Do, to je stvarno odlično riješenje. Oni koji neće moći platiti porez na imovinu (kakvi su to bogataši, da mi je znati) prodavati će imovinu u bescijenje, i opet će oni koji imaju imati još više, a ta "bogata" srednja klasa opet izvisiti.
Printable View
Hej ljudi šta je vama jeste li poludjeli što se svađate (a neke i psuju a topik se ne zatvara) svako ima pravo na svoje mišljenje, a vidim ja da je ovaj zakon upalio u smislu; zavadi pa vladaj!
Daj se smirite!:mrgreen:
Danas pričam s tetama u vrtiću i one se jako boje da ako izglasaju ovaj zakon da će vrtići past na niske grane -rekle su da im i ovako na knap dotekne što im treba za rad u vrtiću i da većinu stvari one daju iz svog džepa i roditelji isto tako....od pribora na dalje itd.
Ali ta tvoja recenica stoji - jedino se i ja pitam, pa i ja sam placala tudjoj djeci vrtic 10g, i sada ga opet moram placati i svojoj i tudjoj. Pa kad ce se meni vratiti ili netko nesto i meni nekad nesto platiti? Vec se stvarno glupo osjecam, samo dajem i dajem, a nikad nista ne dobivam natrag.
Znam da stoji, cinično u stilu ...kao da drugi misle da mi smeta, a ne smeta ustvari...Ajme, jesam objasnila...:roll:
Iskreno o tome tada nisam ni razmišljala....
aha - 2000kn plaćaju vrtić oni koji po glavi imaju ako se ne varam 7000+ prihode. što bi značilo u kućanstvu dvije plaće od 10500kn i jedno dijete. dakle tročlana obitelj koja raspolaže sa
21 000 kn mjesečno. ako otplaćuju stan, nek je rata 6000kn (računam po sebi), ostaje 15 000, ode na režije još 1000, 14 000 itd. teško da se ljudi s takvim primanjima mogu zvati egzistencijalno upitnima. - ili kako je netko naveo da sam rekla, građanima drugog reda. to su bez sumnje ovi prvog reda.
uglavnom, moram priznati da nitko kog znam nema toliku plaću - većina koje znam ima 5-6 000 i jedno/dvoje djece. mislim da će se velika većina ugurati u razred od 400 i 600kn a znali smo ionako da je bez obzira na visoki prirez gradu, 400kn koje smo plaćali za vrtić fakat neodrživa cijena
ana.m , znas kaj mene jako smeta kod tebe? Pa evo, zapamtila sam te na temi oko elektivnog carskog reza, i bila si protiv istog izbora, dok tebi nije zatrebao. Sada si za za ovu Odluku jer tebi osobno odgovara. A da ti vrtic poskupljuje, onda bi bila protiv, sigurna sam. Daj malo prosiri horizonte i stavi se u tudju poziciju. Mozda se i ti nadjes jednog dana u drugacijoj poziciji.
odkad prihodi od 7000+kn daju u slijedećoj rečenici plaću od 10500kn? koja je to matematika?
Hebate led, pa 10500x2=21000
21000/2 odrasla i jedno dijete= 7000.
ma ne prihodi, krivo sam napisala. 21000:3 = 7000 što znači da je 7000 po članu kućanstva ako ih je troje u kućanstvu.
fakat si me uzela na zub, ko da si znala za moje vječne popravne iz matematike :))
cubana thnx. loše mi mozak radi kasno navečer. kad cijeli dan rinta da plati drugima vrtić
OK, ajmo po redu...
Uhvatili se svi ovih 2000kn, kao i Bandić. Istina je, tih 2000kn će stvarno plaćati jako mali broj ljudi. No, veliki je broj onih kojima vrtić posupljuje sa 400kn na 800kn, 1000kn, 1400 kn. I to nisu ljudi koji zarađuju po 10000kn, nego dosta manje.
I ti si sretna, ako navodis da imas samo stambeni kredit. A kredit za auto - jel auto u obitelji luksuz? A kredit (nenamjenski) (za u mom slučaju plaćanje magisterija-postdiplomskog studija ili neki drugi "luksuz"), a kredit-rate na kartice u Kiki, Lesnini... za namjestaj...i sl.
I zasto mislis da je 400kn neodrziva cijena? Ti to znas? Imas neki model koji to dokazuje? Zasto bi to bila neodrziva cijena? Tko je to potkrijepio brojkama? Hoce li ovom odlukom se nesto postici ili ne? Jesi li slusala sto govori i sam pročelnik gradskog Ureda g. Lovrić - nemaju pojma koliko će novaca doći u gradsku blagajnu ovim prijedlog, da li vise ili manje...Nemaju pojma, ali donijeli su Odluku da se toliko placa i gotovo. Metoda je bila valjda "prst-palac", puse vjetar...
