Kod izgona si na tom povišenom dijelu, u nekakvom polusjedećem položaju.
Printable View
Kod izgona si na tom povišenom dijelu, u nekakvom polusjedećem položaju.
darcy :love:
Izvještavaj nas, mislimo na vas!
Nisam bila na ovoj temi otkad sam rodila, ali čitam sad vaša iskustva i smijem se!
Dr. Žentil me je pregledao u prijemnoj sobi, i zaista je bio tako nježan da uopće nisam ništa osjetila, a vodili smo ugodan razgovor. ALI, kad sam spomenula epiduralnu, promijenio je ploču i postao jako neugodan, tako sa smo se na kraju zakačili!
A propos čaja, i nama je bio prefin! Pitala sam sestru šta je najbolje piti radi dojenja, i forsirala je priču da je najbolje piti domaće napravljen čaj poput njihovog, ali nije mi znala reći od čega! Samo je rekla da je bilo koji dobar, samo da je doma napravljen.
darcy je u predrađaoni!:mrgreen:
Rodila je taj dan (uh, nisam ni čestitala :oops:), al ne znam detalje, čekam da se javi. Na žalost, nije u kadi. Znam da su njih dvije dobro, al i ja bih voljela čuti više detalja.
darcy :kiss:
:-DEvo nas, evo! Prvo, da vam odmah kažem - pitala za čaj - od šipka je.
A sad kako je bilo... Bilo je prekrasno! I to toliko prekrasno da sam plakala kad sam izlazila iz bolnice ne vjerujući da nosim doma svoju duuuugo čekanu i željenu bebicu! Dr. Žentilu dugujem život i zdravlje svoje bebice i dragoj primalji, prekrasnoj Andreji. Da ne pišem u krivi topic, pisat ću detaljnije na priče s poroda. Hvala vam na svemu što ste mi dale i na svakom savjetu, ako vama treba kakva informacija iz rodilišta, pitajte! Pozdrav mojim curkama iz sobe i njihovim dragim bebicama!
Čestitam na bebici!!:)
Drago mi je da je bilo prekrasno i jedva čekam detalje!:)
Već dugo želim napisati jednu pohvalu sestrama na intenzivnoj i glavnoj sestri, mislim da se zove Dragica, na prekrasnom odnosu prema meni(a bila sam 8 dana i visila sam na niti). U svakom trenutku dana i noći su prema meni bile ljubazne i smirene.Osjećala sam se sigurno uz njih. Sestre su me podržavale u želji da dojim i hvala im i na tome. Također i veliko hvala dr.Sindiku koji me je operirao i cijelom timu. Hvala najveća i dr.Prpić i dr.Krajina i dr.Mahulja, te sestrama na neonatalogiji na njihovoj brizi za bebu i podršci dojenju:)
Hvala i prekrasnoj sestri Dajani koja me je svaki dan bodrila:love2:
cure, čitam vaša iskustva po kojima ispada da u riječkom rodilištu ima onih koji su za prirodan porod. Ja sam tamo rodila dva pute, prije 4 godine i sad i oba pute nisam srela nikoga tko bi me podržao. Štoviše došla sam do zaključka da: U RIJEČKOM RODILIŠTU MISLE DA BEZ DRIPA NIJE MOGUĆE NORMALNO DOVRŠITI POROD. Kad sam izričito navela i potpisala da neću drip, gledali su me čudno, pitali da li uopće znam što je to drip, došaptavali se, prilikom predaje smjene me opisali kao: ova neće drip, i na koncu me, dok su me vlastiti trudovi razdirali, nagovarali na drip pod prijetnjom ne znam kako dugog poroda, zamora maternice bez dripa, opasnosti pod dijete itd. Pola sata nakon svih tih prijetnji ja sam rodila. Usporedbe radi, u prvom sam porodu došla u rađaonu otvorena 8 cm i još 7 i pol sati se mučila s dripom, u drugom porodu sam u rađaonu došla otvorena 4 i pol cm i nakon dva i pol sata rodila bez dripa. Dakako da je kriv bio i položaj bebe u prvom porodu što samo dokazuje da nikakva kemija ne može efikasno zamijeniti majku prirodu. Da, i rezali su me oba puta iako sam naglasila da ne želim. U svakom slučaju, sad sam jako ponosna što sam drugi put rodila bez ikakve kemije, dali su mi samo lokalnu anesteziju dok su me šivali.
