Pa stavi nešto što ti paše - arancine, brusnice ili ništa... Sve što se može dogoditi da ukupne smjese bude za toliko manje.
Ne znam kako izgleda bez grožđica jer mi smo obožavatelji istih.
Printable View
Lili je, i to islere 4 ture, kikiriki bajaderu 3, a rum kuglice i snowballse 2
Al bas kako kaze Peterlin, veselje je to mojima, a meni terapija :mrgreen:
Obozavam peci keksice i kolace
Znala sam ja i preko 20 vrsti, al otkad imam troje djece malo sam smanjila i sad radim ono sto se najvise jede
Sljedece godine cu vjv samo 8 najdrazih i 2-3 kremasta
Peterlin, jesi vec pisala recept za medenu pitu?
Ako nisi, daj pls kad stignes
Joooj, ja to već dugo radim bez recepta. Evo iz glave kako sam radila zadnje ture (imam dva manja kalupa za kuglof promjera 20 cm, pa je to smjesa koja se rasporedi u ta dva kalupa ili u jedan veliki):
KLASIČNI ENGLESKI KOLAČ SA SUHIM VOĆEM (IZ GLAVE tj. kako sam ga radila ovih dana)
Suho voće:
200 g grožđica namočiti u rum ili višnjevac (0,5 dl) i taj rum se ostavlja
200 g brusnica (ili 200 g drugog suhog voća: sjeckane suhe šljive, marelice, smokve... po želji) - namočiti u vodu, pa kad malo omekša, vodu odliti
100 g arancina
1-2 šake oraha, sjeckanih ili samo zdrobljenih ili bilo kakvog drugog orašastog voća, sjeckanog - lješnjaci, bademi
Sok i korica od 1 manje ili pola veće naranče
korica od limuna
mala žličica mljevenog klinčića
mala žličica mljevenog cimeta
4 jaja
prstohvat soli
125-150 g maslaca ili margarina - malo stavim u mikrovalnu da omekša, ali pazim da ne postane tekuće
150 g šećera
250 g namjenskog brašna + 1 prašak za pecivo
2 jušne žlice zobenih pahuljica
Stavim pećnicu da se grije na Zamiješam šećer i margarin, dodam jedno po jedno jaje, pa unutra voće jednu po jednu vrstu i na kraju brašno s umiješanim praškom za pecivo.
Kalupe za kuglofe namažem maslacem i posipam prezlima, pa smjesu podijelim. Peče se cca 20 min na 180oC i još toliko na 150 oC, ali to ovisi o pećnici. Kad je gotovo, ostavim da se prohladi na temperaturu da mogu rukom primiti, pa ih obrnem na tanjure i posipam šećerom u prahu.
Može se u to staviti i grubo sjeckana čokolada ili chocolate morsels, po želji. Može se glazirati i ukrašavati po želji.
Eto, nadam se da nisam zaboravila ništa bitno jer pišem iz glave. Ja u to stavljam alkohol kakav imam (ako nema ruma, dobar je i višnjevac i vermut i rakija) jer to pečenjem ishlapi, a aroma ostane. Može se u ovo staviti začin za medenjake umjesto pojedinačnih začina. U originalnom receptu ide još muškat i malo papra - pa tko voli nek stavi...
Ginger, ajde "opiši" rum kuglice. Thanks.
Nemam ga pri ruci, to mi je novi (dobila od kolegice) i napisan mi je na papiru, još ga nisam prebacila u računalo i ne znam ga napamet.
Našla sam na računalu samo za MEDENU KATU (ide jedan sloj crnog pekmeza umjesto kreme) ali nisam ove godine radila po njemu. U ovaj ide manje meda i tvrđe su kore, pa je dobro napraviti pitu par dana prije nego ju namjeravaš servirati:
MEDENA KATA
Tijesto:
2 jaja
4-5 dag masti (1 “ljudska” žlica)
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
45 dag oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, šećer, mast, med i mlijeko prokuhati, skinuti s vatre, miješajući dodavati brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu.
Valjati četiri kore, koje se peku na obrnutom plehu (pravokutni) cca 10 minuta na 180 stupnjeva (ja ovo pečem na pek papiru - nacrtam si dimenzije pleha u kojem filam, pa valjam do crte i obrežem).
