Posljednje uređivanje od Peterlin : 17.09.2014. at 12:29
iako ja baš nisam izbirljiva, meni su gadljive te male sarme.
i uz sarmu obavezno jedemo kuhani krumpir u cijelo kuhan u ljusci, ne paše nam pire. pire uz filane paprike.
stvarno je to samo do navike...
Posljednje uređivanje od AdioMare : 17.09.2014. at 12:33
pa da
ja ne mogu prići tanjuru na kojem je ovo:
http://www.recepti.com/img/recipe/7310-sarma_zoom.jpg
ja sam ovaj tip:
http://www.coolinarika.com/image/sar...a41_view_l.jpg
ma ja mogu prići svakom tanjuru, nemam ja tog straha
ove s kulinarike mi se i ne čine tako malene, ja sam jela i manje. i baš sam se pitala: čemu to?!
sve bude čovjeka sram grabiti si još, pa si grabiti...
male su, možda 6 cm duge i do 2 cm u promjeru
naš je lonac takav, pa znam odnose
a nama fora reći kako smo pojeli po 15 komada
o bože cvijeto. pomfri pa umakat u pečena jaja, pa to je infarkt na tanjuru
.
Apri, ti si moja srodna duša
E vala, ja ne znam kome se vremenski isplati pohati, kuhati ručkove za svakog posebno, itd. Visim nad loncima i tećama od jutros, za 10ak minuta ručka ! Juha, lešo meso i kupus salataza mene, pohane šnicle i pomfrit za mm (imao je prigovor, pomfrit nije bio ručno narezan, nego na multipraktik aparatu, mislim da ga je zaledio moj pogled nakon upućene primjerdbe
), jedan sin jeo juhu i lešo meso, drugi još ništa... Užas ! Sutra varivo od sat vremena kuhanja za sve !
Ajme, meni se sad jede taj infarkt, nisam baš tu kombinaciju sto godina jela.
Ne frigam krumpire skoro nikad, najviše zato što je to užasno dugotrajan i prskav posao. Ali nekad radim falši pomfri iz pećnice. Samo narežem krumpire na ipak nešto deblje štapiće. Pa na pek pair, na dvije velike škrovade, na ventilacijsko pečenje. Mislim da večeras ide to za večeru, uz frigana jaja :D
Posljednje uređivanje od vertex : 17.09.2014. at 13:20
A sarma sa slatkim kupusom ? Mmmmm, mljac![]()
Ih, ja sam odma odlučila da ću priuštiti mužu i djeci taj infarkt, oni se onesvijeste od sreće kad ima pomfrita. Na svu sreću sveki će dodat salate od mahuna.
vertex, kako misliš pomfrit je dugotrajan i prskav posao? Ja ubacim krumpire u tavu i poklopim. Kad otklapam, prvo malo nagnem poklopac, da voda iscuri u ulje i držim zaklopljeno dok ne prestane prskat. A dok se pomfrit pomfrita, radim druge stvari, salatu i sl.
eto mi je kad sam dosla u zagreb bilo interesantno. sarma ili punjene paprile sa pireom!
mi to doma nismo nikad tako jeli. opcenito se pire krumpir jeo rijetko i nikad sa sarmom.
u kuci mog muza se pire jede sa svim i svacim i uvijek.(a ja ga mislim nikad napravila nisam, ali muz se ne zali)
mislim ne smeka to lose, ali sto ja znam, meni to nije bas nesto.
osim toga sarma moje mame je takva, da je umak gust, odnosno hrpa sitno rezanog kupusa koji se fino zdinstao, omeksao, mmm... cini taj "umak" (to je meni "the sarma"), tako da ne znam kud bi s krumpirom.
isto je kod punene paprike, to kod moje mame nije nikakv paradajiz umak, nego bas ono zgusceni "sokovi", jer ona na vrh paprike uvijek stavi i komad svjezeg pomidora.
meni nikad nije sjeo taj zagrebacki "paradajiz umak" koji ide u punjene paprike, cufte, kupus i slicno.. to je meni ko nekakav razrjedeni kecap.
a ja volim salsu.
mislim, da moram ici nesto jesti.ove su teme ovih dana bas za razbuditi apetit.
