Ja bi jednom u mlakoj vodi
Printable View
Ja bi jednom u mlakoj vodi
Kiselo zelje se ispire u vodi.
A što misliš, kako se postigne da se ne kvari? Mora se posoliti. To ukloniš tako da ga ispereš. Probaš koliko treba, ako je jako kiselo i/ili slano, čak ostaviš u vodi pet minuta, pa ocijediš i onda radiš dalje. Nemoj reći da nisi bar jednom isprala... ufff...
Nije mi palo na pamet. Mislila sam da ga oni ispiru ili što već prije pakiranja i da je spremno za jelo. :)
Zelje obavezno isprati prije kuhanja.
Kod mene danas dinstano domaće kiselo zelje, krvavice i pire krumpir.
Doma sam pa možda bude i kolač.
pa žuta, hvala ti, ja u životu nisam nikad pravila ništa s kiselim zeljem tako da mi je prvi glas da se treba isprat, nadam se da ću se sjetit ako ikad budem pravila
Ma ne moraš ga nuzno ispirat. Probaš jednog lista malo. Ako ti je preslano isperi, a ako nije ne moraš.
Ja obično samo sve ostalo manje posolim i dobro je. Kad jako opereš kiseli kupus, sa soli ode i sve ostalo što je ustvari poanta.
Ono ribano je redovno preslano i prekiselo. Meni se nedavno dogodilo da sam ga 2 puta isprala, probal, činilo se ok, međutizin, kad sam skuhala, bilo je nejestivo.
Kod nas grah i zelje (kiselo, naravno). Za večeru šurlice (prženi njoki od ostatka pirea posuti šećerom u prahu).
subota: gusta juha od kukuruza, popečci od leće, aromatični krumpir u rolu, cikla salata, miksana pita od sira
nedjelja: pastrve u rolu, njoki u umaku od šampinjona, zelena salata.
danas: juha, tjestenina u woku s povrćem i ostacima pastrve, kolači iz dućana
Pastrva u kukur.krupici, blitva, za mrzitelje blitve :lool: peceni krumpiri.
Dobro da nisam radila sarmu. Totalno bih sve zaj***la.
Radila sam krpice sa zeljem. Nisu htjeli jest.
Haha, meni su predobre, bile i njima prvih četiri puta, ne shvaćam sad ovo... al oke, radit ću im što će željet, nema problema.
Sutra grah. :lool:
Dolazim žuta,da ne moram kuhati isto:-D:mrgreen:
Njoki od batata s kaduljom i dimljenim pacjim prsima.
Kolac s maslinovim uljem, ruzmarinom i limunom.
Pileca juha, pureci zabatak i mlinci, salate. Ostalo je i za sutra za klince, ja cu vidjeti sto cu...
Za veceru pizza rolice, sve su potamanili.
Danas sekeli gulaš, ostalo je i za sutra. Bila je hrpa mesa. Palentu su pojeli.
Za sutra sam samo ispekla dizano tijesto s nadjevom od pekmeza i rogača. Moj stariji je jedva dočekao da se ohladi.
Ja sam maloprije dovršila prve ovogodišnje krafne.
Ispale su super :-)
Junetina u saftu dinstana na puno luka (skoro koliko mesa, toliko luka) i pire, dio family njoki, uz zelenu salatu.
Ma tang, ja to ne radim nikako i nikad, ali mislila sam da ide kiselo zelje.
Ispada da je grah bio pun pogodak, okej, mali je htio samo juhu i meso i nimalo mrkve i graha. Ne sviđa mu se koža od graha. :roll:
Za početak propasiraj. Još bolje - istuci štapnim mikserom skupa s kožicom. Neće se vidjeti, a pojest će se. Napravi krem juhu. Možeš i pire.
Inače, moj mlađi sin je obožavatelj graha, ali ako ima mogućnosti - redovito će birati bijeli (butter beans) koji ima tanku kožicu, a zaobilaziti ostale vrste (smeđi i crveni meksički).
Ovo mu je kultna namirnica: https://d2lhwe7okuon6r.cloudfront.ne.../22/364722.png
Jucer wok s piletinom i rizinim rezancima, danas juha, leso meso i tikvice.
Dosadni bolonjez, al uz njega meni neljubiteljici tjestenine odlicna domaca tjestenina Fettucine (hrv.proizvodnja Aurelia, kupila u Purexu).
Ovo je 1.put u zivotu da je mene neka tjestenina odusevila. Mljaaaac...
Rib-eye steak i salata.
Juha od telećeg rebra s gris knedlima
Mesna štruca obična, bez jaja (planirala sam faširance, ali mi se nije dalo stajati i pržiti to u dubokom ulju, pa sam lijepo kompletnu smjesu frknula u uski pleh i u pećnicu)
Šufnudli s umakom od povrća (iz zimnice)
Tko želi salatu - ima cikle i zelene
Fina u woku bude i paprika, zelene mahune, pa cvjetići brokule....
Peterlin kako spremaš tu štrucu?
Mi ćemo danas španjolsku tortillu i salatu
Peterlin, popecke mozes i u pecnici peci.
Da, znam. Nije mi se dalo frkati. Samo sam masu ubacila s pek-papirom u dugački pleh i frk u pećnicu.
Ovako otprilike je izgledalo (koristim tuđu sliku koja je najsličnija mojoj izvedbi): https://www.fitness.com.hr/images/up...ac70a57e09.jpg
Kao i faširance. Nemam neki poseban recept. Sve ovisi o sastojcima koje imam na raspolaganju. Ovako sam jučer napravila štrucu:
1 -2 žlice krušnih mrvica ili 1-2 kriške dvopeka, zdrobljeno na krupnije komade
1,5 dl mlijeka (može pola mlijeka, pola vode) - ugrijati i s tim pofuriti kruh. Ako je presuho, dodati još malo vode
1/2 kg mljevenog mesa - jučer sam koristila odleđeno miješano mljeveno meso, ali može biti i puretina ili bilo kakvo meso...
1 jaje - može i 2 ako su sitnija
1 jušna žlica ulja, otprilike (ako se koristi meso peradi, treba povećati količinu)
1 manji luk - recimo <5 dag, nasjeckati (ili sušeni vlasac - jedna čajna žlica, ali onda treba povećati količinu vlage)
1 režanj češnjaka - nasjeckati (ili sušeni, na vrh noža)
sol - 1 žličica za čaj, ravna (količina ovisi o količini mesa)
Zobene pahuljice - 1-2 žlice - to dodajem na kraju, količina ovisi o tome koliko je mekana smjesa
Ostali začini po želji - u masu dodajem papar, ponekad korijander, sušeni peršin i slično, a ako je meso peradi (mljevena puretina) dodam i žličicu crvene paprike mljevene, da ne bude anemično
U smjesu se može dodavati i povrće - svako posebno ili sve zajedno - ribana mrkva, ribana tikvica, paradajz u tubi (bez pretjerivanja)... po želji.
Smjesu frknem na pek papir i utisnem u dugački kalup, premažem uljem odozgo i stavim na vrh list lovora ili grančicu ružmarina. Pečem na 175 stupnjeva (prvo 15 min na donjem grijaču i ventilatoru, a dalje na oba grijača i ventilatoru) dok se ne zarumeni. Duljina pečenja ovisi o sastojcima i temperaturi, ali dosta dugo treba. Može se to i na višoj temperaturi peći, ali imam loše iskustvo - odozgo izgori, a dolje ostane sirovo.
Za posebne prilike u sirovu štrucu uguram tvrdo kuhana jaja.
Imam dvije veličine kalupa - jedan je za pol kile mesa, a drugi za kilu mesa ili 3/4 kile mesa + 4 kuhana jaja. Ovako nešto: https://media.moemax.com/i/moemax/PI...0&h=300&qlt=85
Kosjenka, zato ja za wok volim kupit one mješavine, jer onda u njima ima svačeg, da ne stavljam sad svega po malo.. recimo bambusa bude, toga nemam doma :D ali više volim Ledo nego Lidlovo jer je LIdl već začinjeno, ako to uzmemo onda ga malo isperemo pa začinjam po svom guštu
uglavnom onda uzmem kinesku za wok, a meksičku ako radim tortille