Peterlin prvotno napisa
Evo koliko treba da se osmogodišnjak opremi za školsku godinu, iz višegodišnjeg iskustva:
Knjige i radne bilježnice, oko 1000 kn ako nisu o trošku lokalne samouprave
Torba nekih 300 kn, prosječna
Obične bilježnice 200 kn
Ostali pribor (dres i tenisice min. 200 kn, majica 50 kn, likovna mapa 50 kn, puna pernica 60 kn ne računajući ono što se kroz godinu potroši i treba dopuniti), školske papuče min. 50 kn, vrećica za papuče 20 kn
Jesenske cipele min 300 kn
Zimske cipele min 300 kn i računaj x2 jer u ovoj dobi djeca to trebaju, ali i prerastu, pa par obuće rijetko izdrži cijelu sezonu)
Jesenska jakna 200 kn
Zimska jakna 400 kn
Samo jedne hlače su minimalno 100 kn čak i ako ih kupiš na placu, a treba dvoje ili troje + trenirku
Set majica dugih rukava min 300 kn
Set donjeg rublja (5x gaće min. 150 kn i isto toliko za potkošulje)
Kapa i šal min 100 kn, rukavice 50 kn za 2 para
Ovdje nije trošak hrane. Mliječni obrok je dnevno min. 30 kn, a dijete teško možeš nahraniti sa 50kn dnevno, minimalno 3 obroka dnevno, ne računajući voće i slatkiše. Nisam računala ni higijenske potrepštine, ali npr šišanje je min 30kn mjesečno.
* * *
Ako još dijete ima naočale i slično, možeš dodati jođ bar 1500 kn godišnje (imam dvojicu koji imaju ne baš jeftina stakla).
A dalje, da sad ne ponavljqm koliko košta sport, glazbena, ljetni kampovi (edukativni, ne ljetovanje s roditeljima), radionice vrsta raznih (Npr PCM)... Logopeda smo obavljali uglavnom na uputnicu, više godina, ali povremeno i privatno. Fizijatra na uputnicu. Oftalmologa na uputnicu. Ali trebalo je voditi djecu svaki drugi dan nekamo, te jednog te drugog. Djeca ne trebaju samo novac, trebaju i naše vrijeme. Moji nikad nisu trebali instrukcije, ali da su trebali, našli bi mi lovu i za to.
Nisam tu uračunala nikakvu elektroniku jer moja djeca za to od vrtića štede od obiteljskih donacija, pa me to ne optereti odjednom. Ali to nije razlog, jer osmogodišnjak može i bez toga. To ne treba nužno.
Eto, to je život večine roditelja. I nema tu kraja. Ili povećaš prihod ili rastegneš ono što imaš kako najbokje znaš.
A sad prekidam, odoh posjetiti vlastitu nekretninu izvan Zg, kupljenu od plaće, bez lipe kredita. Da se djeca malo protegnu na friškom zraku, da poberemo breskve i kupine i da se malo opustimo.