eh, da, ovo jako potpisujem.
napisala bih i zašto, ali bih ispala preogorčenom.
a i bezobraznom.
Printable View
točno, i tada ne bi bilo pronatalitetne politike, uobičajene u svim razvijenim zemljama s neg pp.
možda da nam skinu djecu kao poreznu olakšicu svima, jer fakat nije fer da meni priznaju kao olakšicu troje djece, nekima jedno a nekima nijedno. jer, kad već imam super plaću, zašto bi mi država vraćala više nego gore navedenima?
mislim ljudi, alo? o čem vi to pričate?
i kak to da još nitko nije spomenuo, sto mu gromova, da ću na njegovoj grbači dobivat 9000 kn od grada Zagreba tijekom 6g a imam dobra primanja. naime, i to bi se trebalo isplaćivati prema tome kakva su ti primanja, da svi budemo onda jednaki a ne da se ovak ja bogatim na grbači vas koji plaćate prirez gradu Zagrebu. valjda i djecu imam jer sam skužila kak je to dobar biznis u našoj državi.
sad mi sinulo da bi mogla na Korčulu odseliti, onda ćemo bez brige moći otkopčavati šliceve
ja se nisam zahuktala da bih se trebala hladiti, žao mi je ako vrijeđam svojim glupostima tvoj intelekt - preskači postove jer ću pisati ono što mislim.
ja sam za pronatalitetnu politiku i olakšice, ovaj bandićev prijedlog je čista debilana i prođe li, plaćat ću 200kn vrtić za djecu i mislim da će velika većina ući u taj prosjek, brojčano ili dohodovno. neću ništa skrivati, mijenjati prebivališta, razvodit se i slično jer mi se do 1000kn plaćati čini pošteno obzirom na to da su mi djeca zbrinuta, nahranjena i u dobrim rukama. da plaćam i 2000kn, ne bih se prebacivala u privatne vrtiće jer imam sjajna iskustva sa dosadašnjim tetama u gradskim vrtićima i iznimno ih poštujem.
oladi ti brate malo, ko da si u predinfarktnom stanju...
Odlican 5 sjedni! :-) imas olaksicu, odlicnu placu i cemu onda i besplatni vrtic samo iz razloga broja djece? Ako i po imovinskom padas u kategoriju socijale ili cega vec onda sve 5. Over and out odoh spavat lahka vam noc svima ....
iz istog razloga iz kojeg i imam tu poreznu olakšicu i novac od grada. jer imam troje ili više djece. i to se zove pronatalitetna politika i nema nigdje u razvijenim zemljama nikakve veze sa dohodovnim i imovinskim cenzusom baš kao ni rotkvice na placu. ja sve to Gradu i Državi vrlo pošteno plaćam, pa smatram da na to imam pravo.
aleluja!
oni s jednim djetetom ili dvoje, bezobzira što gradu i državi pošteno plaćaju nemaju nikakvo pravo
ah da.... 'rvati koji ne radjaju troje i vise djece ne pridonose natalitetu.... uopce... ili troje ili nista.
i da... ja sve sto gradu placam - neposteno placam... c..c...c, ali vise od tebe postene (recimo)
Nije mi jasno zasto bi imovinska skala bila pravednija ili jednostavnija za primjeniti.
Npr. jedna obitelj ima stan, vikendicu na moru i 2 auta. To super zvuci. Ali susjed ima 5x vredniju kucu, 3x vredniju vikendicu i 3x skuplji auto.
Tko ce procijenjivati vrijednost imovine? Hoce li nam svima doci u kuce/stanove napraviti procjenu? Nije isto imati stan u Spanskom i stan u Mlinovima? Mozda i je, ako je ovaj u Spanskom adaptiran, a ovaj u Mlinovima ruina. Opet, Mlinovi su atraktivna lokacija, mozda na trzistu taj stan i vrijedi vise? Ili ipak manje? A kvadratura? Hoce li se gledati broj kvadrata po clanu? Jel netko ima spajzu, a drugi ne? Sta ako je stan pod hipotekom/fiducijem banke - formalno, onda nije moja imovina, nego imovina banke? Jer nije moj, pa nisam ga jos kupila, tek ga otplacujem...
Osim toga, s obzirom na stanje zemljisnih knjiga i sredjene imovinsko-pravne odnose u ovoj drzavi, tko ce utvrditi tko je stvarni vlasnik koje nekretnine?