Posljednje uređivanje od seni : 17.09.2014. at 13:34
i meni je dugotrajan i prskav posao
i jalov, stalno me mali kori da kak ne znam pomfrit ispeć
hoće da je izrezan tanko kao pomfrit iz mekija
hoće da je hrskav
kad ga ne poklopim, sve mi upršće
kad ga poklopim, bude kao dinstan što i je, pa se sav izlomi kad ga okrećem i vadim van
meni bude dobar i takav, ali ja ga ne jedem, a njemu to nije pomfrit!
probala sam svakako, mijenjala masnoće, tavice ali sam odustala
kad hoćeš pomfrit idi dolje kod babe, ona mu dobro ispeče
da, nemam fritezu i neću je nabavljati
Ovo mi je najbolje - idi dolje kod babe!
Inače, evo trikova kako da ne prska (iako ja nisam ljubitelj prženja, pa to radim rijetko, nisam ni ljubitelj zaprskane kuhinje):
- pomfrit izrezati na kuhinjski ručnik i doooobro obrisati da nije vlažan
- na tavu nasaditi onu mrežu protiv prskanja: https://www.google.hr/search?q=mre%C...op%3B649%3B489
Moji su dovoljno odrasli i sad u fazi da mi se svaki čas nešto takvo jede, pogotovo krumpir sa curryjem (ali radije ispečem na malo masnoće nego da pržim). Ako ipak inzistiraju - bratemili, evo vam kuhinje, pržite si, a ja odo' van...
Treba paziti i koja vrsta krumpira se koristi. Meni je jedino crveni ok, bijeli samo u nedostatku crvenog a onda puca i lomi se.
Da, to je istina. Bijeli je brašnast, bolji za pire i knedle (za one koji se upuštaju u to). Crveni je za prženje i za salate.
mislim, stvarno!
ne bi mi Bog ništa da kupim tu rešetku protiv špricanja.
ali treba se toga sjetiti![]()
marta, nije mi nikad palo napamet poklopit krumpire dok se frigaju! Dugotrajno mi je i zbog količine koja nam treba.
Ma zapravo, toliko dugo nisam baš zapravo frigala krumpire da se i ne sjećam šta mi je točno bilo nesimpatično![]()
ja, kao veeeliiiki ljubitelj pomfrita, imam fritezu bez ulja - savršeno
rehab, baš si nešto mislim, a da probaš mužu sve to povrće napraviti na neki drugi finiji način?
možda bi počeo uživati.
meni, kao neljubiteljici mesa i obožavateljici povrća, nije fino preliveno samo s malo maslinovog ulja i posoljeno.
iskreno, to mi ubije svaki okus i moram ga doraditi maslacem i baš me briga što je nezdraviji, ali mi je ukusniji.
recimo znam skuhati razno povrće: zelje na četvrt, mrkvu, karfiol, brokulu, krumpir i preliti mrvicama od kiselog vrhnja.
to toliko podiže jelo da je to nešto nevjerojatno, prefino.
kiselo vrhnje se na par kapi ulja prži na vatri i stalno miješa sve dok se od njega ne naprave male svijetlo smeđe mrvice.
tim su se nekad prelijevali žganci u prigorskim i zagorskim hižama.
isto tako je i fino tikvice prepržiti na suhoj tavi pa ih poredati na protvajn, na svaki kolutić staviti komadić paradajza ili sosa, posuti origanom/bosiljkom i naribati parmezan te zapeči.
moji se dave u tome koliko je ukusno, a nije vulgaris tikvica.
pa popečci od kelja s dodatkom kuhane šunke, češnjaka i zobenih pahuljica,puno toga se unutra može zakamuflirati, a i dalje ostaje ukusno i privlačno.
ili rižoto sa mesom i hrpom povrća?
Jel to možda ima prolaz.
Ja danas od dva komadića teletine, graška i mrkve pravim rižoto. Tu je još i jedna rajčica, celer (nažalost luk ne smijemo).
