Pokazuje rezultate 1 do 50 od 2014

Tema: glazbena škola?

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Freja prvotno napisa Vidi poruku
    Gledajući listu u našoj školi, ja bih rekla da je samo stvar kapaciteta škole i kvota za upis, jer se s različitim brojem bodova upada ili ne upada na pojedini instrument. Čini se da je mjesta puno manje nego zainteresiranih i da je to ključan problem zašto mnogi ostaju ispod crte. Šteta da je tako, jer ovako glazbene škole ispadaju samo za potencijalno najtalentiranije. A ja sam sigurna da kod neke djece rad može nadmašiti talent (Moj je talentiran, ali užasno lijen za vježbanje - upao je bez problema, no tko zna hoće li ustrajati i završiti. Neko drugo dijete je možda dobilo par bodova manje na audiciji i nije se upisalo, a bilo bi motiviranije i discipliniranije od mojeg "lumena" i bez problema završilo glazbenu. Kvote su uvijek zeznuti kriterij.)
    Meni se čini da je problem to što ljudi (ne znam da li se to odnosi na djecu ili roditelje) tvrdoglavo ustraju u tome da dijete treba učiti neki instrument na kojem je gužva - klavir ili gitaru... Mislim, razumijem ja to ako imaš doma instrument.

U našoj školi obično ima mjesta na deficitarnim instrumentima i profesori se trude privući nove učenike. Što ne bi dijete učilo svirati štajaznam klarinet - u našoj školi je sjajan mladi profesor. Ali treba prije otići, razgovarati, pitati i vidjeti što se nudi. Moj sin je ronio suze zato što ga nisu primili na klavir, a sad mu je super na harmonici. Tugovao je do prvog natjecanja . Da mu nisu predložili harmoniku, birali bi neki drugi instrument - nešto bi se već našlo. Neki dan sam otkrila da može odsvirati svoje ispitne kompozicije i na klavijaturi (klaviru ili sintiću) s dvije ruke - pojma nisam imala da to može. Naravno, nije to kao kad učiš svirati klavir, ali nisi nepismen i snađeš se. Isto tako, iz moje generacije većina klavirista snalazili su se i na harmonikama pa smo se zajedno zafrkavali kako smo znali i umjeli. Bitno da se nešto svira...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Meni se čini da je problem to što ljudi (ne znam da li se to odnosi na djecu ili roditelje) tvrdoglavo ustraju u tome da dijete treba učiti neki instrument na kojem je gužva - klavir ili gitaru... Mislim, razumijem ja to ako imaš doma instrument.
    Ima istine i u tome.
    Kad sam upisivala A. u glazbenu (on je išao u predškolski, pa je upis bio samo formalnost, ali trebalo se pojaviti), kolona ljudi koji su čekali bila je ogromna - i svi su bili za klavir ili gitaru. Kad su pozvali za ostale instrumente na druga vrata, nismo više čekali ništa.
    A opet, ja sam svojeg više puta diskretno pitala želi li svirati klavir, pa neće ni čuti Valjda baš zato što ga ima doma, pa mu je previše običan i doživljava ga kao komad namještaja, ne znam?
    Što se tiče talenta, on se može i kasnije iskazati. Da je A. svojedobno morao na prijemni, nisam sigurna kako bi prošao (strah, trema, itd). A nakon 2 godine učenja sam sigurna da već sad ima bolji sluh od mene - razvio se vježbanjem.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Proooošaaaoooooooooooooooo!

Idem napravit kasicu prasicu!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Proooošaaaoooooooooooooooo!

Idem napravit kasicu prasicu!
    Čestitam!

Kad budete dobivali termine za nastavu instrumenta, probaj dogovoriti tako da ne moraš voziti svakog posebno. Kod nas često idu ljudima na ruku.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Čestitam!

Kad budete dobivali termine za nastavu instrumenta, probaj dogovoriti tako da ne moraš voziti svakog posebno. Kod nas često idu ljudima na ruku.
    inspirirala si me za jedno controlfreak pitanje:
    jedno dijete sam upravo upisala a drugo bi, ako bog da za 2-3 godine.
    jel imalo izgledno da uspijemo izdogovarat da im se termini nastave instrumenata poklapaju?
    (sad će me popljuvat cure koje rade u skolama)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    jel imalo izgledno da uspijemo izdogovarat da im se termini nastave instrumenata poklapaju?
    Ovako - moraš doći PRVA ili čak i prije kad se raspodjeljuju termini. To ne znači da će i uspjeti, ali ima više šansi. Ali moraš imati "ulazne podatke" tj. raspored osnovne škole. Naša poznanica ima dvoje djece na dva različita instrumenta u dvije različite generacije, uspjeli su nekako skrpati da nema previše vožnje jer viđam brata i sestru da dolaze zajedno. To ne mora vrijediti za svaku školsku godinu. Ovisi kad imaju solfeggio, kakav je raspored u osnovnoj školi i kakav raspored imaju različiti profesori u glazbenoj školi, znači - kako ti padne grah, jer profesori instrumenta imaju učenike različitih generacija i to je u pravilu dosta zaguljeno, ali gdje je volje - često se nađe i prihvatljivo rješenje.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj krojachica prvotno napisa Vidi poruku
    Izgledno jest, a hoće li biti moguće u praksi, ovisi o puno toga.
    Po moj iskustvu, najvažnije je uloviti odgovarajući termin za solfeggio (obično bude 2 ili više razreda solfeggia u jednoj generaciji, pa biraš koji ti termin paše, ali treba doći na vrijeme), a onda se nastava instrumenta pokuša nekako vezati uz solfeggio ili kako već možete dolaziti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •