Kupus prerezan na četvrtine?
Kupus prerezan na četvrtine?
Evo već tri odgovora prije mog... Dok sam guštala čitajući ove dolegine recepte za povrće :mljac:
a šta bi bilo nego glavica kupusa prerezana na 4 dijela.
ono, na pol pa još na pol.
ahahahahahahahahahaha
mislim, stvarno
Četvrt je četvrt, naravno, ali nikako ne mogu zamisliti zašto bi netko kuhao glavicu kupusa porezanu na 4 dijela. :?:
Nikad za to nisam ni čula ni vidjela do ove teme :)
Ni na TV, ni u jednoj knjizi ( čak ni kod Zagorke, ni Šenoe ), ni kod bilo koga. Vjerovali vi ili ne.
saš vidit
evo, ovaj je na četvrtine (ok, možda i šestine), ali zapečen
http://www.coolinarika.com/image/3e5...c74_view_l.jpg
a ovako se pravi onaj baš izvorni na četvrtine, s junećim flamom ili janjetinom:
http://www.recepti.covermagazin.com/...-krumpirom.jpg
beti, a kako kuhaš kelj?
Dolega i Kosjenka, molim čitati sagu od početka :-P
Napisala sam već da ne jedemo povrće na lešo (eventualno nekad kelj ili pečene paprike s češnjakom). Povrće spremam u obliku variva, rižota i dinstanog povrća :-)
Ja isto prvi put cujem za cetvrti. Ja sve kuham u rezancima.
I jel treba bacat vodu ko sto kazu moja i cvijetina mama? :mrgreen:
pa samo me zanima jel ga cijelog strpa u padelu il nareže na četvrt, il ne znam kako, na trake :mrgreen:
pa kelj na trake
i kupus ponekad na trake
širine cca 2 cm, molim lijepo
na trake, naravno :) taj jedan put godišnje kad ga skuham. Na čušpajz. I možda još jednom kao nabujak. ( Skuhati kelj, pa ga sitno nasjeckati, skuhati rižu, istući čvrsto tri bjelanjka, pa sve pomiješati sa tri žutanjka i soli. Tavu namazati, posipati mrvicama i uliti smjesu. Peći dok vrh lagano ne posmeđi.)
Variva ne kuham ni ne jedemo, naučila sam ovdje što su, ali to nikako nije naš stil hranjenja.
edit. bacam vodu od kelja, mama me tako naučila
Potpis na sve gore napisano. Otkako sam u Turskoj, promijenila sam neke navike, ali bogme je i muz promijenio pristup. Izobilje pristupacnog kvalitetnog voca, povrca i samoniklog bilja i zacina mi je ovdje raj za kuhanje. Ne volim ono sto oni spremaju doma, jer je tesko na ugljikohidratima. Jedino mi fali ponekad suhomesnato iz Hrvatske (kulen, sunka za Uskrs, prsut) i paski sir.
Ovako nesto je "moj agramerski" kupus uz patku i knedle. :) ali to mi je zbilja bozicno jelo, kad malo zahladi. Ne vjerujem da je fin djeci koja ne vole povrce.
http://www.coolinarika.com/recept/728064/
Meni je od malena povrce najfinije, anajfinija jela su kelj cuspajz, spinat, cikla... Al kelj je u top jelima samo s fasirancima, a spinat na mlijeku s kiselim vrhnjem i pire krumpirom, svejedno je ima li mesa. Kelj sad skoro i ne kuham vise.
