Danas varivo mahune, jučer rižoto s puno povrća i krem juha od karfiola i batata, dan prije bolonjez...nemam inspiracije za sutra, rado bih ribu a nemam gdje kupiti osim Lidl ili Spar, nisam nikad ne znam jel to valja....
Printable View
Danas varivo mahune, jučer rižoto s puno povrća i krem juha od karfiola i batata, dan prije bolonjez...nemam inspiracije za sutra, rado bih ribu a nemam gdje kupiti osim Lidl ili Spar, nisam nikad ne znam jel to valja....
Ima na woltu nekih ribarnica, meni su okej. Osim kaj je sad lovostaj.
Ont. kod mene danas jednostavan ručak - fileti oslića u u bijelom vinu, s kaparima i koprom i uz to umjesto lešade zapečeni složenac od riže i povrća. Moj mlađi sin ne voli složence, pa će vjerojatno napraviti grah salatu.
Moji su bolesni, da i kuham neko varivo ne bi ga jeli, ne znam. Mislim da bum pizzu.
S wolta se more svaš, a s glova moš i poslat tipa u ljekarnu pa da ti donesu doma.
Poslano sa mog LDN-L21 koristeći Tapatalk
Nemamo mi na selu ni glovo ni wolt ni slično...
Ah, pa onda ne vidim kaj fali ribi iz lokalne trgovine, mislim i ja bih uzela jednu, ali sam danas tak neka slaba i ni za što, i klinka bolesna, ako i spečem ne buju jeli, evo ne znam kaj bih spremila, najmanja za baš aspolutno sve kaj se ponudi već ima pripremljeno "ja to neću jesti", jutros je i čokoladnu buhtlu koju je sama izabrala dočekala s time.
Zašto ne bi kupila uzgojenu ribu? Nemoj se zavaravati, velik postotak ribe na ribarnicama je također iz uzgoja. Nema tolike slobodne ribe u našem moru, tko bi svaki dan ulovio onolike orade i brancine?
Btw, Cromarisove orade sam vidjela u bečkom Lidlu, pa kad su dobre bečkoj gospodi, što bi mi dizali nos na njih? :mrgreen:
Meni je veći problem što je to sve jako skupo
Ja se uvijek pitam šta ljudi imaju protiv ribe iz uzgoja, mi gotovo isključivo takvu oradu jedemo, možda zato što sam ja Vlajina, ali kad je bacimo na gradele nemam prigovora :mrgreen:
Ali moguće da mašnici nelagodu čini pitanje koliko je ta riba u Lidlu stara, koliko se može u nju pouzdati, ja je isto tamo ne kupujem nego u Ribarnici Brač, iako ne mogu reć neki racionalni argument, na LIdlovoj valjda piše datum ulova/pakiranja, na ovoj je baš igra povjerenja
Moj tata već više od 60 godina ima svoj brod (različite brodove u kontinuitetu), a prije broda je svaki dan bio na rivi s tunjom i udicom u ruci i takav ribolovac bez problema jede ribu iz uzgoja.
Što se tiče Lidla, najbolje ju je kupiti onaj dan kad je oglašena u katalogu, a to je najčešće četvrtak. Provjeri se jesu li sve istog datuma i nema straha.
Neke šnicleke u saftu, nemam pojma kolko se mora brčkat da bude super mekano.
Kupi ekspres lonac ako već nisi. Ja sam jučer kuhala lažnu pašticadu od 1,2 kg junetine od lopatice (prilično žilavo). Kuhala malo manje od pol sata pod tlakom. Na klasičan način ne bi bilo gotovo za 3 sata. Možda je moglo biti i kraće, ali mi isto volimo da bude super mekano. Takvo je i bilo. Moj mlađi sin se udavio u tome. Još je malo ostalo za danas, garantirano neću naći ništa od toga kad se vratim s posla, samo ako on bude doma da stigne pojesti ručak.
Inače, baš razmišljam bi li kupila novi ekspres lonac, jer mi na starom odlazi brtva. Ovakav imam, ali 3,5 litara i to mi je premalo, pa bi mi ovaj bio idealan: https://pevex.hr/lonac-express-allegro-5l
Vec sam pisala na temi express lonaca ali oni su zakon. Ja imam jedan od 5l u kojem kuham varivo, to je gotovo za 10min(racunam i cekanje da ventil padne) i ponekad saft ako imam tvrđe meso. Imam i vec lonac od 9l tu mi gumica šteka, on mi je za sarmu, punjene paprike, juhe.
Kako se kuha varivo u exspres loncu?
Mozes mi napisati postupak?
Nikada ga nisam imala a zvuci zanimljivo.
Recimo kako bi skuhala kelj ?
To je kod nas danas bilo za ručak. Varivo od pola glave kelja.
