Problemi sa želučanom kiselinom?
Radila sam burgere ovaj tjedan i djeci se na moje iznenađenje svidjelo.
Jučer lažna pašticada, špecli i zelena salata.
Danas grah i kiselo zelje, uz to pečenice iz pećnice. Za sutra je u planu juha od bundeve, faširanci i nekakav krumpir (vjerojatno kuhani, a ako mi se baš bude dalo, mogu ga ispeći u pećnici ili woku). Salatu ne planiram, puna je špajza domaće kisele zimnice. Možda se i predomislim, jer imam cijeli veliki karfiol, pa bih to mogla pola s prezlima, a pola na salatu. Vidjet ćemo...
Grah sa suhim rebrima.
Juha, mesne okruglice u bijelom umaku s koprom, pire krumpir i zelena salata.
Pileći paprikaš s rižom.
Složenac od svježeg sira, jaja i špinata.
Teleća juha, pečeni krumpir i teletina. Zapečene palačinke sa sirom i kardamomom.
Ovako nešto, al ja nisam pazila na omjere:
https://www.coolinarika.com/recept/p...f-0242ac1200bb
Meni je fino i hladno.
Meni zadnjih par dana:
Pileći paprikaš s noklicama, zelena salata
Srneći gulaš s noklicama / tjesteninom (za one kojima su noklice 2 dana za redom too much), zelena i kupus salata
Pečena veprovina s pečenim krumpirom i mrkvom, zelena salata
Čušpajz (poriluk, mrkva, krumpir, meso-veprovina)
Svinjski šnicli u saftu, rižoto s mrkvom i brokulom, zelena salata
Jako volimo zelenu salatu![]()
Danas kod mene pureći faširanci (stavim curry u meso, jer puretina nema intenzivan okus), kopar sos i palenta. Uz to cikla salata tko želi. Za desert zimski kompot od jabuka i suhih šljiva.
Prekjučer poriluk varivo s ječmom i kobasicama. Kupila sam odlične kobasice na placu, ne sjećam se da sam ikad tako dobre kobasice jela. Ispekla miješani kukuruzno/pšenični kruh (ne za ručak, nego za večeru). Za desert kaiserschmarrn i apfelmus.
Ne bih se ni sjetila ubaciti ječam u poriluk da nisam ovdje pročitala da to paše.
Jučer samo sebi krem juha od poriluka, da iskoristim lišće koje ne ubacim u varivo. MM jeo varivo i kobasu od nedjelje.
Danas karfiol s prezlima i vrhnjem. Mislim da ću s malim kasno popodne početi kiflice za uvod u Božić napraviti.
Posljednje uređivanje od Jelena : 13.12.2022. at 09:53
Jelena jel bi bilo fino s ječmom? Može i s heljdom, ona se brže skuha.
Stvarno? Nisam ni znala da ječam ima neki efekt na crijeva. Ja pak rižu ne štujem iz sličnig razloga. Jako se sporo probavi i zatvara. To saznaš na odjelu abdominalne kirurgije kad cimerice prepričavaju sadržaj što su ga povratile prije dolaska na hitnu. Riža u izvornom obliku kod puno njih.
Ja nisam s drugim probavala. Heljdu ni ne znam kako izgleda. Ali mislim da moze. Meni se ječam brzo skuhao. Namocila sam ga nekih pola sata u vodi prije nego sam ga ubacila. Taman kad sam odlucila da cu ga umijesati. A kuhalo se manje od pola sata. Nitko se nije žalio na crijeva.
Jel se može najest od tog karfiola s prezlima i vrhnjem ako ga se pojede više? Pitam jer ne volim osjećaj gladi iako sam kao ručala. A volim takve stvari papat
Uzela sam pile od 2.6 kg. Ne znam gdje mi je mozak. Rekla sam čovjeku veće pile, nisam očekivala dinosaura.
Sad sam ga rastrančala, dio u frizer. E, ono kaj me muči, jel to pile tak veliko jer su ga hormonima il kaj?
Bum pekla to pile s krumpirima, mrkvom. Dio ovak sitnica u juhu, s brokulom. Salata cikla. Kasnije možda kolač od mrkve. Danas sam si baš u kuharskom štosu.
Ne mora biti, ja kupujem na selu piceke direktno od ljudi koji ih hrane, isto znaju biti oko 2,5kg pa i vise. Nama je polovica dosta, pola stavim u škrinju.
"pohala" sam pile i pomfrije u pećnici. malo suho ispalo jer nisam dovoljno uljem poškropila. Onda fritule. Sad mi je zlo od hrane.
Faširance, restani krumpir i dinstano kiselo zelje
Još jedan dan mesne okruglice
Omiljene, preomiljene ćufte u paradajz sosu. Evo, čak i dete pod temp 39 c pojelo jednu i malo krumpira. Tolko su dobre.
Prekjučer jedan od dražih i najlakših ručkova
kuhana teletina, s restanim krumpirom i hren sosom. I juha,naravno.
Sve, osim hren sosa, kuhano u jednom loncu.
Zelena salata.
Danas grah sa zeljem i slanutkom.
Danas varivo mahune, jučer rižoto s puno povrća i krem juha od karfiola i batata, dan prije bolonjez...nemam inspiracije za sutra, rado bih ribu a nemam gdje kupiti osim Lidl ili Spar, nisam nikad ne znam jel to valja....
Ima na woltu nekih ribarnica, meni su okej. Osim kaj je sad lovostaj.
