Ne govorim o tom konkretnom timu, već općenito...
Svatko ima pravo na svoje mišljenje o bolnicama i ljudima koji rade u njima.
Printable View
Ne govorim o tom konkretnom timu, već općenito...
Svatko ima pravo na svoje mišljenje o bolnicama i ljudima koji rade u njima.
Naravno, ali na temi o dijabetesu u trudnoći govoriti loše (bez konkretnih primjera) o Petrovoj ne misleći pri tome na tim koji se bavi dijabetesom ne čini mi se konstruktivnim. Ako imaš nešto loše za reći i o tom timu, to je sasvim u redu. Ali ako nemaš, onda mi se čini štetnim to što si napisala jer će one kojima možda baš treba ekipa s PT1 tvoje pisanje odvratiti od tog mjesta.
A znam puno previše primjera kada je izbjegavanje PT1 ("jer Petrova je ovakva i onakva") naškodilo trudnoći.
Po čemu su posumnjali da imate problema sa šećerom? Ili se sada OGTT stvarno radi obavezno svima?
Mene stalno ispituju da li sam imala prije problema sa šećerom jer je beba konstantno veća od tjedna trudnoće,ali me još nikamo nisu slali (22 tjedan).
Moj dr. je prije slao sve koji imaju u obitelji nekog s povišenim šećerom.
Tako da ja sam kontrolirala radi toga, a i sama sam pretpostavila, jer su mi počeli neki specifični problemi, kao nagli pad šećera, pa mi pozli,... Onda sam izmjerila na maminom aparatiću doma i dobila čudne vrijednosti.
OGTT test se sada radi obavezno, između 24 i 28 tjedna.
Radi se i ranije ukoliko ima nekakvih indicija (obiteljska dijagnoza, velika težina, velika beba,...).
Ok, povlačim što sam napisala na ovoj temi o Petrovoj, ali kao što su mi rekli, danas se svašta proglašava gestacijskim dijabetesom i ono što je i ono što nije.
Na žalost, to nam je sudbina sa svim dijagnozama, kao da ima onih realnih i onih koje naginju i onih koje bi se mogle svrstai tako. Pa se onda šelje na pregleda i svakakve lijekove, po meni savsim nepotrebno.
Za većinu trudnica s dijagnosticiranim gestacijskim dijabetesom jedina terapija je kontrolirana prehrana, što uopće nije loše bez obzira na dijagnozu. Tek manji dio trudnica mora dobivati inzulin. Inzulin nije lijek (zapravo nije lijek uopće) koji se može davati tek tako - ako ga ne trebaš, tijelo će prilično burno reagirati. O kakvim ti lijekovima pričaš?
obavezan?
hmmm...nemam pojma ko bi te mogao obavezati da to moraš napraviti?!
u prvoj trudnoći sam radila 2 put ogtt, i oba puta je bio super. a radila sam ga...eto tako, jer je ginekologica svih slala, i to dvaput. :roll:
nije bilo ni jedne jedine indikacije da mi je potreban :/
u ovoj trudnoći ga nisam radila, niti mislim (ok, sad je možda već i kasno s obzirom da mi je termin ovih dana 8-))
Danka_, pisala sam općenito o svim dijagnozama i o tome da se lijekovi daju kako se kome svidi, dakle ne samo u trudnoći.
A za inzulin znam da sa ne daje bez razloga.
I upravo o tome govorim, da vrijednosti mojih nalaza nisu ni približno blizu onima za koje je potreban inzulin, a ponjeli su se prema meni na VV kao da će inzulin biti jedino rješenje.
Usporedno sa podacima u drugim državama ispada da imamo jako puno trudnica sa gestacijskim dijabetesom kao dijagnozom. Zašto je to tako?
puntica, meni je tako rečeno, a i sve trudnice koje znam (a prošle su 28 tj.) u približno to vrijeme poslane su na OGTT test u posljednjih par mjeseci. Radi se o 6 trudnica, neke su već i rodile...
Na V. Vrhovcu ti nisu propisali inzulin, to što je netko nešto pričao ništa ne znači.
Što se tiče statistika, ne znam da je to tako, ali ako jest, uzroci mogu biti razni: genetika, činjenica da imamo jeftinu perinatalnu skrb, ili ono na što aludiraš - da se ta dijagnoza daje i slučajevima koji to nisu. S druge strane, znam za slučajeve gestacijskog dijabetesa gdje se trudnicama nažalost nije pružala odgovarajuća skrb. I ne pruža se nijednoj od vas ovdje koja dobije dijagnozu pri čemu joj NITKO ne da čak ni okvirne, a kamo li PRECIZNE upute o prehrani, pri čemu je ta prehrana istodobno terapija. To je jednostavno loše.