gledaj, ako netko ima ukupno 21 000 prihoda, troje ih je u kućanstvu dakle 7 000 po glavi, ne mora značiti da se taj iznos dijeli na pola po pitanju plaća. možda žena ima 19 000 a muž rinta za 2 000. možda je žena digla stambeni na što kraći rok kako bi se izložila manjem riziku rasta rate zbog pijane valute i pohlepnih banaka i kredit joj jede većinu plaće. možda je netko od njih ozbiljno bolestan i moraju trošiti hrpu love na terapiju. što i nije rijedak slučaj, pogledaj samo koliko ljudi danas obolijeva od tumora, treba fizikalne terapije i sl. možda su u šumi, tko će ga znati. tu se može pretpostavljati do prekosutra.
no činjenica je da ti ljudi već u samom startu od plaće daju ogroman iznos gradu preko prireza. a prirez nije fiksni iznos već postotak ovisan o visini primanja. e pa ako ti marica mjesečno daje 1500 kn prireza godinama, zašto ona ne bi imala ama baš nikakve beneficije? zato jer je, kokoš jedna sebična, rodila samo jednog malog hrvatića? eto, ja u tom slučaju preporučam svim maricama da, ako su to u mogućnosti, smuljaju prebivališta, iznose plaće i sve što mogu i zayebu sustav.
Meni vi niste jasni svi ste licemjerni i ne vidim da se itko stavio u tuđu kožu već svako raspravlja s svoje trenutne pozicije i stajilišta;
- obitelji s više djece- reći ćemo donekle podržavaju novi zakon,
- s manje djece ne podržavaju,
- a ovi koji nemaju djecu; se tuže što općenito izdvajaju za vrtiće
da ne govorim da ovi što psuju i vrijeđaju optužuju druge čije postove u opće ne pročtaju i namjerno krivo shvate, za vrijeđanje- stvarno svašta
Da sam ja administrator podjelila bi opomene i zaključala!
mislim da ovoj temi treba hlađenje.Postaje neukusno.
naravno, i to je uvijek tako. nisu svi ljudi jednaki, nemaju svi iste okolnosti, niti živote. zato sustav koji gura uđuture sve ne može biti dobar, i to je moje stajalište otpočetka. ako je sustav napravljen tako da je pun rupa, nek onaj tko želi, mulja, petlja i koristi iste.
Baš zato jedini dobar model može biti samo da svi plaćaju isto: onda će vrtić radi niže cijene biti dostupan i onima koji ne mogu plaćati ekonomsku cijenu, jer za njih participiraju drugi sugrađani u proračun, a onima koji imaju veće plaće barem će se nešto vratiti od onoga što izdvajaju u proračun.
To ne mora biti 200 ili 400kn, nego neka ili viša ili niža cijena, čiju održivost treba potkrijepiti jasnom financijskom računicom.
što se tiče neodržive cijene vrtića, ti fakat misliš da je održivo da plaćaš 8 satno čuvanje djeteta i obroke mjesečno 400kn? ili misliš da prirez koji plaćaš mjesečno ide isključivo u tu namjenu? to nisu parole ni moje izmišljotine - pratim tu temu po novinama duže vrijeme - sama sigurno nisam radila analize i proračune da bih se u to uvjerila - ali stojim na raspolaganju da me uvjeriš u suprotno.
što se tiče nekretnina...možda nisi znala ali za svaku prodanu nekretninu plaćaš porez državi tako da joj se to itekako isplati. što država ima od toga da ti imaš svoju djedovinu za koju joj ne plaćaš ni kune godišnje? emocionalnu vrijednost? aha...
navela sam to za oib i nekretnine da dolazi iz istih izvora kojima se svi sluužite - nisam nikakav stručnjak ni vladin djelatnik da iza toga mogu stati. rekla-kazala.
a tvoja reakcija je ko da sam ti u najboljem slučaju rekla da ću se osobno potrudit da ti država otme sve što imaš.
ja samo napisala što sam pročitala. misliš da je meni to baš super? da ću morati plaćati poreze ili prodavati zemlju? isss...
ne znam što sam ja sve to drugima nažao napravila ili rekla ali se osjećam kao skot koji je svima rekao evo vam ga na, reći ću banderasu da vam sad sve podupla jer sam SuperZlojka :)
stvarno me danas izgaziše i izvrijeđaše više nego ikad igdje. tak mi i treba kad virtualim :)
Ako ti smatraš da je cijena od 400kn nerealna, samoinicijativno uplati više. Ja neću, dok ne vidim financijsku računicu.
A državi je u interesu da ljudi prodaju imovinu i postanu socijalni slučajevi? Ili da postane zemlja jeftinih nekretnina, raj za druge državljane?
Nisi mi odgovorila na pitanje tko će obavljati procjenu vrijednosti nekretnina?
Općenito, pišeš i pričaš samo u parolama, neutemeljeno.
