a ja razmišljam da pričekam da prođe uskrs, pa da onda krenem ponovno, jer ovako brljavim i lažem samu sebe
Printable View
a ja razmišljam da pričekam da prođe uskrs, pa da onda krenem ponovno, jer ovako brljavim i lažem samu sebe
A ja danas stala u hlače koje prije 2 mjeseca nije bilo šanse da obučem! Koja sreća! :D I ne treba mi bolji poticaj! :D
Evo danas vaganje nakon tjedan dana i 1,6 kg manje :D :D :D
Danas voće........
bravo djevojke :D
KRIZAAAAAAAAAAAAAAA
Uh trese me kriza samo takva....
danas mi je voćni dan
čitav dan sam malaksala....
odvratan osjećaj.....
s kilima se ništa nisam makla....
Evo i ja vam se pridružujem.
Danas mi je drugi voćni dan odnosno odvalila sam 8 dana djete.
Prvo vaganje tek u utorak.
I ja sam na Uskrs na škrobu.
evo ja sam odgulila drugi vočni dan, jučer se izguštala u mesu i super se osjećam. Na vagu još nisam stala (čekam petak) ali skužim po robi da mi čak i hlače malo vise, samo da taj trbuh nestane,,,, uf.....
curke, daj mi recite, da li se gljive mogu kombinirati u svim danima (osim voćnog). Meni je nekak ostalo u memoriji da mogu u sva tri dana jer su one kao neutralna namjernica ali baš nisam sigurna u to.
i da, u mesnom (najfinijem) danu, da li se smije pojesti komadić kruha za ručak?
curke sretno, izdržat ćemo mi to i biti manekenkice za mjesec dana :*
gljive mogu svaki dan
kukuruz može drugi i treći dan (škrob)
kruh može sva tri dana za ručak feta kruha za večeru NE
ja sam još uvjek na istome
sad se ne vagam do 6.5. !!!!!!!
Ja od danas idem "za ozbiljno" :mrgreen:
ima li još koga?
X već mi se sad manta :roll:Citiraj:
bundevica prvotno napisa
i ja krećem ponovo! baš sam se lijepo hranila od ned-uto!
Eh evo i mene opet (un-ka mi je ipak super izdržljiva) , ja još danas i sutra na onom juha *ranju, i od petka sam sa vama. Inače sa 88.4 kg (vagana 02.04.) danas 82.5 kg
Ali važan korak koji poduzeh, svaki dan pola sata trčanja po prirodi, i 20 min. doma orbitrek, i navečer na kauču uz tv. dižem noge po 100 kom na jednu i 100 kom. na drugu nogu. I daje rezultate.
Ne odustajeeeeem... :sing:
Primate me opet????
ja sam i dalje tu...
zadnje vaganje je pokazalo 83.9 što je 4.7kg manje od početka...
e onda je došao Uksrs...šta je bilo...nemam pojma...meni je vaganje 6.5. i do tada se ne vagam :D pa šta bilo da bilo.... 8)
Pa mi smo sa istoga krenule. Ajmo skupa dalje. Mislim da se natječemo, pa da si budemo podrška. Možda je bolji izraz uspoređujemo. Šta kažeš.Citiraj:
brane prvotno napisa
Ja krenula prije 15 dana.Jutros se vagala i -3kg.
Iako sam uglavno se pridržavala jedino zeznem ugljikohidrate previše slatkog pojedem.A kad nemrem odoljeti.
ja krenula od ponedjeljka i danas mi je najdraži dan, kolači, sve mi je lakše i ljepše :mrgreen:
nego onaj vodeni dan, baš mora biti svakih 30 dana ili mogu si recimo rihtati na mjesečeve mijene da mi bude kakti lakše na vodi :P
Ne mora biti svakih 30 dana, ali mora biti iza voćnog. Pa ako ti se potrefi...
Kad nekog neće dijeta, onda ga neće....
...bila na dijeti od prije mjesec dana do prekjučer....7 kg manje.
