seni prvotno napisa
nena ja prilicno dobro (nadam se :mrgreen:) razumjem tvoj osobni stav. i tvoje izbore. i tvoj mi je post i prvi i drugi lijep.
ja kao sto flower kaze "nemam problema" ni sa cijim osobnim izborima (legalnima i u okviru zakona, podrazumjeva se), niti objasnjenjima zasto misle tako kako misle.
i kao flower "imam problema" s diranjima u pravo moje ili necije tude da zivi zivot onako kako zna i umije preuzimajuci i odgovornost za njega, naravno opet u okvirima zakona i legalnosti. tebe ne svrstavam u one koji bi "macem i ognjem" po drugima.
u svom sam postu pokusala objasniti da razlicite strane razlicito tumace pocetak zivota i pocetak osobe (to je krumpiric vec dobro objasnila), posto je glavni i osnovni argument pro-life da je pocetak osobe i zivota sami cin zaceca, te kao takav neupitan i iznad prava zene da o njemu odluci.
te da to sto je jednima shvatljivo i logicno je drugima neshvatljivo i nelogicno.
kao drugo postavila sam pitanja o moralu (posto je i to glavni argument pro-lifeovaca). sto je on? te da li je apsolutan ili relativan.
u tom smislu ja nikako nisam izjednacavala rat i samoobranu sa zacecem i pobacajem u smislu opasnosti za majku. ili opcenito.
nadam se da se drugi nece za to kaciti.
ja sam tim primjerom rata, samoobrane, pokazivala da je moral i zakon relativna, a ne apsolutna kategorija. te da je povjesno, drustveno, socioekonomski uvjetovan. jer protivnici pobacaja ga ocito smatraju apsolutnom u smislu da je prekid zivota per se nedopustiv. bez obzira na razloge, uvjete i situaciju u kojoj se zena moze naci.
te da se zakoni ne donose kao apsolutni postulati, nego da su promjenjljivi i sukladni razvoju civilizacije.
pa cak ako gledamo i 10 zapovjedi kao primjer apsolutnog postulata u crkvenoj organizaciji (ovdje sam na skliskom, meni ne bas poznatom terenu, vjernice ispravite me, ako govorim krivo), jedna od zapovjedi je "ne ubij". da li je crkava zabranila svojim clanovima da sudjeluju u ratovima? (da ne spominjem krizarske ratove)
onako kako im zabranjuje kontracepciju, te iskljucuje svoje clanice koje su napravile pobacaj.