ovo se zove strah, kakve to veze ima s predrasudama?? možđe biti i sitna muška osoba, stara, mlada, svejedno će ženu instinkt natjerat da potrči ako osjeti da je netko prati i to po noći.
Da imaš jaku predrasudu vis-a-vis toga ne bi ni šetala u gluho doba noći po parku sama![]()
Last edited by Lili75; 05.03.2019 at 15:04.
woooow
svi vozaci bmw-a su seljacine i kruminalci
a sve plavuse, jos s uredjenim noktima su glupace
a ja sam mislila da ja imam predrasude i grizla se zbog toga![]()
Da, neke predrasude / steorotipije / što nas je život naučio je korisno. Dobro je propitkivati, pa ili potvrditi ili opovrgnuti od slučaja do slučaja. Ali, život je prekratak, a reakcija se često traži brza, da bi se svaki put iznova pitali je li možda to, ili je možda to, a da ipak to itd. Da sam ovo napisala pred 10 god, rastužila bih samu sebe. Točno se sjećam kako nisam mogla vjerovati jednoj priji koja je brzo rezala razne. Često u sebi pjevam oprosti mi, pape, sad sam ćale isti, kad sam život kuša.
Imala sam nedavno "klijenta" romske nacionalnosti. Prepoznala sam karakteristično prezime kojeg se svatko iz sjeverne Hrvatske želi riješiti zbog predrasuda okoline. Iz petnih žila sam se potrudila da mu pomognem da prijeđe tu stepenicu koja ga je čekala, a da se to ne skuži baš. Odmah sam pomislila da je iz neke teške priče uspio se istaknuti iz okoline i htjela sam da to nekako prijeđe, ali nisam uspjela. Najbolje što sam vidjela kako se on ljuti na mene, nije skužio koliko se trudim neupadljivo ga malko pogurati.
A možda uopće nema neku tešku priču. E sad je l to predrasuda, (pozitivna) diskriminacija ili što sve ne, ali ne mislim da to mora biti loše.
Kavu na poslu popijem i s UIO ekipom, da ne bih s nekim tko cajke sluša, ali - gle sad posebne loše kategorije - takve ne poznam na poslu![]()
Imam i među najbližom rajom s posla štovatelja don Stojića i Ž Markić, s Jehovinim svjedokom sam svakodnevno u odličnim odnosima, ali eto u kompletu mi to nikada nisu komplementarne osobe, koje bi me zaintrigirale nečim. I izvan posla moglo bi nas povezati jedino da imamo pse ili djecu iste dobi pa eto malo čavrljamo. Nikada se ne sretnemo ni na jednom zbivanju, nemamo presjek.
lili, strah itekako ima veze s predrasudama - strah je očekivanje nečeg lošeg
bi li te bilo jednako strah da te prati frajer s u odijelu s aktovkom ili frajer s ćelavom glavom, lancem oko vrata i tetovažom na vratu? Misliš da to nema nikakve veze s predrasudama? Misliš da je samo instinkt u pitanju?
tang, nisam mislila na tvoje postove
a citam ono sto je napisano
moze biti da krivo tumacim, bilo bi mi drago, ali...
Pa da - ne bi. Jest da sam ja u svom renaultu s xenon svjetlima profitirala od očekivanja vozača da sam ćealavac s BMW-om. I naravno da frajer s aktovkom može biti žestoki kriminalac, a ovaj s ćelavom i lancom nježna dušica. Ali, mislim da nije pošten svatko tko kaže da bi se prepao isto. Prema sebi pošten.
Last edited by ina33; 05.03.2019 at 15:15.
pročitala sam ja sve ali vaše reakcije ko da su prošle kroz neke filtere
u pulinkinom primjeru je zez riječ prati, jer to je već ponašanje koje je sumnjivo bez obzira tko je
ali ako je "dolazi u susret" itekako će nam svima ovisiti o raznim vizualnim karakteristikama te osobe koliko ćemo se prepasti
u Americi je nebrojeno crnaca na račun toga izgubilo glavu
Nemam ja baš neke hitne intervencije tu, da moram odlučiti je li ovaj/ova što sluša cajke možda istovremeno i obožavatelj Toma Waitsa pa da otvorimo pivo, slušamo Tom Waitsa i ne moramo ni o čemu čavrljati. Ili je taj s cajkama ipak odličan vodič po velebitu, a tko bi normalan slušao muziku na velebitu. Zapravo mi je više žao što imam premalo vremena za socijalne kontakte pa nedostatak namirujem na forumu. Tako da me se zapravo većinom nažalost uopće ne tiče sluša li tko vesele cajke ili Toma Waitsa.