Odustala od dijete prekjučer...kad sam saznala da sam (neplanirano, ali sretno) trudna mjesec i pol. Nadam se da mi dijeta neće utjecati na bebu i trudnoću :(
Sretno, cure! Ja vam se pridružim opet jednog dana :*
Ninči :D čestitam, odlična vijest
Citiraj:
Ninči prvotno napisa
Pa to je predivna vijest Ninči. Ludilo. Čestitam i neće ti djeta utjecati na trudnoću. Ja sam u trudnoći morala biti na strogoj (vrlo gladujućoj djeti) i sve ok.
I pripazi se malo i u trudnoći, bit će ti lakše kasnije. :D Znači bebač, kako slatko.
čestitam na bebici :D
i ja odustajem od dijete, ne da mi se više. skinula sam sve skupa 19 kg (sa un 14 kg) . sad ću se prebacit na plan prehrane koji mi je napravila jedna nutricionistkinja i polako...
puno sreće svima, jer dijeta je stvarno supeeerrrr (al meni dosadilo na žalost :( )
jutro curke, ja sam odustala u nedjelju, nakon pozitivnog testa na trudnocu :D
sutra idem gin, pa cemo sve vidjeti.....
Ninči čestitam :heart:
Ajme cure, vidim da se na UN-ki ostaje trudan :lol: .
Od srca čestitam svim budućim mamama. :heart:
P.S. Meni danas prvi dan, nemam ništa za obući pa se moram stesati.
Odlično onda će nadam se i meni upaliti.
Ja sam na UN-ki a i usput radimo na bebi.
Pa se nadam brzim rezultatima.
Inače danas sam na UH danu moj najdraži dan, mljac kolači.
ne bi bila partibrejker, ali UN dijeta je jako loša pa čak i opasna...
Uspjeh UN dijete zasnovan je na ovim objašnjenjima i pretpostavkama:
* svi smo podložni dnevnim ciklusima hranjenja - nema objašnjenja kakvi su to ciklusi, i kako funkcioniraju, ali ovakva rečenica u općem smislu vrlo je nalik akademskim tvrdnjama o prehrani čovjeka
* treba nam pravilna kombinacija vrsta hrane – ako slijedimo točna pravila koja su definirana za svaki dan (proteinski, ugljikohidratni, škrobni, voćni) i svaki 29 dan dolazi "vodeni dan" ili "vodeni post".
Prema tim paraznanstvenim pretpostavkama, svatko bi trebao izgubiti na težini, bez obzira koliko kalorija uzima dnevno. Na taj način se čovjeka oslobađa mučne obaveze kontrole, pritiska neumitnosti koji riječ kalorija nosi sa sobom i uklanjaju granice i ograde, kao da se ruši zatvor. Jedi koliko hoćeš.
Premda je mnogo puta prepisana, fotokopirana i predana iz ruke u ruku, nema pravih mjera, već se odnosi na 2 komada voća ili jednostavne mjere – večera je polovica ručka, ili mora se pojesti za večeru isto što je bilo za ručak itd. Nema spomena o kalorijskoj vrijednosti, dapače, niti o nutritivnoj vrijednosti, vitaminima ili mineralima koje na taj način i u kojoj količini unosimo. Ostala opća mjesta poput ograničenja unosa soli ne odstupaju od uobičajenih prehrambenih preporuka.
Nadalje, i ova dijeta, kao i mnoge druge, ima ozbiljnu logičku grešku. Budući da ama baš svaka dijeta na svijetu mora imati odgovarajuću količinu tjelesne aktivnosti ili vježbanja, koji je motor koji će sagorjeti višak kilograma, nejasan je način na koji ova dijeta pretpostavlja gubitak masnog tkiva, jer se fizička aktivnost spominje na općenit i nejasan način, bez objašnjenja temeljne uloge i bez iole ozbiljnijeg plana da se ona poveća u tom smislu. Ova tužna činjenica popularizira ovu dijetu na principu manjeg otpora, jer je svima prihvatljiva dijeta u kojoj zapravo i "nema vježbanja". Na taj način se još jednom ljude šalje niz tobogan, u još jedan ciklus gubitka-dobivanja kilograma i to je još jedna cigla za temelje yo-yo efekta, tj. života u jednoj beskonačnoj dijeti. Tako se osoba koja ispuni 90 dana i sretna primijeti manjak kilograma, postavlja na startnu liniju povratka na staru kilažu, i još jednog ciklusa dijete.