Ja ne pišem ovdje jer se želim praviti pametna, pišem iz srca i po savjesti. Nisam po struci medicinar, ali ponešto stvarno znam o dijabetesu i njegovom utjecaju na trudnoću. Nikada nikoga nisam plašila ni zastrašivala, baš obrnuto.
Meni su upute o prehrani date i ja sam ih se pridržavala. Pridržavam ih se i dalje, iako i dalje mislim i znam da u mojim papirima ne bi trebalo pisati gestacijski dijebetes već intolerancija na glukozu - to su dvije različite dijagnoze sa različitim pristupima i različitim "težinama".
Upravo zbog toga može mi se desiti pri porodu da me radi toga zele inducirati ili pak tko zna što, a za to vjerojatno pravih i stavrnih indicija nema.
I naravno da u situaciji kao što je ova, u mom slučaju sve radiš da zaštitiš i dijete i sebe.
Tvoje savjete smatram izuzetno korisnim i stavrno ih pročitam sa pažnjom i razmislim o njima.
Ne mislim da nekog zastašuješ, smatram da sa mojim nalazima nemam potrebe ići u Petrovu, već nastaviti po uputama i nahođenju vlastite savjesti.
Da su nalazi drugačiji (lošiji) vjerojatno bih potražila mišljenje sa Petrove.
Meni se dogodilo još gore - ispao mi je takav cijeli profil. Nisam stigla jesti kako se spada dan prije profila, rekli su mi dođi natašte, ali im se raspored pikanja poremetion i onda su mi dali hranu na koju nisam nešto reagirala. Ono, ništa preko 6. Idući dan da neka ja idem doma, a meni guk nakon njihovog doručka 11.9.! Ne želim ni pomisliti što bi bilo da nisam kontrol frik akav jesam.
Ja sam podvojena - s jedne strane znam kako se osjećaš jer ni ja nisam imala ispravnu dijagnozu na papirima.
S druge strane, ne vidim kako možeš biti tako sigurna da nemaš pravu dijagnozu, a da nisi bila na profilu jedno tjedan dana?
Ja sam si provjerala GUK 800 dnevno i potrošila pravo mlao bogastvo na trakice.
I da dodam koju dobru u Petrovoj - ja sa svojom dijagnozom bih isto završila na indukciji, obzirom na dijagnozu na papiru - ali sam ipak dočekala 40+1 bez indukcije.
Samo da kazem nesto u korist OGTT-a.
U mojoj zadnjoj trudnoci sam radila ogtt u 22. tjednu trudnoce, to zapravo nije bio pravi ogtt nego test na glukozu koji rade u obicnim labosima, dakle nataste te bocnu, popijes glukozu i onda nakon 2 sata bocnu opet.
Na tom testu mi je secer bio 7,7, nisu mi dali glukozu jer je vec ionako secer bio povisen (glupost naravno, nije tako zabrinjavajuc bio, ali eto nisu mi dali) nego su mi rekli da nesto pojedem i da se vratim za 2 sata.
Nakon 2 sata secer mi je i dalje bio 7,7, dakle malo povisen ali u trudnoci jos i podnosljivo.
Doktorica mi je rekla da odem u Petrovu na obradu, da mi naprave profil.
Dok sam ja sredjivala cuvanje djece i sve tehnikalije u 30. tjednu trudnoce puca mi vodenjak, odlazim u Petrovu bolnicu na hitnu i ostavljaju me tamo.
Vrijednosti secera bile su toliko katastrofalne da su me odmah stavili na inzulin, prva doza preko infuzije a dalje 5x dnevno prije svakog obroka.
Sto htjedoh reci?
Proslo je 8 tjedana od kada mi je u labosu secer bio laaagano povisen pa do prijema u bolnicu gdje je bio nesto manje od 20.
Ako se ogtt ne napravi ne moze se znati da li je sve ok ili nije.
Ne postoji indicija zbog koje bi lijecnik trebao slati trudnicu na ogtt, indicija je trudnoca jer gestacijski dijabetes se dobiva samo i iskljucivo u trudnoci, zato se i zove gestacijski :)
Naravno da vas nitko na njega ne moze natjerati, ali svaka odgovorna trudnica bi ga trebala napraviti, ako ne zbog sebe onda zbog svoje bebe.