Krema:
3 dl mlijeka
3 velike žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
To skuhati kao puding, pa dodati
20 dag margarina
20 dag šećera u prahu (može i kristal, ali ga treba onda skuhati u mlijeku).
Za punjenje treba još cca 3 žlice crnog pekmeza od šljiva.
Kore se pune redom: jedna kora, bijela krema, druga kora, sloj pekmeza od šljiva, treća kora, krema, četvrta kora.
Gore posipati šećerom u prahu.
* * *
Napisat ću i onaj klasični kad se dočepam šalabahtera:mrgreen:! Dobro je ispalo, zadovoljna sam.
Maruška, kopirala sam ti moje rum bombice:
BOMBICE S RUMOM
20 dag mljevenih oraha
20 dag šećera u prahu
10 dag naribane čokolade
2 bjelanjka
4 žlice ruma
Dobro ujednačiti smjesu i oblikovati bombice, uvaljati ih u šećer (može i kokos, mlj. orah) i ostaviti na hladnom da se stisnu. Ja ih na kraju stavim u papirnate košarice.
Hvala.
Jel' bjelanjke miksaš? Mogu li čokoladu rastopiti umjesto ribati?
Peterlin, thnx
Ako ikad pretipkas, stavi ga i ovdje
Ja rum kuglice radim ovak:
400g mljevenog keksa (stavim onaj integralni petit iz lidla)
200g mljevenih oraha
250g oraha
100g cokolade u prahu
4-6 cepova ruma (kako tko voli)
Uvaljati u secer (ja ubacim i vanilin secera u to)
Orasi su dva puta u receptu. Slučajno ili namjerno? Ako je namjerno: što ću s ovim nemljevenim? :-)
Ginger ove tvoje kuglice mi se čine boljim jer ide mjeveni keks. Jel ti ovo greška - dva puta orasi 200g i 250 g? :mrgreen:
Maruška, isto mislimo :lol:
A je, sori, to je maslac
Znaci ovako:
Rum kuglice
400g mljevenog keksa (stavim onaj integralni petit iz lidla)
200g mljevenih oraha
250g maslaca
100g cokolade u prahu
4-6 cepova ruma (kako tko voli)
Uvaljati u secer
Tnks.
Imam doma mljevenu plazmu pa mi je ovo super rješenje!
Cure, u krasevom outletu(ravnice) 2.5kg mljevenih petit keksa za 16.50kn...eto kome treba
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Ginger i ostale vrijednice :naklon:
Evo i mene k vama :)
S obzirom da radim po cijele dane jedva sam stigla i ovo nešto malo umijesiti, i to sve onako, zbrda zdola :mrgreen:
Krenem raditi kolače,pa skužim da vaga ne radi, pa sam trljala baterijicu od vage o pregaču, pa na brzinu izvaži dok se ne ugasi i tako u krug, dok nisam povagala sve što mi je bilo potrebno! A pingvinić je spavao popodne pa je večeras u 21.30 bio budniji nego ikad i sve samnom radio,pa mi je kuhinja izgledala ko da je bomba pala. Baš ludilo!
Al dobro, umijesila sam kolačiće od badema i naranče, kiflice sa orasima i preinaka mojih mak kiflica, dodala sam uz mak još i lješnjak i radila sa čistim muscovado šećerom. Smjesa je bila baš mmm fina. Sad se tijesta hlade, sutra pečem, ovisi kad dođem s posla. I muž voli mađaricu, a dosad su je uvik radile moja mama ili sveki, ove godine ću i ja probati, al kako mi je krenulo, ko zna kakve će mi kore ispasti!
Držite fige da sve stignem i da sve dobro ispečem :mrgreen:
Ginger, kakva ti je to kikiriki bajadera?
Šta, umjesto oraha, staviš kikiriki? :not_bad_at_all: 8-)
Daj recept na sunce, ja još ništa nisam ni počela, otvorena sam za sve ideje i kolačiće koji nisu komplicirani :mrgreen:.
Ako treba, lijepite recepte ponovo, nemam vremena za prečitavanje svega.
Startam sutra :angel:.
