jučer: juha od nedjelje, kelj na lešo s kuhanim krumpirom
danas: lećonjez sa špagetima, zelena salata
Printable View
jučer: juha od nedjelje, kelj na lešo s kuhanim krumpirom
danas: lećonjez sa špagetima, zelena salata
Grašak s mrkvom, žganci, puretina.
Sutra sarma opet
U petak knedle
Slanutak varivo kuham večeras za sutra. Još ne znam hoću li vratinu baciti na grill tavu ili ostaviti ekipu da se sami snađu. Ima kobasica ako se nikome ne bude dalo pržiti meso.
Večeras sam radila američke palačinke, kekse od sira i sad kuham bolonjez. Grah koji sam ranije spomenula je bio je**čki. Mali nije baš pojeo, ali cure jesu nešto. Zaslužujem michelinovu zvjezdicu.
Za danas su mi djeca narucila rizi bizi ali ne onako kako ja to radim, dinstam na kapuli grasak pa dodam suga od pomidora i na kraju rize. Traze da bude skroz bijelo, valjda je tako u skoli/vrticu, meni to izgleda kao skuhana riza uz dodatak malo graska. Kako da to napravim??
Isto samo podilijevas temeljcem, ako ga nemas vodom.
Spajka, tnx, znaci dinstam grasak bez pomidora, i dodam rizu. Probat cu danas.
Riža se kuha skoro duplo nek grašak
Kod nas se rizibizi kuha :
Stavim isprani rižu kuhati,i nakon nekih 8-9 minuta dodam smrznuti (sada) grašak,promješam sve skup dodam malo maslinovog ulja i malo soli,pokrim sve skup i kuham još 8 minuta,ostavim još malo poklopljeno i može na stol
Ako treba može se još malo staviti vode,i prodrma rangla
Ja stavim kuhati rizu, dok de ona kuha dinstam grašak na luku. Na kraju pomješam, začinim klasično sol, papar peršin. Nekad ima i mrkve ako stavim smrznuti mrkva/grašak.
Meni je ovo najsličnije tom školskom
Preprzim rizu (basmati) na putru, ubacim grasak,sol i prokljucalu vodu ili temeljac taman da sve prekrije. Poklopim i kuham 7-8 min.
Mi volimo zacine pa dodam par mahuna kardamoma, zrnca korijandra ili dugi papar i limunsku travu prije nego poklopim.
Pa da. Mi u Zagrebu ne stavljamo paradajz.
Ja sam sad to prvi put čula kad si ti napisala.
Baš nam je lijepo i šaroliko u Hr
Rizibizi s paradajzom u Zagrebu ?!
Ajme majko :-o
U originalu kod nas ide i malo pancete ali to sam vec prije izbacila zbog djece, a evo sad sam dosla do bijelog. Valjda mi je bilo vrijeme, duze sam sad u zg nego sto sam bila dolje :lool:
Na temu:
Danas pohane palacinke iz pecnice, zelena salata s kukuruzom, bijeli "domaci" umak i kupovni crveni sarf umak.
I mi smo znali tako jesti i puno mi je finije na crveno.
Ne razumijem iščuđavanje sirius, pa svatko od nas kuha i jela iz svog kraja, koja su nas naučile naše mame, bake :heart:
Lajkam i ovaj dio s pancetom,al mi je nismo stavljali.
apropos crvenog rizibizija - moja mama je znala ubaciti u rižu jedan paradajz na komade (ne passatu), i meni je to bilo grozno jer se onda ona kožica odvojila (nije gulila paradajz), to mi je grozno
ja radim bez.
iznimka je rižoto s lignjama gdje znam malo paradajza staviti
danas za ručak zapečeno povrće u rolu (krumpir, mrkva, celer, karfiol, prokulice) i sirnica
Inače, kaj se tiče paradajza u bilo kakvom rižotu - meni on jako povuče na svoju stranu. Pa.mi onda svi rižoti imaju sličan okus. Bez paradajza mi rižoto ima onak "pravi" okus po onome od čega je rižoto.
