Nisi ti rekla, vec ja. Nekako mi se cini da u tom pravcu idemo, nazalost. Da nam bude ko u Ameriki. Puno tehnologije, a sve manje dobrih rezultata.
Printable View
Nisi ti rekla, vec ja. Nekako mi se cini da u tom pravcu idemo, nazalost. Da nam bude ko u Ameriki. Puno tehnologije, a sve manje dobrih rezultata.
mislim da trebamo ciljati na Austrijski model - kao model zemlje sa najmanjom stopom smrtnosti u Europi (nešto manje od 4 %)..
Pa ok.. i tamo se može roditi kod kuće, ne? U čemu je razlika? Ne kužim fakat. Mi hoćemo porod kod kuće kao mogućnost za sve žene, e sad hoće li nas netko uspoređivati da hoćemo isto što i Britanija, Nizozemska, Austrija ili Švedska rekla bih da je manje bitno. Zar nije?
ja ne znam ali se nadam odgovoru... jer očito postoji razlika koju mi za svoje dobro ne smijemo zanemariti u svim strategijama razvitka ovog područja...
Puntice, Očigledno nije u tome da je ženama omogućen porod kod kuće
Moguće da je u tome da se prenatalnom dijagnostikom rutinski toliko ne utvrđuju malformacije ploda , pa se takve bebe iznesu do kraja trudnoće , te umru nakon poroda. Za razliku od zemalja gdje se u takvim slučajevima do 22 tj.omogućava ili predlaže prekid trudnoće , pa te bebe po statistici spadaju u pobačaj.
Mislim da postoji i različiti kriteriji kada se dijete smatra mrvorođeno, a kada se tretira kao rani pobačaj.
Kod nas je ta granica 500 g, a negdje je vezano za tjedne trudnoće, a ne težinu.
Znam da Nizozemska ima jako "stroge " kriterije, pa su im statistike nešto lošije od ostatka Europe.
samo da javim forumasicama da sam dobila opomenu da moram procitati dutkine postove, oko kojih su se na tri stranice, dok ja nisam dosla, obje strane slozile za nije konstruktivna
kako ja ne mislim da u zivotu svaku neugodu trebas iskusiti, a ne vjerujem u forumsku statistiku da svi svima vjeruju, pa necu samo napisati Procitala sam , molila sam anchie da kaznu pretvori u ban
nek ona odredi koliko dugo
nadam se da ce rasprava na temi jos biti aktivna kad se vratim
pa da, baš zato i pitam u čemu je caka.
i tu i tamo žene rađaju doma, i to u sličnom postotku, pa očito nije u tome problem.
pa se baš pitam u čemu je onda caka?
Možda u u genetici? ili u nekim drugim fakotrima?
Ili možda u načinu vođenja statistike? Baš mi je bilo zanimljivo kad je jedna primalja na Paramanadoula seminaru pričala o tome što ulazi a što ne ulazi u statistiku. Ako žena umre tjedan dana nakon poroda, zbog komplikacija koje su nastale u vrijeme poroda (bilo je npr. neko krvarenje koje nitko nije skužio, ženu otpustili iz bolnice, kao sve super, i umrla nakon nekoliko dana) - to ne ulazi u statistiku vezano uz porod.
I tako niz primjera...
Tako da je meni uvijek zanimljivo vidjeti gdje i na koji način nešto ulazi u statistiku, a gdje ne
kaze hzjz u tekstu u hcjz
Najvažniji uzroci perinatalnih smrti u Hrvatskoj su vezani uz bolesti majke u trudnoći, komplikacije vezane uz prerani porod, kongenitalne anomalije i perinatalne infekcije. Uz kromosomske aberacije (najčešće sindromi Down, Edwards i Patau) i teško operabilne malformacije (dijafragmalana hernija, neke prirođene srčane greške) većina fetalnih i neonatalnih smrti nastupa kao posljedica dugotrajne izloženosti bolesti ili patološkom stanju majke poput arterijske hipertenzije, infekcije, dijabetesa. Naglo nastale komplikacije u trudnoći poput abrupcije posteljice s posljedičnom asfiksijom ploda sve su češći uzrok perinatalnih smrti. U rano neonatalno umrlih kao uzrok smrti najčešće nalazimo posljedice nezrelosti (respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje) ili infekcije.
