Busanje u prsa ljubavlju prema domovini, igranje za domovinu i slicne floskule, neplacanjem poreza u RH samo su floskule.
Tako da su mi jadna i lazna sva ta ljubljenja zastave i omatanje istom dok se par drze daleko od domovine.
Printable View
Koliko znam dosta nasih sportasa privatno drzi svoje akademije, financira nadarenu djecu i slicno. Znaci, ljudi svoj novac ciljano ulazu tako da drugima ne bude kao njima. Da su dali svoj porez, vjerojatno bi i dalje drugima bilo kao i njima (kao sto i jest, uostalom).
U clanku kojeg sam linkala, super bogatasi bas isticu da donacije i humanitarni rad nisu dovoljni da bi se ispravljala drustvena nejednakost. Nasa je percepcija da se nasi porezi trose na sve prije nego na drustveno korisna pitanja, jer je kod nas vlast korumpirana, no to ne mora tako biti. I to nam ne smije biti argument za ostavljanje siromasnih na cijedilu.
Ovaj drugi clanak iz kojeg je razvidno da kad udari kriza izazvana vanjskim cimbenikom, dakle ne losim odlukama ili lijenoscu i nesposobnoscu pojedinca, nadrapaju siromasni, a bogate se najbogatiji ukazuje da postoji duboka sistemska nepravda. I ovo najavljeno smanjivanje poreza u Hrvatskoj opet ide na ruku onima s visim placama i produbljuje razlike. Osobno mislim da, ako zelimo napredovati kao drustvo, moramo stititi slabe medju nama i da su porezi alat kojim pokazujemo drustvenu odgovornost. Ali to je sustina lijeve ideje, koja je mnogima ovdje neprihvatljiva. Ipak mi se cini da ako to shvacaju zapadni kapitalisti da ima nade da se ova kriza iskoristi za genralni pomak u percepciji drustvenog uspjeha i drustvene odgovornosti.
Evo mali osvrt na trazenje bogatasa da ih se oporezuje- https://www.bilten.org/?p=33756
U raspravi gdje se clanak o najbogatijim ljudima na svijetu koristi kao argument za vece oporezivanje placa u HR je meni osbno toliko promasen argument da mi nema smisla dalje pisati. Pa u hrvatskoj po nekoj statistici iz 2017. je ispalo da preko 40.000kn nema ni 2000 zaposlenih. A onih preko 100.000kn (tih famoznih 15.000e) nije bilo ukupno ni 300. Znaci u smislu prikupljanja poreza posve zanemariv iznos za drzavu u smislu povecanja stope poreza jer bi povecanje prikupljenog iznosa za drzavu bilo zanemarivo. Prema tome jedini razlog zasto bi se dizali porezi za njih je "lekcija" da moraju placati vise jer "strse". I ono famozno "sto ce njima toliko". Penaliziranje nekog jer je previse uspjesan nije po meni neki put prema dugorocnom poticanju ljudi da se trude vise nego poticanje da se prema drzavi odnose pnako kako se i ona odnosi prema njima - neprijateljski.
S ovim upitom si me podsjetila na situaciju s kojom se susreo MM poduzetnik neki dan.
Dakle, samo radi promjene adrese firme, što bi moglo bit i besplatno klik-klik preko interneta ili neki minimalan iznos, on je dakle morao platiti cca 1.200 kn eeeej samo da bi mu na promijenili adresu firme :-o no trebaju pri tome zaraditi i javni bilježnici i Sud :roll:
Pobježe mi:
Na ovo potpis.
Onaj tren kad je država smanjila porez na dobit državna blagajna se razvidno "napunila" u odnosu na prethodnu godinu u istom referentnom razdoblju. Radili su ekonomske usporedbe, bilo bi jasno i najlošijem matematičaru da je primjerice smanjenje tog poreza utjecalo na veći priljev u riznicu.
Kome se da neka prosurfa, pronaći će točne brojke i usporedni prikaz.
Opet ponavljam, radi se o ljudima koji su vanserijski talenti i SAMI su dosli do vrha. Ivica i Janica su se godinama smrzavali po planinama, spavali u autima i satorima da bi sad drzali svoj novac u drzavi koja im je prvotno ponudila podsmijeh i ignoriranje a sad im nudi da se njihov novac slijeva prema kojekakvim agencijama, uredima, tajnicama tajnica, propalim firmama, filmovima koje nitko ne gleda, zdravstvu kojem godinama cekas na specijalisticki pregled.. Mos mislit. To su pametni, sposobni ljudi koji znaju cijeniti svoj mukotrpno zaradjeni novac. Ne bih ni ja na njihovom mjestu.
Ali to "penaliziranje uspjesnih" je po meni krivo shvaceno. Jer su oni onoliko "uspjesni", odnosno onliko zaradjuju koliko im dozvoli trenutna porezna politika.
