Bubilo Bubich prvotno napisa
Nemam ništa za komentirati na temu lektire, još nemam školaraca, ali… što me čeka…
Nego, vratila bih se na ovaj post…
Uopće ne razumijem što ne valja s rodnom ideologijom. Odnosno, razumijem, ako se to stavi u širi kontekst, pa oni koji ističu „rod“ kao društveno konstruirane uloge muškaraca i žena, neravnopravnost, stereotipe, bla bla bla (za razliku od spola, tj. bioloških i drugih razlika koje definiraju muškarce i žene)… dakle, onda ti isti koji razliku rod i spol, su isti oni koji se bore protiv zabrane pobačaja, ističu pravo na izbor, ističu prava LGBT osoba… i tako dalje. To mi je jasno – pobačaj i homoseksulaci. Ali uopće ne kužim što su sve konzervativci ugurali u rodnu ideologiju, i što im (još) smeta kod nje?
Mislim, kao kužim. I guglala sam. Ali opet ne kužim. Ovo mi je potpuno nejasna izjava iz linkanog članka:
Munjin navodi: „ključan je problem Istanbulske konvencije što ona u paketu s odredbama koje reguliraju sprječavanje nasilja donosi novu vrstu nasilja – nametanje rodne ideologije u javnom prostoru, državnim politikama i obrazovanju (čl. 3., 11., 12. i 13. Konvencije)“ te zaključuje: „Istanbulska konvencija u svojem ‘totalnom ratu’ protiv nasilja nad ženama za sobom povlači različite žrtve – prije svega ljudska prava onih građana koji se protive rodnoj ideologiji (primjerice pravo na slobodu savjesti, vjeroispovijedi, izražavanja, poslovanja, odgajanja djece u skladu s vlastitim uvjerenjima…), a koji su protiv svake vrste nasilja, pogotovo nad ženama“.
Na stranu pobačaj, LGBT, i hoće li će netko simpatizirati ili pljuvati neka feministička nastojanja, aktivizam, razmišljanja, whatever... ali kako ikoja žena danas može biti protiv onoga što je u osnovi rodnih studija (iz kojih je konstruiran termin rodna ideologija) - a to je ono "žena je jednaka"... I na stranu svi oni s izjavama o drugotnima, štracama i sl. ... i dalje ne kužim što ne valja u "rod nije spol, i nemojte nam nametati uloge" i na što se to proširilo.
Mislim da mi je post zbrkan, ali kad mi ništa nije jasno :mrgreen:.