Odvajanje vrsta hrane i namirnica – koji je smisao?
Nitko tko propagira UN dijetu neće moći objasniti način njenog djelovanja, niti logiku odvajanja vrsta hrane, te isključive kombinacije u svrhu dobivanja proteinskog ili škrobnog dana. Dnevni ciklusi odvojenosti uzimanja namirnica (po proteinima, škrobovima, ugljikohidratima i voću) znače da se pridržava režima neuzimanja hrane od 20 sati do podneva slijedeći dan. U tom vremenu dopušteno je samo voće i voda. To nema nikakve logike niti nutricionističke podloge, a najmanje predstavlja ne-gladovanje. To je praktički 16 sati gladovanja uz minimalan unos energije. Odgovor organizma u metabličkom i hormonskom smislu nam je vrlo poznat kad je gladovanje u pitanju, a to je povećani senzibilitet za akumulaciju energetskih nutrijenata te reorganizacija u tijelu koja manjak energije preusmjerava na alternativne izvore, skupe mišićne proteine. I to je još jedna velika greška jer se napadaju i razgrađuju mišići, koji su nosioci potrošnje energije u organizmu. Slabljenje i razgradnja mišića ne omogućava višak kretanja, a bez kretanja nema sagaranja masnoća.
Neosnovana podjela
Podjela na škrobni i proteinski dan nije objašnjena razlogom. Nadalje, škrob, ugljikohidrati i voće su svi zapravo ugljikohidrati, odnosno šećer, samo u različitim oblicima. Čak i ako uvažimo da je voće različito od škrobastih namirnica jer ima mnogo vode pa se drugačije probavlja, nema logike po kojoj ugljikohidratni i škrobni dan imaju dva naziva jer je to jedna te ista stvar.
ZAKLJUČAK
UN dijeta djeluje na kratki rok. Gubitak kilograma može se pripisati tjelesnoj aktivnosti, a ne samoj dijeti, koja poput svake nelogične dijete koja prikriva ili diktira gladovanje, zapravo istjeruje vodu iz organizma. Na duži rok gledano, ova dijeta propagira jedenje čokolade i kolača, ne poštuje osnovni princip prehrane, umjerenost, ne govori o važnosti tjelesne aktivnosti i potrebi ravnoteže unosa energije i potrošnje energije. Postoje i ozbiljne zamjerke koje se tiču osoba koje hoće 90 dana biti na ovakvoj dijeti, a to su siguran gubitak željeza, opterećenje rada žuči i crijeva zbog specifičnog menija te siguran poremećaj metabolizma masnih kiselina, koje su važne za čitav niz tjelesnih funkcija, od zdravlja kože do regulacije upalnih stanja i zdravlja srca i živčanog tkiva.
Korisna strana ove dijete sastoji se u jednome – uvođenje discipline u dnevnu ishranu, redovitost obroka, i jedenje svih vrsta hrane. Većina osoba koja ide na neku dijetu ne čini to zbog viška kilograma, već jer predaju svoju moć kontrole imaginarnoj sili dijete, koja bi trebala urediti njihov prehrambeni stil. To je ključ popularnosti ove dijete, ali i najopasniji njen ključ.