Ovo s placanjem preimenovanja i ostale birokratske besmislice su uz korupciju temeljni problem za gospodarstvo. A ne porez na dohodak. Taj netko tko ima 42000 kn ne bi bio destimuliran da dobiva neto 38000 kn. Premda otpocetka mislim da to u RH ne bi nista promijenilo, upravo zato sto kod nas nema bogatasa s ispravno upisanim vlasnistvom.
O sportasima- osobno misljm da je krajnje suludo da se ogroman, nevjerovatan novac vrti u profesionalnom sportu- i s te strane drzim da su sportasi koji ne uplacuju poreze i trude ih se izbjeci bas iznimno sebicni- jer je zapravo nevjerovatna suludost naseg vremena i svijeta u kojem zivimo da su placeni 1000 puta vise od ljudi koji recimo u ovom trenutku rade na cjepivu za koronu. Ali tema je postala pravi smor, nikada se necemo sloziti- radi se o sasvim razlicitom pogledu na drustvo i pojedinca u njemu.
Ipak mislim da bas zbog specificnosti ove krize koja je apsolutno ocrtala koliko je bitna jaka drzava da ce zapuhati lijevi vjetrovi, ovog puta sa zapada.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Slažem se.
S druge strane - ne možemo očekivati promjene... Robovlasništvo zapravo nikada nije prestalo postojati, samo mijenja oblik. Ova sportska "elita" je paralelni svemir i misle da novcem sve mogu platiti, ali ne bi participirali u sufinanciranju istraživanja cjepiva za koronu. Isto kao što ne bi ni platili porez, to nije za njih nego za obične smrtnike.
Genijalna ideja poduzetnika je super i treba ju nagraditi, ali istovremeno neka genijalna ideja znanstvenika koji radi na cjepivu, ili na istrazivanjima raka i sl. se nagradjuje relativno malim honorarom i tapsanjem po ramenu - bravo! hvala!
Vrhunski kirurg u nekom KBCu ne vjerujem da moze imati placu kao solidan poduzetnik. Sve je malo naopako postavljeno. Onaj tko je ustrajan i marljiv i vjezba satima slobodna bacanja je vredniji drustvu od onog tko radi transplatacije organa.
rehab po meni ti je teroija pogresna, jer svi ti zasluzni sportasi imaju mirovinu u RH, potom neki su dobili i stanove.
i prozvana janica je koliko se ja sjecam operirala stitanjcu tu u RH, jel platila?
nije bas sve crno bijelo.
Da ne spominjem da i Hrvatski olimpijski odbor i lokalne i regionalne zajednice i savezi dodjeljuju generalno puno sredstava sportašima, jasno da vrhunskim sportašima to nije niti približno dovoljno, ali netočno je reći "što im je država ikad dala?", evo u mojoj zajednici znam samo za odbojkašice koje imaju kategorizaciju HOO da dobivaju 1500kn mjesečno stipendije od grada, to nije malo novaca, a di su od Janice
Pa tko daje nogometašu takvu plaću? Valjda onaj koji mu može dati takvu plaću jer je npr. dobio tri kamiona novaca od reklama i čega već sport živi (nemam pojma). Ako je to od reklama onda je do nas koji gledamo taj sport.
Ja mogu na nekoj načelnoj razini reći, da to je užasno što nogometaš dobije toliko novca, no ako mu ga netko daje i to nije javni novac, što se tu može? Propisati da je njihova maksimalna plaća tolika, a ostali novac iz profesionalnog sporta se mora upaliti u zdravstvena istraživanja?
Dobra mi je analogija i Hollywood. Je li normalno da Julia Roberts ili Robert Downey Jr. dobiju 20 ili čak 80 milijuna dolara za snimanje jednog jedinog filma. A istovremeno milijuni, a vjerojatno i milijarda ljudi na svijetu umire od gladi ili živi u ekstremnom siromaštvu. Je li to normalno? Nije. Ali što se može u vezi toga napraviti? Da umjesto da platimo kino za gledanje tog filma, uplatimo te pare u fond za siromašne? Može ;).
Pa evo za pocetak da se borimo da firme koje imaju ogromnu dobit i ne ulazu je u radnike i poboljsanje radnickih uvjeta i prava- nego u reklame i daljnje gomilanje kapitala plate nesto veci porez.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Ali ako je ukupno bilo prikupljeno vise poreza kad je stopa poreza bila niza nego visa - koji je smisao povecanja stope poreza osim da na kraju drzava dobije manje poreza?
Porezni larpurlartizam? Jer ekonomskog smisla nema...
Ja ne znam jel oni sta uplacuju ili ne. Ali da ipak nesto dobiju od RH dobiju.