Što se Rijeke tiče ja imam pitanje. Naime tamo sam rodila u vodi prije 3 godine i sada bih opet išla tamo, negdje sam načula da je dovoljno samo doći tamo kad je vrijeme a sada čujem od njih da bi trebala 3 tjedna prije termina doći na pregled, s obzirom da sam iz Zg i putujem sa djecom malo mi je to problem jer znam da se i čeka podosta dugo za taj pregled (prošli put sam baš puno čekala). Imate li kakvih saznanja?
Bravo! Pa ja to stalno i govorim - najbolji su. Osjećala sam se tamo ko kraljica.
Pozdrav, pozdrav...
Kako mi je termin baš krajem godine, pretpostavljam da opet postoji mogućnost zabrane posjeta i prisustvovanja muževa? :-( Ako bude tako, kada on može vidjeti bebence?
Čitala sam u onoj knjizi "Što očekivati u trudnoći" da je za trudnice, koje trebaju roditi u sezoni gripe, bolje da se cijepe protiv gripe. Što mislite o tome? Obično se ne cijepim i ne bih ni sada, ali ako je bolje za dijete...
I na poslijetku (zasad, hehe), željela bih roditi na stolčiću, što prirodnije, bez dripa, epiduralne ili epiziotomije. Glupo pitanje: ima li dovoljno tih stolčića? :lol: I, ako sam skužila, ako si na stolčiću, onda ti ne rade epiziotomiju?? :-)
Ja ti mogu pomoć samo u vezi poroda na stolčiću. Da ne režu te i obično minimalno ili uopće ne pukneš. Ja sam imala 1 punat. Preporučujem svakako.
Hvala, agata , nadam se stolčiću...:love:
Ja sam htjela na stolčiću, ali su mi rekli da nemaju dovoljno osoblja jer bilo je oko 3 ujutro, a MM nije bio sa mnom.
Netko treba sjediti iza tebe da te pridržava, tj. da se naslanjaš na njega, pa ako nemaš muža ili nekog drugog sa sobom, onda to bude netko od osoblja. Pretpostavljam da je to zato bio problem u Mimahinom slučaju što NJM nije bio s njom.
Da, to je bilo to. Rekla je babica da budući da MM nije sa mnom, nećemo moći na stolčiću. Pa nismo. :)
Da, to je bilo to. Rekla je babica da budući da MM nije sa mnom, nećemo moći na stolčiću. Pa nismo. :)
Znači, muž 0-24 u bolnici sa mnom :yes:
MM nije htio pa se nismo ni raspitivali, ali mislim da njih pošalju da se malo hlade dok ne dođe trenutak da uđeš u rađaonu, mislim da ih ne puštaju u predrađaonu. Znači, čovjek će dobro upoznati okoliš bolnice :mrgreen:.
I, da, mislim da prisutstvo muža košta nekih 200- 300 kn. Najbolje je zvati bolnicu i pitati.
Plaćalo se 300 kn kad sam ja bila.
I da, u predrađaonu ne mogu muževi, ali možda ni ti nećeš trebati. :)
A ako tm ne želi s tobom, može ići i netko drugi, npr. prijateljica.
hvala vam, pomogle ste mi :love2:
luci07 , hihi, i ja se nadam da neću trebati u predrađaonu :D .. čitala sam po forumu da je najbolja fora doći u zadnji čas (dobro, ne baš u zadnji..) jer te onda ne tlače s prokidanjem, epiduralnom i sl.. :klap:
Smijem li roditi na stolcicu ako sam pod terapijom heparinom?
