bubamara ajd bić će sve ok!!!!!!!još 2mj.i mučnine če proći kad beba"oživi"..... tako barem kažu!!! A JA JOŠ MALO PA POČINJEM SA DUGIM PROOKOLOM:-D.........JEDVA ČEKAM TAKO BAREM IMAN OSJEČAJ DA SE NIŠTO DEŠAVA!!! CURKE PUNO POZDRAVA I DRŠTE SE!!!
Printable View
bubamara ajd bić će sve ok!!!!!!!još 2mj.i mučnine če proći kad beba"oživi"..... tako barem kažu!!! A JA JOŠ MALO PA POČINJEM SA DUGIM PROOKOLOM:-D.........JEDVA ČEKAM TAKO BAREM IMAN OSJEČAJ DA SE NIŠTO DEŠAVA!!! CURKE PUNO POZDRAVA I DRŠTE SE!!!
Suzy :-D drzim :fige: za pozitivan ishod!!!
suzy držim palčeve!!! puno puno AltGr+1
Pozdrav curke,
evo da se i ja malo javim. Dobila nalaze briseva ihepatitisa i sve u redu:-) Tako da krećem slijedeći mjesec u sekundarni, pa kud puklo:-D
suzy i magy7.... i ja sam idući mjesec u prirodnom IVFu...joj nikako dočekat...to je još mjesec dana ......
Mravak - želim ti najveću moguću sreću u 2. mjesecu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Reci mi,ako nije bad, da li si sama pitala prirodni postupak, predložen ti je ili si baš morala?
Nešto sam proučavala novi zakon i način rada klinika i upalo mi je u oči (ako sam dobro skužila) da mora bit određen br. prirodnih postupaka.
Draga Vočkice :) prvo sam potrošila zaleđene( pišem ovo jer znam da ih imaš i ti) od njih 5 sam dobila jedan 4st. embrij 3dan...znači jako slab... naravno ništa od toga...sve su odledili i oplodili u jednom šutu.....
E onda po novom zakonu imamo pravo na 2 prirodna IVFa i 4 stimulirana..... doktori predlažu kada se ide na drugo( treće) dijete da se ide prvo prirodni postupak da se izbjegne gomilanje jajnih stanica, tj embrija---meni sasvim logično....
Da, i kada sam došla malo su me zbunili...pitali su me jesam došla zbog njihovog poziva????? malo sam ostala zbunjena.... onda je vidio godinu kada sam rodila i rekli mi pa vi ste skoro rodili...želim reći da OČITO nakon nekog vremena šalju poziv da se vidi što će s embrijima /jajnim stanicama koje su pohranjene kod njih duže vrijeme....da li netko zna koliko se čuvaju embriji, jajne stanice kod njih?
Hvala ti Mravak na objašnjenju. Nije da planiram novi postupak, ne još nekoliko godina, ali ako bi išla ponovo žicala bi prirodne postupke i naravno prvo odleđivanje stanica (to mi je logično). Makar svi znamo kako je mala šansa da se odmrznuta JS oplodi - slučajevi uspješne trudnoće iz ovih postupaka se broje na prste (možda čak i jedne ruke).
I sad kad je na snazi novi zakon, mislim da bi tražila transfer jednog embrija po jednog.
Kako su se moja gledišta dramatično promijenila ... :roll:
Magi7 i suzy.s ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za nove postupke
Pardon postoji razlika u čuvanju j.s. i zametaka dakle citiram da ne bude greške:
"(6) Preostali zameci koji nisu uneseni u spolne organe žene čuvaju se na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje do pet godina. Nakon proteka roka od pet godina zameci se uz pristanak darivatelja daruju radi postizanja trudnoće i rađanja korisniku prava na medicinski pomognutu oplodnju koji pristane na takav postupak. U slučaju da bračni, odnosno izvanbračni drugovi žele produljiti čuvanje zametaka daljnjih pet godina, obvezni su snositi trošak čuvanja.
(7) Preostale jajne stanice čuvaju se na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje do pet godina. Nakon proteka roka jajne stanice uništavaju se uz obavijest bračnim, odnosno izvanbračnim drugovima o tome. Ako žena želi jajne stanice darovati, obvezna je o tome obavijestiti zdravstvenu ustanovu u skladu s odredbama ovoga Zakona.
Mali Mimi - citiram tvoj post (7) Preostale jajne stanice čuvaju se na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje do pet godina. Nakon proteka roka jajne stanice uništavaju se uz obavijest bračnim, odnosno izvanbračnim drugovima o tome. Ako žena želi jajne stanice darovati, obvezna je o tome obavijestiti zdravstvenu ustanovu u skladu s odredbama ovoga Zakona.
