Peterlin, kore za Jelinu medenu pitu, jel se valjaju u veličini protve od štednjaka, onog velikog, ili ovog što se niže spominje, duguljasti a uži?
Printable View
Peterlin, kore za Jelinu medenu pitu, jel se valjaju u veličini protve od štednjaka, onog velikog, ili ovog što se niže spominje, duguljasti a uži?
Ja sam potpuno zakazala. Slomio me posao i obveze oko J. i nisam ništa napravila. Sad me pere grižnja savjesti :)
Dajte mi nabacite neka 2 jednostavna recepta za kremaste božične kolače.
Uzmeš bilo koji kolač i pospeš ga zvijezdicama, i eto ti božićnog kolača.
:)
Nisam i ja ništa napravila.
Danas ćemo konačno raditi kekse sa Smjehuljicom, ali toga će bit malo.
Mislim da ću na badnjak napraviti Kruh gospodične Poldi u zvjezdastom kalupu. I da će to biti to. A ne bude li mi se dalo zezati sa zvjezdastim, ići će u obični rebrasti duguljasti.
Lažni čupavci = 30 minuta od trenutka kad se sjetiš pa do završetka. Evo, kopiram sa starog topica (odavde: http://forum.roda.hr/archive/index.php/t-83011.html)
Biskvitno tijesto:
7 dag margarina ili 0,5 dl ulja
3 jaja i 3 žlice vruće vode
12 dag šećera
To sve dobro miješati da pobijeli.
Dodati 9 dag brašna i malo (1/3 paketa) praška za pecivo.
Ispeći u namazanom i posipanom plehu cca 20 min na 180oC (pravokutni manji, NE onaj veliki od pećnice, u taj ide dvostruka smjesa!!!)
Krema (zakuhati dok se tijesto peče):
10 žlica šećera
4 žlice vode ( velika jušna žlica, ako imaš manju, uzmi bar 6-7 žlica)
4 rebra čokolade za kuhanje
To otopiti na sasvim laganoj vatri. U vruće dodati 12,5 dag maslaca, 15 dag kokos brašna i 1 čep (ili aromu) ruma.
Na vruće tijesto iskrenuti vruću kremu i razmazati. Po želji posipati kokos brašnom za dekoraciju.
mitovski, ako ti se ne gade keks-puding kombinacije, napravi crvenkapicu s keksima. Ovo je mjera za veliki pleh od pećnice, kremasto je, a ništa se ne peče. Samo se kuha i slaže. Dušu dalo da ti dijete pomogne: http://www.coolinarika.com/recept/crvenkapice-s-keksom/
Koji su vam najdraži suhi kolačići s orasima, a da nisu keksi?
Iskusne ekspertice s kolacima hoce li ostat fin i svjez kolac od limuna ako ga napravim danas za petak il je prerano?
Radi se o tarte au citron nemam pojma kako se to prevodi kod nas.kad bi ga bilo idealno napravit, koji dan?
hvala
Žarbo kockice.
Aaaaa, ti bi Jurana kolac na rezanje, jeli? Zabusavas, a?
Mojca, žaliBožešnite su i meni omiljene tog tipa.
Od tih na metre vilim i žute štange.
žarbo sinte :mljac::zaljubljen:
al necu, necu vise raditi kolace. dovoljno mi je ovo.
imam već jedne plosnate kekse, ali sad bih neke isto suhe i komadne, ali da ih ne treba valjati. Pracne su odličan primjer. Sviđaju mi se i te žarbo, iako sam mislila na neke koje ne treba rezati.
Usklađujem se sa svekrvom i mamom, da se ne ponavljamo, a sve smo kupili po par kili oraha.
Hvala i Beti za ideju za londonere, ali oni su već pokriveni u solidarnoj shemi pečenja :-)
Bajadere:
Kuhati 25 dkg šećera sa 1 dl vode. Kad samjesa provrije, dodati 15 dkg putra, 15 dkg meljenih oraha i 15 dkg finih meljenih keksa. Na laganoj vatri kuhati uz miješanje 5 min.
Dobivenu smjesu podijeliti na dva dijela.
Jedan dio ostaviti isti,
U drugi dodati 10 dkg čokolade za kuhanje.
U manji lim staviti prvo tamnu smjesu, odozgo bijelu ( usrtvari kremastu) smjesu.
Glazura je od 10 dkg rastopljene čokolade za kuhanje i 5 dkg maslaca ( topi se na pari)
Izgleda kao prava :) A i fina je.
Prhke orehnjače ispečene, torta od jabuka se peče. Još Dunavske valove i to je to za danas.