Zadnja trudnoca mi je bila 5. po redu, u prve cetiri nisam imala gest. dijabetes.
Ono što ja mislim da bi svaka odgovorna trudnica trebala napraviti je promjeniti način ishrane , vrlo često se pitam što bi se dogodilo kad bi se SVIM trudnicama preporučivalo (na prvom pregledu ili još prije zaćeća) prehrana sa nižim udjelom ugljikohidrata i prehrana sa hranom niskom GI indeksa (posebno ako bi se naglasilo koliko je to važno i kako pozitivno može utjecati na organizam majke i dijeteta). Vjerujem da bi tada velik broj gestacijskih dijabetesa i intolerancija glukoze tada bio pod kontrolom , prije potrebe za liječničkom intervencijom.
Danas sam radila OGGT pretragu, zbog prevelikog dobivanja na težini do 19 tjedna +8 kg .
Meni je toliko pozlilo nakon toga da mi nije u cijeloj trudnoći nijednom tako bilo.
Nije bila mučnina, nego me nakon drugog vadjenja krvi oblio znoj po cijelom tijelu, gaće su mi bile mokre...ledja.. drhtavica i nesvjestica. jedva sam doteturala do parka, popila vode, pojela nešto..i nekako se dovukla doma.
Bila sam na rubu nesvjestice i osjećala sam strašnu glad. I sada doma još uvijek nisam dobro.
Sutra je nalaz i tako me strah da neće biti dobar, s obzirom kako sam loše reagirala na samu pretragu,
meni je danas na kontroli puna 32.tt receno da imam visak plodne vode. guk jutros radjen i bio 4, ogtt nisam radila, niti u prijasnjim trudnocama , a ni sada (3.) , nemam dijabetes u porodici, za ova 32 tt sam se udebljala 9,5 kg, beba mi od pocetka prednjaci za 7 dana, i prethodna beba je bila krupna preko 4 kg.
dr nije panicio, ali je rekao pregled za 20 dana, da izbacim slatko, i to je sve.
da li ste vi sa gest. dij. imale visak plodne vode, i da li je to uticalo na porod, bebu itd? ogtt cu vjerovatno otici sama da uradim privatno.
nalaz je OK. pozlilo mi je zbog hipoglikemije
prvo vadjenje krvi ujutro glukoza 4,7
nakon 2 h 2,9
Ipak mi je dr. preporučila dijetu i dala tablicu prehrane
Tek sam u 20 tjednu još se svašta može dogoditi sa šećerom i mojom kilažom zar ne?
Ne znam da li GD utječe na povćanu količinu plodne vode kod dijeteta, ali sigurno utjeće na zadržavanje vode u tkivima. Ako dr. nije zabrninut , tada siguno i nije zabrinjavajuće. U svakom slučaju probaj izbaciti ne samo slatko, nego i smanjiti kompletan unos ugljikohidrata jer oni zdražavaju vodu.
Ugljikohidrate zamjeni dobrim masnoćama i ugljikohidratima iz povrća (a ne žitarica i škroba).
utjece.
odnosno, znam da su mi kontrolirali kolicinu plodne vode uz velicinu bebe i komentirali kako kod GD ima obicno puno vode.
sirius, hvala, vec od danas mijenjam nacin ishrane...
da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se tu...sutra bih trebala napraviti taj test glukoze od dva sata u svom dz. ginekologica mr poslala bez da mi je to spomenula (rekla mi je samo da me šalje na rutinski krv-urin test).
ono kaj me muči jest da sam ja već neko vrijeme na dijeti bez šećera kako bih držala candidu pod kontrolom (dakle nikakav oblik simpl šećera, pa ni žitarice ni kruh ni išta rafinirano ne jedem). nemam pojma kak će moj organizam reagirati na taj glukozni sokić...s jedne strane strah me da ne potakne povratak candide (ok, svjesna sam kako ovo paranoično mora zvučati, al ne mogu si pomoći 8-) ), a s druge da naprosto dobijem neki glupi rezultat testa jer mi se tijelo odviklo od šećera. nemam pojma ima li vam to smisla kaj pišem? inače, nikad nisam imala problema sa šećerom niti itko u mojoj obitelji, normalne sam težine, 21 tjedan, dobila dosad otpr. 3 kg. nemam pojma dal da sutra odbijem taj test ili da ne kompliciram i šljuknem taj sokić...
tijelo ti se ne odvikne od secera odnosno tvoja gusteraca ili funkcionira ko urica i pod opterecenjem ili ne :)
hvala ti, hebiga, candida me učinila paranoičnom izgleda :oops:
rutvica, još si i mlada, zar ne? Meni se čini pretjerano mlade, zdrave i ne pretile trudnice slati na tu pretragu ako nema nekog drugog razloga. Vjerojatno ima doktorica neki razlog da te šalje. Ili se hoće osigurati da si stvarno OK.