Da li to znači da nakon 5 godina (pretpostavljam 5 godina od punkcije) oni će me obavijestiti da planiraju uništiti moje js?
I bez da mi ponude mogućnost da ih odmrznemo i pokušamo oplodit? A donirati ok?
Nadam se da sam krivo shvatila.
Makar - neki dan sam razmišljala i o donaciji JS (ja donirati paru kojem treba), nisam znala da se to i RH može. I to sa zamrznutim JS.
Mravak - apropo vraćanja, na dan mog transfera predloženo mi je vraćanje samo jednog embrija (argument - u prvom postupku smo vam vratili dva pa nije uspjelo) i nisam pristala, inzistirala sam na transferu oba. Tako se često u obitelji pitamo koji od mojih dečki ne bi bio sa nama da sam ih poslušala.... :( A srećom nisam.
Sumskovoce to još nitko ne zna točno, ali mislim da bi te klinika svakako trebala obavijestiti pri isteku tih 5 god.
Meni bi bilo logično da oni tu obavijest o uništavanju pošalju nekoliko mjeseci ili pola godine prije isteka 5 godina i u tom dopisu ponuditi ti mogućnosti, npr.
1) javiti se na kliniku za postupak (odmrzavanje i oplodnja)
2) javiti se ako se želi donirati
3) ako se ne javiš na kliniku, nakon isteka 5 godina js se uništavaju
Vjerojatno je to definirano nekim podzakonskim aktima, pravilnicima...
dobra večer...neznam ni sama odakle da počnem,sva sam zbunjena i nadam se da će mi neka od vas pomoći,ako ne makar ću s nekim razgovarati...da krenem od početka...
muž i ja par godina planiramo bebu...2011 na badnjak nam je to i uspjelo ali prije točno godinu dana naša beba nije preživjela i izgubila sam ju u 7 tjednu.odstranili su mi jajovod(prije par godina izgubila sam prvi zbog ciste).sada nemam nijedan.doktor u puli mi je odmah savjetovao da idemo u rijeku zbog mojih godina(36).i krenuli smo,15.03 smo bili na prvom razgovoru u kbc-u.doktor je bio jako optimističan jer kod nas nije slučaj neplodnosti,nego taj da sam ja izgubila jajovode.presretni odlazimo doma i odmah počinjemo sa prikupljanjem dokumentacije i nalaza.nakon par dana prvi šok...bris iz ureaplazme nije ok i moram na antibiotsku terapiju...drugi šok...lijek kojim se ta bakterija najlakše makne ja nesmijem popiti...tri mjeseca kojekakvih antibiotika koji ne pomažu...u dogovoru s mužem pravimo par mjeseci pauze da se sve smiri...treći šok,muž je imao tešku prometnu i opet odgađamo liječenje i rijeku...oko nove godine mi se upalilo grlo i odlazim kod svoje doktorice opće prakse koja mi prepisuje lijek koji SMIJEM piti a koji mi moj ginekolog nije davao jer sam navodno alergična.pijem ga i sve prolazi bez problema.odlučujemo pokušati ić u rijeku...sve sam izračunala,ako idući mjesec prikupim sve nalaze i oni budu u redu u trećem mjesecu mogu početi sa hormonima....jeeeeee...i jučer šok...zovem rijeku i govorim sestri šta smo odlučili i da znam šta sve treba i da smo bili na razgovoru prije godinu dana i da ako svi nalazi budu ok dali mogu doći po inekcije,ona mi hladno odgovara da moram ponovo na razgovor i naručiti se i sve iz početka...dali je to moguće...zašto opet razgovor...to će nas unazaditi zbog liste čekanja...dali je to moguće????
Draga Marina, ma nije sve tako crno.Treba biti uporan. Ne znam da li imaš onu uputnicu koji ti da ginekolog i možeš 6 mjeseci tamo na konzultacije i sve što treba? Ako imaš naručiš se samo na konzultacije i kad budu svi nalazi Ok, krećeš u postupak. Ako nemaš bilo bi dobro da ju nabaviš-ona pokriva sve osim postupka. Eto nadam se da sam pomogla. Bit će sve OK, vidjet ćeš.
marina, dobrodošla!
Istina je da ne možeš samo doći s odrađenim nalazima i odmah u postupak... sve bolnice imaju ograničenja na broj postupaka, zato i postoje liste. Svejedno i ako si lani već imala određen termin za IVF, to sada ništa ne znači jer te sigurno nisu prebacivali iz mjeseca u mjesec pa "kada se mala javi" :)
No, ne brini previše, liste u Ri nisu baš duge. Ako imaš sve nalaze vjerojatno ćeš brže doći na red, a pogotovo ako budeš išla prvo u prirodnjak (postupak bez hormona).