Metabolizam svakog čovjeka radi drugačije i na njega utiče niz faktora. Svaki kilogram masnog tkiva vrijedi nam otprilike 7000 kcal. Jednostavan način gubitka viška zaliha masti u tijelu je unos 500 kcal manje svaki dan, što rezultira gubitkom oko 1 kg tjelesne težine tjedno. Čak i restrikcija od 250 kcal dovodi do gubitka 1 kg tjedno. Mjesečno to je 1 do 2 kg masnog tkiva. Svatko ima pristup prehrambenim tablicama na Internetu danas i vrlo je lako izračunati koliko je 250 kcal.
i još
ozbiljan potencijal za kroničan deficit esencijalnih masnih kiselina, te avitaminoza i gubitka kalcija
opterećenje probavnih organa, inzulina i štitnjače koji silom poštuju odvajanje namirnica po neuobičajenoj logici
ak je netko to već pisao, sorry na ponavljanju, al kao dobri samaritanac samo bi htjela upozoriti da je ova dijeta jako kontroverzna i ne baš najzdraviji izbor
i još jedno iskustvo sjednog drugog foruma
Sweet_strawberry,
Ja sam prije nekog vremena bas prekinula s njom. Ne samo da ja imam iskustava, vec i moj stari i sestra i kolegica s posla i jos puno ljudi oko mene. Sto se njih tice, imali su same pohvale. Kolegica je skinula 15, sestra 17, otac 21 kg u 3 mjeseca. Pridrzavajuci se dijete. Samo nje, nikakvo vjezbanje, nista dodatno. Dijeta, strogo i adio. Bili su gladni, nervozni i tvrdogalvi ko magarad. Nakon 3 mj svi vitki ko stapici. Nakon jos 3 mj, jos malo vitkiji. Onda su poceli jesti kao prije i shvatili da im je toliko toga nedostajalo od namirnica i trpali su u sebe sve cega su se odricali. Kilogrami su se vratili, nije istina ono sto pise o trajnim promjenama metabolizma. Ta dijeta nije nista cudnovatija ili carobnija od drugih, iako se cini da ima neki logicki princip kak djeluje, jok. Sve je samo stvar toga da jedes manje. Unosis manje kalorija i to je to. Osobno sam ju isto isprobala. Izdrzala sam mj. dana dalje nije islo. Falili su mi okusi, ta je dijeta kad ju sprovodis jako jako monotona. Ne znam kakve su tvoje prehrambene navike, ali mene je ono voce ujutro ubijalo... ja ujutro nista ne mogu jesti bar do 11. Tijesto ne podnosim, a bio je onaj prokleti ugljikohidratni dan... ja sam vise mesni tip i povrtni, to mi je strasno nedostajalo. U mj dana jedva da sam izgubila 3 kg. A bila sam gladna ko zvijer. Umorna od te gladi, osjecala sam se jako jako iscrpljeno.
Trenutno sprovodim jednu posve drugu dijetu (nije dijeta, vec nacin zivota ali kako to nije tema, nebih duljila) i uvidjam greske u Un dijeti. Naime... oni su odvojili skrobni od ugljikohidratnog dana... a to je sve ista pjesma samo drugacija melodija - ocu rec, i krumpir je vrsta ugljikohidrata kao i tijesto. Na kraju krajeva i kruh koji jedes u mesnom danu je ugljikohidrat a i voce koje jedes svaki dan - kuzis?! Radi recimo ove sitnice, cijeli koncept gubi smisao.
Da dovrsim (raspricala sam se)... dijeta je uinkovita. To je dokazano. Smrsavit ces ako se hranis po njoj, nema sumnje. Pitanje je koje su posljedice. Ta dijeta ti sigurno ne moze biti trajan nacin zivota (a promjena nacina zivota i prehrane jedina ce ti osigurati stabilnu zadovoljavajucu tezinu) a to je jedino bitno za uspijeh.
ako ste za dijetu - 5 obroka dnevno zasnovanih uglavnom na svjezem vocu i povrcu,pilecem mesu,ribi,crnom kruhu u minimalnim količinima uz obavezno jutarnje 45-min. trcanje - simple as that :mrgreen:
Ne bih htjela ulaziti u kontroverze ove dijete, ali mogu iznijeti svoje iskustvo.
