Evo ga:
http://www.damijenestoslatko.com/sla...i-poklon-br-2/
danas sam uploadala svoj tutorila na FB
Evo ga:
http://www.damijenestoslatko.com/sla...i-poklon-br-2/
danas sam uploadala svoj tutorila na FB
Ja ne znam kad cu ako ne ovaj vikend, totalno su mi dani ispunjeni a i nekako sam mastala o Badnjaku u kojem setam gradom i odmaram :mos_mislit:
Danas su kod mene nastali:
- keksici pa jedni valjani u šećeru, drugi preklapalni sa marmeladom od mandarina
- princesspufići
- čupava pita od jabuka
- orancini
idem vidit jel mi se da jos stagod, vec sam se umorila :uh:
Ja vise necu nista. Osim torte koju cu raditi za Badnjak.
Lista:
Madjarica
Krancle
Snowballs
U nasoj kuci djedicini kolacici ne znam tocno ime
Bajadera
Cokoladne kuglice
Prhka orahnjaca
Paprenjaci
Sve je u visestrukim mjerama.
Torta ili reforma ili mozda ta mileramka kao osvjezavajuce nakon bozicnog rucka.
inace, do sad sam napravila 14 vrsta, neke visestruko i skoro niceg nema
moram sakriti jedan tanjur, ako ga uspijem napuniti
bas su zderonje ovi moji, a jos sam svako malo radila neku tortu
planiram jos cokoladni kuglof i kinder pingui (plus ovaj sakriveni tanjur) i to je to
Posljednje uređivanje od Ginger : 20.12.2015. at 21:03
Meni ispalo 43. Bas cu probati s orasima. Mada mislim da bi meni bili najukusniji s ljesnjacima.
Meni ih je ispalo vise od 40
Radila sam ih sto sam sitnije mogla, al jos uvijek je to meni veliko
Ja volim da su keksici sitni
Meni su fini, ukucanima ok, al nikog nisu oborili s nogu (osim moje mame)
ja odradila keksice na kalupe, keksiće od maka i dva dana radum neki božični kolač od suhog voća i jos nije gotov. Ako to ne bude fino, a poprilično je skup.....
do srijede ću još bajaderu, neki čokoladni s rižom, prhku makovnjaču i još jedne keksiće
kako pečemo tako i jedemo mm i ja smo gori od djece
zabice ja bi kuglice od rogača i suhoh voća
SALAMA OD BADEMA I ČOKOLADE (ovako sam je napravila ove godine):
200 g badema mljevenih (mljela u multipraktiku, tako da nisu potpuno sitni nego ima i komadića)
150 g grožđica (očistila od peteljki i namočila u vodu cca 15 min, da se kasnije mogu lijepo rezati, pa ocijedila)
100 g šećera (u receptu piše štaub, ali stavila sam kristal - to se otapa na vatri pa nije bitno)
0,3 dl ruma
1 jaje
250 g crne čokolade (može se otopiti u mikrovalnoj pećnici ili na pari)
Po želji - ribana korica od naranče (nisam stavila, zaboravila)
Sve suhe sastojke stavila sam u rostfrei lonac, dodala rum, jaje i otopljenu čokoladu. To sam izmiješala i držala na laganoj vatri da se smjesa izjednači i da se jaje termički obradi. Bolje da ne kažem kako izgleda, moji klinci se uvijek smiju da je izgled oduran. Kad je to bilo gotovo, izbacila sam sve na balkon i pustila da se ohladi na temperaturu tijela. To probaš - smjesa mora biti kao plastelin, da se može lijepo valjati.
Kad se ohladilo, podijelila sam to u četiri dijela. Na pek papir sam stavila gomilu štaub šećera da se ne lijepi i valjala dugačke salame (svaka je oko 30-32 cm). To je sva mudrost. Izvana treba ostati dosta štauba da bude skroz bijelo i da se napravi korica (treba se sušiti 2-3 dana na zraku, a šećer će napraviti tu koricu koja brani daljnje isušivanje). Reže se na tanke ploške oštrim nožem.
hm, emily, to mi je malo čudno
ja sam prije 2 godine radila snowballse i napravila ih prevelike, pa mi nisu bili baš fini. Ovaj put sam pristupila matematički: smjesu podijelila na osmine, pa svaku osminu razvaljala u kobasicu i narezala na 5 jednakih dijelova. Točno 40 komada, i fini su mi baš,težili su mi oko 12g.
ko i ginger, ja ih volim što sitnije, tako da drugi put će kobasica ić na 6 dijelova.
da prijavim i ovdje, pregorio mi mikser sinoć dok sam mutila bjelanjke za preljev za keksiće. Pa sam napravila onu drugu varijantu: štaub šećer + sok od limuna, samo sam ja stavila sok od naranče (ionako ide zelena boja pa nije bitno što naranča malo oboja).