Tak da ja gotovo niti jedan rižoto ne radim " na crveno"
Peterlin hvala ti na receptu
jednom davno sam radila ali mi je bila suha, niej dobro ispala
mogla bih za vikend probati samo da smislim što bi uz to fino pasalo sa strane :-/
možda neki umak s gljivama...
i salata s puno povrća
danas svinjska jetrica na naglo s restanim krumpirom
za djecu piletina na jušno sa širokim rezancima
Danas kozice u bijelom umaku s tjesteninom + zelena salata
Mi smo imali pečene arbune i lešo brokulu
Nema na čemu.
Kod pripreme smjese ključno je da se odabere neko meso koje nije suho (ne valja ako je čista junetina, mora biti miješano ili svinjetina). Zato sam i napisala da u puretinu dodajem ulje.
Ako ti se čini da je suho, dok se peče možeš 2-3 puta premazati kiselim vrhnjem ili vrhnjem za kuhanje (1 dl).
Meni je najčešći problem bilo to što je odozgo znala biti korica, a s donje strane znatno manje pečeno, ali tome sam doskočila tako da pečem najprije na donjem grijaču. Znat ćeš i sama, to ovisi o pećnici. Ako imaš takav problem s orehnjačom i kruhom, imat ćeš i s ovim. Nadam se da ćeš biti zadovoljna, ali kao i sve - ovo ovisi o sastojcima koje odabereš. Dobru zabavu! Ako ne bude ispalo kako treba, vrati se na faširance :-)
Danas vratina iz grill tave, rižoto sa šampinjonima i zelena salata. Ostalo je još od sinoć salate grah+kukuruz iz konzerve, koju je moj mlađi sin radio za svoj gušt, ali nisu pojeli (preteško je to za večeru). Umlatit će danas uz ručak.
Baš sam jučer gledala - zimnica mi se prepolovila ili došla na 40%. Najbolje idu kiseli krastavci i kisela miješana salata (paprika, luk, zelje, zeleni paradajzi). I cikla je otišla kompletno. Zeleni paradajzi sami i paprike punjene zeljem još stoje.
magriz da, to bi moglo fino ići jedno s drugim
I neka zelena salata, zamišljam rukolu, iceberg, matovilac...
Danas lignje s nečim
Ne znam s čim
Mama kuha :lol:
Peterlin kod nas najviše prolaze cikla i krastavci
To sam ove godine u Lidlu nabavila, nisam bila u zimnica modu nikako...
Lidl ima dobru zimnicu, često od makedonskih proizvođača. I mi se okoristimo kad se potroši domaća. Ove godine nisam ni ja bila raspoložena kao inače - nisam ciganski grah uopće napravila :-/
Bit će bolje!
Ja sam jučer za danas napravila rižoto s puretinom i tikvicama, na crveno, dodala bosiljak i neke mirodije. Ispalo fino ukusno, mirišljavo.
Dok sam izašla na kratko u šetnju s frendicom, vratim se doma, a ono ni R od rižota?? sva u šoku, odem na balkon da nije MM stavio na stolić da se hladi, ni tamo ništa.
Kad ono, njime je svima zamirisalo i oni su jučer doslovce smazali cijeli ručak za danas :škartoc: muž nije povezao da je to bio ručak za danas,a mala je bila u sobi na online tečaju engleskog i nije znala da su ovi sve dokrajčili. :lool:
I tako danas za ručak imaju što im tata donese iz Antunovića :mrgreen:
Pa nisi ti toga baš nakuhala kad su njih dvojica to tako lako smazali
meni je rižoto jedno od jela koje se jede odmah ili nikako
fried rice mi je ok sutra, rižoto nikako
moji kuhaju rižot za oko 1, a ja ga jedem oko 4 i isto mi nije to to, ali budem jako gladna :)
isto i tjestenina, kako ju često jedem tako nakon par sati, onda one dane ako je jedem friško skuhanu, ne mogu vjerovat koliko je ustvari fina
Danas sipice na crveno, sa špagetima.
I zaključili smo da su tako bolje neg na rižoto. Al ik ionako više neću kupit. Izludilo me čišćenje