I opet KP na indeksu i ne razumije razliku izmedju placanja poreza na stednju i placanja poreza na kamatu na stednju (sto se u hrvatskoj vec ionako placa). Fakat zena pojma nema, i jos njen genijalni komentar da je to tako i u "kapitalistickim" zemljama tipa UK, Francuska...
Valjda zna ona bolje nego npr vlada UK:
https://www.gov.uk/topic/personal-ta...investment-tax
(usput kod nas se placa porez na sav prihod od kamata, nema kao kod njih neoporezivog iznosa)
Misliš na novac kojeg je Dinamo dobio od UEFAe? Dinamo, ne HNS.
Onaj Dinamo koji je već toliko love iscicao iz zgb proračuna i čiji je novac završio na raznim računima koji nisu Dinamovi?
Držanje novaca u poreznim oazama možeš pravdati čime i koliko god želiš. I nisi jedina.
Najljepše se i najviše voli Hrvatska kad je ruka na srcu, a novac daleko od nje.
Je l to neki dugorocni generalni model koji pokazuje da, neovisno o kretanjima na trzistu, krizama i nepogodama, da se u sustavima s nizom poreznom stopom vise uplacuje u proracun? (stvarno ne znam, mozda je linkano, a nisam otvorila)
Je li liberalni kapitalizam uistinu najbolji model i za one koji ne mogu dobaciti od linije za tricu do koša? Ili je taj model dobar samo za one koji pogode 9 od 10 trica?
Je li zaista u redu da talent i trud i pokoji did koji se dobro snasao u nekom sistemu garantiraju uspjeh, a ako si invalid prosjecne inteligencije - pomiri se sa svojom nesrecom?
Ne znam, nisam ništa linkala niti išta takvog napisala. Niti sam upoznata da li iti jedna ekonmska teorija daje ovako čvrste zakonitosti bez iti jednog dodatnog uvjeta. Možda se netko javi tko je tako nešto ustvrdio (nisam vidjela da je ali možda mi je promaklo?)
Što se tiče teorije liberalnog kapitalizma svakako preporučam mnoštvo knjiga koje se bave tom tematikom, možda negdje i ima neki upis tricama... nisam se osobno susrela s nekom takvom tvrdnjom niti dokazivanjem iste.Citiraj:
Je li liberalni kapitalizam uistinu najbolji model i za one koji ne mogu dobaciti od linije za tricu do koša? Ili je taj model dobar samo za one koji pogode 9 od 10 trica?
Je li zaista u redu da talent i trud i pokoji did koji se dobro snasao u nekom sistemu garantiraju uspjeh, a ako si invalid prosjecne inteligencije - pomiri se sa svojom nesrecom?
Makar... i dalje me zanima gdje to objašnjeno da je imanje dionica u Njemačkoj puno skuplje nego u Hrvatskoj. Pls link...
meni osobno bi smor bila tema u kojoj se svi slažu. ne znam postoji li uopće takva temaCitiraj:
Ali tema je postala pravi smor, nikada se necemo sloziti- radi se o sasvim razlicitom pogledu na drustvo i pojedinca u njemu.
sillyme izvrsno piše, super mi je čitati njene postove jer bih rekla da je jako upućena u problematiku za razliku od mene
Zasto bi to pitanje od Sillyme bila provokacija? Sasvim je legitimno.
Ili ne kuzim.
Jer prvo je sama tvrdila da je porast prihoda od poreza posljedica redukcije poreza, a onda napise da nema dokaza.
Komentar s tricama banalizira - valjda je jasno da sam napisala da slabiji u liberalnom kapitalizmi nema sanse.
I onda dalje s dionicama. To smo vec prosli.
Ne znam, mozda imam los dan, al ne vidim to kao kvalitetan doprinos, nego provokaciju.
lili je napisala da kad je bila smanjena stopa da je ukupni iznos poreza porastao. I nakon toga piše sasa da treba povećati stopu poreza. Logično pitanje je - ako povećanje stope poreza donosi smanjenje ukupnih poreza zbog čega itko tko se zalaže za to da država ima što više novaca za socijalne transfere želi poreznu politiku s efektom smanjenih prihoda države. I na to dobijem pitanje da "je li to generalni model koji..."??? Kakav generalni model? Koje krize? Gdje je itko to napisao u raspravi do tada? Nigdje. Znači konstrukt kao i "sillyme i reahab teoremi" koji nigdje prije nisu napisani. Zašto bi itko išao objašnjavati i/ili demantirati teorije i tvrdnje koje nikad nije iznio?
