Shvaćam što želiš reći, ali šteta je ne rasti s preprekama i učiti, mjenjati se nego raditi ono što moraš tako i tako samosažalijevajući se. Tako ja to vidim, a da sam isplakala kantu suza putem, jesam i nije mesram to reći.
Printable View
Shvaćam što želiš reći, ali šteta je ne rasti s preprekama i učiti, mjenjati se nego raditi ono što moraš tako i tako samosažalijevajući se. Tako ja to vidim, a da sam isplakala kantu suza putem, jesam i nije mesram to reći.
Eto upravo u boldanom djelu se pokazuje kako se teza koja je kamen temeljac prava zaposlene majke odjednom vrlo labava kad se radi o mami nezaposlenoj izvan kuće - vrlo tendeciozno i dodano SAMO da ublaži prvu rečenicu u kojoj su mame kućanice prvenstveno sebične, a onda dalje
Liječnica-specijalistica, građevna inžinjerka, atomska fizičarka... ne znam više tko sve - ne može iskustvo i znanje skupljati dok sjedi doma u dnevnoj sobi. U tom smislu to ne ide uz full time majčinstvo. I to je u redu... samo da stvari budu jasne. Ako se odlučiš za to - teško da možeš to iz dnevne sobe.
A što se tiče neovisnosti - jasno, to je važan dio priče. E sad - tko koliko može i smije vjerovati partneru, tko koliko ima neko zaleđe... to je opet individualno.
A zaposlene mame prakticiraju part time majčinstvo ili...?
Iskreno, briga me koja mama radi, a koja ne.
Sve dok se zaposlene mame ne vrijeđa ovakvim izrazima, kojima se opet implicira na ona 4 sata :roll: i dok se nezaposlene mame na naguravaju za mjesto u vrtiću.
Neću dalje secirati povjerenje među partnerima i sl. jer po meni to nema nikakve veze s temom.
Full time kućanica nije jednako full time majčinstvo. To je samo full time obavljanje kućanskih poslova i poslova vezanih uz to. Svatko je majka full time od trena kad rodi (i zadrži dijete) ili usvoji do trena kada (daobog ona prva) umre.
ah nije prošao cijeli post. gore je pri vrhu stranice.:oops:
kakvog posla? da nešto zaradi? i zašto?
Zašto? Zato da obitelj može spojiti kraj sa krajem.
znači ako ima potrebe? hvala sad mi je jasnije. ili sam krivo zaključila?
[QUOTE=Ifigenija;1691147]Liječnica-specijalistica, građevna inžinjerka, atomska fizičarka... ne znam više tko sve - ne može iskustvo i znanje skupljati dok sjedi doma u dnevnoj sobi. U tom smislu to ne ide uz full time majčinstvo. I to je u redu... samo da stvari budu jasne. Ako se odlučiš za to - teško da možeš to iz dnevne sobe.
Moja majka je bila full-time odvjetnica ali definitivno sestri i meni i full-time mama bez obzira na karijeru, bolesnu majku u dr.državi, zločestu svekrvu 10min.dalje koja nikad nije pomagala. ja sam danas igrom slučaja otišla njenim stopama u pogledu svega navedenog i baš si mislim da sad tek vidim kako joj je bilo i koliko je u tome bila dobra jer uopće nije lako. mi smo joj bile naravno sve na svijetu kao njena djeca ali i svoj posao je jako voljela-može se uglavnom kada ima volje.
pikula, ajmo obratno.
je li stoji teza da sam ja sebična jer radim od 8-16, ponekad i duže, s djecom sam 4 sata i vikendom, djeca su u institucijama dok ja radim?
naravno, sve uz pretpostavku da ne moram raditi jer muž dovoljno zarađuje za nas oboje.
[QUOTE=zarrin;1691229]mislim da sam ostala dužna objasniti što sam htjela reći jer me je izraz full-time majčinstvo izbacio iz takta a do sada sam samo temu čitala i nisam se željela uključiti.
mislim da je taj izraz uvrijedljiv za majke koje rade(svojim izborom ili radi nužde) a mene je osobno i rastužio.Ako je bio samo nespretno postavljen-to mogu shvatiti
full-time mame je bio izraz koji smo upotrebljavali u temi o mamama koje ostaju nakon godine dana kod kuće sa djecom, tj da su djeca i nakon godine dana sa mama kod kuće (puno radno vrijeme).
Ne bi trebao biti uvredljiv za nikoga.
moze biti da ja opet zivim u nekom jaaaako paralelnom svemiru, ali ljudi oko mene - njih ok 90% MUSKARACA i zena zive zivote zaposlenih roditelja, sto im je potpuno normalno. i taj zivot sasvim dobro zive. te nisam primjetila da za to traze neke posebne ordene i priznanja.
daj podjeli s nama izvore tih studija., istrazivanja i slicnog.
kao i doticne, o benefitima tog zivota.
full-time mama mi je jasan termin(na engl.se uostalom koristi za majke koje ne rade nego su doma s djecom) no meni je full-time majčinstvo kao izraz nešto sasvim drugo. meni je osobno majčinstvo najvažniji dio mene kao osobe pa tek onda su na redu dr.uloge i ja smatram da majčinstvo "obavljaš" kako spada ili ne bez obzira da li fizički s djetetom provodiš 24 sata neprestano ili si onih 8 odsutna radi posla-znači nema full-time i part-time majčinstva već samo full-time od trenutka kada ti u ruke daju tvoje dijete.