Uzroci dojenačkih smrti u Hrvatskoj najčešće su vezani uz endogene čimbenike - gensko nasljeđe ili bolesti i stanja majke u trudnoći koja dovode do preranog poroda. Prema rodilišnim podacima u 2003. godini je rođeno 5,9% djece ispod 37 navršenih tjedana gestacije. Gotovo jednak je udio rođenih niske porodne težine, ispod 2500 grama (2.325 ili 5,8%). Najveći broj umrle dojenčadi izdvaja se upravo iz ovih skupina djece. Od živorođenih ispod 1000 grama porodne težine umre 45%, u skupini do 1500 grama 10%, do 2000 grama 2,5%, a do 2500 grama 1,5%(16).
Najveći broj uzroka dojenačkih smrti je vezan uz perinatalno razdoblje, slijede kongenitalne anomalije, a svi ostali uzroci zajedno čine oko 10% . Od 251 umrlog dojenčeta 2003. godine 60% ih je umrlo od deset vodećih uzroka smrti. Među vodećim uzrocima izdvajaju se kongenitalne malformacije poput dijafragmalne hernije i Downovog sindroma, te bolesti nastale kao posljedice nezrelosti – respiracijski distres, intrakranijalno krvarenje, primarna atelektaza pluća i plućna hemoragija(3).
ima li negdje podatak koliki je postotak trudnoća koje imaju neku "anomaliju" u ukupnom broju trudnoća? (sve moguće indikacije - od kroničnih bolesti majke, preko nedonešenih trudnoća sve do poroda sa smrtnim ishodom iz bilo kojeg razloga)?
procitala sam
sad ja suprotno onom iz reklame za batmobil, nemojmo vise o meni, aaaali malo pojasnjenje
ja nisam napisala s neba pa u rebra da mi se ne citaju dutkini postovi, nego sam odgovorila na w_m gdje me proziva da citam edit: reagiram na) njene, a ne citam (edit: ne reagiram na) dutkine
Htjela bih se samo još malo vratiti na taj ogtt.
Naime, problem kod dijagnosticiranja trudničkog dijabetesa je u tome što ne postoji neka posebna terapija za ovu dijagnozu. Stroga dijeta nije pokazala zadovoljavajuće rezultate (mislim da će to potvrditi većina trudnica koja je provodila takvu dijetu), a nema ni utjecaja na ishod trudnoće.
Preporuka je dakle, samo zdrava, uravnotežena prehrana, puno povrća, smanjiti slatko, masno i prženo. U svakom slučaju, to je dijeta koju bi u biti trebala provoditi SVAKA trudnica. Zato se i spominje neučinkovitost ove dijagnostike. Jer saznanje o trudničkom dijabetesu uznemirava trudnicu i "smješta" ju u rizične trudnoće iako ona to nije.
Zato neki stručnjaci preporučuju da se umjesto rutinskog ogtt testa uvede nutricionističko savjetovalište, a idealno bi bilo da se s takvom prehranom započne ii prije samog začeća.
Ma ovo je jedna od meni najboljih tema na forumu. Nema zagovaranja samo jedne ili druge strane, već ipak iznošenje konkretnih razloga zašto ovako, a ne onako i suprotno. Žao mi je samo što se nemogu ozbiljnije ubaciti u raspravu zbog vremenskih neprilika, rasprava mi je stvarno ok.
To ni meni nije jasno, zašto bi morali pročitati ama baš sve postove da bi sudjelovali u raspravi? I još dobili ban ako ih ne pročitamo?! :-o Uostalom, ivarica se u tom postu uopće nije diorektno obratila dutkii, pa u čemu je problem? :zbunj: Ne smijemo reći da sui nam neki postovi iritantni pa ih preskačemo? Ne kužim. :?:
Kako misliš da ne postoji terapija, moja frendica je dobila inzulinsku terapiju i nije prva kojoj se to dogodilo u trudnoći.
