Stranica 9 od 20 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 966

Tema: Kompromisi i ostalo

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa Vidi poruku
    Ako govorimo o "kavama" i upoznavanju novih ljudi, želja za ponovnom kavom kod mene je proporcionalna inteligenciji i lucidnosti te osobe. Jako mi je teško razgovarati s nekim tko ne može složiti rečenicu, slijediti misli ili ako govori gluposti.
    E sad, je li to isto predrasuda, ne znam, ali obično ne dajem lako drugu priliku. Usputan small talk obavljam sa svima.
    Pa naravno da se neces dublje povezati s nekim tko ti ne lezi.
    Ali neces valjda nekog odhebati na prvu jer slusa glazbu koju ti ne volis?

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto?
    Zato jer mislim da briju da su osvjesteniji, bolji, uglavnom-iznad onih koji su svjesni svojih predrasuda.

Ne vjerujem da takvi stvarno postoje.
    Lazem. Mozda neki pravi duhovnjaci, negdje daleko na Himalaji.

Ups, opet predrasuda!
    Posljednje uređivanje od rosa : 04.03.2019. at 19:43

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Zato jer mislim da briju da su osvjesteniji, bolji, uglavnom-iznad onih koji su svjesni svojih predrasuda.

Ne vjerujem da takvi stvarno postoje.
    Lazem. Mozda neki pravi duhovnjaci, negdje daleko na Himalaji.

Ups, opet predrasuda!

Oprosti, rosa, a sto je ustvari predrasuda nego unaprijed donesen stav o necemu o cemu nismo podrobnije upoznati? K tome je to najcesce diskriminirajuci stav.

Ne mislim da sam bolja ili osvjestenija osoba zbog toga sto nisam puna predrasuda, ali mislim da sam svakako sretnija sto sam lisena osjecaja da ljude klasificiram, da ne kazem diskriminiram

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Bitno je da li se mišljenje o osobi donese nakon upoznavanja ili prije. Ako je nakon upoznavanja, onda je to potpuno u redu jer ti jednostavno osoba ne odgovara po stavovima, načinu života, ovome onome. Ali ako ne želiš osobu upoznati zbog eto, vrste muzike koja joj se sviđa, onda mi to nikako ne zvuči lijepo.

Rosa, potpuno krivo. Nemam predrasude, odnosno ako neke i imam nisam ih još osvijestila. A vidiš, ne mislim da sam bolja od drugih. Niti da sam duhovnjak. Niti sam ja iznad nekoga niti je netko iznad mene, svi smo tu sa svrhom. Tako da eto, ne brijem ništa, a zbog predrasude si mislila da brijem. Ne ja konkretno nego općenito osobe koje misle ovako kao i ja.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

A sta s onima koji ne piju kavu?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj dolega prvotno napisa Vidi poruku
    Pa naravno da se neces dublje povezati s nekim tko ti ne lezi.
    Ali neces valjda nekog odhebati na prvu jer slusa glazbu koju ti ne volis?
    Ne znam što znači odhebati na prvu...u davno doba kad sam izlazila i upoznavala muškadiju, bome bih odmah otperjala ako bi mu u autu treštao Mate Bulić, Jole i ekipa. Istina, i oni su vjerovali da se ja uspavljujem Bachovom Kunst der Fuge
    ... ali vidiš odmah da niste kompaktibilni.

Ali da ne ispadne da se pravim "grbava" na temi - sigurno ne bih prijateljevala s vatrenim Thompsonovcem/kom koji si je usput iz ljubavi prema domovini istetovirao ZDS ili slovo U, misli da sve Srbe treba ograditi žicom i sl.
    S nekim običnim ljubiteljem njegovih nota vjerojatno bih.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Po meni, zato što pjevač takve nikad nije osudio niti im rekao da prestanu. I zato što je na takvima zgrnuo veliku lovu, nemojmo se lagati.
    X. Ne razmišljat o nekim stvarima je ugodno i lakše. "Zbog samo nekih" je, po meni, understatement. Kad smo kod auta, lakše je ne razmišljat o carbon footprintu (ako se već ima love za te neke vrste auta).

