opisi staljinizma su vrlo dojmljivi, u svakom slučaju, ništa nije crno-bijelo.
Sve su to autentične priče koje pripovijedaju obični ljudi, građani iz različitih krajeva SSSR-a, od Moskve do Tadžikistana, od grada do sela, svi nose neku svoju osobnu (ili obiteljsku) dramu na koju je utjecalo i društveno uređenje. Ujedno prikazuju i naličje jedne od (još uvijek) svjetskih vojnih velesila. U tom smislu, priča ruskog vojnika iz drugog dijela bila mi je jedna od najpotresnijih. Iako, teško je tu napraviti gradaciju - sve su priče izrazito sumorne.
Ovo mi je, uz Grossmana, jedno od najjačih djela koja se odnose na Rusiju 20. stoljeća. Knjiga nije nimalo ugodna za čitanje, zapravo, vrlo je teška, ali vrijedi truda. Samo treba imati živaca za nju. Čitala sam je puna dva tjedna, nisam imala želuca za brži tempo.
Eric Faye, Nagasaki. Tanjušna i simpatična knjiga za put do posla. Autor je novinar pa je knjiga inspirirana stvarnom viješću iz novina. Neću otkrivati više. Govori o samoći, otuđenosti.
C. Monger: "The Englishman who went up a Hill but came down a Mountain" - odlicno, prekrasno napisano, zabavno stivo koje na mjestima obecava smijeh naglas. Bazirano na istinitim dogadjajima koje je Mongeru ispricao njegov djed.
Nisam nikad pogledala film, ali knjiga mi je zaista, zaista odlicna. Mogu ju procitati i srednjoskolci (stavljam ju na kasniju listu za E.). Tople preporuke!
Nakon toga sam se bacila na nesto puno tuznije, to je doduse knjiga za djecu od 12+ godina no citala sam vec o Terezinu i htjela sam jos - po meni ju mogu i trebaju procitati i odrasli. Atmosferom podsjeca na "Djecaka u prugastoj pidjami".
Ne znam da li je prevedena na hrvatski, autor je Matteo Corradini a u talijanskom originalu je "La repubblica delle farfalle".
Baš mi je drago da ti se svidjela i da si je tako elokventno opisala. Tuga... a i sličnost s nama. Sjetila sam je se opet nakon ukrajinske pobjednice na Euroviziji, u crnohumornom stilu - mi smo makar godinu dana "bolji" od njih, oni zapeli u '44., mi smo makar u '45.-toj. Čitajući to, osvješćujemo naslijeđe koje je ipak dijelom zajedničko, ma koliko je ruski komunizam bio željezniji.
E, na tu temu, odgledala sam Teninu predstavu "Tri zime", a i pročitala dramu.
Sad čitam Brešana, "Državu Božju 2053.", tek sam počela. E... to pak nisam sigurna da je dobro za moje psiho-zdravlje jer mi se čini preblizu trenutnih trendova iz sadašnjosti, a Staljinovo doba je ipak dalje, ali vidjet ćemo... hoću li se više smijati ili plakati nad njom, javim:
http://www.superknjizara.hr/?page=kn...d_knjiga=92135
Ja sam apropos Brešana "čitalački nevina" pa nemam stava, a ako me ovo bude previše uznemiravalo, ostavit ću sa strane... pa dati Angie75, ili nekome, uvijek se može knjiga udomit :). Javim, iako mi je to isto malo a kud se toga laćam... kopka me i odbija u isti mah, Mani, npr., nisam mogla čitati Fališ mi jer je opisivalo tešku bolest djeteta, zaključila sam da mi je to too much u tom trenu....
aleks, i meni se čini da će biti tako, mada bi me još najviše zanimala knjiga o majčinom pogledu na život :-/
nego, nemojte mi se smijati, mislim da sam kupila ljubić. navodno je bestseller :neznam: ali ime mi je za krepat. čini mi se da je bestseller tipa 50 shades
ALI! uz njega ide na dar vrhunska nikel kozmetika koja je inače skuplja od same knjige pa vi vidite :) http://www.vecernji.hr/look-book/uz-...metika-1087667
za plažu će poslužiti.
angie :lool:
hvala na info, mislim da sam baš na tvoju preporuku i kupila nikelovu kremu za lice s peršinom i baš mi je dobra, mogla bi i ja do trafike po ljubić :lool:
Započela Ugušenu dolinu: http://durieux.hr/wordpress/kako-je-...gusenu-dolinu/
* * *
Zaboravih napisati da sam pročitala Tri zime Tene Štivičić - odlična je.