Nikada zapravo nisam bila ni na kakvoj dijeti jer u njih ne vjerujem, nego samo i isključivo u dobar omjer unosa i trošenja kalorija kojeg se naravno u posljednje vrijeme nisam pridržavala, pogotovo tijekom dvije trudnoće :oops: što je upalilo onu crvenu lampicu da mi je krajnje vrijeme da nešto po tom pitanju poduzmem.
Baš sam zato htjela probati ovu dijetu koju svi hvale, međutim nakon početnog zanosa i meni su zapravo postale nejasne te podjele - kruh svaki dan bez obzira na vrstu dana, nema međuobroka, a zna se koliko su važni za ubrzavanje metabolizma, krumpir i riža na povrtni dan, a zna se da je to obični škrob...........i tak..............ali ono što moram priznati i čini mi se da je to i jedan od gore navedenih zaključaka je da mi je jako pomogla u nekakvoj organizaciji obroka i, općenito, prehrane.
Od početka sam primjenjivala nekakvu modificiranu verziju, kako sam je ja nazvala, s obzirom da još uvijek dojim i nikako si ne mogu priuštiti gladovanje i brzopotezni gubitak kila i na kraju sam zaključila da to što radim više uopće nema nikakve veze s UN dijetom (barem onom koja je s koljena na koljeno stigla do mene :mrgreen: ), nego mi je samo pomogla da shvatim da mi uopće nije potreba svaki dan jesti meso, da povrće - dobro pripremljeno može biti itekako ukusan, a zdrav obrok, da doručak da bi bio kvalitetan obrok kao najvažniji u danu ne mora sadržavati pol kile putra i marmelade i da mi ne trebaju slatkiši i kolači da bih bila sita. U svakom slučaju zadivila me moja kreativnost prilikom izmišljanja što ću jesti i kako to pripremiti :lol:
Moj rezultat za sad je 5 kg manje u 50 dana i koliko god mi se to s jedne strane čini malo s obzirom na to koliko manje (ali kvalitetnije) jedem u odnosu na prije, toliko mi je drago da to ipak nije izgladnjivanje kojim bih sigurno izgubila brže i više, i isto toliko, ako ne i više i brže, vratila :/
Svjesna sam da trenutkom kad počnem jesti kao prije nema tog metabolizma koji će odraditi toliko da ne vratim sve što sam izgubila.
Naravno da uz sve to još i vježbam i povremeno uzimam i vitaminske pripravke i zasad mi to sve jako paše i trenutno se uopće ne vidim u onoj priči prežderavanja od prije (iako je uskrs uzeo svoj danak :mrgreen: , ali smatram to svojevrsnim predahom koji nije učinio neku pretjeranu štetu - samo me još učvrstio u tome da mi prežderavanje više nikako ne paše).
Naravno da će pobornika i protivnika raznih dijeta i načina prehrane uvijek biti, ali svakome je važno neći neku mjeru koja će ipak donositi više koristi nego štete.
:love:
crnka 84 čestitam :D
na UN dijeti sam i ne očekujem da skinem kile samo od nje, nego i vježbam (orbijam) i radim trbušnjake
Važno mi je skinuti kile od trudnoće, a onda se vraćam na svoj prijašnji (zdrav) način hranjenja.
UN-ke da li i vi vježbate?
Hvala cure! :*
Nenaa, mene iskreno malo brine to što znam da je UNka nezdrava, ali opet vjerujem da mi u tih cca mjesec dana nije mogla baš jako naškoditi. A i kršila sam je u masu sitnih stavki. Hvala na utjesi, dodatno si me smirila! :*
Crnka, čestitam i ja tebi! :love:
Što se tiče moje sadašnje prehrane- nisam se bacila na posao jer me muči strašna žgaravica :( A nije da mi se ne jede :mrgreen:
ne znam jel vezano za djetu ili ne ali
bila sam na UN mjesec dana, 4,7kg manje ali su mi stvari kasnile 5 dana
s obzirom da pijem pilule i da su mi ciklusi ko urice, točno u sat znam kad ću dobiti moram priznati da sam se jako prepala
moja susjeda je skinula JAAAAAAAAAAAAAKO puno kilograma, doslovno se prepolovila, kad sam s njom malo analizirala što i kako jedem uopće joj se nije sviđalo jer moj doručak je oko 10 a ručak mi je oko 17-18h, večere u 99% slučajeva nemam gdje niti ugurati....dakle - tako definitivno ne ide....