Ukusno je, ali mi se više sviđa konzistencija preljeva od bjelanjka, plus što ide malo manje šećera za veću količinu.
Posljednje uređivanje od tangerina : 21.12.2015. at 09:41
mozda mi vaga nije dovoljno precizna
pa su ustvari bile vece i teze od 15g
Posljednje uređivanje od emily : 21.12.2015. at 09:45
Moji dosad:
1. medenjaci (gingermen)
2. snowballs (pola s bijelom, pola s tamnom čokoladom)
3. milijun komada
4. keksi u obliku bora
sutra vjerojatno idu i mak kiflice. koma mi je bio vikend, divim se sama sebi što sam uopće uspjela išta stići.
Nisam brojala snowballse, ali stavljam po pola kockice čokolade pa su baš slatki maleni, za ubaciti u usta.
isto ako angie stavljam pola kockice i ovaj put mi je falilo cokolade.
ali mi je i jedna tura zagorila, jer sam trcala obaviti jos 101 stvar![]()
Nemam običaj raditi ranije kolače za Božić (osim dan - dva ranije), ali sam u subotu odlučila napraviti paprenjake, jer oni stvarno mogu stajati, možda su i bolji kad stoje koji dan.
Od šest škrovada, tri i po smo pojeli istu večer, a ostatak jučer ujutro.
Mogla sam im zabraniti, ali njih troje plus mali susjed, gledaju Sam u kući 3 i cikću od sreće zbog paprenjaka - ako to nije radost Božića, što onda jest, koga briga za datum
A kad su oni krenuli, bome se ni ja nisam suzdržavala :D
Posljednje uređivanje od vertex : 21.12.2015. at 10:50
tako sam i milsila
vertex
pa ko bi im oduzeo tu radost...
Posljednje uređivanje od flopica : 21.12.2015. at 10:59
To ti je veselje blagdana....
Ja sam ispekla nekoliko tura kuglofa sa suhim voćem (za udomiti) i moram još toliko. Moji baš pretjerano ne navaljuju (tj. jedu s mjerom, možda i zato jer je medena pita još na balkonu nerazrezana) ali to je trebalo dočekati... Ranijih godina znali su smlatiti sve kuglice i sve išlere čim su bili gotovi.
Iskreno - meni je lakše napraviti neki kolač s kremom nego se zaj*** s išlerima i drugim sitnim koještarijama. Ti sitni su baš za strpljive.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.12.2015. at 14:29
Meni su ti mjere uvijek problem jer ja radim 'odoka i ovo je bila vrlo uspjesna improvizacija, rekla bi da sam ovoliko stavila:
300g mljevenih oraha
300g rastopljene čokolade
80g rastopljenog maslaca
200g suhih grožđica
50g mljevenog rogača
ako bude previše mecavo dodaj mljevenih keksa da popije vlagu od čokolade
Valjala sam kuglice i uvaljala ih u kokos, bile su baš odlične, ne ide ništa šećera a slatke su jer imaju grožđice u sebi i finu aromu od rogača, svi su bili oduševljeni.
Peterlin, hvala! Ta mi smjesa djeluje kao moja za kuglice od čokolade koje valjam isto u šećeru, probat cu sad kao salamu napravit.
I znam taj gadan izgled smjese sa jajem na parial budu baš fine te kuglice pa vjerujem da je i salama.
peterlin, čini li veliku razliku ako se preskoči grožđice u toj crnoj salami? Ja bih je napravila sa puno korice naranče, da bude onako čokoladno-narančasti okus, i ne bih da mi grožđice tu smetaju (nisam ni luda za njima)
mi smo danas pekle keksiće sve tri cure zajedno. Buba je bila pekar pravi i slagala kuglice na protvan. Kad je tata došao hvalila se da je radila kolačebebač
Dakle danas chocolate chip cookies i crankies
sutra lješnjak bajadera
sri mađarica
četvrtak švarcvald torta.