Meni se sviđa Vjetre s Dinare. Ali, mislim - ZDS, kojeg je opet na FB-u potcrtao. Zbog te tolerancije i percepcije "ma, to su samo neki", većina ne bi ni mrava zgazila (refernca na knjigu od Drakulićke je intended) opet imamo Mali ratnik dnevnik u popisu literature. Znam da Riri nije u tom điru (zbog dobi i ostalog), ali neke te stvari dobro definiraju. Definira te i to jel te za nešto briga ili nije. I za koje te stvari briga.

Dobro i zlo je meni preapstraktno, i ukazuje mi na neki načelni mentalni sklop koji mi nije blizak - ostaje u nekim općim apstrakcijama, ko i naša Vlada, koja osuđuje ovo i osuđuje ono, a konkretno malo radi. Da, sudit po djelima, i po tome za što te briga ili nije briga.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.03.2019. at 21:07

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ina sad ne znam na šta točno misliš kad kažeš da nisam u tom điru.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Riri92 prvotno napisa Vidi poruku
    Ina sad ne znam na šta točno misliš kad kažeš da nisam u tom điru.
    Mlađa si, nemaš djecu, ne živiš u RH i nemaš pojma što piše u knjizi Mali ratni dnevnik, koja nam je obavezna školska lektira za 6 razred osnovne, jer te to immediately ne tangira, right? Posredno da - ko opet "duhovite" kaštelanske maškare, koje su prošle godine palile LGTB slikovnicu, a ove "glumile" Zvezdaše i bacali se u more. Na to sam mislila. Nadam se da nisam zezla nijedno od ovoga - ako nisam, ti ne bi trebala znat o čemu ja sad pričam .
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.03.2019. at 21:17

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Čitala sam i ja Mali ratni dnevnik. A ovo za maškare stvarno nemam pojma o čemu pričaš haha.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Čitala si ko dijete, đak? Ne ko zabrinuti roditelj? Eto, koliko si mlada . Dijeli nas generacijski jaz? Il imam predrasude na tu temu .

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Da, za lektiru, ali nemam pojma u kojem razredu.
    Hahaha pa ako je činjenica da nas dijeli, onda nas dijeli. Mislim znam ja da sam među mlađima na forumu ali neka, baš mi je fino ovako pričati tu s vama.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Eto ti đavla...čitala Tomaša i o'šla zaaa beograd, za be-o-grad

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Eto ti đavla...čitala Tomaša i o'šla zaaa beograd, za be-o-grad
    De nemoj me, previše su mi još svježe osude okoline haha. Pričekaj da se malo oporavim od hrvatsko srpske priče vlastitog života.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Sto ustvari, ina, zelis reci?
    Da predrasudama pokazujes da te je briga za nesto?

Dobro i zlo mozda zvuci apstraktno, ali je bilo cisto generaliziranje.
    Necu osuditi nekoga na temelju predrasude misleci da sam bolja od njega nego na temelju djela/nedjela

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sto ustvari, ina, zelis reci?
    Da predrasudama pokazujes da te je briga za nesto?

Dobro i zlo mozda zvuci apstraktno, ali je bilo cisto generaliziranje.
    Necu osuditi nekoga na temelju predrasude misleci da sam bolja od njega nego na temelju djela/nedjela
    Ja se tu gore konkretno zezam za riri i jaz. Ovo drugo te ne razumijem - predzadnju i zadnju rečenicu. Hoću reći da svatko od nas ima predrasude. I ti, i ja. Netko ih je svjestan, netko nije. I da se slažem s betty u smislu zazora prema ljudima koji se postavljaju kao moralne vertikale i tvrde da baš oni, od cijelog svijeta, nemaju predrasuda.

U stvari, ova zadnja meni malo znači. I ja sudim na temelju djela i nedjela. Samo je meni djelo i kupnja auta, i odabir muzike. I neko djelo će meni bit dobro, nekom drugom bzvze. Ako se izmaknemo iz kategorija dobro / zlo. Tj. svatko sudi na temelju nekih djela, riječ itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.03.2019. at 22:16

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Haha...