Ta je terapija spasila život njenom djetetui, a najvjerojatnije i njoj samoj, toliko o bespotrebnom uznemiravanju trudnica.
Mislim da je ovo vaše banaliziranje komplikacija u trudnoći izuzetno opasno.
Uostalom, ivarica je u jednom od prethodnih postova napisala izviješće ZZJZ u kojem stoji:
"većina fetalnih i neonatalnih smrti nastupa kao posljedica dugotrajne izloženosti bolesti ili patološkom stanju majke poput arterijske hipertenzije, infekcije, dijabetesa."
Nije me odbilo citiranje stručnjaka, koliko čisto obožavanje tla kojim on hoda, koje neke forumašice provode. Fanatizam kod mene ne prolazi. To se naravno ne odnosi na sve pobornike Odentove.
Što se tiče poboljšanja uvjeta u bolnicama, sve što sam do sada učinila je razgovarala sa sestrama i babicama o onome što sam sama doživjela, čula ovdje iz vaših iskustava, o tome što bi se moglo, a što ne bi moglo poboljšati. Rodilištima fali osoblja, a bolnicama novaca za individualni pristup koji rodiljama treba.
Što se tiče trudničkog dijabetesa vezano za post od Poslid:
Ovdje se radi o velikoj većini trudnica koje imaju poremećenu toleranciju glukoze, ali su inače prije trudnoće bile zdrave.
Postoje neka istraživanja koja propitkuju ispravnost "liječenja" trudničkog dijabetesa budući da bi do povišene količine glukoze u krvi moglo doći jer je ona iz nekog razloga potrebna za razvoj djeteta. I zapravo našom intervencijom lijekovima ili inzulinom uskraćujemo mu ono što nekim mehanizmima samo traži jer se npr. trudnica loše hrani ili ima neki deficit u organizmu.
Sigurno da je to prilično kontraverzno jer su posljedice povišenog šećera itekako prisutne u našem društvu i svatko od nas zna berem neku strašnu anegdotu.
Mogli bi se svi zajedno mogli bolje informirati po tom pitanju, pronaći ta istraživanja pa onda vidjeti što mislimo o tome.
pa naravno da će se svatko informirati o onome što ga muči.
ja imam hipertenziju i informirala sam se jako dobro radi sebe, da znam s čim se borim, ali isto tako ću postupati točno po uputama liječnika, a neću se rukovoditi istraživanjima koje sam pročitala i proučila na netu.
ista stvar je s dijabetesom, ako ga trudnica ima, trebala bi postupati onako kako joj liječnik savjetuje.
Moraš tu ostaviti malo "lufta" jer se smjernice za liječenje mogu mijenjati iz godine u godinu prateći novija znanstvena istraživanja. Sigurno se visoki tlak i problemi s povišenim šećerom u krvi danas liječe bolje nego prije 10 godina, a vjerojatno će za 10 godina opet biti napredka.
u ovom slučaju nemam više što za nadodati osim što ću debelo potpisati piplicu.
Zato me neke stvari i čude. Roaming je usluga teleoperatera, a u bolnicama je rooming-in (tamo gdje jest). Adoptirano (usvojeno) mlijeko ne postoji, samo adaptirano (prilagođeno). Ako ne znamo niti izgovoriti, niti napisati neki pojam, koliko onda znamo o samoj temi?:-o
No, svi žele sudjelovati u raspravi, a ni to nije dovoljno, nego se daju i komentari poput ovog:
Pa, ako moram birati, hoću li u vezi s fiziologijom poroda poslušati ponekad Odenta, ponekad isveticu, ili samo Odenta, onda je moj izbor ipak ovo drugo.Citiraj:
isvetica prvotno napisa
Istrazivanje se odnosi na odredenu grupu ljudi koja sudjeluje u takvom istrazivanju, na kraju takvih istrazivanja dobiju se odredeni postoci u odnosu na ukupan broj.