"Špilja u snijegu" od Vicki Mackenzie
Engleskinja koja se zaredila za budističku redovnicu, zanimljivo i lako štivo za odmor
Procitala sam cetvrti nastavak Potrage za izgubljenim vremenom. U Prousta sam se zaljubila jos kad nam je Combray bio lektira u cetvrtom srednje. Sjecam se da sam se vracala ranojutarnjim trajektom u kasnoljetnom danu sa nekog otoka, i da sam lezala na palubi i citala Prousta. I bio mi je caroban. Od tada nastojim procitati sve nastavke... krenem... i uglavnom stignem do cetvrtog... pa ga zaboravim na par godina pa onda ispocetka. Combray mi je i dalje najbolji. A to hoce li ili nece njega mama doci poljubiti me uzbudjuje vise od ne znam kojih uzbudljivih dogadjaja iz drugih knjiga. A i onaj opis bijelih glogova. Super mi je taj njegov lik i nacin na koji opisuje cijeli svijet u njemu, sve te misli i ponasanja, i unutarnje motivacije. Bas mi se svidja.
Sad pak citam nesto sasvim drugacije, "Wild Feminine" od Tami Kent, nekakav New Age self help :) I "Obris sjene" od Josepha Conrada. S obje sam tek krenula.
Ja pročitala Tomićeve Veličanstvene Poskokove, baš je ovih dana knjiga jako aktualna i jako me je zabavljalo otkrivati tko je tko u stvarnom životu.
Puno dobrih fora, ali kao što je, čini mi se, tanja rekla, nije to za književne nagrade, nego onako, kao produžena kolumna.
Orhan Pamuk, "Tiha kuca". Sve preporuke. :-)
Završavam Fališ mi. Najteži dio je bio o teško bolesnoj kćeri i tad sam plakala ko kišna godina, al izdržala sam i nije mi žao. Preporučam za čitanje! Kad sam bila na prosvjedu na trgu, držala sam knjigu u ruci i pisala zanimljive transparente, a knjiga mi bila podložak. Žena vidjela koju knjigu držim i rekla: Odlična knjiga! Ja sad čitam Snebivaš me. Morate ju pročitati! Najbolja od njene 3. Planiram, al ću ju očito morati rezervirati jer je uvijek vani.
Krenula na Julijanu Matanović: Samo majka i kći. Volim ju! Uvijek me vrati u djetinjstvo. Tako je nježna i mila, jednostavna i draga! Progutam ju ko dječju lektiru.
Jučer u par popodnevnih sati pročitala sam dramu T. Štivičić "Tri zime". Odlična je, baš me ugodno iznenadila (jer nisam ništa očekivala, njezina su mi djela dosad bila nepoznata), i veselim se predstavi u HNK koju idem gledati krajem mjeseca.
Ja idem sutra :-D
Adriana Altaras: Dojča
http://www.apm.hr/dojca/PR/181797
Procitala sam Obris sjene od Josepha Conrada. Svidila mu se knjiga, i sto davno nisam dozivjela, od pocetka do kraja me drzala u napetosti, sto ce sad bit, sto ce sad bit.
pročitala sam neke solidne krimiće, Djeca četvrtka i Olovni ponedjeljak
isključivo za razbibrigu i ništa vise od toga
sad čitam John Green Greška u našim zvijezdama
iako je prvotno bila namjera da moja 12. godišnjakinja čita
sad nekako mislim da će još malo s tim sačekati...
odlična knjiga napisana nažalost po istinitim događajima
http://citajknjigu.com/nuzne-lazi-diane-chamberlain/
Mjesto u svijetu, Fabio Volo
Čitljivo, o odrastanju i traženju svog mjesta pod suncem i življenju izvan okvira konvencija, ali mi je dosadio malo prerano. Jedva sam dočekala kraj. Ne znam drukčije opisati što me točno smetalo.
Uspjela sam se dokopati Mitchellovih "Koštanih satova" u knjižnici (zapravo i malo prerano, jer sam ih namjeravala rezervirati za ljeto i dugi rok posudbe, a ispalo je da je knjiga vraćena 5 minuta ranije pa sam je dobila odmah).