Ont. kod mene danas jednostavan ručak - fileti oslića u u bijelom vinu, s kaparima i koprom i uz to umjesto lešade zapečeni složenac od riže i povrća. Moj mlađi sin ne voli složence, pa će vjerojatno napraviti grah salatu.
Moji su bolesni, da i kuham neko varivo ne bi ga jeli, ne znam. Mislim da bum pizzu.
S wolta se more svaš, a s glova moš i poslat tipa u ljekarnu pa da ti donesu doma.
Poslano sa mog LDN-L21 koristeći Tapatalk
Nemamo mi na selu ni glovo ni wolt ni slično...
Posljednje uređivanje od mašnica : 13.01.2023. at 11:09
Ah, pa onda ne vidim kaj fali ribi iz lokalne trgovine, mislim i ja bih uzela jednu, ali sam danas tak neka slaba i ni za što, i klinka bolesna, ako i spečem ne buju jeli, evo ne znam kaj bih spremila, najmanja za baš aspolutno sve kaj se ponudi već ima pripremljeno "ja to neću jesti", jutros je i čokoladnu buhtlu koju je sama izabrala dočekala s time.
Poslano sa mog LDN-L21 koristeći Tapatalk
Zašto ne bi kupila uzgojenu ribu? Nemoj se zavaravati, velik postotak ribe na ribarnicama je također iz uzgoja. Nema tolike slobodne ribe u našem moru, tko bi svaki dan ulovio onolike orade i brancine?
Btw, Cromarisove orade sam vidjela u bečkom Lidlu, pa kad su dobre bečkoj gospodi, što bi mi dizali nos na njih?
Meni je veći problem što je to sve jako skupo
Posljednje uređivanje od Jurana : 14.01.2023. at 10:44
Ja se uvijek pitam šta ljudi imaju protiv ribe iz uzgoja, mi gotovo isključivo takvu oradu jedemo, možda zato što sam ja Vlajina, ali kad je bacimo na gradele nemam prigovora![]()
Ali moguće da mašnici nelagodu čini pitanje koliko je ta riba u Lidlu stara, koliko se može u nju pouzdati, ja je isto tamo ne kupujem nego u Ribarnici Brač, iako ne mogu reć neki racionalni argument, na LIdlovoj valjda piše datum ulova/pakiranja, na ovoj je baš igra povjerenja
Moj tata već više od 60 godina ima svoj brod (različite brodove u kontinuitetu), a prije broda je svaki dan bio na rivi s tunjom i udicom u ruci i takav ribolovac bez problema jede ribu iz uzgoja.
Što se tiče Lidla, najbolje ju je kupiti onaj dan kad je oglašena u katalogu, a to je najčešće četvrtak. Provjeri se jesu li sve istog datuma i nema straha.
Neke šnicleke u saftu, nemam pojma kolko se mora brčkat da bude super mekano.
Poslano sa mog LDN-L21 koristeći Tapatalk
Kupi ekspres lonac ako već nisi. Ja sam jučer kuhala lažnu pašticadu od 1,2 kg junetine od lopatice (prilično žilavo). Kuhala malo manje od pol sata pod tlakom. Na klasičan način ne bi bilo gotovo za 3 sata. Možda je moglo biti i kraće, ali mi isto volimo da bude super mekano. Takvo je i bilo. Moj mlađi sin se udavio u tome. Još je malo ostalo za danas, garantirano neću naći ništa od toga kad se vratim s posla, samo ako on bude doma da stigne pojesti ručak.
Inače, baš razmišljam bi li kupila novi ekspres lonac, jer mi na starom odlazi brtva. Ovakav imam, ali 3,5 litara i to mi je premalo, pa bi mi ovaj bio idealan: https://pevex.hr/lonac-express-allegro-5l
Vec sam pisala na temi express lonaca ali oni su zakon. Ja imam jedan od 5l u kojem kuham varivo, to je gotovo za 10min(racunam i cekanje da ventil padne) i ponekad saft ako imam tvrđe meso. Imam i vec lonac od 9l tu mi gumica šteka, on mi je za sarmu, punjene paprike, juhe.
Kako se kuha varivo u exspres loncu?
Mozes mi napisati postupak?
Nikada ga nisam imala a zvuci zanimljivo.
Recimo kako bi skuhala kelj ?
To je kod nas danas bilo za ručak. Varivo od pola glave kelja.
Daklem, kelj očistim od tvrdih peteljki, narežem na prst široke rezance, operem dobro na cjedilu pod tekućom vodom, ubacim u običan lonac, pofurim vrućom vodom i prokuham cca 3 do 5 min, ovisno o količini. U ekspres lonac na dno stavim malo masnoće i kockice ili ploške mrkve i kratko prodinstam. Dodam žličicu crvene paprike, žlicu brašna ili zobenih pahuljica i zalijem vodom. Dodam 2 ili 3 krumpira narezana na kockice, a onda unutra frknem ocijeđeni kelj. Od začina u ovo mi paše češnjak, kopar sušeni, a ako imam cvijet kopra u zamrzivacu, dodam i to. Sol, papar i to je to. Lonac zatvorim, kad zapišti treba 12 min. Može to i kraće, ali brtva više nije kao kod novog lonca, pa mu treba malo dulje. U kelj ja ne stavljam ni luk ni špek, ali tko voli, može se staviti odmah, u prvom koraku, pa na to sve ostalo. Treba pažljivo dodavati tekućinu, da ne ispadne rijetko. Manje je više.
Na sličan način kuham i sva druga variva. Vrijeme kuhanja treba biti prema tablici koja dolazi uz lonac.