U zadnjoj trudnoći, u 40. godini sam obavila to, u prethodnima ne. Išla sam, iako sam znala da ne treba, ali godine i povišen tlak su mi bili dovoljan razlog da pristanem. Vrlo je "šećerasta" ta otopina i dobro bi bilo da uzmeš limun i ocijediš unutra.
Ta pretraga nije nešto problematično pa možda da ju odradiš, pa si mirna.
( Inače sam odbila sve preglede oko bebe, kombinirani, amniocentezu, i još toga su nudili..., samo na one na meni sam pristajala, jer-što god tko mislio- moje je tijelo za vrijeme trudnoća bilo prvenstveno bebino, tek na drugom mjestu moje).
pa jesam valjda :mrgreen: (29), također imam filing da je ta pretraga nepotrebna. ginekologica mi nije spomenula da me šalje - rekle su mi to tek sestre u labaratoriju, mislim da me šalje naprosto rutinski... da mi je ikaj spomenula pitala bih ju... meni je i bed jer imam osjećaj da stalno nešto odbijam (probir testove, vaginalne preglede, tablete željeza...), pa sad već gledam da ovo napravim naprosto da zadovoljim svoju ginekologicu :unsure:
OGTT nije loše napraviti, jer ako ne povišen šečer može doći do prijevremenog poroda a to nitko ne želi. Pretraga nije strašna samo je malo bljak to što moraš popiti.
ja u prvoj T nisam to trebala raditi (iako sam startala trudnoću s puno kila i previše, ali se valjda nisam pretjerano debljala po njima :unsure:, dobila ukupno 11 kg), a sad me neki feeling pere da me budu poslali to raditi. ja još nisam 40 (39,5 :P :P), ali imam kila koliko sam imala na dan prvog poroda, što je opet puno i previše u odnosu na prvu T tak da...
Meni je ginekologica rekla da ce mi drugi put dati uputnicu za OGTT jer da je sad preporuka da sve trudnice izmedju 25. i 28. tt naprave tu pretragu uz kompletnu krvnu sliku.
Mojoj prijateljici su na toj pretrazi otkrili secer u 6. mjesecu trudnoce i do kraja je lezala u bolnici i uvijek kaze dobro da ju je gin poslala jer tko zna sto bi bilo jer nije imala nikakvih simptoma.
e, dobro da si spomenula u kojim se to tjednima radi, Idnom, već sam krenula čačkat i čeprkat. hm...znači sve trudnice? meni je nekaj na zadnjem pregledu spominjala kompletnu krvnu sliku, ali taj je dio izostavila...idem sad u četvrtak, vidjet ćemo kaj će mi reći...
Ja se ne bih pouzdala u mlada sam. I ja sam bila mlada, idealne težine, idealne prehrane, s minimalnim dobitkom kg, beba je bila idealnih mjera,... pa sam ipak imala gestacijski dijabetes.
ahhh, onda ni meni ne gine...a baš sam se nekako mislila i ovaj puta izvući iz toga :P.
Ne samo da nikad nisam išla na OGTT, nitko mi ga nije niti nudio u četiri trudnoće. Ne bih išla ni da su mi nudili kao rutinu. Jedino da su mogli dobro argumentirati potrebu za tim. Inace ne. Pokusaji prevencije apsolutno svega zapravo dugorocno vode u katastrofu.
ja bila jutros na ogtt-u
ispao je preko 8 i za cca 2 tjedna idem na dakljnje pretrage na vuk vrhovec
izgleda da sam ga imala i sa drugim djetetom (zato je on i imao 4310gr kod poroda, a ja dobila sveukupno 5)
slijedi dijeta, a meni već sad muka
i nije mi bed zbog čokse, sokova, sladoleda... nego najviše zbog voća, a izgleda da ni njega neću moći