Stvarno je odličan, fascinira me kako je u stanju mijenjati pripovjednu perspektivu i mjesto radnje, a da sve bude jednako dobro, svaki dio nosi neki originalni štih kojeg nema u ostalim dijelovima, neke rečenice i zapažanja su zbilja vrhunski.
Samo, sad sam došla do petog dijela, u kojem u potpunosti izbija fantastika, koje je u prethodnim dijelovima bilo malo (zapravo tek u tragovima). Znala sam da će tako biti, pa me nije iznenadilo, ali sad mi čitanje sporije i teže ide. Ne zato što bi fantastični elementi sami po sebi bili loši, nego meni taj žanr naprosto ne leži.
I sad čitam peti dio kao po dužnosti, da bih došla do šestog dijela i kraja romana. A u prva četiri dijela sam zbilja uživala.
(čitajući 4. dio, imala sam dojam kao da se Mitchell konzultirao s Davidom Lodgeom oko prikaza simpozija, književnih susreta i sličnih događanja :mrgreen:)
Jane Green, Bookends.
Nakon par knjiga koje me emotivno iscrpe, potrebna mi je ovakva lagana, mozak-na-pasu literatura. Za plazu je sasvim OK stivo.
Nadalje sam procitala i pogledala monografiju + DVD Roberto Bolle, La mia danza. Vrlo je zanimljivo citati kako je jedan od najboljih baletana danasnjice sa "nogama na zemlji". DVD je prekrasan.
Upravo sam pocela citati Anne Bacus-Lindroth, knjigu francuske psihologinje napisanu na vrlo zanimljiv nacin, prepunu odlicnih citata... Planiram ju kupiti jer nalazim sve vise i vise toga sto bih htjela zapamtiti.
Trazila sam da li je prevedena na hrvatski no nisam nasla, u originalu je Murmures sur l'essentiel. Conseils de vie d'une mère à ses enfant - najtoplije preporucujem!
Pročitala sam Brešanov roman Država božja 2053.:
http://www.goodreads.com/book/show/6...ava-bo-ja-2053
Meni je super sjeo, progutala sam ga, jedva sam čekala što će bit dalje. Birala sam pažljivo trenutak u kojem čitam da mi ne bude predeprimantno... s obzirom na usporednicu s trenutnom zbiljnosti.
Zaboravih prijaviti povijesni roman Križ Isusa Krista (Ato Hamdam, Leonid Čigrin) http://www.mvinfo.hr/knjiga/8648/kriz-isusa-krista
Došla sam do toga slučajno, jer sam na Radio Sljeme čula nekakvu emisiju - intervju s prevoditeljem Fikretom Cacanom, pa me zainteresiralo.
Knjiga je 2011. godina izdana u Tadžikistanu (Dušanbe).
Kad čovjek pogleda što se danas događa na BLiskom istoku i drugdje, sve je to aktualno.
mene je John Green sinoć užasno pogodio u jednom trenutku
Greška u našim zvijezdama
mislim, ok., cijelo vrijeme znaš da će umrijeti, da su teško bolesni i da proživljavaju užasne trenutke
tj. puno užasnih trenutaka
ali taj njihov crni humor i autoironija ti ne dopuštaJU da places nad tim
valjda me zato pogodilo...
trenutak u kojem ga nije mogla nazvati da prokomentiraju njegovu smrt :-(
nestanak treće dimenzije koja je nastajala iz njihovih soba i telefonskih razgovora
odlično je opisan taj trenutak, odlično
Poceo GO, konacno se posvecujem Fericu.
Ni brojka od 600 stranica me nije pokolebala (napokon!) da odaberem Kalendar Maja ... :-*
Christina Baker Kline: Vlak siročadi
-roman o potrazi za obitelji koji također osvjetljava fascinantno i zaboravljeno poglavlje američke povijest
- toplo preporučam!
Napokon sam uzela atlas oblaka citati, a imam ga doma vec sto godina. Zasad palac gore.
Pročitala Jebe mi se.
Ne vidim po čemu je to hit ... nit je roman, nit eseji, nit je suvisla sef-help literatura ...
osim što je čovjek napisao knjigu o ničemu i uspješno je prodao i na tome mu svaka čast