A ne bi li mozda bilo obrnuto?
    Jer, pazi, da ne mislis da si bolja od onih prema kojima imas predrasude, do tih predrasuda ne bi ni doslo
    Posljednje uređivanje od dolega : 04.03.2019. at 22:18

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Haha...

A ne postavljaju li se bas ljudi s predrasudama kao moralne vertikale?
    Jer, pazi, da ne mislis da si bolja od onih prema kojima imas predrasude, do tih predrasuda ne bi ni doslo
    Ja zapravo mislim da je ljudski mislit da si bolji od drugih, samo to treba onda i priznat. A kad priznaš, osvijestiš i predrasude koje svi imamo. Pa.. ne mislimo li svi na ovom topicu da smo u pravu ?. Nema apsoluta, sijepe pravde, koja onda važe po "djelima". Npr. - pozove mene netko, prema kome imam predrasudu, želeći napraviti "topli ljudski čin" i "pomirbu", na koncert Thompsona pa da se "lijepo zabavimo" i "zaboravimo sve podjele" i zapjevamo. Njemu će to bit lijepa gesta - to djelo. A meni atak i biž' ća.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 04.03.2019. at 22:21

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da budem skroz jasna. Dakle, moj stav je: svi imamo predrasude i mislimo da smo bolji od drugih. Samo to malo više misle i više predrasuda imaju oni oni koji to baš ne misle i inzistiraju da baš oni nemaju predrasuda .

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Bem ti tipkanje na mobu...
    Otislo prije no sto sam uspjela sve napisati...

Ja ne mislim da je ljudski misliti da si bolji od drugih
    Tocnije, takvih ljudi se pomalo i bojim

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Da budem skroz jasna. Dakle, moj stav je: svi imamo predrasude i mislimo da smo bolji od drugih. Samo to malo više misle i više predrasuda imaju oni oni koji to baš ne misle i inzistiraju da baš oni nemaju predrasuda .
    Uopce se necu spustiti na tvoj nivo.

Kad vec imas tako jasno ogranicen stav, ko sam ja da te razuvjeravam

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uopce se necu spustiti na tvoj nivo.
    Evo, vidiš.

Riri92 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2019

Početno

Ne bih se baš složila da je ljudski misliti da si bolji od nekog. Odnosno, ovisi o tome što si mislila pod time. Recimo, nekome ide matematika puno bolje nego meni (što i nije teško ). Okej, prva ću reći svaka ti čast, ide ti, bravo! Ali, da se netko postavlja kao da je bolji od mene zbog muzike i sličnih banalnih stvari koje su se ovdje spominjale, to mi je baš ružno i puno govori o osobi. Da se tako dijelimo, ja bih bila skroz bezvrijedna. Padam na lijepe i skupe stvari, slušam to šta slušam i šminkam se svaki dan po sat vremena. A ne mislim da sam bezvrijedna, mislim da imam puno kvaliteta kao osoba i puno znanja i ostalog što mogu dati i pokazati. Već sam rekla, mislim da nitko nije iznad nikoga i da svi imamo neku svrhu ovdje.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Evo, vidiš.
    Sta da vidim?
    Ja sam tebe osudila na temelju tvog djela, a ne na temelju predrasude

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ma čekaj čekaj ina, šta nije sad ispao Mali ratni dnevnik s novim kurikulumom?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sta da vidim?
    Ja sam tebe osudila na temelju tvog djela, a ne na temelju predrasude
    Slažem se. Iako bi mi bilo pravilnije reći: ocijenila, a ne osudila. Nekako pristojnije, ako već ne pravilnije

Teško razumijem ljude koji imaju predrasude. I znam poprilično ući u diskusiju s takvima u RL.
    Meni su ljudi dobri, dok ne dokažu suprotno.
    Ne vjerujem, npr da svi crnci imaju dugi penis. Ne, ne, ne tražim da mi dokažu samo sam dala jedan prizeman primjer predrasude.

BMW je dobar auto. Lijep. Siguran. Skup. Kvalitetan. I bila bih sretna da ga imam. Nemam nikakve predrasude prema vozačima istih.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Vezano uz predrasude, potpis na Riri, dolegu,n.grace, Beti3.

