što se tiče kriterija ne znam no kod nas ima puno djece koja su prošla prijemni no nema mjesta za upis, ove godine 28, ponuđeno im je 12 mjesta na manje traženim instrumentima
Printable View
inače kod nas u osnovnoj školi puno djece ide na gitaru, tečaj se održava u školi. Ne znam koja je škola u pitanju no sigurno tečajeve održava i na drugim lokacijama. Ako ti treba mogu se raspitati jer idu djeca čije roditelje znam. Znam da imaju tamni plakat :-) i u nazivu nešto tipa moderna.
Gledajući listu u našoj školi, ja bih rekla da je samo stvar kapaciteta škole i kvota za upis, jer se s različitim brojem bodova upada ili ne upada na pojedini instrument. Čini se da je mjesta puno manje nego zainteresiranih i da je to ključan problem zašto mnogi ostaju ispod crte. Šteta da je tako, jer ovako glazbene škole ispadaju samo za potencijalno najtalentiranije. A ja sam sigurna da kod neke djece rad može nadmašiti talent (Moj je talentiran, ali užasno lijen za vježbanje - upao je bez problema, no tko zna hoće li ustrajati i završiti. Neko drugo dijete je možda dobilo par bodova manje na audiciji i nije se upisalo, a bilo bi motiviranije i discipliniranije od mojeg "lumena" i bez problema završilo glazbenu. Kvote su uvijek zeznuti kriterij.)
Nano, imaš prijemne ovaj mjesec i u Ivana Zajca. Od moje prijateljice maleni ide na violinu u Gajnice, a sjedište škole je u Ilici.
Mi smo jučer bili u VG na audiciji, prvo su pisali nekakav kratki testić, zatim smo čekali pred vratima i ulazili jedan po jedan. Unutra je morala otpjevati pjesmicu, ponavljati sa na na na on što ispitivačica odsvira, okrenutih leđa ispitivačici ponavljati otpljeskane taktove. Meni se čini da je ona to super odradila. Rezultati tek 14.06.
Meni se čini da je problem to što ljudi (ne znam da li se to odnosi na djecu ili roditelje) tvrdoglavo ustraju u tome da dijete treba učiti neki instrument na kojem je gužva - klavir ili gitaru... Mislim, razumijem ja to ako imaš doma instrument.
U našoj školi obično ima mjesta na deficitarnim instrumentima i profesori se trude privući nove učenike. Što ne bi dijete učilo svirati štajaznam klarinet - u našoj školi je sjajan mladi profesor. Ali treba prije otići, razgovarati, pitati i vidjeti što se nudi. Moj sin je ronio suze zato što ga nisu primili na klavir, a sad mu je super na harmonici. Tugovao je do prvog natjecanja :mrgreen:. Da mu nisu predložili harmoniku, birali bi neki drugi instrument - nešto bi se već našlo. Neki dan sam otkrila da može odsvirati svoje ispitne kompozicije i na klavijaturi (klaviru ili sintiću) s dvije ruke - pojma nisam imala da to može. Naravno, nije to kao kad učiš svirati klavir, ali nisi nepismen i snađeš se. Isto tako, iz moje generacije većina klavirista snalazili su se i na harmonikama pa smo se zajedno zafrkavali kako smo znali i umjeli. Bitno da se nešto svira...
Ima istine i u tome.
Kad sam upisivala A. u glazbenu (on je išao u predškolski, pa je upis bio samo formalnost, ali trebalo se pojaviti), kolona ljudi koji su čekali bila je ogromna - i svi su bili za klavir ili gitaru. Kad su pozvali za ostale instrumente na druga vrata, nismo više čekali ništa.
A opet, ja sam svojeg više puta diskretno pitala želi li svirati klavir, pa neće ni čuti :mrgreen: Valjda baš zato što ga ima doma, pa mu je previše običan i doživljava ga kao komad namještaja, ne znam?
Što se tiče talenta, on se može i kasnije iskazati. Da je A. svojedobno morao na prijemni, nisam sigurna kako bi prošao (strah, trema, itd). A nakon 2 godine učenja sam sigurna da već sad ima bolji sluh od mene - razvio se vježbanjem.
Vid nije isao u predškolski. Iskreno, nadam se da ću vozikanje do glazbene škole smanjiti za jednu godinu ako se direkt upiše u prvi razred.
Malo će mi biti komplicirano isfurat Lovrina 2-3 termina i Vidova 2-3 termina.
Inace sva djeca koja su jučer čekala na prijemni, a koje sam ja pitala koji bi instrument su rekli klavir. Pitala sam recimo trećinu.
Proooošaaaoooooooooooooooo!
Idem napravit kasicu prasicu!
bravo. :)
Da se mene pita, dijete ne bi niti išlo u GŠ. Ona je navalila na gitaru.
Mislim da je ipak malo manja gužva ove godine, jer sada za bodove treba završena cijela GŠ. Mnoge roditelje sam otvoreno čula da kažu kako upisuju djecu zbog tih bodova.
Morati ćemo naći neku drugu zanimaciju, a ako fakat bude htjela naučiti svirati gitaru naučiti će valjda dovoljno sebi za gušt
Mhm... sad ću zločesto offtopičariti: kaj nije onda pametnije da se prije upisa u srednju školu roditelji lijepo razvedu, dijete dobije hrpu bodova, a roditelji se poslije upisa se mogu natrag vjenčati. Mislim da samo treba imati neku lovu za razvod. Uffff.... Možda sam sad dala nekome idiotsku ideju, pa nek moderator briše ako je komentar previše neprikladan. Iskreno, ne znam kako se sad to boduje, htjela sam samo reći da je meni to prilično neprimjeren razlog za upis u gš.