Isto tako kao i "nismo mi vas proglasili pobornicima liberalnog kapitalizma" ali eto "slučajno" u postu gdje se pita neku osobu za jednu temu "usput" se traži objašnjenje "što kaže liberalni kapitalizam za...?". Pa rekoh, čisto sumnjam da nešto kaže baš o tome ali generalno , ako već tolika fascinacija liberalnim kapitalizmom, onda najbolje proučiti neku literaturu, par postova na forum.roda.hr neće baš puno pomoći niti se ja želim tom temom baviti. Više volim ove konkretne hrvatske primjere i njihovu analizu (tu je bar jasan kontekst u kojem se pojave dešavaju i dostupni su podaci na jeziku koji razumijem, francuski, švedski i sl mi nisu bliski)
A dionice smo "prošli" na način da nakon te tvrdnje i moje molbe da pojasni/dokaže tvrdnja da je imanje dionica u Njemačkoj skuplje nego u Hrvatskoj - nije odgovoreno ništa. Ja sam sa svoje strane pročitala neki zgodni site s "njemački porezi for dummies" tematikom i nisam takvu informaciju našla. Pa kad se već druge pita da objašnjavaju stvari koje nisu tvrdili bilo bi lijepo da osobe koje jesu tvrdile neke stvari prvo te dokažu.
Uostalom svatko bira količinu i izvore informacija temeljem kojih će donositi svoje mišljenje i zaključke o nekoj temi, što se mene tiče čitanje o porezima u UK je zadnja tema s koju sam odlučila istražiti a vezano uz ovu raspravu, nisam se razuvjerila u onom što sam mislila prije toga a čisto sumnjam i da se itko suprotnih uvjerenja nakon mojeg komentara razuvjerio u naprednost i točnost ideja KP.
Ja sam iz ovog shvatila da i ti tvrdis da redukcija poreza rezultira s vise prikupljenog novca. Ocito ne razumijem ovaj tvoj post.
Moje pitanje je je bilo, postoji li dokaz da je to povezano. Kako nisam citala o tome, ne znam da li se u tom periodu dogodilo jos nesto znacajno sto bi utjecalo na proracun vise nego promjena porezne stope. Pa ako vec tvrdis (a sad ne znam je l tvrdis ili ne tvrdis) onda vjerojatno znas nesto o tome kad se to dogodilo i sto se tada sve dogadjalo, kome je gdje curila nafta i tko je "pomogao" kome u naoruzavanju.
Za trice ne mogu drugo dodati osim ponoviti napisano, da meni to stvarno bahato zvuci. Ali kako iza napisanog ne vidis lice i ton, mozda zbilja iscitavam krivo.
Pokusala sam pronaci te postove s dionicama. Ne mogu na mobu. Ne znam vise sto sam zbilja postala, a sto sam htjela postati.
Nema takvog linka za koji pitas. Internet je pun povrsnih informacija. Ako trebas neku konkretnu dublju, najcesce toga nema.
Ja se ne bavim dionicama i to me minimalno zanima i ne razglabam o tome izmedju ostalog jer ce se cjepidlaciti oko nekih termina u kojima nisam doma pa ako krivo napisem neki detalj, sve ostalo postaje upitno.
Ono sto znam jer me se direktno tice i iz toga izvodim zakljucak je da posjedovanje dionica zahtijeva poreznu prijavu, odnosno ono neko trazenje oslobodjenja od dvostrukog oporezivanja. Nisam sigurna jer nisam bas ja osobno proucavala (jer me ne zanima), placa li se taj porez kontinuirano ili samo kad prodajes pa ti sve naplate. U svakom slucaju ako imas depo u Njemackoj koji bi ti posluzio kao neko mirovinsko zaledje, odnosno na duge staze, onda je prema trenutnim propisima isplativo taj depo prenijeti u Hrvatsku. I nema linka, a tudje istrazivanje i privatnu prijepisku s poreznim sluzbama i bankama ne mogu prenositi. Tako da mozes vjerovati ili ne vjerovati. Mene se osobno tice pa moram nesto znati o konkretnom slucaju, ali me premalo zanima da bih mogla lamentirati o tome.
KP vjerojatno nije meni upucen, posto nisam nigdje napisala da smatram da njezina ideja moze bilo sto promijeniti na bolje, nego promjene uvjeta poslovanja. Nelogicnosti poput placanja PDVa prije nego ti je kupac platio uslugu i sl.
Citam za Meggle i TDR da se povlace uzas. :(
Hajdemo vidjeti sto kaze KP o Meggle i kakve to uvjete poslovanja ona nudi. Pa kaze, neka vlada da beskamatni kredit i neka osigura financiranje i logisticke uvjete a radnici neka izaberu upravljacki model.
Jucer citam da se covjek zali da je imao 18 krava cije je mlijeko islo za Meggle i da ne zna sta ce i kako ce dalje.
Moje pitanje je sljedece, kako dati covjeku da izabere upravljacki model jedne krupne firme koji ne zna sto ce s 18 krava ? Evo, stvarno me zanima sto mislite o tome i to pitam bez da podcjenjujem ikoga.