Ne mogu ni zamislit da s nekim ne mogu popit kavu temeljem predrasuda. To mi je nepojmljivo.

Dapače, zna mi biti jako zanimljivo družit se s ljudima potpuno drugačijim od sebe, to mi otvara horizonte. Razbijaju se predrasude. Dati ljudima priliku je predivno. Puno se gubi ograničavanjem samoga sebe i hranjenjem vlastitih predrasuda.
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.03.2019. at 09:54

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Imas pravo, bilo bi pristojnije reci da sam je ocijenila.
    Ali bit ce da sam vec bila iznervirana

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    BMW je dobar auto. Lijep. Siguran. Skup. Kvalitetan. I bila bih sretna da ga imam. Nemam nikakve predrasude prema vozačima istih.
    U ovom slučaju tanka je granica između predrasude i pretpostavke.
    U Srbiji se BMW može steći i dalje finansirati vrlo ograničenim brojem načina. Ergo, pretpostavka je, a ne predrasuda, da vozač BMW-a ima dovoljno novca da ga finansira.
    Tj. vozač BMW-a je ili dobrostojeći naslednik nekih nepokretnosti, ili pripadnik tačno određenih legalnih ili nelegalnih profesija. I iu skladu sa tih par činjenica se može formirati nekoliko različitih mišljenja, a ne predrasuda o vozaču. Koja od pretpostavki je tačna, naravno da ne znamo. Ali ne može se a priori odbaciti mogućnost da je vozač BMW-a kriminalac, samo zato što bismo želeli da je ceo svet dobar i da kriminal ne postoji. #samokazem

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj pulinka prvotno napisa Vidi poruku
    U Srbiji se BMW može steći i dalje finansirati vrlo ograničenim brojem načina. Ergo, pretpostavka je, a ne predrasuda, da vozač BMW-a ima dovoljno novca da ga finansira.
    Tj. vozač BMW-a je ili dobrostojeći naslednik nekih nepokretnosti, ili pripadnik tačno određenih legalnih ili nelegalnih profesija. I iu skladu sa tih par činjenica se može formirati nekoliko različitih mišljenja, a ne predrasuda o vozaču. Koja od pretpostavki je tačna, naravno da ne znamo. Ali ne može se a priori odbaciti mogućnost da je vozač BMW-a kriminalac, samo zato što bismo želeli da je ceo svet dobar i da kriminal ne postoji. #samokazem
    Moj susjede je nogometaš. Ne kriminalac.
    #samokazem
    Posljednje uređivanje od Mojca : 05.03.2019. at 12:09

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

X. Ja sam ovdje "tabor" betty, rose, tebe.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam predrasude i svjesna sam ih. Ne njegujem ih, ne smatram ih ispravnim razmisljanjem, ali smatram da su proizvod moje unutarnje strukture i najvecim dijelom drustvenog inputa. Nastojim ih osvijestiti ne prejudicirati ljudima na temelju njih, tj ne osudjivati. Nekih predraduda se lako rijesiti a neke cu mozda uvijek imati. I dalje stojim pri tome da ih svi imaju, osim ako su odrasli s vukovima, daleko od ljudi i bilo kakvog drustva koje ih oblikuje. Iako, cak i tada bi imali predrasudu prema ljudima opcenito.

Ne vjerujem da je itko ovdje postigao taj zen da nema predrasude bas ni o komu i ni o cemu.
    Bez obzira bi li popile kavu s njime ili ne bi.
    ovako i ja
    i stvarno ne vjerujem nikome tko bez problema ispali da nema predrasuda, prilicno mi je to onako samouvjeren stav
    jer nekih predrasuda vjerojatno nismo ni potpuno svjesni

naravno da necu ne popiti kavu (ili bilo koje drugo pice ) s nekim zbog njegovog glazbenog ukusa, ta mi stavka ne kotira visoko na listi prioriteta (iako mi nije jasno kako mozete slusat cajke )
    ako vidim tipa koji seta zadignute donje majice s cackalicom u zubima, ili drugog s dugim malim noktom, ili nekog koji ima tetoviranu gospu i krunicu oko vrata, iskreno, ni ne zelim piti kavu s njima (a vjj ni oni sa mnom ), a mozda smo svi dobre i drage osobe
    broj kava je u zivotu ogranicen, bolje ih je popiti u prikladnom drustvu