Da mi je znati kako ce se provesti taj cenzus? Koji ce biti kriteriji, a da nisu podlozni manipulaciji...
kako ne, eno ti tamo razreda prema broju članova kućanstva. za prvo dijete ti je olakšica tolika, za drugo tolika, za treće tolika...pa opet - za prvo dijete ti je od grada toliko, za drugo toliko, za treće toliko...
ne znam stvarno što je tu nejasno. budući da imam veći broj djece, imam veće olakšice, ne znam tko tebe tu svrstava u građanina drugog reda. imaj ih i ti troje pa ćeš imati olakšice i ti.
nemaju u pravilniku i zakonu samo moje ime i oib.
da, placanje cijene od 2000 kuna svrstava sve te roditelje u gradjane drugog reda...
tocka.
Pa ako ti neces placati ekonomsku cijenu, a tko ce ga onda placati? Dijelom i ti iz prireza svoje place, ali i sama si rekla da ti je placa mala - pa prihvati onda cinjenicu da ti ga placaju drugi. Ne treba se toga sramiti, to i je nacelo socijalne politike - da se pomogne onima koji ne mogu sami placati.
I ja ocekujem da se i meni pomogne, jer ni ja nemogu placati ekonomsku cijenu vrtica. Zelim da mi ga pomognu placati oni za ciju sam ja djecu placala dok svoju nisam imala, oni koji se voze javnim prijevozom kojeg ja ne koristim, ali ga financiram...To se zove kako sam i rekla, socijalna politika. Samo ona treba biti pravedna, a ne ovakva, sramotna.
Ili, OK, ukinimo prireze i smanjimo poreze, pa neka svi placaju ekonomsku cijenu svih javnih usluga, ja sam odmah za to.
oib funkcionira trenutno interno, kod ostavinskih rasprava i sl sud po imenu (oibu) traži sve ZK uloške upisane pod tu osobu. ti podaci nisu javni i vjerojatno nikada neće ni biti, što je logično.
što se tiče kvadrature stana i sl, vjeroojatno će ići po nekoj europskoj normi -15m2 po članu kućanstva se vodi kao egzistencijalni minimum. ovo što pišem sam čitala ovlaš, stvarno ne mogu stajati iza toga jer su mi izvor internet, novine i forumi, nešto iskustva ali nikakvo stručno znanje s tog polja.
pretpostavljam da će sve što prelazi taj egzistencijalni minimum biti oporezovano kao luksuz u budućnosti tako da više neće biti varijanti tipa imam 50 ha nekog zemljišta naslijeđenog jer eto imam, nego ću na njega morati po ha plaaćati neki godišnji porez - oni koji će moći plaćati porez na vikse, zemljišta i sl će sve to i imati, a oni koji neće imati za porez, prodavat će zemlju. da vidiš al će s brzo počet riješavati imoinsko-pravni odnosi...
ali u konačnici, kao što kažeš, nagrabusit će oni čiji su roditelji kamen po kamen cijeli život odvajali za neku viskendicu u zagorju i sl...
x
Daedi
eto, ja sam postala inženjer za manje novaca (dakle tri godine studija koji se plaća!) nego što će neki jadnik uplatiti za godinu dana vrtića djetetu ako ima tu "sreću" da zapadne u najviši platni razred. (s tim da sam jedna od onih komunističkih smradova koji su prosvjedovali za besplatan studij).
i da me postavite na trepavice, da imam 5 000 000 kn mjesečnu plaću, ne bih dala 2000 kn za gradski vrtić iz dva razloga:
1. iz moje plaće bi u tom slučaju odlazio ogroman iznos za prirez i kako god da okrenete ne bi bilo fer da ako puno dajem zauzvrat ne dobivam nikakve pogodnosti
2. to bi bila davanja u proračun kojim upravlja bandić i njemu slični gmizavci, tako da, pošto nisam potpuno glupa i slijepa, bila bih itekako svjesna (kao što sam i sad, nezaposlena bez primanja) da od tih novaca vrtići ne bi vidjeli ni n i da bi se većina vjerojatno potrošila na preskupe ugovorene poslove s kojekakvim rodijacima, milijunske wc-ove i ine gluposti. da se uplaćuje direktno na račun specifičnog vrtića, bila bi to posve druga priča.
100% bih se prije odlučila na alternativne opcije čuvanja ili privatni vrtić. čisti princip.
u svemu ostalome potpisujem apricot, magriz i deaedi.
ovo ima veze sa socijalnom pravdom koliko i slonica nelica sa profesionalnim baletom.
i da, jedno pitanje. ovi, ma sram ih bilo, koji su se drznuli dići stambene kredite još prije par godina i u međuvremenu im je rata narasla i za četveroznamenkasti iznos bi trebali što? ostaviti nekretninu banci i preseliti u neku šupu da bi mogli platiti vrtić? 2000 kn je OGROMAN iznos. nekom tko ima 30 000 kn plaću možda i nije, ali nekome s 12-13 000 itekako je.