Forka, ovu sam radila i mm i meni je jako fina
http://www.coolinarika.com/recept/840287/
Samo sam umjesto 300g secera stavila 150g
I ako mene pitas, moze i manje, glazura je dovoljno slatka
Kikiriki sam kupila obicni slani, oprala ga dobro i onda posusila u pecnici
I samljela kad se dobro ohladio, najbolje nakon par sati
Ima tko dobar recept za obicnu bajaderu?
Sve sto sam do sada probala mi je preslatko i pre...ne znam sto, al nije mi fino
U sparu imate kikiriki przeni bez soli. przen je u struji vruceg zraka.
http://www.najcena.si/images/product...raidi_200g.jpg
da se ne mucite s ovim slanim ili pak ovim koje treba cistiti.
ja radim bajaderu po onom klasicnom receptu:
250 g badema
250 g maslaca
250 g mljevenog petita
11 zlica vode
u receptu ide 500 g secera, ja stavim cca 200 g (nekad malo manje nekad malo vise)
nama je takva super. puno ljudi stavi orahe, ali meni je s bademom puuuuuno bolja. i secera je ne previse vec cisto razbacivanje.
glazure ja radim okometrijski, a nikad ne dodajem u njih sescer.
thnx spajka za ovaj kikiriki
i za recept
samo ja imam brdo domacih oraha pa mi glupo i skupo kupovati bademe
s orasima bas i nisu dobre?
ni ja u glazure na dodajem secer, cokolada mi je dovoljno slatka
a sta da ti kazem, razlicita je. nije da s orasima nije dobra, ali i je s bademima puno bolja.
ma da, jasno mi je
i meni su bademi u vecini kolaca bolji, al ono, majka i sveki mi serviraju ociscene orahe i stvarno nema smisla kupovati nesto drugo
bilo bi me sram :-/
ma napravi s orasima, kad ih već imaš :mrgreen:
ja radim kako kad, ovisi što imam na raspolaganju, ali uvijek kradem taj šećer, imam osjećaj da je u svim receptima šećer malo prenabrijan :mrgreen:
tnx za recept s kikirikijem, baš me nekak' mami... :mljac:
Evo ga: JELINA MEDENA PITA
Kore:
0,5 kg brašna (stavila sam oko 350 g namjenskog i 150 g oštrog, da se lakše razvalja)
2 žličice praška za pecivo
na vrh noža soli
100 - 150 g šećera (stavila 4 jušne žlice)
To se sve stavi u zdjelu i viljuškom pomiješa da bude rahlo
6 dag svinjske masti
200 g meda
To se rastopi na laganoj vatri da se izjednači - ne treba provrijeti. Nakon toga se med s masnoćom izlije u brašno sa suhim sastojcima i još se 1 jaje (stavila sam dva jer sam imala neka jako sitna, kao od goluba).
Umijesi se mikserom (svrdlima za tijesto) da se potpuno izjednači, a nakon toga se ostavi da se smjesa ohladi i poveže. Ja to ostavim u zdjeli, pokrijem poklopcem ili prozirnom folijom i frk u špajzu na pod, da nije na prehladnom.
Dok se ovo hladi, skuha se krema:
3/4 litre mlijeka
7-8 žlica oštrog brašna (ako je žlica mala, staviti 8, ako je standardna, 7 je dosta)
1 prašak za pecivo
25 dag šećera
1 vanilin šećer
To se sve razmuti na hladno i skuha kao puding, pa i to može na hlađenje. Ne treba se ohladiti do kraja, nego toliko da ne bude vruće a onda se u to stavi margarin (250 g) koji je stajao na sobnoj temperaturi. Ja ga obično prije malo izmiksam da se lakše umiješa. Treba pustiti da se sve izjednači. Smjesa neće biti hladna nego mlačna.
U međuvremenu može se pristupiti valjanju kora. Ja sam lijenčina pa obično valjam 4 kore, ali od ovog tijesta komotno izađe 5 komada - tijesto sam podijelila na 4 dijela, ali od ostataka svake kore lijepo je izašla još jedna.