Imam zanimljivu predrasudu, ne mogu si pomoći. Meni ekstremni desničari i ekstremni ljevičari u karakteru imaju nešto isto. Ne znam objasniti..
pa mojca je iskreno napisala da je to pomislila i da ih je upoznala i otkrila da su drugačije i naučila nešto iz tog iskustva, prema tome ne vidim šta je tu za zgražanje
Ali da tražim životnog partnera, mislim da bi ga bez obzira na veliko srce, skladni stas, ugodan glas i diplomu s Harvarda, slušanje cajki odmah izbacilo iz prihvatljive kategorije. Pa bila to predrasuda ili ne, radi se o mom slobodnom vremenu, o vožnji autom, o...
aha, kad priznaš onda se ne pika, nema veze koliko si dugo takav hodao svijetom.
ali dobro, da, slažem se da je bolje ikad nego nikad.
X. Ne volim ni ja baš previše totalne esktreme, ali to su 2 pola. Evo još jedne moje predrasude - ljudi koji izjavljuju - meni su isti i ovi i oni ako pretjeruju su često skupina "ne bi se štel mešat", "zašto se nerviraš", "ionako ne možeš ništa promijeniti", "udri brigu na veselje". Tj. to nisu oni koji će mijenjati društvo - nit nabolje, nit nagore.
tang nisam ni na taj post mislila
ne stignem nasiriko pisati na temu pa mozda bolje da se i ne javljam
ostat cu krivo shvacena
no, nebitno, sad kuzim da ja i nemam bas tak puno predrasuda kak sam mislila da imam![]()
Ajde, nemoj se plašit. Nitko te neće sudit. Nema šanse da se ovjde u potpunosti shvatimo - većina je krivo shvaćena
.
kako govoriti o predrasudama kada ih nemaš? Možeš se jedino zgražati nad onima koji priznaju da ih (ponekad) imaju ili da su ih imali i promatrati ih s tih nedostižnih moralnih visina
ma imam ja predrasuda, nisam rekla da nemam
i ne svidja mi se to i radim na tome
samo mi se sad cini da ih i nemam tak puno
AM
bice da mi stosta fali![]()
Last edited by Ginger; 05.03.2019 at 15:32.
A meni su recimo po puno crta slični ekstremni vjernici i zagovaratelji nekih vrsta prehrane ili altermativnih liječenja, necijepljenja. Isto se mičem, ako ne postoji neka agenda ili zajednički interes koji mi je zanimljiv, uz veliki trud skretanja tema. Evo, tu nemam vremena, što kaže ina.
ne misliš li, kao što sam već jednom napisala, da ustvari ljudi s predrasudama misle da su na nedostižnim moralnim visinima?
osuđuju druge na temelju banalnih stvari
što znači da se smatraju boljima
mojca je imala predrasude prema naperlitanoj plavuši jer je mislila da je šupljoglava.
što to govori o mojci nego da se smatra boljom i moralnijom od te plavuše.
Jelena,
jbte pa s kim se ti družiš od svih se mičeš
zezam se malo. da imaju i ti zajedničku crtu ono što je optimist navela gore.
kakve to sad veze ima s predrasudama?
očito si ga upoznala kad već znaš toliko stvari o njemu i normalno je da ti nešto bude neprihvatljivo.
ja ne bih mogla biti u vezi s nekim tko sluša, kaj ja znam, punk...jer to znači da ne bi imali iste interese i naš društevni život bi bio bezvezan.
ali nemam predrasude o ljudima koji su pankeri i ne znači da se s njima ne bih mogla družiti
ljudi s predrasudama svakako misle da su na neki način "bolji" od onih na koje se predrasuda odnosi
ali ljudi koji su svjesni da je takvo razmišljanje predrasuda su svakako u moralnoj prednosti nad onima koji ne vide ništa loše u takvom razmišljanju i ponašanju
pa tako imaš one koji će reći da su svjesni da je neko ponašanje predrasuda i nastoje ju suzbiti ili barem ne diskriminirati na temelju predrasude
a postoje i oni koji tvrde da nikad baš nikad nemaju nikakve predrasude, meni osobno je to sasvim nedostižno, evo npr. imam predrasude prema jehovinim svjedocima i nemam nikakvog interesa da se te predrasude riješim. Jehovinog svjedoka neću diskiminirati, ali mobe neću ni hitat na kavu s njim