Je l to disclaimer :mrgreen:
Printable View
tang nisam ni na taj post mislila
ne stignem nasiriko pisati na temu pa mozda bolje da se i ne javljam
ostat cu krivo shvacena :-)
no, nebitno, sad kuzim da ja i nemam bas tak puno predrasuda kak sam mislila da imam :mrgreen:
Ajde, nemoj se plašit. Nitko te neće sudit :). Nema šanse da se ovjde u potpunosti shvatimo - većina je krivo shvaćena :).
kako govoriti o predrasudama kada ih nemaš? Možeš se jedino zgražati nad onima koji priznaju da ih (ponekad) imaju ili da su ih imali i promatrati ih s tih nedostižnih moralnih visina
ma imam ja predrasuda, nisam rekla da nemam
i ne svidja mi se to i radim na tome
samo mi se sad cini da ih i nemam tak puno :-)
AM :-*
bice da mi stosta fali :lool:
A meni su recimo po puno crta slični ekstremni vjernici i zagovaratelji nekih vrsta prehrane ili altermativnih liječenja, necijepljenja. Isto se mičem, ako ne postoji neka agenda ili zajednički interes koji mi je zanimljiv, uz veliki trud skretanja tema. Evo, tu nemam vremena, što kaže ina.
ne misliš li, kao što sam već jednom napisala, da ustvari ljudi s predrasudama misle da su na nedostižnim moralnim visinima?
osuđuju druge na temelju banalnih stvari
što znači da se smatraju boljima
mojca je imala predrasude prema naperlitanoj plavuši jer je mislila da je šupljoglava.
što to govori o mojci nego da se smatra boljom i moralnijom od te plavuše.
Jelena,
jbte pa s kim se ti družiš od svih se mičeš :lool:
zezam se malo. da imaju i ti zajedničku crtu ono što je optimist navela gore.
kakve to sad veze ima s predrasudama?
očito si ga upoznala kad već znaš toliko stvari o njemu i normalno je da ti nešto bude neprihvatljivo.
ja ne bih mogla biti u vezi s nekim tko sluša, kaj ja znam, punk...jer to znači da ne bi imali iste interese i naš društevni život bi bio bezvezan.
ali nemam predrasude o ljudima koji su pankeri i ne znači da se s njima ne bih mogla družiti
ljudi s predrasudama svakako misle da su na neki način "bolji" od onih na koje se predrasuda odnosi
ali ljudi koji su svjesni da je takvo razmišljanje predrasuda su svakako u moralnoj prednosti nad onima koji ne vide ništa loše u takvom razmišljanju i ponašanju
pa tako imaš one koji će reći da su svjesni da je neko ponašanje predrasuda i nastoje ju suzbiti ili barem ne diskriminirati na temelju predrasude
a postoje i oni koji tvrde da nikad baš nikad nemaju nikakve predrasude, meni osobno je to sasvim nedostižno, evo npr. imam predrasude prema jehovinim svjedocima i nemam nikakvog interesa da se te predrasude riješim. Jehovinog svjedoka neću diskiminirati, ali mobe neću ni hitat na kavu s njim
Čini mi se da je rasprava malo ušla u apsurd gdje se jedni brane da im se ne da družiti s nekim ljudima po bilo kojem kriteriju, a drugi ih napadaju predstavljajući se kao moralne vertikale.
uostalom, ne znam što se dokazuje s time da bi se popila kava s ovim ili s onim? i kome se dokazuje? Rodinom forumu?
ja nemam vremena za kave, nemam. Ponekad nažalost nemam vremena čak ni za drage prijateljice. Zašto bih se sad trsila piti kavu s anti-vaxerom ili flat-eartherom da dokažem kako sam nebesko biće lišeno predrasuda i širim vidike svakom sekundom svog postojanja?
kako to misliš, prekrižim ju kao osobu?
stalno upoznajem nove ljude, zbog posla, ima ih doista svakavih. Sva ta druženja su prošla ugodno jer sam pristojna i moji sugovornici su najčešće pristojni ali mimo toga nemam nikakvu potrebu produbljivati te susrete, čak ni ako mi netko paše po mojoj banalnoj check listi
Zar je to tako čudno?
da imam 20 godina i tražim prijatelje vjerojatno bih širila vidike i davala svima šansu
imam puno više godina i sasvim dovoljno prijatelja i nemam potrebu nikome dokazivati svojim druženjima i kavama kako nemam predrasude
Mislim da je ovo zajedničko nama koji se "mičemo", odnosno ne produbljujemo susrete ako nisu baš izazovni, jer nemamo uopće potrebu za tim. Moji roditelji imaju toliko širok krug ljudi s kojima se intenzivno druže, vesele i pjevaju, zovu se na ručkove, izlaze na kave... Meni je to sci-fi.
Upravo mi je vremenski teško održavati kontakte s ljudima koje već poznam jako dobro, stvarno nemam porostor ni potrebu produbljivati odnose s vjerojatno nekompatibilnim osobama, uz rizik da bi možda i bila kompatibilna samo da nije simpatizer trećeg rajha.
da sam ja dolega, ja bih sebi postavila pitanje što bih da mi dijete dovede za partnera jehovinog svjedoka, ili još gore da mi dijete postane jehovin svjedok
ali dolega se toga nije sjetila :mrgreen:
no, ipak ću odgovoriti - u tom slučaju bih vjerojatno morala poraditi na toj predrasudi, odnosno imala bih interesa da ju razbijem
Ajte ca, moja krsna kuma poslije postala Jehovin svjedok :lool:
Inace, mislim da je betty krivo shvacena na ovoj temi.
Ono sto ja iscitavam iz njenih postova je cinjenicno stanje da svi ljudi, u vecoj ili manjoj mjeri, imaju predrasude.
Ne kaze da je to dobro, vec da to jednostavno tako jest.
I nije rekla da predrasude treba njegovati i da ih ne treba minimalizirati. Ne mogu se sve zauvijek iskorijeniti.
betty, ispravi me ako grijesim.
O joj, odoste vi daleeko :lol:
Ama kako vama nije to predrasuda, tang i lili, onaj muški lik u mraku što me kao prati, pa nisam rekla da mi diše za vrat, to je vaš doživljaj mojih reči - možda ide na 30-40m iza mene, možda je neki novi komšija pa ide istim putem kao i ja, šta tu ima sumnjivo, tj. ZAŠTO ti i lili odmah mislite da je ženski "instinkt" da pobegne?
Instikt čega? Straha?
Što bi ja trebalo da se uopšte ikad bojim muškarca pod bilo kojim okolnostima?
Zar nije bežanje od njega čista predrasuda i etiketiranje?
Meni je to jednaka predrasuda kao i da su plavuše plitke i površne.
Činjenica jest da svi imamo nekakve predrasude. Pa ih nekada potvrdimo, a nekada se iznenadimo.
Al ono sto ja ovdje citam je da je ok ici kroz zivot vodeći se tim istim predrasudama.
Slazem se
Ja mozda zbilja imam neke predrasude kojih nisam svjesna
Al ono sto bih svakako svima preporucila jest da se probaju otarasiti predrasuda, pogotovo ovakvih kategorickih o nedruzenju s ljudima na osnovu auta, muzike ili oblacenja.
Djeca vam odrastaju i priredit ce vam svakakva iznenadjenja jer oni predrasude nemaju, ako ih sami niste usadili u njih.
I bolje biti spreman na sve ;-)