Daklem, kelj očistim od tvrdih peteljki, narežem na prst široke rezance, operem dobro na cjedilu pod tekućom vodom, ubacim u običan lonac, pofurim vrućom vodom i prokuham cca 3 do 5 min, ovisno o količini. U ekspres lonac na dno stavim malo masnoće i kockice ili ploške mrkve i kratko prodinstam. Dodam žličicu crvene paprike, žlicu brašna ili zobenih pahuljica i zalijem vodom. Dodam 2 ili 3 krumpira narezana na kockice, a onda unutra frknem ocijeđeni kelj. Od začina u ovo mi paše češnjak, kopar sušeni, a ako imam cvijet kopra u zamrzivacu, dodam i to. Sol, papar i to je to. Lonac zatvorim, kad zapišti treba 12 min. Može to i kraće, ali brtva više nije kao kod novog lonca, pa mu treba malo dulje. U kelj ja ne stavljam ni luk ni špek, ali tko voli, može se staviti odmah, u prvom koraku, pa na to sve ostalo. Treba pažljivo dodavati tekućinu, da ne ispadne rijetko. Manje je više.
Na sličan način kuham i sva druga variva. Vrijeme kuhanja treba biti prema tablici koja dolazi uz lonac.
Zaboravila sam napisati da smo uz kelj imali faširance od puretine.
Ne uhvati se nista za dno posto i ja stavljam malo brasna a ne mijesa se nista kad se lonac zatvori?
Ne uhvati se jer se kuha. Ja vode stavim toliko da skoro pa prekrije povrce. Radim kao i Peterlin samo ne polijevam kelj vrucom vodom. Ubacim povrce sve unutra i malo zgusnem brasnom kad je gotovo i kad mogu otklopiti...tad dodam i cesnjak.
E da i na koju jacinu stavim indukciju dok kuham?Cijelo vrijeme isto ili mjenjam jacine?
Kuham na plinu, pravilo je kad zakopi pipac počne pištati jako i onda se smanji na najmanje i od početka pištanja ja za varivo mjerim 5min i ugasim.
Ne znam, ne usudim se ekspres lonac. Šeprtljava sam. To bi meni eksplodiralo prvi dan. Evo sam si malo uspela načeti indukcijsku ploču. Ostavila đezvu s vodom, isparila voda.... nije bilo dugo, al eto bjelkaste kružnice.
Ma ne bi žuta.
Ja imam dva lonca, jučer u jednom juha u drugom krumpir. Prije bi znala cijeli ručak u jednom loncu skuhati. Prvo juha pa ju prebacim u obični, pa zdinstam piletinu i malo propištim pa u rernu na najjače i na zadnje recimo mlince prokuham, naravno bez poklopca.
Sutra ujutro ću kelj ubaciti dok se spremam na posao i ostaviti zadihano, za ršim kad dodjem s posla.
Meni i dalje ekspres lonac na zadnjoj polici koju ne mogu ni dokuciti stoji. Nikad upotrijebljen.
Slucajno i ja danas kelj. Imala sam blansiran iz zamrzivaca, cas posla i bez ekspresa.
Na maslinovom zdinstala luk, dodala narezane mrkvu, batat i krumpire, cesnjak, podlila vodom pustila da malo zakuha, procitala djetetu jednu stranicu knjige, dodala kelj, paradajz, sol, malo masnoce od piletine od jucer i gotovo. Ja nikako da ulovim gdje bi mi to bas pomoglo. Vjerojatno jer ne kuham preko tjedna svaki dan.
Kod tebe nema tri pet minuta dok počne vrit, nego dok pročitam stranicu:trci::ghug: kod mene je exores 4-6 put u tjednu u upotrebi, nekad i više
ekspresni koristim samo za kuhanje smeđe riže, ni za što drugo, ne treba mi jer sve drugo kuham u običnim loncima
npr. volim da juha kuha dugo i lagano, na slaboj vatri, tad mi bude najukusnija
ne zamaraj se što ne koristiš ekspresni lonac, radi kako si navikla i kako ti odgovara
Danas sam radila bolonjez, baš sam ga po pravilu napravila. Višak stavila zalediti. Uzeli smo zelene tagliatele, sljedeći put sam im obećala crne od sipinog bojila.
Wok za sutradan, kako?
To je jedno od rijetkih jela koje uvijek sviježe radim. U teoriji ne vidim prepreku, no neki savjet, ideju ako tko ima
Bolonjez sa zelenim tagliatellima, gore parmezan, posle keksići čajni s čajem. Napuhnula sam se ko krava. Djeca su konačno pojela kompletan obrok.
Danas pureći batak na tavi, stavila i mljeveni mrkvu , s rižom ,juha i crveno zelje
Jučer saft junetina puretina , povrće i tijesto
Sutra bude purećolećasti bolonjez, tijesto,neka salata
Neki dan slanutak varivo
Radit ću pohanu piletinu s pire krumpirom i sada razmišljam kakvu bih salatu, a da je oni žele pojesti. Dakle, sin neće ništa što ima zelenu boju. Starija bi jela zelje možda, mlađa eventualno ciklu, a on jedino sjeckanu svježu mrkvu. Shvatila sam da ne jedu baš toliko povrća koliko bi trebali.