U prvoj trudnoci dam imala duboku vensku trombozu, pa sam i u ovoj trudnoci pod terapijom.
Prvi put sam rodila klasicno, na stolu, ali bez ikakvih dripova, gelova, epiduralne i sl.
Ovaj put bi htjela roditi na stolcicu, najvise zbog toga da izbjegnem epiziotomiju, a i citam da je izgon laksi, ali ne znam da li bi clexan mogao biti zapreka za stolcic?
Unaprijed hvala na odgovorima!
U riječkom rodilištu može se izbjeći epiziotomija i kad rađaš na krevetu ( da, krevetu, nismo stigli izaći iz predrađaone, cura je bila brža), ja sam izbjegla 3 puta, a dva puta izbjegla drip. A nisam ništa od toga tražila. Oni sami vide što i kada treba. Uvjerena sam da ne daju ništa nepotrebno. A o trombozi nemam iskustva. Želim ti lak porod.
Evo friško s tečaja za trudnice: rečeno nam je da, ukoliko muž nije s nama na stolčiću, da onda jedna od sestara pridržava, da uopće nije problem.. A kako je u praksi... :unsure:
Mislim da je sada 360kn.. Vezuju se uz euro, bit će :mrgreen:
drage mame moja kuma iz Pule namjerava doći roditi u Rijeku pa vas molim da mi kažete što sve treba a što ne treba ponjeti u bolnicu za sebe i bebu
zahvaljujem unaprijed!!
Na tečaju smo dobili knjižicu s korisnim uputama i prepisujem iz nje:
OBAVEZNO:
-zdravstvenu iskaznicu
-trudničku knjižicu
-uputnicu za bolničko liječenje
-nalaze medicinskih pretraga za vrijeme trudnoće (krvna grupa, ultrazvuk i sl.)
u TORBI ZA RODILIŠTE:
- pribor za osobnu higijenu (četkica, pasta, sapun...)
- higijenski ulošci (imaš ovdje na forumu koji su najbolji za te dane, uglavnom cure preporučuju Vir80, Lola Lady i Prenatal ili one za inkontinenciju..)
- grudnjak i jastučići za grudnjak
- papuče u kojima može pod tuš
- spavaćica i jednokratne gaćice (imaju i svoje spavaćice, ali je sestra rekla da ponesemo)
- čaša i šalica
- mobitel i punjač
-sitna okrjepa (krekeri)
- blok i olovka
Sestra je napomenula da bi bilo dobro još kod kuće pripremiti odjeću za sebe za izlazak iz rodilišta, kao i odjeću za bebu. Popise za bebu ima negdje na forumu, a u RI rodilištu preporučuju pripremiti:
- bodi ili benkicu
-jednokratne pelene
-platnene pelene
-čiripa - švedsku pelenu
-tuticu ili hlačice i majicu
-čarapice
-kapicu
-dekicu
-autosjedalicu i nešto u čemu ćete odnijeti dijete do auta (mi smo odlučili odmah staviti u AS)..
I nekoliko informacija:
Na ulasku u rodilište prijaviti se odmah na šalteru informacija.. Na početku slijedi pregled, eventualni klistir i tuširanje i eventualni boravak u predrađaoni. U rađaoni može biti i suprug ili majka, odnosno bliska osoba bez obzira tko je i je li išao/išla na tečaj. Ukoliko želi, buća mama može birati želi li porod na stolčiću ili u kadi (ali za kadu je potrebno napraviti više nalaza na vrijeme, tj. već oko 36, 37.tjedna)..
Nakon rođenja i prvog zbližavanja, slijedi jedno sat-dva odvojenosti, za vrijeme koje je dijete na dječjem odjelu, a mama je još pod nadzorom u rađaoni. nakon toga i mama i dijete sele na odjel za babinjače. U sobi su tri rodilje i bebica je stalno s vama, a svaka soba ima svoj toalet. Ako želi, mama može biti smještena i u apartmanu koji se zasebno plaća..