seni, pogledaj sama statistiku koliko se mama vraća na posao i kad i u kojem oblku u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, GB, Švicarskoj - ja sam te podtke spominjala i linkala i vež sto puta, pa prosfraj malo vidjet ćeš da osim exkomunističkog bloka i Kube 90% mama ne radi nigdje, postoci se vrte 40-60% u korsit žena koje ostaju s dejcom doma dok im najmlađe ne krene u školu (to je negdje i preschool dakle oko 5 godina), a ne pričamo o Turskoj i Saudijskoj Arabiji. Pogledaj si sama slobodno ako meni ne vjeruješ
I da trendovi su uzlazni jer netko je dobro rekao brinut se zasvoju kuću i obitelj bez stresa- tko to može platit
cvijeta73, sve pet. Mislim da je stvar toga da li ovih 10str čitaš dobronamjerno i željan uvida u to kako se snalaze kolegice majke u sličnim i različitim situacijama ili si došao s predrasudama i želiš načelno onim drugima naljepit etiketu nabrzinu, a netko je tu otvarao svoje srce i dušu da bi nekome ko je u sličnoj situaciji dao par novih informacija i malo podrške. Eto možda je patetično al je tako
Mnogim mamama je skuplje raditi nego ostati doma
http://www.businessweek.com/debatero...ce_affair.html
Dakle, napretkom se smatra masovno vraćanje žena isključivo brizi za obitelj? To je napredak za ženku populaciju?
a zašto bi bio nazadak? Jer je bolje da za svaku ženu da radi nego da ne radi?
Čitam i ne vjerujem.
Daljnji napredak bi bio da se ženama ukine pravo glasa i da nas naši muškarci poštede nepotrebnog i zamornog odlaska na birališta?
Čemu zamarati lijepe glavice :roll:
o tempora, o mores
da, to je nazadak, jer je za ženu bolje da bude što želi biti. Između ostalog i kućanica. Nazadak je izniman postotak kućanica, i mizeran postotak lječnica, frizerki, kuharica ili doktorica znanosti. Nazadak je zatvaranje žena u kuću i vraćanje ženi jedne te iste uloge. Zar ovo uopće treba objašnjavati??
Naravno da vraćanje ženama uloga isključivo kućanice u ogromnom postotku-nije ništa osim nazatka. To neminovno vraća neke jedva istrebljene sustave vrijednosti i zna se koji je tome konačni cilj.
A treba uzeti u obzir da žena radi od 20ih do 60ih (i dulje). I živi 80 godina cca. Ne 5.
Napuštam temu jer sam se uključila kad su pojedine cure pitale za iskustvo tranzicije s posla doma i bilo mi je drago podjeliti svoje neke dileme i zavrzlame pa i novonaučene stvari, nekome je to koristilo nekog je isprovociralo, ali ja se nisam tu javila da budem nekom ventil za njegove predrasude
Svako ima svoje razloge i ja nikog niti nagovaram da se zatvori doma niti da ode raditi- ja sam pričala svoju priču i naravno da me veseli ako ima puno žena koje se dobro snađu u toj situaciji i ne shvaćam je kao kaznu, nazadak ili zatupljivanje - veselim se svim novim kolegicama kao i svatko
o što si ljuta.
Zanimljivo, baš me zanima što te naljutilo. ŠTo je cilj tome da 90 posto žena budu kućanice i 90 posto muškaraca radi više da nadoknadi to(jer svih 90 posto ne mogu imati podršku sa strane toliku da muž ne mora potegnut jače)? (dakle, osim xy obitelji kojima to odgovara)?
Što će se dogoditi i kakav rezultat za žene će donijeti promoviranje toga kao ispravna cilja? TO nije nešto što smo već imali u povijesti?
nitko ne smatra tvoju odluku da budeš kućanica neispravnom. Smatram (barem ja) da društvo ne smije imati cilj da 90 posto žena postanu kućanice. Smijem li imati takav stav?
Nitko nije o pričao o takvim niti ikakvim promocijama, ciljevima niti o ikakvoj svjetskoj zavjeri
nisam ljuta - ponavljam: javila sam se na upit cura o mojem iskustvu odgovarala i pitala dok je bilo interesa
rasprava o konačnom riješenju, svjetonazorima koje treba istjrebiti i 90 posto normalnih (koje je seni spomenula, a ne ja ) je ispod mojeg osobnog nivao i neću pisati na temi koja ide u tom smjeru.
papaić
kako si bezrazložno spustila raspravu na osobni nivo. Ja sam lijepo naznačila svoj stav-cilj društva nebi smio biti taj da većina žena budu kućanice-to smo imali. TU priča završava. To nema veze s tvojim osobnim izborima, i moj te stav nebi trebao vrijeđati. Al eto.
Ja sam išla na američki koledž, tamo smo od 18 predmeta semstralno imali jedno 2-3 on-line, ali ne tako da smo imali vezu sa profesorom svaki sat, nego smo sami istraživali i svako par tjedana smo imali ispite. Znanje koje smo koristili je došlo isključivo sa interneta i iz knjiga a predmeti su bili razni od sociologije i enviromental science do PR managementa. Nije baš neurokirurgija ali je nešto što bi se na prvu ćinilo kao nemogučim naučiti bez profesora.
Ako ne baziraš surfanje na googlanje nego imaš pretplate na prave stranice, kao recimo razne library's na netu, možeš doči do nevjerovatnih informacija.