Znaci, raspravljas s onim sto su ti drugi rekli, a svog misljenja nemas? Vidi se da je ova Odluka nasla plodno tlo.Citiraj:
navela sam to za oib i nekretnine da dolazi iz istih izvora kojima se svi sluužite - nisam nikakav stručnjak ni vladin djelatnik da iza toga mogu stati. rekla-kazala.
a tvoja reakcija je ko da sam ti u najboljem slučaju rekla da ću se osobno potrudit da ti država otme sve što imaš.
ja samo napisala što sam pročitala. misliš da je meni to baš super? da ću morati plaćati poreze ili prodavati zemlju? isss..
btw ne moraš se ni truditi komentirati moje gornje ironične komentare, jer ne vidim više smisla sudjelovanja na ovom topicu, samo sekiram nekolicinu a od toga korist ni meni ni vama. želim vam svima da platite vrtić onoliko koliko ste u mogućnosti i da se ovo ne izglasa jer ne držim da je dobro napravljeno.
over&out
Deaedi da, bila sam i uvijek ću biti protiv elektivnog carskog reza koji nije s opravdanim razlogom. Pa naravno da bih se bunila da mi poskupljuje vrtić, mislim..protiv čega da se ja sada bunim? Što ću imati 700 kn više u blagajni? Rekla sam već i ponavljam da razumijme sve roditelje koji su revoltirani kojima ovo teško pada, ali da ja osobno ne vidim što da kažem, čemu da idem na tribine i bunim se kad nemam trenutno za to razlog. Mogu jedino se buniti da se ne desi da mi dijete ne prime u vtrtić zbog toga što je besplatan pa izvisim. A hebi ga! Doživjela sam neke dosta ružne stvari nakon kojih mi je jedino moje du... bitno. I priznajem to!
ivala, žao mi je ako napustiš topic; bez obzira na malo "žešću" retoriku i, možda, situaciju "jedna protiv svih", mislim da je jako važno sukobiti mišljenja.
ne da se mi međusobno sukobimo, nego naša mišljenja na ovoj temi.
iz svakoga posta mislim da možemo izvući ono što je nekome drugome, tko je u drugačijoj situaciji od nas - važno.
spominjala si gore pomoć Grada za novorođenu djecu: mislim da se svi slažemo u tome kako i jest pravedno da se sa svakim djetetom ta naknada povećava. to i jest dobra pronatalitetna politika. i vrtić od 400 kuna je dobra pronatalitetna politika (onih 200 za jaslice nitko ne uzima ozbiljno, to je ionako Bandićeva neutemeljena umotvorina). pronatalitetna politika je i da nam se školarci voze besplatno...
ali, 2000 kuna po djetetu u vrtiću, pa da je netko makoliko bogat - nije pronatalitetna politika.
to je politika bez vizije i pameti.
i loša ekonomija Grada.
Potpisujem Apri.
I jos jedna stvar. Svi oni koji misle da time sto su izbjegli visoku cijenu ovaj puta i koji zbog toga podrzavaju ovu sramnu odluku neka razmisle o tome da podrzavaju sistem u kojem svatko moze raditi sto hoce.
Pa taj, koji radi ono sto mu padne napamet, moze isto tako i izbrisati odjednom odluku o 90 postotnom popustu na nesto i pretvoriti istu u recimo 50% popusta, ili manje... Hoce li onda roditelji koji su na minimalcu moci placati vrtic, recimo, 1000 kuna?
LJudi dragi, svi, imali djecu ili ne, uplaćujemo vrtić preko poreza i prireza. ako imamo veće plaće, plaćamo više. Ta će nam djeca zaradit mirovine. AL ne izravno naša, nego djeca općenito-tako da koliko netko ima djece nije mjerilo ničega. MOžda će bubam aprino ili ivalino dijete biti profesordoktor i direktor i imati 50000kn primanja i plaćati moju i njenu i mirovinu pola još 5 ljudi. Zato izdvajamo u sustav-za to njeno genijalno dijete (između ostalog). Koji onda mora pravedno odlučiti za što se isplati vratiti pare nazad.
Ako je to za stadione-sami smo te genijalce na vlasti birali. Ako je za vrtiće, onda mora biti do te mjere, da i onome s poštenim velikim primanjima vrtić ne bude ogromna stavka. Meni nije normalno da mi je cijena vrtića osmina npr. obiteljskih primanja, ( kad je već kredit trećina u koji smo se navodno "uvalili"-da sam rodila prije 30-40 godina bi ja sigurno dobila stan :)). Vrtić treba biti svima-povoljan. Zanemariva stavka.
Jeli hrana, divne educirane tete, logopedi, dvorište, prijatelji, grijanje, vrijede više od 400kn? Ma vrijede i više od 2000, al to nije uopće pitanje. Ne plaćamo vrtić da bi se napunio proračun. NEgo šaljemo djecu u vrtić da bi proračun koji mi punimo-praznili.
ne zaboravimo da vrtić nije privilegij, vrtić je nešto što nam Grad mora osigurati kako bi mogao funkcionirati.
kako bi roditelji radili i održavali gradove/državu, da nemaju kamo s djecom?
nisu vrtići izmišljeni kako bi se roditelji "riješili" djece, nego kako bi ti isti roditelji mogli privređivati.
ne samo sebi i svojoj obitelji, nego svima.