Kod kojeg si doktora?
Ja mislim da ona nije ni imala još termin za IVF jer to obično ide tako da 1. konzultacije budu informativne dr. ti kaže što sve treba napraviti i onda sa prikupljenim nalazima ideš tek na 2. konzultacije i kad dr. vidi da je sve uredu onda se tek gleda u knjigu sa slobodnim terminima za postupke. Tako da mislim da nije ni bila nigdje upisana i to je sasvim normalni slijed da se mora još jednom naručiti i tek tada će dobiti termin...eto marina nisi ništa propustila nego jednostavno se rasteglo zbog svih otežavajućih okolnosti koje ste imali
Marina, nije nemoguće da ćete uletjeti u postupak u 3. mjesecu. Skupite sve nalaze prije konzultacija (trebat će ti ponovo svi brisevi i HIV i hepatitis jer važe 6 mjeseci), nazovi humanu, sigurno već imaju raspored za 2. mjesec, dobit ćeš termin za konzulatacije. Ako su svi nalazi u redu, moguće da nećeš čekati za postupak, a u najgorem slučaju ne bi trebala čekati više od mjesec dana. Kako je napisala Argente, posebno ako se odlučite za IVF u prirodnom ciklusu.
Marina, kao sto cure kazu, nije toliki crnjak, mislim da liste nisu bas toliko duge da ces sad cekati pola godine.
Istina da od 2011. ni ja nisam bila na Humanoj pa vjerujem da se dosta toga promjenilo ali jedini postupak koji sam ja cekala za mene stoljecima je bio prvi jer se trazio HSG, pa laparo, pa da muz operira varikokelu, pa da obavimo inseminaciju...al nakon te inseminacije mi je receno da ako dobim mengu odmah dodjem da krenemo sa stimulacijom i tako je i bilo. Kad smo isli na drugo dijete dr.me htio ubaciti isti mjesec na listu ali smo dogovorili kasnije jer sam jos dojila maloga. Taj postupak nije uspio, u medjuvremenu je dr.V. otisao u mirovinu i preuzela me profesorica. I kod nje sam dosla na razgovor i imala dogovoren termin za ivf, tako da je Marina zaista najvjerojatnije imala termin. Cinjenica je da te oni nece sami prebacivati iz mjeseca u mjesec, mozda da si im se javila i objasila situaciju i prebacila recimo za 6mj, onda bi te cekao, ovako moras ponovo na razgovor i dogovor.
Kad sam u petak zvala da se naručim kod dr. V. još nisu imali raspored, rekla mi je sestra da nazovem 31.1. ili 1.2. da će onda imati sigurno.
phiphy, inbox!
Tigrical ,imaš pravo za listu,i 7 mj. je popunjen a u 8. su vjerovatno na g.o
Šta se tiče uputnice,ako ste bile na konzultacijama lani,a sad idete na kontrolu s nalazima treba vam nova uputnica,jer sestra na humanoj kaže:nova godina-nova uputnica!
kamo nam je butterfly?draga,javi nam se...
Riješen inbox!
Čini mi se da ova popunjena lista ima veze s novim zakonom koji ograničava broj postupaka po instituciji s obzirom na broj ginekologa, specijalista humane, embriologa itd. Žalosno :( .
A ne znam, rekla bih da su te liste poprilično rastezljiva stvar, prije tjedan-dva je jedna cura pisala da ju je M. odmah stavio u postupak a prvi put joj je (i temu je o tome otvorila)...
ja nisam bas dugo cekala na prvi IVF.. u 11/2012 sam napravila sgh i dogovorili smo da u 01/2013 krecemo s postupkom.. da li je to zato jer je pocetak godine pa se tako poslozilo ne znam. mozda ima veze sto dr M. ima manje pacijentica kako se meni cini pa je njegov raspored nesto rjedji nego drugima? nisam dovoljno dugo u svemu tome da bih znala kako to sve inace ide..
Ja sam kod dr.V i isto nisam dugo čekala na postupak, više sam čekala svojom "krivicom" nego zbog liste čekanja ...
ne znam da li je kod inseminacija nesto drugacije..ali mi smo bili na drugim konzultacijama 27.12 s nalazima, 17.1 na hsg-u, i sad u 2. idemo na inseminaciju...cisto ako nekog zanima... :lol:
Super ako je tako!
inesz svi smo se to pitali, ali kad je dr tako odlucio, sta da radim...
evo i mene!!! jučer napunila torbu punu inekcija i od petka službeno i ja RI PIKALICA!!!
Bravo suzy!! :-D sretno!
Suzy :fige:
Suzy puuuno srece