Toje sve. Divim vam se cure sa zilion kolača. Respect.
Posljednje uređivanje od pikula : 21.12.2015. at 15:34
Lili je, i to islere 4 ture, kikiriki bajaderu 3, a rum kuglice i snowballse 2
Al bas kako kaze Peterlin, veselje je to mojima, a meni terapija
Obozavam peci keksice i kolace
Znala sam ja i preko 20 vrsti, al otkad imam troje djece malo sam smanjila i sad radim ono sto se najvise jede
Sljedece godine cu vjv samo 8 najdrazih i 2-3 kremasta
Peterlin, jesi vec pisala recept za medenu pitu?
Ako nisi, daj pls kad stignes
Joooj, ja to već dugo radim bez recepta. Evo iz glave kako sam radila zadnje ture (imam dva manja kalupa za kuglof promjera 20 cm, pa je to smjesa koja se rasporedi u ta dva kalupa ili u jedan veliki):
KLASIČNI ENGLESKI KOLAČ SA SUHIM VOĆEM (IZ GLAVE tj. kako sam ga radila ovih dana)
Suho voće:
200 g grožđica namočiti u rum ili višnjevac (0,5 dl) i taj rum se ostavlja
200 g brusnica (ili 200 g drugog suhog voća: sjeckane suhe šljive, marelice, smokve... po želji) - namočiti u vodu, pa kad malo omekša, vodu odliti
100 g arancina
1-2 šake oraha, sjeckanih ili samo zdrobljenih ili bilo kakvog drugog orašastog voća, sjeckanog - lješnjaci, bademi
Sok i korica od 1 manje ili pola veće naranče
korica od limuna
mala žličica mljevenog klinčića
mala žličica mljevenog cimeta
4 jaja
prstohvat soli
125-150 g maslaca ili margarina - malo stavim u mikrovalnu da omekša, ali pazim da ne postane tekuće
150 g šećera
250 g namjenskog brašna + 1 prašak za pecivo
2 jušne žlice zobenih pahuljica
Stavim pećnicu da se grije na Zamiješam šećer i margarin, dodam jedno po jedno jaje, pa unutra voće jednu po jednu vrstu i na kraju brašno s umiješanim praškom za pecivo.
Kalupe za kuglofe namažem maslacem i posipam prezlima, pa smjesu podijelim. Peče se cca 20 min na 180oC i još toliko na 150 oC, ali to ovisi o pećnici. Kad je gotovo, ostavim da se prohladi na temperaturu da mogu rukom primiti, pa ih obrnem na tanjure i posipam šećerom u prahu.
Može se u to staviti i grubo sjeckana čokolada ili chocolate morsels, po želji. Može se glazirati i ukrašavati po želji.
Eto, nadam se da nisam zaboravila ništa bitno jer pišem iz glave. Ja u to stavljam alkohol kakav imam (ako nema ruma, dobar je i višnjevac i vermut i rakija) jer to pečenjem ishlapi, a aroma ostane. Može se u ovo staviti začin za medenjake umjesto pojedinačnih začina. U originalnom receptu ide još muškat i malo papra - pa tko voli nek stavi...
Nemam ga pri ruci, to mi je novi (dobila od kolegice) i napisan mi je na papiru, još ga nisam prebacila u računalo i ne znam ga napamet.
Našla sam na računalu samo za MEDENU KATU (ide jedan sloj crnog pekmeza umjesto kreme) ali nisam ove godine radila po njemu. U ovaj ide manje meda i tvrđe su kore, pa je dobro napraviti pitu par dana prije nego ju namjeravaš servirati:
MEDENA KATA
Tijesto:
2 jaja
4-5 dag masti (1 “ljudska” žlica)
2 žlice meda
3 žlice mlijeka
15 dag šećera
45 dag oštrog brašna
mala žličica sode bikarbone
Jedno jaje, šećer, mast, med i mlijeko prokuhati, skinuti s vatre, miješajući dodavati brašno, drugo jaje i sodu bikarbonu.