Pa dijete se u glazbenu školu upisuje zato jer to želi, zato jer se na taj način bavi nečim plemenitim i lijepim, zato jer se na taj način stječe i širi opća kultura, zato jer to nekima danas-sutra može biti i odabir zanimanja i posao, a bodovi su dobrodošli, ali nikako razlog za upis... Tja, svašta....
Ovako - moraš doći PRVA ili čak i prije kad se raspodjeljuju termini. To ne znači da će i uspjeti, ali ima više šansi. Ali moraš imati "ulazne podatke" tj. raspored osnovne škole. Naša poznanica ima dvoje djece na dva različita instrumenta u dvije različite generacije, uspjeli su nekako skrpati da nema previše vožnje jer viđam brata i sestru da dolaze zajedno. To ne mora vrijediti za svaku školsku godinu. Ovisi kad imaju solfeggio, kakav je raspored u osnovnoj školi i kakav raspored imaju različiti profesori u glazbenoj školi, znači - kako ti padne grah, jer profesori instrumenta imaju učenike različitih generacija i to je u pravilu dosta zaguljeno, ali gdje je volje - često se nađe i prihvatljivo rješenje.
Izgledno jest, a hoće li biti moguće u praksi, ovisi o puno toga.
Po moj iskustvu, najvažnije je uloviti odgovarajući termin za solfeggio (obično bude 2 ili više razreda solfeggia u jednoj generaciji, pa biraš koji ti termin paše, ali treba doći na vrijeme), a onda se nastava instrumenta pokuša nekako vezati uz solfeggio ili kako već možete dolaziti.
OK, a gdje ste se to upisivali da se odmah znaju rezultati, kod nas u VG se čeka cca 10 dana da vidimo tko je upao.
U Bersi su rezultati drugi dan rano ujutro.
n.grace, hvala
prvo se moramo upisati, pa vidjeti hoće li to uopće ići, pa onda razmišljati o akceleraciji
peterlin, ne ide se radi bodova
bar mi ne idemo
da su bi bodovi jedini razlog "natjerala" bih malu lani ili još preklani
pokušati ćemo jer ona sada želi
i jer mislim da glazbena oplemeni dijete
ali žao mi je, ako se već uloži toliki trud, a glazbena to je, da ostane bez bodova
Nano, baš mi je žao :(
Marta, :klap:
Alex, tvoje rezultate još čekamo... :yes:
a moje dite ide na prijemni za srednju :-o
Forka, na koji odjel ide? Baš sam je danas vidjela na ispitima.
E forka, forkane vadi mi mast, (mislim na srednju školu)nego me zovi na kavu. Iako nam ova kiša ne ide na ruku
u svakom slučaju dijete to nije jako tragično podnjelo i ne želi više ići na prijemni.
Nanoibeba, vi ste htjeli samo gitaru, ni jedan drugi instrument?
nisu vam ništa drugo ponudili?
Mi cemo morati nekako kombinirati raspored. Bar malo. Problem koji kon nas moze nastati je da profesori rade u suprotnim smjenama. U tom slucaju cu morati voziti svaki dan. Al kad sam mu rekla da sam ga upisala, da je to sad to, da će svirati ono što želi, bio je tako sretan da će me to držati bar tri mjeseca prije nego krenem prigovarati.
I ja sam nekad išla na teorijski... i bilo mi je super, u istoj toj školi :-D
A zašto tako rano, pitala sam zato jer u školi u koju ide moje dijete imaju običaj namjerno ponavljati razred ili produžiti godinu da bi se poklapali razredi u redovnoj i glazbenoj školi. A. je tako ponavljao 1. razred odmah na početku :mrgreen: jer je krenuo sa 7 godina. Kod njih je to čista formalnost, jer dijete ionako svira program koji mu individualno odgovara, svojim tempom. On već planira da će ponavljati i 6. razred (završni) jer se njemu, kao, podrazumijeva da će ići u srednju.
(živi bili pa vidjeli :mrgreen:)
moje su bile na audiciji a svi roditelji za to vrijeme na "sapunanju" :lol:
ravnatelj je baš onako bez dlake na jeziku poplašio roditelje da je gš veeeliki angažman, više puta tjedno dolasci, svakodnevno vježbanje itd........nas nekoliko koji se znamo iz te iste gš smo umirali od smjeha.
sigurna sam da je plašenje urodilo plodom i da se neki samo radi bodova ili fensi instrumenta neće niti upisati!
bolje nama ostalima :-D
To je tipično - više od pola roditelja koji dovedu djecu na audiciju imaju bar nekakvo glazbeno obrazovanje. Možda sam malo i rekla...
maxi, u našoj GŠ ste bili?
meni je taj njihov ravnatelj genijalan
kad smo mi bili, nije bilo sapunanja, nego je baš onako lijepo upozorio kako to izgleda
nije to VAŠA GŠ
to je MOJA a ravnatelj je prefora
H će svirati obou (njena želja) srećom su joj jedinice izrasle skoro do kraja
L bi klavir ali za to ćemo vidjeti
i ići će zajedno u gš ili nikako! pregrizla sam to
joj, oprosti
nisam vidjela uklesano tvoje ime na njij pa sam se drznula nazvati je našom
cure, kojima dvoje ili više djece svira, ili vi svirate, uspijete li se organizirati da zajedno svirate ili da oni zajedno sviraju?
mi smo za sada 2 violine(druga tek kreće u glazbenu) i jedan klavir (gitara) u kući i uspjevamo neke jednostavne pjesmice
ili pop skladbe. mlađa bi htjela flautu, a to stvarno neznam kako će se uklopiti.
meni je to u cijeloj priči dosta bitna stvar, da dijete kako odrasta i kad odraste može svirati stvarno sebi
za dušu i da može muzicirati zajedno u familiji ili s društvom.