Da budem skroz jasna. Dakle, moj stav je: svi imamo predrasude i mislimo da smo bolji od drugih. Samo to malo više misle i više predrasuda imaju oni oni koji to baš ne misle i inzistiraju da baš oni nemaju predrasuda.
Da budem skroz jasna. Dakle, moj stav je: svi imamo predrasude i mislimo da smo bolji od drugih. Samo to malo više misle i više predrasuda imaju oni oni koji to baš ne misle i inzistiraju da baš oni nemaju predrasuda.
Slažem se. Iako bi mi bilo pravilnije reći: ocijenila, a ne osudila. Nekako pristojnije, ako već ne pravilnije
Teško razumijem ljude koji imaju predrasude. I znam poprilično ući u diskusiju s takvima u RL.
Meni su ljudi dobri, dok ne dokažu suprotno.
Ne vjerujem, npr da svi crnci imaju dugi penis. Ne, ne, ne tražim da mi dokažusamo sam dala jedan prizeman primjer predrasude.
BMW je dobar auto. Lijep. Siguran. Skup. Kvalitetan. I bila bih sretna da ga imam. Nemam nikakve predrasude prema vozačima istih.
U ovom slučaju tanka je granica između predrasude i pretpostavke.
U Srbiji se BMW može steći i dalje finansirati vrlo ograničenim brojem načina. Ergo, pretpostavka je, a ne predrasuda, da vozač BMW-a ima dovoljno novca da ga finansira.
Tj. vozač BMW-a je ili dobrostojeći naslednik nekih nepokretnosti, ili pripadnik tačno određenih legalnih ili nelegalnih profesija. I iu skladu sa tih par činjenica se može formirati nekoliko različitih mišljenja, a ne predrasuda o vozaču. Koja od pretpostavki je tačna, naravno da ne znamo. Ali ne može se a priori odbaciti mogućnost da je vozač BMW-a kriminalac, samo zato što bismo želeli da je ceo svet dobar i da kriminal ne postoji. #samokazem