Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
Nije mi jasno zasto bi imovinska skala bila pravednija ili jednostavnija za primjeniti.
Npr. jedna obitelj ima stan, vikendicu na moru i 2 auta. To super zvuci. Ali susjed ima 5x vredniju kucu, 3x vredniju vikendicu i 3x skuplji auto.

Tko ce procijenjivati vrijednost imovine? Hoce li nam svima doci u kuce/stanove napraviti procjenu? Nije isto imati stan u Spanskom i stan u Mlinovima? Mozda i je, ako je ovaj u Spanskom adaptiran, a ovaj u Mlinovima ruina. Opet, Mlinovi su atraktivna lokacija, mozda na trzistu taj stan i vrijedi vise? Ili ipak manje? A kvadratura? Hoce li se gledati broj kvadrata po clanu? Jel netko ima spajzu, a drugi ne? Sta ako je stan pod hipotekom/fiducijem banke - formalno, onda nije moja imovina, nego imovina banke? Jer nije moj, pa nisam ga jos kupila, tek ga otplacujem...

Osim toga, s obzirom na stanje zemljisnih knjiga i sredjene imovinsko-pravne odnose u ovoj drzavi, tko ce utvrditi tko je stvarni vlasnik koje nekretnine?

Da mi je znati kako ce se provesti taj cenzus? Koji ce biti kriteriji, a da nisu podlozni manipulaciji...
oib funkcionira trenutno interno, kod ostavinskih rasprava i sl sud po imenu (oibu) traži sve ZK uloške upisane pod tu osobu. ti podaci nisu javni i vjerojatno nikada neće ni biti, što je logično.
što se tiče kvadrature stana i sl, vjeroojatno će ići po nekoj europskoj normi -15m2 po članu kućanstva se vodi kao egzistencijalni minimum. ovo što pišem sam čitala ovlaš, stvarno ne mogu stajati iza toga jer su mi izvor internet, novine i forumi, nešto iskustva ali nikakvo stručno znanje s tog polja.
pretpostavljam da će sve što prelazi taj egzistencijalni minimum biti oporezovano kao luksuz u budućnosti tako da više neće biti varijanti tipa imam 50 ha nekog zemljišta naslijeđenog jer eto imam, nego ću na njega morati po ha plaaćati neki godišnji porez - oni koji će moći plaćati porez na vikse, zemljišta i sl će sve to i imati, a oni koji neće imati za porez, prodavat će zemlju. da vidiš al će s brzo počet riješavati imoinsko-pravni odnosi...
ali u konačnici, kao što kažeš, nagrabusit će oni čiji su roditelji kamen po kamen cijeli život odvajali za neku viskendicu u zagorju i sl...