Anegdota je u ovom slucaju = pojedinacni slucaj, a ne anegdota posalica.
Niti jedno istrazivanje nije 100% u nekom smjeru, dakle ovo istrazivanje u kojem se pokazalo da lijecenje trudnickog dijabetisa u vecini slucajave ima isti ucinak kao i ne lijecenje nije 100% za nelijecenje, samo kaze da izrazeno u postocima rezultat govori u prilog nelijecenja. Nadam se da sam uspjela barem malo pojasniti.
Svatko od nas zna barem jednu strasnu anegdotu (pojedinacni slucaj) koji govori protiv nekog istrazivanja.
Komplikacije djeteta
Komplikacije od strane djeteta su brojne, još brojnije nego one u majke. Temelj za nastanak komplikacija je povišen krvni šećer majke. Glukoza iz krvi majke prelazi u plod u pojačanoj mjeri, u gušterači ploda proizvodi pojačano lučenje insulina. Povišena razina djetetova insulina potiče pojačano ugrađivanje glukoze, masti i bjelančevina u tkivo ploda, drugim riječima nastaje pojačani rast ploda. Kod nedovoljno reguliranog dijabetesa majke redovito su novorođenčad iznad 4,5 kg, ne rijetko 5 kg i više, sve do oko 6 kg. Ta djeca predstavljaju mehaničku smetnju pri rađanju, ali su metabolički bolesna s brojnim komplikacijama. Komplikacije djece nedovoljno liječenih trudnica sa šećernom bolesti su sljedeće:
Tabela
Plod:
Novorođenče:
Hiperglikemija i pojačani rast
Hipoksija i acidoza
Hidramnion
Prerani porod
Mane razvoja
Veliko dijete i hipoglikemija
Hipoksija i acidoza
Pojačana žutica
Smetnje disanja
Mane razvoja
Pojačani rast djeteta. Dok je dijete u maternici, s oko 26 tjedana trudnoće počinje pojačani rast jer je to vrijeme kad gušterača ploda počinje reagirati na povišenu razinu glukoze. Koncentracija glukoze u krvi ploda ovisi o koncentraciji u krvi majke. Što je viša razina majčine glukoze, to je viša i u ploda. Ako se u majke razvije hipoglikemija, npr. zbog prevelike doze insulina, glukoza će početi teći iz ploda u majku. Dijete je obično veliko, sliči osobama s Cushingovom bolesti pa se naziva "kušingoidno dijete". U trenutku poroda ono ima visoku razinu glukoze u krvi, ali i gušterača djeteta nastavlja pojačano proizvoditi insulin. Budući da trenutkom rođenja prestaje pojaččani dotok glukoze od majke, u roku od 15-20 minuta se iscrpe zalihe glukoze djeteta pa nastaje hipoglikemija djeteta. Zbog hipoglikemije, posebice mozga, javljaju se moždani simptomi: drhtanje, nemir, bljedilo pa sve do općih konvulzija (grčeva).
Hipoksija i acidoza. Zbog nedovoljnog korištenja glukoze i zbog popratnih promjena u posteljici, nedovoljan je prijelaz kisika, dijete u maternici živi s manjkom kisika, u hipoksemiji. Posljedica hipoksemije je pojava kiselina u krvi te zakiseljenje krvi, acidoza. Pri blažoj acidozi dijete se rađa deprimirano, snižena Apgar indeksa. Pri uznapredovaloj acidozi vitalne funkcije novorođenčeta, tj. disanje i krvotok mogu biti toliko poremećeni da dijete umire.