Jel ima netko ideju koju začinsku biljku bi tu mogla dodati. Imam bosiljak, kadulju, majčinu dušicu.
E da, za salatu kupus sa bućinim uljem.
možda znaš što je frtalj ili kvarat? - to nam je bila omiljena zabava ovo ljeto - samo smo vježbali sa satima
Evo već tri odgovora prije mog... Dok sam guštala čitajući ove dolegine recepte za povrće![]()
a šta bi bilo nego glavica kupusa prerezana na 4 dijela.
ono, na pol pa još na pol.
ahahahahahahahahahaha
mislim, stvarno
Četvrt je četvrt, naravno, ali nikako ne mogu zamisliti zašto bi netko kuhao glavicu kupusa porezanu na 4 dijela.
Nikad za to nisam ni čula ni vidjela do ove teme
Ni na TV, ni u jednoj knjizi ( čak ni kod Zagorke, ni Šenoe ), ni kod bilo koga. Vjerovali vi ili ne.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.09.2014. at 16:14
saš vidit
evo, ovaj je na četvrtine (ok, možda i šestine), ali zapečen
http://www.coolinarika.com/image/3e5...c74_view_l.jpg
a ovako se pravi onaj baš izvorni na četvrtine, s junećim flamom ili janjetinom:
http://www.recepti.covermagazin.com/...-krumpirom.jpg
Dolega i Kosjenka, molim čitati sagu od početka
Napisala sam već da ne jedemo povrće na lešo (eventualno nekad kelj ili pečene paprike s češnjakom). Povrće spremam u obliku variva, rižota i dinstanog povrća![]()
Ja isto prvi put cujem za cetvrti. Ja sve kuham u rezancima.
I jel treba bacat vodu ko sto kazu moja i cvijetina mama?![]()
pa samo me zanima jel ga cijelog strpa u padelu il nareže na četvrt, il ne znam kako, na trake![]()
pa kelj na trake
i kupus ponekad na trake
širine cca 2 cm, molim lijepo
na trake, naravnotaj jedan put godišnje kad ga skuham. Na čušpajz. I možda još jednom kao nabujak. ( Skuhati kelj, pa ga sitno nasjeckati, skuhati rižu, istući čvrsto tri bjelanjka, pa sve pomiješati sa tri žutanjka i soli. Tavu namazati, posipati mrvicama i uliti smjesu. Peći dok vrh lagano ne posmeđi.)
Variva ne kuham ni ne jedemo, naučila sam ovdje što su, ali to nikako nije naš stil hranjenja.
edit. bacam vodu od kelja, mama me tako naučila
Posljednje uređivanje od Beti3 : 17.09.2014. at 19:26
Potpis na sve gore napisano. Otkako sam u Turskoj, promijenila sam neke navike, ali bogme je i muz promijenio pristup. Izobilje pristupacnog kvalitetnog voca, povrca i samoniklog bilja i zacina mi je ovdje raj za kuhanje. Ne volim ono sto oni spremaju doma, jer je tesko na ugljikohidratima. Jedino mi fali ponekad suhomesnato iz Hrvatske (kulen, sunka za Uskrs, prsut) i paski sir.
Ovako nesto je "moj agramerski" kupus uz patku i knedle.ali to mi je zbilja bozicno jelo, kad malo zahladi. Ne vjerujem da je fin djeci koja ne vole povrce.
http://www.coolinarika.com/recept/728064/
Meni je od malena povrce najfinije, anajfinija jela su kelj cuspajz, spinat, cikla... Al kelj je u top jelima samo s fasirancima, a spinat na mlijeku s kiselim vrhnjem i pire krumpirom, svejedno je ima li mesa. Kelj sad skoro i ne kuham vise.
Pomfrit ne radim. Znam da ne ide s mladim krumpirom. Al meni je to hrana iz studentske menze. Inace mi je baka radila kao djetetu, mama je vecinom lagana variva kuhala (i kolače). Pomfrit je smatran kao - lagani zdravstveni prekrsaj u ishrani pa ga je baka smjela raditi.