na originalnu temu, na puno kriterija za biranje auta sam se dobro nasmijala, ja sam skroz drugi tip, biram kako je spajka navela
    i volim mrke aute opasnih njuski

i jos nesto, znate li sto o teoriji boja davora bilmana?
    dijeli ljude u cetiri boje prema intro/ekstrovertiranosti i razumu i emocijama, svi smo pretezno jedna, uz manje postotke drugih boja
    pa u to uklapa i nacine oblacenja, automobil koji se vozi, nakit, nacin voznje, kupovanja, ma svasta nesto
    vrlo neznanstveno, njegovo iskustvo, i puno generalizacija
    a opet, ja se nadjoh u jednoj boji 80% i ostatak u drugoj
    Posljednje uređivanje od summer : 05.03.2019. at 12:43

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

summer, gdje se to može naći te boje?
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.03.2019. at 13:01

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    summer, gdje se to može naći te boje?

U njegovoj knjizi :- )

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

I baš nikad niste imale nikakve predrasude? Baš ni u jednom trenutku niste pomislile da je netko tko se prijavi na Big brother onako malo ograničen ili previše željan pažnje?
    Nikad niste pomislile: "Ja to NIKAD ne bih napravila!"

Nikad niste pomislile da je neka tamo sponzoruša jadna? Nikad niste pomislile da ljudi koji su u porno show biznisu imaju problema? Nikad niste pomislile da teta na šalteru ništa ne radi i da je to sve uhljebnička banda? Nikad niste pomislile da su hercegovci preuzeli zagreb i da je za sve kriv milan bandić? Nikad niste pomislile da je frajer koji vozi mercedesa, ne radi ništa i prima dječji doplatak malo onako tenkre?

Ili vi mislite da se predrasude odnose samo na par društvenih kategorija (koje smo manje više svi već prevazišli) poput nacije, boje kože, seksualne orjentacije? I valjda glazbenog ukusa? Jel se nakon toga staje s predrasudama?

Disclaimer: u ovom postu nisu izneseni moji stavovi nego stavovi s kojima se često susrećem

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Moj susjede je nogometaš. Ne kriminalac.
    #samokazem
    Ne diraj moje predrasude !
    Napisala sam "legalnih i nelegalnih profesija" .
    I sin mog suseda je isto što i tvoj, vozi neki svemirski auto i vozi ga vrlo stereotipno - deca već znaju manevar zaleganja nadesno i nalevo kad su na ulici i čuju da pali mašinu. Srećom često je odsutan.
    A otac mu vozi isto svemirsku mašinu, ali vozi kao gospodin čovek, izuzetno pažljiv vozač. Eto...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Nazalost, mislim da je betty u pravu.
    Nakon malo razmisljanja potaknutog ovom temom, zakljucila sam da ne moze postojati osoba bez imalo predrasuda.
    Samim time jer covjek nije savrseno bice.
    Ljudska priroda, naprosto, uz dobru stranu ima i onu losu. Kakvi smo u globalu vjerojatno ovisi o omjeru dobro-lose, ali i nizu drugih faktora (zivotne okolnosti, dob...).
    Vjerujem da je npr. dolega osoba s jako malo predrasuda i da ona zaista misli da ih nema, ali samim time sto je ljudsko bice (podlozno promjenama), mislim da ju je surova priroda osudila na barem jednu (neosvjestenu) predrasudu
    Ja sam Optimist i ja sam osoba s predrasudama

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    i stvarno ne vjerujem nikome tko bez problema ispali da nema predrasuda, prilicno mi je to onako samouvjeren stav
    jer nekih predrasuda vjerojatno nismo ni potpuno svjesni
    asocira me ovo na ljude koji kategoricki tvrde da marketing ne djeluje na njih, ono totalno su imuni na reklame svih vrsta