Pomfrit ne radim. Znam da ne ide s mladim krumpirom. Al meni je to hrana iz studentske menze. Inace mi je baka radila kao djetetu, mama je vecinom lagana variva kuhala (i kolače :)). Pomfrit je smatran kao - lagani zdravstveni prekrsaj u ishrani pa ga je baka smjela raditi.
pa jesam čitala ispočetka, i ovo što sam napisala vjeruj mi nema okus povrća na lešo, bez obzira što se tako priprema.
nekog kome je povrće bezveze i jede ga reda radi treba namamiti pojačivačima okusa, kao što sam i navela (vrhnje, parmezan...) - to je onda sasvim druga priča
i onda upropastiš povrće
šmrc
ja imam probelm, za sad, rjesavam ga na vise nacina, lai realno je problem.
dakle mi doma jedemo hranu koja je brzo gotova, ali nije za podgrijavanje (npr. proiluk s cous cousom, leso tikvice i sl.)
sad mi jedno djete je samo doma i ja sam uznevjerena sta da mu ostavim za jesti prije/poslije skole. jela koja se pdogrijavaju su mi nako, imam ih par na menu pa mi je glupo to kuhati stalno.
ranije od ovoga se ne dizem za nista, jer i ovako izlazim iz kuce u 6:20 i ne pada mi napamet se dizati u 5 ujutro.
moje trenutno rjesenje je da potrosim te menu-e koji se podgrijavaju, a onda kod susjede ce ici svaki dan na obrok, njoj je to OK.
ali eto kako vi koji kuhate ko Apri rjesavate ove probleme. djete mi zan skuhati tjesteninu, ali sam kaze da ga je strah one vrele vode, dakle skuhat ce je ali ne i procijediti.
a gle, ako ga ne želiš "upropastiti", što po meni nije tako, najbolje ga je jesti direkt iz vrta
pa nemaš ni brige s ručkom
spajalice, zašto se tikvice i poriluk s kus kusom ne mogu podgrijavati?
nisam mislila "upropastiti" u smislu da ne valja
fino je, kako ne
ali onda parmezan preuzme okus
meni je vrlo sličan okus brokule s parmezanom, kao i tikvice s parmezanom
i nikada ne jedem tripice s parmezanom, kako mnogi vole
jer želim znati i osjetiti što jedem
a na ovaj komentar o vrtu mogu samo :-P
Otkrij mu trik koji sam ja učila svoje dečke i uredno funkcionira, ali moraš tjesteninu kuhati u velikom loncu s ručkama koje se ne griju (bakelit ili slično) da se ne zeza s krpama:
- kad je kuhano, u lonac doliješ hladne vode (dosta, recimo 1 staklenku od krastavaca) da rashladi stvar
- u sudoper postaviš cjedilo koje stoji (naše je ovakvo http://www.pevec.hr/wp-content/uploa...-2-179x119.jpg ) i pustiš hladnu vodu "na tanko"
- izvrneš kuhanu tjesteninu u cjedilo i malo ispereš hladnom vodom (baš zato da te to ne opeče)
- prebaciš u drugu ili istu posudu - kod mene je to obično druga posuda (staklena) ili posuda u kojoj je neki saft ili gulaš
mozda jer ja imam bug u glavi, ne znam, ali to mi je jelo koje se jede odmah. kao i te nesretne leso tikvice, koje mali obozava. vjerujem da se mogu podgirajti, ali vise ih volim kad su direkt iz vrele vode.
ma sad sam na pocetku, vjerujem da cemo se uhodati, vec je bilo ovakvih topika.
i zapravo za sve moje trenutne nedoumice su krive prehrambene navime MM; on ne bi jeo hranu koja se podgrijava. drugi dan za njega hrana nije. i eto sad moram mjenjati svoj bug.
vjerujem da mi je zato i pitanje odgovaralo ovom topiku.
Jedini razlog je da to više nije tak fino. I stvarno nije. Ali to vrijedi i za mnoga druga jela.
Ja samo zbog podgrijavanja imam mikrovalnu u kući iako ne mislim da je to oličenje zdravlja, ali eto - u našem slučaju to mi je organizacijski manje zlo. Netko jede piceka iz dostave, a mi imamo mikrovalnu pećnicu koja valjda u 13 godina službe u našoj kući nikada nije radila dulje od 3 minute u komadu.
ja kuham ujutro. i nemamo mikrovalku - djeca si to što skuham samo malo zgriju - bez vrenja. Tijesto znaju sami skuhati, a ponekad skuham i ja pa ostavim hladno. kada na njega naliju topli saft, nije toliko hladno.