Dva puta dnevno su vizite, a od početka 11.mjeseca uveli su režim u kojem su posjete moguće samo popodne i to od 16 do 17 radnim danom, a vikendom i blagdanom od 13 do 15. Po jedna osoba smije ulaziti u sobu, a maloj djeci posjeti nisu dopušteni. Zbog alergija je zabranjeno cvijeće (osim onih orhideja u kitijama i sl.)...
Evo, to je to ovako teorijski.. A iz iskustva ću znati tek poslije Nove godine :) :)
Ne znam je li razlika rodiš li po danu ili po noći. Ja sam rodila u 23:45, nakon dolaska u sobu dobila sam bebu na kratko oko 4-5 ujutro da bi ju opet odnijeli i vratili tek oko 11 ujutro. Cimerici koja je rodila oko 2 ju do 11 uopće nisu donijeli. A možda ovisi o smjeni sestara.
Na odjelu babinjača postoje, ako sam dobro shvatila, posebne sestre koje su zadužene za dojenje. Pohvalila bih puno sestru Natašu (mlađa, plava) koja je odlična, ljubazna, empatična i super objasni i namjesti. Također bih svima preporučila da ne dozvole sestri Ivanki (oko 50 godina, uvijek ljuta, držala je neko predavanje o dojenju i stalno se svim bebama obraća u krivom spolu, ne znam kako uspjeva) da im išta pokazuje i namješta jer se ponaša kao da mrzi i žene i dojke pa ako vam je ona u smjeni, bolje da se snađete same.
Super su ove informacije, Balarosa.
Mene je bilo sram pitati, ali smiju li se, na primjer, imati čarape u rađaoni? :D
I koliko si svojih spavaćica nosila?
Oprosti što tek sad odgovaram, nisam puno na forumu ovih dana.
Što se čarapa tiče, ne znam sigurno. Znam da su mi rekli da moram sve skinuti, a ja nisam posebno pitala smijem li zadržati čarape, znam da nisam smjela zadrati grudnjak.
Uzela sam si jednu spavaćicu, ali ju nisam oblačila, nosila sam stalno njihove. Povremeno se zna desiti da im nestane pa je zgodno imati nešto u rezervi. Kad sam ja bila, nije bilo prvi dan uopće posteljine, jastučnica i, što je najgore, uložaka. Sreća je bila što sam ja zaprimljena gore na odjel, na čekanje poroda pa mi je tamo bila torba koju mi je jedna ljubazna sestra donijela. Cimerica koja je došla direktno u rodilište uopće nije mogla doći do svojih stvari do 11 idućeg dana kad su posjete pa joj je muž donio torbu. Ne znam kako će to sad funkcionirati jer vidim da si napisala da više nema prijepodnevnih posjeta. U svakom slučaju, bilo bi zgodno da si u neku malu vrećicu staviš par stvari koje su ti jako bitne (meni bi to bio mobitel, voda, papirnate maramice, koji uložak, labelo i nešto sitno za jelo) i da to uzmeš sa sobom u predrađaonu i rađaonu. To naročito vrijedi ako rađaš po noći, čini mi se da se sve oduži iduće jutro.