Valjati četiri kore, koje se peku na obrnutom plehu (pravokutni) cca 10 minuta na 180 stupnjeva (ja ovo pečem na pek papiru - nacrtam si dimenzije pleha u kojem filam, pa valjam do crte i obrežem).
Krema:
3 dl mlijeka
3 velike žlice oštrog brašna
1 vanilin šećer
To skuhati kao puding, pa dodati
20 dag margarina
20 dag šećera u prahu (može i kristal, ali ga treba onda skuhati u mlijeku).
Za punjenje treba još cca 3 žlice crnog pekmeza od šljiva.
Kore se pune redom: jedna kora, bijela krema, druga kora, sloj pekmeza od šljiva, treća kora, krema, četvrta kora.
Gore posipati šećerom u prahu.
* * *
Napisat ću i onaj klasični kad se dočepam šalabahtera! Dobro je ispalo, zadovoljna sam.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 21.12.2015. at 16:01
Maruška, kopirala sam ti moje rum bombice:
BOMBICE S RUMOM
20 dag mljevenih oraha
20 dag šećera u prahu
10 dag naribane čokolade
2 bjelanjka
4 žlice ruma
Dobro ujednačiti smjesu i oblikovati bombice, uvaljati ih u šećer (može i kokos, mlj. orah) i ostaviti na hladnom da se stisnu. Ja ih na kraju stavim u papirnate košarice.
Hvala.
Jel' bjelanjke miksaš? Mogu li čokoladu rastopiti umjesto ribati?
Peterlin, thnx
Ako ikad pretipkas, stavi ga i ovdje
Ja rum kuglice radim ovak:
400g mljevenog keksa (stavim onaj integralni petit iz lidla)
200g mljevenih oraha
250g oraha
100g cokolade u prahu
4-6 cepova ruma (kako tko voli)
Uvaljati u secer (ja ubacim i vanilin secera u to)
Orasi su dva puta u receptu. Slučajno ili namjerno? Ako je namjerno: što ću s ovim nemljevenim?![]()
Ginger ove tvoje kuglice mi se čine boljim jer ide mjeveni keks. Jel ti ovo greška - dva puta orasi 200g i 250 g?![]()
A je, sori, to je maslac
Znaci ovako:
Rum kuglice
400g mljevenog keksa (stavim onaj integralni petit iz lidla)
200g mljevenih oraha
250g maslaca
100g cokolade u prahu
4-6 cepova ruma (kako tko voli)
Uvaljati u secer
Posljednje uređivanje od Ginger : 21.12.2015. at 16:48
Tnks.
Imam doma mljevenu plazmu pa mi je ovo super rješenje!
Cure, u krasevom outletu(ravnice) 2.5kg mljevenih petit keksa za 16.50kn...eto kome treba
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Evo i mene k vama
S obzirom da radim po cijele dane jedva sam stigla i ovo nešto malo umijesiti, i to sve onako, zbrda zdola
Krenem raditi kolače,pa skužim da vaga ne radi, pa sam trljala baterijicu od vage o pregaču, pa na brzinu izvaži dok se ne ugasi i tako u krug, dok nisam povagala sve što mi je bilo potrebno! A pingvinić je spavao popodne pa je večeras u 21.30 bio budniji nego ikad i sve samnom radio,pa mi je kuhinja izgledala ko da je bomba pala. Baš ludilo!
Al dobro, umijesila sam kolačiće od badema i naranče, kiflice sa orasima i preinaka mojih mak kiflica, dodala sam uz mak još i lješnjak i radila sa čistim muscovado šećerom. Smjesa je bila baš mmm fina. Sad se tijesta hlade, sutra pečem, ovisi kad dođem s posla. I muž voli mađaricu, a dosad su je uvik radile moja mama ili sveki, ove godine ću i ja probati, al kako mi je krenulo, ko zna kakve će mi kore ispasti!
Držite fige da sve stignem i da sve dobro ispečem![]()
Ginger, kakva ti je to kikiriki bajadera?
Šta, umjesto oraha, staviš kikiriki? :not_bad_at_all:
Daj recept na sunce, ja još ništa nisam ni počela, otvorena sam za sve ideje i kolačiće koji nisu komplicirani.
Ako treba, lijepite recepte ponovo, nemam vremena za prečitavanje svega.
Startam sutra.