Deaedi, stoji to što si napisala, ali puno drugačije zvuči napisano ovako ili onako pomalo cinično. Jer iz tvoje, a bormeč nažalost i iz moje plaće idu i novci za recimooo, ruglo u Maksimiru '(uf, opet ja po tome, ali što mogu kad mi je to trn u oku i srcu). Mene to puuuno više muči nego činjenica da iz moje plaće ide za nečiji vrtić. Ili prijevoz! Ili mirovinu!
odakle ti znas kako tko rasporedjuje svoju placu?.
ne, stvarno mi je žao. nemam pojma tko si kao što ti nemaš pojma tko sam ja. nijednom svojom rečenicom te nisam namjerno uvrijedila. dapače, ne koristim ni vulgarne ni ružne riječi kojima si me ti obilato zasula a samo zbog razlike u mišljenjima. ne znam čime sam to zaslužila, kao ni ovu tvoju zadnju rečenicu jer moje namjere nisu bile ni zločeste ni loše. moguće da te uvrijedilo to što sam se par puta našalila ali niti to nije išlo tebe osobno niti je bilo zlonamjerno - ni u jednom trenutku u ova dva sata provedena na forumu nisam htjela nikoga uvrijediti niti sam se mislila svađati. ovo sam doživjela kao debatu, razmimoilaženje u razmišljanjima i žao mi je ako vas ima koje sam nehotično uvrijedila. dapače, više pratim forum negoli sudjelujem u njemu i našla sam ovdje puno savjeta onda kad mi je trebalo i informacija onda kad mi je manjkalo.
i zato magriz, stvarno mi je žao, želim ti laku noć i svako dobro.
Ja još jednom ponavljam: ako vrijeđanje, prozivanje i ostale divote ne prestanu zaključavam topic dok ga ne očistim (a to može potrajati).
Bolje je energiju usmjeriti u nešto korisno i konkretno, koliko je vas bilo na prosvjedu? Na javnoj tribini? Žalilo se bilo gdje osim ovdje na forumu?
jedno je diskusija, drugo su neumjesne šale i udarci ispod pojasa
a gotovo svaki tvoj post od trenutka kad si se javila ovdje prožet je time
To je poanta, svi mi izdvajamo neki novac, koji je otišao bog te pita kojim rodjacima i kumovima, na kojekave WC instalacije i sportske klubove, na ratu za struju MSU lajtšoua, a raspravljamo se koje kome plaćao vrtić dok nije imao djecu.
Zavadi pa vladaj :/
Nije to cinično, nego je to činjenica. Novac u gradski proračun daju drugi ljudi, druge obitelji, dakle uvijek netko plaća nešto za nekoga. Ne daje ni Grad ni Gradonačelnik, nego stanovnici jedni drugima.
Isti čovjek koji financira to ruglo u Maksimiru je onaj čija je ovo Odluka o cijenama vrtića. Jel nekome to jasno? I koji priča o solidarnosti u vrijeme recesije i obećaje da će završiti to ruglo.
ali stvarno nisu. samo si ih tako doživjela. pa da želim tako nešto, bih li ti se ispričala jer sam te navela da to misliš?
ponavljam ti, ni u jednom trenu mi nije bila namjera išta od navedenog - pa pojma o pojmu nemam nit tko si, nit koja ti je životna priča. ni u jednom trenu nisam bila ni zločesta ni zlonamjerna, ako Frida misli drugačije, nek izbriše sve moje postove.
koje= tko je (što mi bi???)
Nije se odnosilo na tebe.
Odnosilo se na opasku Ivale da roditelji koji placaju 2000 kuna nisu gradjani drugog reda i da sigurno ne skupljaju nagradne bodove za nagradne kune.
Uz malo maste, te nazovi bogate roditelje mogu zamisliti kao roditelje koji jedva spajaju kraj sa krajem i biti ce itekako zakinuti oni i njihova djeca, ukoliko ovo stvarno stupi na snagu.
Pa meni je to jasno, ali čemu tolika halabuka oko toga?? Kažem, hoćemo se sada buniti i što iz naših plaća idu i mirovine? I kaj ti ja znam kaj sve ne?
Meni recimo jako smeta što mi građani moramo plaćati kojekakve gluposti za koje nas nitko pitao nije. Da sad ne nabrajam, već sam navela što mi je najveći trn u oku.
Ja sam onu rečenicu napisala skroz cinično (onu gdje pišem da sam 8 godina plaćala vrtić tuđoj djeci) ali nekako mi se čini da ju nito nije tako doživio.