Hidramnion znači prekomjerno nakupljanje plodove vode. Iz još nepotpuno razjašnjenih razloga, a očito povišena razina šećera ima presudnu ulogu, stvara se povećana količina plodove vode. Plodove vode je u zdravog terminskog djeteta oko 800 mL. Kod trudnica s nereguliranim dijabetesom je količina povećana, a može doseći nekoliko litara. Povećana količina plodove vode dovodi do prerastegnutosti maternice, što potiče prerani porod i druge komplikacije koje pritom nastaju (ispadanje pupkovine, prerano ljuštenje posteljice i dr.).
Mane razvoja djeteta su posebni problemi dijabetične trudnoće. Mane razvoja se u zdravih turdnica susreću u oko 1-2% djece. Kod loše regulirane dijabetičke trudnoće mane razvitka se penju i do 15%. Najčešće su srčane mane, ali i drugih organa. Mane razvoja dovode do smrti novorođenčeta ili su promjene organa takve da su nespojive s kasnijim normalnim životom djeteta. Uzrok povećanog broja mana razvoja nije nasljedni, već u nereguliranoj šećernoj bolesti u doba zanošenja odnosno prvih nekoliko tjedana razvoja jajašca. Pokusima na eksperimentalnim životinjama i analizom dijabetičkih trudnoća je nađeno da broj mana razvoja neposredno ovisi o razini povišene glukoze majčine krvi. Zato je danas preduvjet za uspješan razvoj trudnoće u žena koje od prije trudnoće boluju od dijabetesa, prekoncepcijska regulacija bolesti. To znači da žena koja boluje od dijabetesa mora prije zanošenja optimalno regulirati svoju bolest.
Pojačana žutica. Novorođenačka žutica je česta pojava u novorođenčadi. I u zdravoga djeteta se nakon rođenja razgrađuju crvena krvna tjelešca, pri čemu se stvara žučna boja bilirubin. Manje od 5% zdrave novorođenčadi ima nešto višu razinu bilirubina te se pojavi uočljivija žutica. U novorođenčadi dijabetične majke nedovoljno su razvijeni encimi jetara, koji razgrađuju žučnu boju, pa je učestalost žutice nekoliko puta veća. Novorođenačka žutica se liječi obasjavanjem ultravioletnim svjetlom (fotolampama), a izuzetno rijetko se mora obaviti izmjena krvi djeteta (eksangvinotransfuzija).
Poremetnje disanja. Dok je dijete u maternici nema potrebe disanja jer kisik prima od majke preko posteljice. Disanje počinje tek nakon rođenja, što je djetetu osnovni preduvjet da preživi. U plućima zdrave djece se tijekom trudnoće stvara posebna tvar, tzv. surfaktant, koja olakšava širenje pluća. U nedonošene djece često nema dovoljno surfaktanta pa ona češće imaju smetnje disanja. U djece dijabetičkih majki, čini se, usporeno je u plućima stvaranje surfaktanta pa oko 3% njih oboli od respiracijskog distrea. To je posebice izraženo ako dijabetičarka rodi prerano.
Sve navedene komplikacije pogoršavaju prognozu dijabetičke trudnoće za majku i dijete. Mortalitet žena u nebiranoj populaciji trudnica danas, u uvjetima razvijene perinatalne zaštite, manji je od 10 na 100.000 trudnoća, odnosno manji od 0,1 na 1000 trudnoća. U dijabetičkih trudnica je nekoć, prije uvođenja insulina u terapiju mortalitet bio vrlo visok, malo je bilo dijabetičarki koje su preživljavale trudnoću. Međutim, zbog raznih komplikacija, ponajviše zbog nastale acidoze, pijelonefritisa i eklampsije/preeklampsije, mortalitet majki dijabetičarki je i danas oko 3-5 na 1000 trudnoća. Opći perinatalni mortalitet djece u nadziranih trudnoća danas je manji od 10 na 1000, a u dijabetičkim trudnoćama je oko tri puta veći, iznosi oko 30 na 1000.
ajme dutka_ što si ti zločesta, stvarno bi trebala malo pripaziti na način komunikacije.
možda netko nije učio engleski, a možda i netko ne zna tipkati bez grešaka, ali nije razlog da ga se na ovaj način proziva i popuje.