Moram se osvrnuti i na ovo "ne daje se drip ako ne treba". Moj porod je induciran i ne mogu govoriti iz osobnog iskustva, ali sa mnom u sobi su bile dvije žene koje su rađale u dvije noći i u dvije smjene. Prva, prvorotka, došla je otvorena 6 cm s pravilnim trudovima, odmah je dobila drip, na pitanje je li baš nužno doktor joj je rekao nešto u stilu da valjda on zna. Drugoj je to bio treći porod, došla je otvorena 4 ili 6 cm, isto produktivni trudovi, doktor je naložio babici da joj da drip. Babica je komentirala drugoj da što će joj drip, a ta druga je odvratila:"Doktor je rekao, što te briga, barem ćemo prije biti gotove". Ponavljam, nije iz prve ruke, ali ne znam zašto bi žene lagale. Ta druga cimerica je također rekla kako je u boksu do nje bila druga trudnica kojoj su nosili cd i puštali muziku, pitali je želi li da ugase svjetlo i čudila se takvom finom tretmanu. Vjerujem da je stvar u tome (opet, ne znam, samo pretpostavljam) da je ta druga trudnica imala plan poroda i nekog kraj sebe (moja cimerica je bila sama na porodu) i da nije samo pustila i nadala se najboljem jer to definitivno nije najuspješnija strategija. Mislim da je dobro imati neki kratki plan poroda i da se onda prema tebi odmah kreće na drugi način. Ne mislim da u porod treba krenuti kao u borbu i prema osoblju odmah kao prema neprijatelju, ali treba reći što bi željela izbjeći, na pristojan način.
Ako se sjetim još nečeg zanimljivog, napisat ću. U svakom slučaju, želim ti puno sreće, kratak porod, lijepu priču, a najviše od svega veselu i zadovoljnu bebu :)
:love2: hvala ti, baš su mi i trebale ove informacije.
Pripremit ću vrećicu kao što si napisala, ali ovo da nije bilo posteljine me lagano šokiralo :-o A desi se, valjda...
Ovo za drip nekako i očekujem.. Na tečaju je dr.Marić rekao nešto u stilu da se doktori i rodilje ne bi trebali osjećati kao suprotstavljene strane, ali je na slajd stavio primjer jednog plana poroda, onako rukom pisanog, pomalo neurednog, i rekao je da nije uvijek moguće ispoštovati sve želje.. Uopće, nije baš bila neka pozitivna aura oko plana. Ne samo kod njega nego i kod drugih predavača. Bez obzira na to, pripremila sam skraćenu verziju, na jednoj stranici (i još je dodatno skraćujem) i priložit ću je nalazima. I biti pristojna, naravno :mrgreen:
Još jednom veeeliko hvala, Balarosa :heart:
I još jedna informacija...
Kad je kiša, u Rijeci je obično kolaps prometa, a tako je i u krugu bolnice.
Naime, autom smo ušli u krug bolnice u 15,35 i sve je stalo već kod drugog zavoja (ispod zgrada za infektologiju i psihijatriju).. Uglavnom, ne možeš ni naprijed ni natrag, a da ne kažem da je zaglavilo i vozilo hitne... Suprug je parkirao auto u 16,55, dakle gotovo sat i pol nakon što smo došli do bolnice... Gužva je potpuno nestala tek oko 18...
Dobro je znati u slučaju potrebe.. Mi smo bebi u buši objasnili da, kad dođe vrijeme, mora čekati poslije 18. :yes:
Hvala vam curke na info, kumče nam stiže između Božića i Nove godine, nadam se da će to za njih troje (kuma ,kumu i bebicu) biti jedno predivno iskustvo!
Prvi porod mi nije bio u Rijeci ali drugi će po svemu sudeći zasigurno biti, nisam u blaženom stanju ali samo razmišljanje o porodu i bolnici hvata me trema !
Torbu može muž donesti u bilo koje doba dana /noći - samo pozvone i sestre ih puste (nije bitno da bude u vrijeme posjeta). Ali samo će pustit torbu i mora van, ne može se zadržavati
Ja sam rodila u 10:10 i nakon što sam došla na peti kat oko 12:00 sati bebu su mi donesli oko 14:00-15:00 sati...
Čarape ne može u rađaonu, potpuno se skinuti i samo biti u njihovoj spavaćici
Dobro je ponesti svoje - ja sam imala 2 spavaćice (krv procuri), jer ona njihova u kojoj sam rodila je bila krvava, a kad sam se istuširala nisu imale čistih spavaćica pa sam obukla svoju. Bila je taj vikend užasna gužva, nije bilo slobodnog kreveta