Isto sam ograničena izborom menija - ne mogu npr napravii rižoto (prekuha se) . isto mi se zna dogoditi s noklicama koje ubacim u čušpajz. nabubre i dok oni dođu iz škole, to više nije čušpajz za jesti žlicom, neg nešto gusto.
Uz to, djeca i muljaju da nešto pojedu, pa im onda zdrave stvari dajem kada sam ja prisutna. Uglavnom, kak je počela škola tako su počele i moje muka
mikrovalnu imam i ja doma, jer na poslu radim isto s mikrovalovima, pa valjda da se ne odvikem :lool:
ali dostava mi ne pada na pamet iz dva razloga, a prvi je financijski, a drugi ne mislim da ce ga pizza i cevapi bas toliko usreciti svaki dan.
Meni je fino drugi dan, neke stvari čak i bolje.
Isto tako kuham za dan poslije jer također nemam izbora i koristimo mikrovalnu jer nemammo drugog rješenja.
Pa dostava i nije za svaki dan nego za hudu silu. Ja se ne sjećam kad smo zadnji put nešto naručili iz dostave. Sin je kupio tri kriške pizze u pekari onaj dan kad smo omatali knjige. Ćevape iz dostave znamo ponekad jesti kod svekrve, ali češće odemo u lokal i pojedemo tamo.
Ali ove subote ja odoh k mami u drugi grad i neće me biti cijeli dan. Nemam pojma kakve planove ima mm - možda i on ode k svojoj mami i vrati se tek oko ručka. E, za takve situacije je telefonski broj dostave + smrznuti pileći medaljoni (gori od hrenovki) u zamrzivaču. Ali i to polako prerastamo jer moj mlađi sin će si uredno pržiti jaja na oko i napraviti salatu, stariji će skuhati njoke s pestom i eto ručka za njih trojicu. Ne bi se štela mešati - nek se snalaze.
Inače, kad smo već kod dostave - to je za mm-ovog starog ujaka koji je samac (80+) da ima kuhano svaki dan, za mog brata koji je isto samac, za dane kad ima puno posla pa si ne stigne skuhati ništ pošteno i slično. Njima se 25kn po obroku isplati, ne mora čak biti ni svaki dan. Za obitelji to nije.
Pratim
Ovo od Apsu mi se cini bolje za mog ziherasa, imam ja i cijediljku koju je linkala Peterlin, ali njega je strah, lonac ima bakelitne drske.
hvala
Pa nije tjestenini niš ako se skuha večer prije i stavi u frižider.
Za silu se može i ujutro skuhati
Sve skupa ne treba više od 20 min, ma puno sam i rekla, a toliko svakom valjda treba da se spremi
ja nikako ne bih dopustila da dijete od 9 godina bude u blizini kipuće vode
a da nitko od odraslih nije kod kuće
pa i nama odraslima se desi nepažnja
a što bi on, tako mali, da mu se vrela voda prolije po nogama?
ma niti slušajno!
ja nebi nikad dala balerini ni blizu, ovaj samnom to kuha vec dvije godine, ali njega je strah. on je fakat ziheras. ni ne zelim ga tjerati.
Moji su počeli negdje s 10 godina (stariji, mlađi nije trebao jer ima starijeg brata). One godine kad su krenuli u glazbenu školu.
Imaju podjelu rada - stariji rukuje tehnikom i bolje mu ide oko peći, ali nije bio baš vješt s noževima, a mlađi obrnuto - taj se nikad u životu nije porezao, ali baš ne voli vruću vodu. Ni ja ne tjeram. Stariji je sam poželio naučiti paliti plin, regulirati jačinu vatre, rukovati tajmerom i cijediti. Najprije je dugo to radio uz nadzor, pa tek onda sam.
Offt. i ja sam počela rukovati plinom negdje u 10. godini. Nikad nisam ni kuću zapalila ni napravila neku štetu. Jednom sam se porezala, ali za to je bila razrađena tehnika - hanzaplast i zavoj u točno određenoj ladici. Češće mi je to trebalo za razbijena koljena (i glavu) nego za kuhinjske povrede.