Ja sam napravila brojkom i slovom 1 ( jedan) kolac. Onaj koji se reze modlicama, i to samo zato jer je E. navaljivala u nedjelju. Sutra idem po ostatak kolaca . 3 kg od striceka koji radi jako fine , sa putrom.:mrgreen:
Dosta mi je sto kuham za 18 ljudi na Bozic jos mi samo pecenje kolaca danima i nocima prije treba do potpune srece.
ja ću sutra nešto za klinca i siriusove cveteke za početak ( sirius kaj si s ostatkom bjelanjka)
ha ha ha
ja ću možda jedan dio u puslice, videću kad počnem
napravila sam čokoladno orašastu salamu i biskupski kruh
koji je naravno popucao :roll:
jučer bijela pita popucala
nekidan prhke orehnjače isto popucale :lol:
ja nisam još pukla
natočih si čašu vina...
biskupski ako je popucal sasvim je ok kad se ohladi
delat ću ga sutra neku preinaku maminog nekog recepta ( jer i se neda postupno radit kak treba) bit će samo s voćem i čokoladom
napravila dva "modličasta", a od dva odustala ...
umjesto toga dodala kolače s oblatnama, brzi i fini :-)
još jaffa kuglice, možda i raffaelo ... i gotovo :zaljubljen:
flopica, svaka čast!
Evo da se kucnemo :pivo:(kad nema smajlića-s-čašom-vina)
ovo sam pripremila za sad:
čokini (čoko-grudice)
vanilin kiflice
male prhke orehnjače/makovnjače
princes puffnici
možda još raffaelo po receptu sa ovog topica
jel raffaelo stavljate svaku kuglicu u svoju malu papirnatu košaricu?
Napravila linzere, prvi put po svom receptu, jer sam se pogubila u mnostvu recepata i odlucila se drzati klasike. Bili su za probu a zavrsili kao dobar poklon jer nema sanse da bi ih uspjela obraniti od mojih napasti. Recepta po kojem sam ih radila prije 10tak god se ne sjecam. Mm je veliki ljubitelj linzera a djeca su ocito sada postala. Greska mi je jer sam na vecima rupe radila od zvijezde. Evo slikice i ideje :
https://goo.gl/photos/H4EepZMviPsHFNSm9
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
KrisZg, baš su ti lijepi! :)
Daj recept i ono što mi je jako važno: koliko si ih dugo pekla?
Napravila sam brdo vlakica, potkovica, polumjeseca, zvjezdica, medvjeda, borica, psecih kostiju, srca, zvijezda padalica.... I naravno, Pipi, konja i majmuna. :-)
Sutra ukrašavanje, ako me me prođe volja.
Zasto mi vanilin kiflice nisu onako lijepe, orkrugle, nego mi se spljoste?
Fine su, al nisu lijepe.
Evo da i ja prijavim duplu turu linzera i bajaderu. Sad mi je srce malo na mjestu :)
Vidjeti cu sutra jos neku tortu i mozda napravim nesto za sebe po lchf-u.
400 g brasna
120 g secera u prahu
30 g secera
1 vanilin
1/2 praska za pecivo
100 g maslaca
50 g margarina
2 jaja
Pola m.z. soli
1 vz limunovog soka
Sve sobne temp.
Dobila sm mekaniju smjesu, 2h u fridzu, nisam valjala na foliji vec na pobrasnjenom. Buduci da su ispali zaista super vec veceras sam zamjesila za sutra.
Na 180 ° 7-8 min...budu mekani a cim se hlade stvrdnu se ali su prhki. Samo su mrvu ispod dobili boju...odozgora skroz bijeli. Bili su ukusni odmah pa mislim da ce sutra biti jos bolji. Imala sam samo dzem od marelice (podravkin) pa sam u njega dodala aromu vanilije. To im je dalo smek. I secerila sam poklopce prije spajanja.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
zašto se kombinira maslac i margarin?
Linzere obožavam, ali ih ove godine nisam radila jer nemam toliko vremena, a samo sam ja ljubitelj.
Ipak ste me "povukle" pa su kremšnite, prhka (jedna :lol:) orehnjača i čokoladni mjeseci u fridgu.
Danas još probam Majine cookije koje Aleksandra70vanja toliko hvali i tu podvlačim crtu dok ne pojedemo.
Mama i sestra još donose biskupski, medenu pitu, florentince i raspucance, tako da smo nas tri zajedno bile vrijedne upola kao Ginger :mrgreen:.
točno znam taj osjećaj
kad te prođe volja jel... :mrgreen:
nadam se da tebe neće ipak
gdje ste nabavili te modlice s Pipi?
Forka a što ću pucati, gotovo je sad
nakon vina su mi se čak činili divni, tako nesavršeni i napuknuti :mrgreen:
napravljeni s ljubavlju
i pogrešnim brašnom
ili temperaturom, što god...
juros još Jozefinu pravim i to bi bilo sve od mene
Modlice na Pipi stigle s njemackog e-baya.
Da li bi mogla kapnuti malo prehrambene boje u bijelu čokoladu, da dobijem čokoladu u boji? Samo za malo kuglica za borove...