nisam na djeti dva tjedna, vratila sam 1,5kg i dalje ne...jedem normalno samo što izbjegavam jesti iza 19:00 i trudim se barem jedan obrok/međuobrok imati voće
kad sam sve skupa pročitala šta je ispisano u postu iznad o UN-u...uhuhuhuhuhuhuh...niti malo mi nije bilo drago....nekako me je štreckalo oko želudca......
Ja pitala gin jel moze sto naskodit to sto sam bila na dijeti tih prvih par tjedana, kaze ona: zene rađale u koncentracijskom logoru, a da ce tebi naskodit to sto si malo na dijeti bila :lol:Citiraj:
Ninči prvotno napisa
Tako da, mislim da nemamo brige oko toga, ja se jutros vagala i cak imam pola kile manje nego kad sam sisla s dijete, a s dijete sam sisla prije 9 dana, a jucer se desio i prvi bljuv :unsure: a danas bi mogla nastaviti u tom tonu :/
Pozz cure i drzim vam fige
:heart:
međuobroka ima, sokovi ili voće.Citiraj:
Stijena prvotno napisa
koji je to povrtni dan? ima proteini, škrob, UH i voće.
muko moja, od sutra sam s vama :(
Bila sam na UN prije koju godinu... mjesec dana se pridrzavala fino (nisam vodeni dan) jos 15 dana sarala, iducih 15 sarala malo vise... Dakle ukupno 10,5 kg manje za dva mjeseca... Onda sam se vratila starom prejedanju :( evo za dvije godine vratila sam pola... pa mogu reci koliko jedem da sam super prosla... Ja ne smatram da je pretjerano stetna jer unutar 4 dana se ipak unesu sve bitne stvari, a to nije sad 3 mjeseca da ne unosis ovo ili ono...
Ja sam se referirala na plan Un dijete koji je objavljen na ovim topicimaCitiraj:
willow_tree prvotno napisa
Plan Un dijete
UN dijeta- 4. dio
Dakle, u ovom planu dijete postoje bjelančevine, povrće, tijesto i voće, a međuoboroka nema - izrijekom piše cit. U svakom slucaju poslije 22 sata ne bi trebalo nista jesti, a ni izmedu obroka. Glad izmedu obroka mozete zavarati cajem ili zasladenom, ali ne preslatkom kavom, ili mozete uzeti 3-4 grisina
Iz ovog plana je vidljivo da se na dan kad se jede povrće, jedu riža i krumpir koji s povrćem baš i nemaju neke pretjerane veze, a zapravo mi podjela na škrob i ugljikohidrate i nije baš jasna :?
no, whatever, u svakom slučaju, ako ovaj plan dijete nije točan onda bi ga trebalo ispravljati na topicima na kojima je kao takav prezentiran
:D super, i meni je danas (opet) prvi dan (prekinula sam zbog bolesti)Citiraj:
anima prvotno napisa
bit ću ti moralna podrška ;)
ja krećem ponovo, nakon prvog bezuspješnog pokušaja. Od sutra (ali stvarno).
I tražila sam orbitrek, ali sve forumašice vježbaju :)
Javim se sutra oko podneva, vjerojatno žalopojkama kako ću umrijeti od gladi.
:D super
ovo nam je zadnji vlak za čvrsto tijelo na plaži
zaboravila sam spomenuti i vježbanje, vježbanje ;)
X danas ipak nije tak strašno kak sam mislila da će biti...nema izbora, mora se ovaj put i bok...zadnji vlakCitiraj:
bundevica prvotno napisa