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj summer prvotno napisa Vidi poruku
    ovako i ja
    i jos nesto, znate li sto o teoriji boja davora bilmana?
    dijeli ljude u cetiri boje prema intro/ekstrovertiranosti i razumu i emocijama, svi smo pretezno jedna, uz manje postotke drugih boja
    pa u to uklapa i nacine oblacenja, automobil koji se vozi, nakit, nacin voznje, kupovanja, ma svasta nesto
    vrlo neznanstveno, njegovo iskustvo, i puno generalizacija
    a opet, ja se nadjoh u jednoj boji 80% i ostatak u drugoj
    I s tobom se slažem. To ti nije Bilmanova teorija o bojama nego neka standardna HR-ovska - koja ste boja u timu ili tako nešto, svaki 2. psiholog u RH i šire valjda nudi radionicu na tu temu. Što da kažem - pogođena je . Znaju psiholozi što rade. Iako ovi drugi ne uklapaju nakit i način vožnje. Itd. Iako mogu ja - pa za plave delfine zamišljam cvjetne vešte, za crvene pijetle BMW-a itd.

Npr., ako se dobro sjećam - crveni bi bili agresivni achieveri, emocije 0 - jedan pol. Mislim da im je pijetao životinja. Te kužim.

Plavi bi bili emotivni dupinići - s obzirom da nisam taj tip, s tima se najlošije slažem, ono kapa emocija odasvud, romantika na visini u smislu world piece. Naravno - ovo je moj view toga . Vjerojatno će plavi sada napraviti šmrc smajli.

Onda su tu analitičke sove - zelena boja. Ti su mi simpa. Racionalisti .

I još jedna je boja, zaboravila koja.

Riješiš psiho test i vidiš gdje si, skužiš zašto te tko nervira, i kako mu možeš bolje pristupiti, ako si kontroliran i u dobroj fazi - da bzvz ne antagoniziraš ljude samo jer su drugog đira. Što ne znači da morate kafenisat zajedno. Svaka ptica svome jatu leti, svaki delfin svome jatu pliva.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 05.03.2019. at 13:46

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Brzinsko guglanje o tim teorijama boja:

https://www.canr.msu.edu/news/real_c..._part_4_orange

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Hm, ali ceo naš svakodnevni život se sastoji od procena na osnovu prethodnih iskustava, svojih i tuđih. I niza pretpostavki koje pravimo unapred na osnovu toga, a ne budu ni blizu uvek tačne.
    Recimo, nepoznata žena na ulici, cca 40 godina. Mi bez ikakvog razmišljanja polazimo od toga da su njeni polni organi ženski, da je imala bar nekakvo seksualno iskustvo u životu, da je pismena itd, itd.
    Zašto sad to nisu predrasude, nego samo pretpostavke?
    Samo zato što nemaju negativnu konotaciju? A ipak, možda bi se nepismena četrdesetogodišnja transrodna devica jako naljutila na našu glupavu generalizaciju ?

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ne diraj moje predrasude !
    Ma to su nam zajedničke.

U mojoj firmi rade dvije sestre: umjetne plaviše, s umjetnim noktima, obrvama, cicama... uvijek sam mislila da su šuplje i plitke. Dok ih nisam upoznala.
    Ženske su šašave, ispravne, predrage.
    Najveću lekciju iz predrasuda su mi dale.

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

koristimo razne vrste mentalnih prečaca i svakojakih zaključivanja stalno, previše je informacija oko nas da bi mozak mogao svaku gledati kao "to je možda to, a možda to, a možda to.."
    ali stereotipi i predrasude se odnose na stavove prema grupama ljudi, gdje kad vidimo nekog pripadnika neke skupine, zaključujemo da je on takav i takav (najčešće nesvjesno)
    s tim da su stereotipi kognitivne kategorije, kao nekakve sheme ili tipični primjerci, koji mogu bit emotivno pozitivni, negativni, neutralni
    predrasude su više emotivno obojene, i to negativno

npr. Romi lijepo pjevaju - stereotip
    Romi kradu - predrasuda

pretpostavka da netko tko vozi BMV je kriminalac bi bila predrasuda
    a da sluša cajke bi bio stereotip