Na pek papir si nacrtam oblik pravokutnog pleha na koji razvlačim (duljina je 34 cm) i na drugu stranu valjam tijesto, pa obrežem po rubu. Svaka kora se peče posebno. Ja sam skupa s pek papirom zafrljila koru u veliki pleh od pećnice koji je veći od nje. Peče se na 175 oC oko deset minuta, možda malo kraće. Gotovo je kad dobije lijepu rumenu boju. Treba izvaditi van dok je još mekana. Pečene kore slažu se u drugi veliki pleh skupa s papirom jedna na drugu, da se ne zalijepe. Dok se hlade, postat će krute, ali ne previše. Od kreme će povući vlagu, ali to je kolač koji je bolji ako odstoji par dana.
Kad je sve to pečeno i gotovo, može se odmah filati. Jedna kora u pleh tih dimenzija na koji je rezana, pa gore četvrtina kreme, pa druga... pa i tako dalje. Na gornju nisam stavila ništa, ali mislim je malo ukrasiti čokoladnom glazurom (ne puno, nego samo točkasto ili prugasto - iz vrećice ili kad budem glazirala nešto drugo).
Evo - ne znam još kako će ispasti jer to mi je novi recept, ali pod rukom su kore fino mekane i zadovoljna sam. Primjedba - moglo bi biti malo više kreme, recimo od litre mlijeka.
kad sam radila bajadere radila isto s orasima, sad ne radim nikakve kolače s orašastim, samo bi to muž i eventualno najveći pojeli ( možda i koji gost ili netko sa strane) ali sam mišljenja da se ne trebam truditi oko toga i znoj proljevati, a i njima je draže to sirovo strpati u usta. iz istog razloga ne radim ni orahnjaču, jer je njima i rogovača i makovnjača sasvim u redu.
ginger, ako plivaš u orasima, mogla si napravit bračku tortu hrapaćušu, ona je ove godine moderna u restoranima kod nas :)
Ja sam neki dan napravila tijesto s germom i rogačem (nadjev: mljeveni rogač i moj domaći džem od šljiva 1:1). To mi je uobičajeni zimski kolač, ne nužno božićni. Moj stariji se raspametio jer je obožavatelj rogača. Mlađi obožava makovnjaču i druge kolače s makom. Orehnjaču pečem samo radi svekrve. To pečem u malom plehu, da se brzo pojede, jer nije fino kad se osuši.
Kakva je sad to? Nikad čula....:oops:
Meni je starinska bračka torta fina. Slična je kao Jozefina, ali u bračku ne ide prženi lješnjak nego badem i obavezno se mora dodati malo maraskina, inače to nije to.
* * *
Pogledala recept za ovu hrapaćušu - to je recept za žgaravicu. Nije za moju kuću.
KOKOS BAJADERA
Smjesa:
30 dag šećera
1 vanilin šećer
25 dag maslaca
1 dl mlijeka
30 dag mljevenog keksa
20 dag kokosovog brašna
Rastopite šećer, vanilin šećer i maslac u 1 dl mlijeka i pustiti da zakuha, dodati u izmiješani keks i kokos. Smjesu izliti u dublju tepsiju i pustiti da se ohladi. Premazati čokoladnom glazurom i staviti u hladnjak.
Prijavljujem okićen bor, očišćeno pola kuće, pripremljene cimet rolice i slane kiflice sa sirom - sve u zamrzivaču. Mam mi je lakše.
Ali...
...da sam barem ovo poslušala prije cimet rolica. Pravim ih prvi put i krknula sam svih 300 gr šećera u nadjev :mrgreen: iako lijepo piše da može i 200-tinjak, a kad malo razmislim, i cimet je sam po sebi jako sladak. Ispekla sam par čisto da vidim kako su mi ispale i jesu, fine su, ali ipak preslatke. :-(
Obećala sam i recept za kiflice.....
2 jaja
2 vanilin šećera
2 praška za pecivo
2 jogurta
3 šalice od jogurta svinjske masti
brašna koliko traži (ide više od 1/2 kg :-))
malo limunove korice
Tijesto odmah valjati u kiflice i puniti marmeladom, mljevenim orasima i limunovom koricom. (Ne preblizu slagati kiflice u tepsiji jer zbog praška za pecivo nabujaju).
najveća koja sama stane u pečnicu?
sad vidim duguljasta ( ona stara plava??)
Ok to sa, mislila na tu staru plavu,imam takve dimenzije novu risfrajnu