što se svjesnosti tiče, osoba koja je uvjerena da bože sačuvaj, nema šanse da ja imam predrasude, kada joj se netko ne sviđa pripisat će to isključivo toj osobi
    on mi se ne sviđa, dakle očito nešto s njim ne valja, ako to ne mogu racionalno objasniti radi se očito o mom instinktu

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ali stereotipi i predrasude se odnose na stavove prema grupama ljudi, gdje kad vidimo nekog pripadnika neke skupine, zaključujemo da je on takav i takav (najčešće nesvjesno)
    s tim da su stereotipi kognitivne kategorije, kao nekakve sheme ili tipični primjerci, koji mogu bit emotivno pozitivni, negativni, neutralni
    predrasude su više emotivno obojene, i to negativno
    Tj. moj primer četrdesetogodišnjakinje bi bio stereotip a ne predrasuda.
    Sa druge strane, u zavisnosti od sistema vrednosti, i stav da je "vozač BMW-a kriminalac" bi mogao biti samo stereotip, a ne predrasuda - ako se kriminalcima zapravo divimo. Jesam dobro pohvatala?
    Posljednje uređivanje od pulinka : 05.03.2019. at 14:18

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ili recimo Betini "crnci" sa velikim penisima. To nije predrasuda, nego stereotip.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Tj. moj primer četrdesetogodišnjakinje bi bio stereotip a ne predrasuda.
    Sa druge strane, u zavisnosti od sistema vrednosti, i stav da je "vozač BMW-a kriminalac" bi mogao biti samo stereotip, a ne predrasuda - ako se kriminalcima zapravo divimo. Jesam dobro pohvatala?
    odnosno ako kriminal ne doživljavaš u negativnom kontekstu

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj betty blue prvotno napisa Vidi poruku
    odnosno ako kriminal ne doživljavaš u negativnom kontekstu
    Da, na to sam mislila...

Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ili recimo Betini "crnci" sa velikim penisima. To nije predrasuda, nego stereotip.
    Ili ziva istina

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Tang je lijepo objasnila razilku između stereotipa i predrasude. Hvala ti tang.

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Ma to su nam zajedničke.
    U mojoj firmi rade dvije sestre: umjetne plaviše, s umjetnim noktima, obrvama, cicama... uvijek sam mislila da su šuplje i plitke. Dok ih nisam upoznala.
    Ženske su šašave, ispravne, predrage.
    Najveću lekciju iz predrasuda su mi dale.
    Obožavam ovakve situacije tras-bum a ha evo ti ga na zato mogu i volim se družiti s ljudima drugačijima od sebe.
    Volim takve lekcije jer se njima razbijaju predrasude.
    Rješila sam se puno predrasuda u studentskim vremenima koje su mi odgojem usađene ono neke tipične za ovu našu regiju.

I baš sam ponosna na sebe, što sam radila na sebi i radim još uvijek. Otvaram si nove vidike.

Meni je žalosno kad čovjek osvijesti da ima predrasude, ne pokuša raditi na sebi da ih ukloni. Kao i općenito u životu, ono stalni rad na sebi ili sam ja nadobudna
    Posljednje uređivanje od Lili75 : 05.03.2019. at 14:30

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Meni je ekipa "bez predrasuda" isto kao "ja nikad ne kažem nikad". Po ovome od tang (uz pulinkin opis) činjenica da kad vidim susjeda koji vozi BMW-a, već u glavi slažem sliku, ipak ide na stereotip. Uz otvorenost da dokaže suprotno. Slično sam imala susjeda s majcom s meni simpatičnom porukom, pokazalo se da je bezveznjak. Btw., imala sam točno jednog susjeda s BMW-om u velikoj zgradi, jedini nije plaćao pričuvu i jedini je parkirao pred ulazom na mjesto koje nije parkirno. Često je dolazio nešto posuditi od nas, uvijek bih mu od srca dala, pretakala u manje boce i poklanjala, ali ga nikad nisam pozvala da uđe. Uklapao se rubno u moj stereotip. Taj se samo pokazivao, a nije imao pokriće za to. Imam ja i nekoliko rođaka sa sličnim autima, ima ih stvarno dragih, a i nedragih, ali motivacija za taj tip auta nije nešto s čim se mogu identificirati.

Stranica 9 od 20 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •