ako znaš i želiš, pitat ćeš ili zahtjevati nešto drugo.
ako to ne dobiješ, žalit ćeš se. ako dobiješ, pohvalit ćeš. kamen po kamen palača...
seni ne kužim ovo zadnje (jer ne znam tu riječ) biš mogla objasniti?
Printable View
ako znaš i želiš, pitat ćeš ili zahtjevati nešto drugo.
ako to ne dobiješ, žalit ćeš se. ako dobiješ, pohvalit ćeš. kamen po kamen palača...
seni ne kužim ovo zadnje (jer ne znam tu riječ) biš mogla objasniti?
hocu reci, da ako hoces trudnicama i rodiljama manipulirati, da je strah vrlo dobro oruzje.
zato nam odredeni broj ljecnika stalo i govori: a sto ako nesto pode krivo?
da li ste vi svijesni da ugrozavate zivor svog djeteta...
itd
itd
i tom strahu da je mogucnost da nesto na pri porodu krene krivo (ta mogucnost naravno postoji, ali je mala) se je jako tesko, kada si rodilja, oduprijeti.
to je cilj
a put, sredstva, oružje il oruđe???
podjarmiti = staviti nekog u niži položaj od sebe; staviti mu jaram i tako ga zauzdati; il možda bolje - podčiniti i tako imati kontrolu nad osobom
mislim da pojam dolazi od negdašnjeg stavljanja jarma na stoku koja bi to onda teglila tj nosila. ti si joj gazda, ona radi što ti oš. zauzdati
hit:lol:
znam da nije komedija, i znam što si mislila, ali šta mogu kad na svaku dobru duhovitost moje srce zatitra, takva sam, nema mi pomoći...
da, i ja sam čula da se u rodilištima još uvijek pušta ovo
http://www.youtube.com/watch?v=9wheh...lated:mrgreen:
Ne smatram da sam dovoljno kvalificirana da nekome dajem upute oko svih medicinskih intervencija koje požele na meni isprobati. Tako mislim da ni ostala većina rodilja to nije. Zbog toga nisam uvjerena da ćemo mi "pacijenti", kako nas vole nazivati, nešto značajno promijeniti. Možemo pokušati,ali se isto tako slažem da porod nije vrijeme za to.
nisi informirana
sad je NEW VERSION iz ovog stoljeća ;)
http://www.youtube.com/watch?v=TZwhz...eature=related :lol:
i nije. ali ako npr netko ti se ne predstavi u babinje prije nego te pregleda, možeš to pitati. ako te pregledavaju bez privatnosti, možeš pitati. ako rade bezbroj nečega možeš pitati zašto, zahtjevati objašnjenje. neće žena u trudovima moći biti aktivist za sve žene, ali moći će se barem malo zalagati za sebe ili barem ne samo šutjeti.
i na kraju javiti se što je bilo dobro i što nije.
mene dost teksta ove pjesme podsjeća na taj neki ne/odnos
http://www.youtube.com/watch?v=Mzy_BEzlHWI
a jesam OT
ajme, ispričavam se na OT
kasnim na uređivanje
verzija s tekstom:
http://www.youtube.com/watch?v=B8PGDlh6GfM
a da se vratim na temu
evo, baš bi htjela nekako pripomoći u mjenjanju sustava
kako?
isto bi voljela da se ženama pomaže u dojenju nakon poroda...donekla sam dala svoj maleni doprinos u tom iza drugog poroda na babinjačama, pa sam i sise pipala :mrgreen: .. žalosno je koliko mladih majki dobiva krive savjete.. al mi nije novost jer smo i mi tako prošli prvi put
Meni se desila zanimljiva situacija: na SD dijele upitnik prije odlaska doma, sa nekim pitanjima uglavnom o dojenju, ali ima i pitanja tipa koliko se zadovoljni podrškom osoblja, rooming-inom i bilo je prostora za vlastite komentare. Naravno, dala sam si truda i oduška, pa sam sve lijepo napisala, uglavnom negativne stvari koje su me smetale, i skoro sve ocjene koje sam dala su bile najgore.
I prođe par mjeseci, zove mene patronažna, da su je kontaktirali iz bolnice da mi donese upitnik, jer ga kao nisam popunila! Dakle, vjerojatno je završio u smeću. No, opet sam napisala isto, iako će i taj sigurno završiti kao i prvi.
e vidiš, ja se nikako ne slažem.
i svaki put kad mislim da bi se mogla složiti - iznutra mi nešto kaže - da ne mogu. i koliko god mi mnogi stavovi roda bili bliski, ovo oko poroda me oduvijek priječilo da se učlanim. mislim, nije da im falim, ali...:mrgreen:
informirani izbor? misliš da onaj tko čita odenta čita i ovo, npr:
http://www.mef.unizg.hr/druga.php?grupa=020309010102
i smatram da je netko na forumu, od osoblja, trebao reći zmaj da nije u redu što se zadovoljila subjektivnim osjećajem da je s posteljicom sve u redu jer je lijepo izgledala.
desilo se što se desilo, super je sve prošlo, ali da nije baš najpametnije roditi doma, bez primalje. koliko god odenta i ekipu gutala i čitala.
da je ipak bolje riskirati nepotrebne rutinske vaginalne preglede, nepotrebnu epiziotomiju i sve ostalo nepotrebno, nego roditi doma, neasistirano, bez primalje.
prirodni porod, u situaciji bez komplikacija - možda i jest najsigurniji za majku i dijete. ali, danas je roditi sigurnije nego ikad prije. a nije za to zaslužna bolja higijena i bolja ishranjenost. ne ljepše, ali sigurnije. i treba puno toga napraviti da bude i ljepše.
kaže canaj da bebe i žene umiru i da se to prešućuje.
ne, bebe i žene ne umiru, bar ne koliko npr u nizozemskoj. pa se to prešućuje.
uz tu visoku stopu sigurnosti smo dobili industrijalizaciju porođaja. svakako. ako 20 žena rađa istovremeno na jednom mjestu, teško da se svih 20 može osjećati kao carica.
i zato ja jesam za opciju PKK, kao izbor.
i zato jesam za promjenu rutina. prije deset godina mi nisu dali satima da popijem kap vode, prije 4 sam mogla piti koliko god sam htjela.
i, znam da to što njima treba 5 godina da puste žene da piju, niš ne znači onima koje sad trebaju roditi.
ali, nije ovo naša, hrvatska priča - svugdje se iste rasprave vode. ne koriste samo naši doktori drip, epiziotomiju...
o ljubaznosti doktora - neću. nije tema vezana za rodilište. o pogreškama isto tako.
neka se navode negativnosti, loša iskustva, nemam ništa protiv.
no, ne može se, jednostavno ne može se pričati o rodilištima gdje si u opasnosti ti i tvoje dijete, čim kročiš, u tolikoj opasnosti da podsvjesno ili svjesno rađe prespavaš trudove i rodiš sama, doma.
[QUOTE=Danci_Krmed;1981809]ako znaš i želiš, pitat ćeš ili zahtjevati nešto drugo.
[QUOTE]
evo, ja se slažem s ovim, i mislim da se na taj način može dobiti ono što se želi.
Ali ostaje sve na ženama koje znaju i žele.
Ako one budu odlazile u inozemstvo, nikada nećemo doći do palače.:mrgreen:
O promicanju potpuno prirodnog poroda.......... cvjeta 73 je napisala u međuvremenu upravo ono što sam htjela reći........
Upozoriti na negativne strane, ali i ostaviti mogućnost izbora.
roda kao roda promovira mogućnost asistiranog PKK. to je službeni stav. ali, svako ima pravo na izbor.
okrenimo cvijetino pitanje na glavu, zmaj je ostala bez primalje. dakle, naše ministarstvo odbija (pročitaj gore što sam napisala o tome) dati našim primaljama mogućnost rada izvan ustanova svim mogućim sredstvima, izravnim i neizravnim, i po meni ne daje ženama izbora u puno slučajeva. jer da je zmaj mogla (i to je rekla) imala bi primalju.
opet, osobni izbor.Citiraj:
Ako one budu odlazile u inozemstvo, nikada nećemo doći do palače.:mrgreen:
Ja bih poslovično i polovično potpisala najdražu mi Cvijetu.
Smatram i zalažem se za što više opcija rađanja u domaji nam, ali da sve bude propisano i pod kontrolom.
Informirani izbor (mrzim to sintagmu) je subjektivno, a ne objektivno uvjetovan izbor.
Informiranost se ne može procijeniti, izmjeriti i ocijeniti.
Informiranost je krnja bez bazičnih znanja koju, uz dužno poštovanje, nećete steći informirajući se.
Zmajici čestitam na porodu, ali način na koji je rodila je nešto za što se nadam da se uređenjem PKK, a i promjenama u rodilištima, nitko više neće odlučiti (pri zdravoj svijesti).
Mislim, ne može se zabraniti roditi, ali bez stručnog nadzora (pa i over the border primalje) prepustiti porod osjećaju (ma koliko to bilo iskonski u nama) je rizik koji je neodgovorno preuzeti.
slažem se cubana.
ali bilo koji stručnjak nema pravo oduzeti moje (ili bilo čije) pravo odlučiti, pa makar odlučili nešto što im se ne sviđa ili s čim se ne slažu.
neasistirani PKK i CR na zahtjev su dvije touchy teme, nisu baš tematika ovdje ali dileme koje se vrte oko oboje su slične (ne iste naravno).
Ja sam joj to rekla, i to 2 puta, ponovila sam, da ne bi bilo da nisam mislila ozbiljno. Ali moje se ne važi, nisam osoblje, personal:mrgreen:.
Ovaj put aktivno sudjelujem na ovoj temi (koja me obavezno zamori) jer mi je valjda proradio PTSP, inače ne bih.
Zadnji put kad sam pisala, a bilo je davno, javila sam se samo reći da je neozbiljno i neodgovorno aplaudirati nepoznatoj ženi iz nepoznatih krajeva brdovitog Balkana što je rodila doma, sama, bez primalje, pouzdajući se u Svevišnjeg. Iako osobno moć Svevišnjega (kako god ga zvali) držim najvećom od svih, ne bih to nikako savjetovala svima, ne znajući koliko tko ima kilometara i do najbliže česme s tekućom vodom, a kamoli do ekipe hitne pomoći i do operacijske sale. Pustimo sad laptop, danas svatko iz šumarka može imati laptop i javljati se na forum.
Toliko o uvjetima za PKK.
No, rekoše da u europskim zemljama postoje pravila, zakonske regule, koje dozvoljavaju legalnu asistenciju med. osoblja na kućnom porodu ako je najbliža bolnica dovoljno blizu za eventualnu i možebitnu hitnu intervenciju. O tome znaju upućenije.
U Hrvatskoj još nije regulirano ništa takvoga, a stvar je, onako, škakljiva, dosta relativna.
Dok s jedne strane možeš biti u strahu u mjestima gdje hitna pomoć ne može stići brzo (eno su često prilozi iz Vojnića, navodila su se ranije i mjesta po Slavoniji, pa otoci, manji gradovi u zaleđu Splita...).
Sve su to mjesta u kojima se žene, dalo bi se zaključiti, ne bi nikako smjele odlučiti na kućni porod jer ako nešto pođe u krivu, može biti kasno za reakciju, hitna ne može stići na vrijeme, opremljena bolnica je predaleko.
S druge pak strane, po tome žene s otoka ne bi smjele ni zatrudnjivati jer su im sva rodilišta daleko, a ipak se djeca rađaju živa i zdrava.
Jako, jako puno žena rodilo je u osobnim automobilima, kolima hitne pomoći, brodićima, putujući npr. iz Vignja na Pelješcu prema Dubrovačkom rodilištu, ili iz Malog Lošinja, Lastova...
Tako da, onako, to mi je sve malo relativno, kod nas, a stanje u rodilištima je egzaktno utvrdivo i mislim da se više njime treba zabaviti.
Ovo o kućnim porodima jest intrigantno, ali ne dotiče prevelik broj žena.
(što ne znači da ne treba sređivati i to stanje, u paketu s ostalim)
Ne bi se složila. Mislim da u slučaju da izbor majke može ozbiljno ugroziti dijete, treba ipak poslušati struku.
Šta se tiče neasistiranog PKK i CR na zahtjev, to su dvije sasvim različite teme koje nemaju nimalo sličnosti i ne bi bilo dobro da ih se smatra kao dvije krajnosti.
Razlika je samo u podjeljenoj odgovornosti, i tome što se zbog toga CR na zahtjev bez medicinskih indikacija čini kao puno prihvatljivija društvena opcija trenutno , ako se izabire svijesno. Što se tiče neasistranog pkk ne bih voljela da to bude nićiji izbor samo zbog nedostatka drugih opcija u skrbi (odnosno asistencije), ali da se relativno često događa neplanirano- događa se.
ovo što je cubana rekla jest dvosjekli mač ove tematike, ali mislim da tu nemamo jako što diskutirati jer sudovi su do sada uglavnom prepoznali da majka ima prava, trudna ili ne. Uostalom, i kad rodi ima pravo odlučivati za dijete. Jaaako škakljivo područje, to što je žena trudna ili pred porod ne znači da ima manja prava. Vjerujte mi, jako, jako je ružno kad vam netko proba oduzeti osnovna prava jer se zove 'stručnjak' i to ne želim nikome.
Ali, ovo nije tematika za ovdje, o tome se već diskutiralo na onom topicu o pravima žena koje rode doma ili kako se već zvalo na filozofskom.
I ja bi rado da se konstruktivno raspravlja o tome što se STVARNO može napraviti da se poboljšaju uvjeti u rodilištima, a ne da se stalno povlači opcija kućnog poroda jer on za većinu jednostavno nije opcija. Niti asistirani, a kamo li neasistirani.
Obično se naglasak stavlja na ono što je češće-ovdje u RH je to porod u rodilištu. I stvarno bi me bilo strah da znam da će doktor prihvatit svaki moj zahtjev izrečen u bilo kojem stanju bez pogovora bez obzira na ishod situacije jer-valjda ću negdje potpisati da sam to tako ja htjela pa on neće odgovarati i baš ga briga.
Zašto misliš da plan poroda uključuje ovakav rasplet događaja. Zapravo bi ti trebala potpisat da želiš svaku intervenciju koju ti liječnik ponudi. Znaći da bi trebala potpisati da pristaješ na bušenje vodenjaka, drip, epiduralnu, epizotomiju, lijekove protiv boli...znaći svaku intervenciju , te da znaš zbog čega pristaješ na nju i koje su moguće komplikacije/nuspojave.
slažem se, kućni porod i meni dođe kao odgovor na svojevrsno nezadovoljstvo porodom u bolnici i većini nije opcija.
na bolničkim porodima trebaju biti isključivo školovane i iskusne primalje, do eventualno faze u kojoj je potreban liječnik.
tako se može biti siguran da liječnička intervencija nije suviška, dapače, pa rodilja tu slobodno može prestati misliti jer se više ne radi o nagonima kojima upravlja žensko tijelo i ženska snaga.
Znam kakav rasplet događaja uključuje plan poroda-imala sam ga. I potpisala sam na što pristajem.
ALI ja sam imala "školski" porod bez liječnika jer ga srećom nije trebalo i znači nisu bile potrebne nikakve ozbiljne intervencije. Mislila sam na situacije kad stvarno nešto krene krivo pa su stvarno potrebne intervencije, koje se meni možda na prvu ne svide,ali su medicinski opravdane? I onda? Imamo glasanje?
I ja potpisujem. I ono cvijetino i ovo cubanino. I malo boldam da naglasim. Ovo što je Cubana napisala je jako važno. A nekako mnoge to ovdje potcjenjuju.
Pišu o "nepotrebnim" intervencijama. Ne može se znati koje su baš vama bile potrebne ili ne. Može se pisati protiv intervencija, ali bez spominjanja nepotrebnosti. Za odlučiti o potrebi nečega treba imati dobro predznanje i iskustvo, bez uvrede.
Nisi u pravu u prvoj rečenici.
Nijedan liječnik nema pravo gledati da se događa nešto protiv zdravlja i života njegovog pacijenta ( pa bio on i nerođen,) a zna da bi svojim postupkom omogućio zdravlje i život te osobe. To mu nalaže Hipokratova zakletva i vlastiti osjećaj morala.
Nijedan liječnik nije to postao samo radi titule. Pretežak je put do diplome, a da tu ne bi bilo u igri čovjekoljublje.
A za drugu rečenicu samo moje mišljenje da je CR na zahtjev jednako loš izbor kao i neasistirani kućni porod.
Prvo treba vidjeti što se želi, a onda što se može.
Tko će utvrditi što se želi?
Opsežno istraživanje. Tko će ga provesti? Roda? Ministasrtvo zdravstva:mrgreen:?
Tko će ga provesti u praksi? Neka agencija , institut Ivo Pilar?
Gdje i među kojom populacijom?
Po pedijatirjskim ordinacijama, vrtićima, školama, rodilištima?
Koje žene?
One koje su rodile u zadnjih pet godina?
Upitnik bi trebao sadržavati slične stvari koje bi trebao sadržavati i obrazac koji u međuvremenu žene mogu slati na adrese, no čije?
Ja bih rekla neko mjesto, udrugu, koja će onda slati ravnateljima (da ne bi bilo "zagubljenih":mrgreen:).
Taj obrazac mora biti jasan i kratak,
a sadržavati ocjene vezane uz sve ovo što se spominjalo:
osoblje,
rutinski postupci, poštivanje rodilje i njezine volje,
potreba za intimom, makar u vidu minijaturne špajze, prisustvo bliske osobe na porodu, mogućnost hodanja, kretanja, stolčića, šta ja znam šta sve ne....
Ovo sam samo nabubala na papir na brzinu, ali razrada toga je vrlo veliki posao.
svrbe me prstići
ukućani mi cjepkaju vrijeme
al polako
[QUOTE=Beti3;1982024]I ja potpisujem. I ono cvijetino i ovo cubanino. I malo boldam da naglasim. Ovo što je Cubana napisala je jako važno. A nekako mnoge to ovdje potcjenjuju.
cubanino: Informiranost je krnja bez bazičnih znanja koju, uz dužno poštovanje, nećete steći informirajući se.
što ovo znači??
informirati se ili ne
čekati da te informiraju??
nešto deseto??
jer kad je riječ o teoriji, lako je pričat što je a što nije, a kad zađeš u konkretno.... e onda, ja hvalim Boga što sam se informirala i stekla stav jer me je taj stav izvukao iz mnoštva nepotrebnog..
a to nepotrebno nisam ocjenila smo ja, već i pokoji stručnjak
ko voli, nek izvoli
kad sam jednom lupila, nisam htjela drugi put, pa sam se lijepo - informirala!!!! da, baš to - INFORMIRALA!!;-)
i opet mogu potvrdit konkretnim, iskustvo a ono je, mislim da ćeš se složit, jače od pukih riječi
kako to misliš "ne može se znat"???
iz svog iskustva, isprva sam sama, da SAMA, znala da su pojedine predložene intervencije NEPOTREBNE, a onda mi je to potvrdio i stručnjak...
tzv, drugo il treće mišljenje...
a mogla sam se vodit tvojim piskanjem i pristati na sve ono šti je u stvari i protiv struke
u prvom slučaji, i jesam
a onda su mi neki drugi stručnjaci potvrdili da nije moralo tako...
eh...
i nije mi jasno otklen opet možeš ovako pisati...zaista nije..bez uvrede
i meni živo dođe muka da se moje slutnje i saznanja potvrde točnima..jer se onda pitam, pa što bi onom prethodnom stručnjaku?? možda taj dan nije stigao kavu popit, pa nije britko razmišljao
sva moja iskustva u kojima sam imala pravo odluke su se pokazala punim pogotkom
sad, dalje...
hvala što brineš
shvaćam kad gledam iz tvog kuta
no što se tiče rode il osoblja
pa što oni imaju sa mnom???
prije par godina sam tražila kontakt jer sam željela info vezano za Graz... sad sam taj kontakt iskoristila da vidim kak teku stvari oko upisa jer se svaš može pročitati po medijima
nit me je roda rodila, nit nagovarala, nit sugerirala, nit asistirala, nit smatram da me formalno kao osoblje treba iš upozoravat.. mogu eventualno kao obične žene, podijeliti sa mnom svoje iskustvo, što su neke i učinile sa svima nama stavivši svoje priče on line, a neke (rode il samo forumašice, nisam ziher jesu li članice) i u medije
i ne, nije mi postelljica samo lijepo izgledala, neg je bilo i drugih faktora, o čem sam pisala
i da, ni tad to nije punina ko kad imaš struku pored sebe, svesna sam tog
meni je bilo dosta i ovo
a loših ishoda ima i u bolnicama, iako ona nisu protuargument za moj slučaj..no spomenimo da je, koliko se sjećam, bar jedna forumašica imala zaostali komadić i to je instiktivno osjećala i molila dr da je pregleda uzv-om pri izlasku iako to tako struka ne nalaže, i bila je u pravu
čudim se kako, ak je struka maltene svemogućija od Svemogućeg, i kak to da je njen instinkt bio 100% vještiji neg svo znanje i iskustvo tamošnjih dr...
svak odlučuje za se
a ja se s ovim ne slažem jer predpostavlja da je ured pobrat svu nepotrebnu i kontradiktornu rutinu samo zato što se nalaziš u tzv safe enviroment
pa ak te i gurnu u realnu a možda i stvarnu opipljivu događajuću opasnost, onda će te valja i isčupat iz nje :roll:
kao u priči jedne forumašice (eno je pri vrhu na pričama s poroda) di su je nadripavali satima, iako je stanje poslije cr.. kontra svake struke i bez ikakve indikacije išli inducirat mjesto da su čekali spontani porod
i ti kažeš da je to sigurnije???
men se čini da statistika bolje ide u prilog spontanom i nediranom porodu, taman bio ko moj, nego induciranom i nadripanom
i stvarno mi nije jasno kako to da je u redu da ti stručnjaci rade neš mimo struke, samo zato što su tzv stručnjaci (premda se može nać i stručnjaka koji će reć neš sasvim deseto) i time te ugrožavaju...meni se čini da su, bar tad, kvazi stručnjaci
i sigurna sam da sam sebi daleko povećala šanse za normalan i zdrav porod nego da sam se prepustila "kako mi padne grah"
eventualno, da sam imala doca od povjerenja, onda bih rekla da je to to
o pod/svjesti i prespavanju bi se dalo
jer znam min dvi žene koje su iza sebe imale dvije nekompl. trudnoće i porode, a da u trećoj trudnoći nisu shvatile da igraju u grand finalu
tako sam s jednom sjedila na kavi, a nakon kave čula od njene sveki da je rodila u roku cca satak..uračunaj i prijevoz do bolnice, mjesna hitna ju nije htjela voziti pa je vratolomije izvodio suprug. radilo se o zatku
a druga je rodila u roku cca 2truda nakon što su je polegli
pa eto, valjda imam i ja pravo na taj luksuz "ne/prepoznavanja"
jer ni jedna nije za opciju pkk
a osobno mislim da su vjerojatno imale i neku psh blokadu pa si nisu dopustile porod u autu
ima neki citat tipa .. u opasnosti sam svaki put kad netko bez mog dopuštenja želi ili stavlja ruku na moje tijelo... možda je sad ovo više filozofska, al ipak daje neku poantu
ne brini, ne povlači se stalno
to je sad takav dojam jer se dogodio moj porod pa komentiramo, između ostalog
zalaganje je potrebno i za većinu i za manjinu
inače, ugl se slažem s tvojim postovima...i več je krajnje vrijeme da se stvari počnu odvijati mrvu brže..to za bolničke porode (ali i ostale)
i opet ja ko papagaj
al konkretno, izrečena intervencija nit mi se svidjela nit sam ju smatrala potrebnom (zbog informiranja)
tražila sam treće mišljenje. dobila sam treće mišljenje. prihvatila treće mišljenje.
ak se to zove glasanjem, glasovala sam...
o čem se radilo - o delikatnoj situaciji-- hitni cr, da il ne. nije bio potreban.
kako to znati.......
Molim te, zmaj, nemoj više ovako iznositi neprovjerene i netočne stvari kao činjenice. Molim te. Napiši da je to tvoje mišljenje i sve OK, ali ne može vrijediti univerzalno.
ne razumijem u kojem smjeru ideš??
želje su jedno a mišljenje drugo
čini mi se da i odluka može biti nešto treće..
svoju odluku sam donjela uz suglasnost trećeg mišljenja
a mogla sam se odlučit jer sam prije tog razgovarala s privatnikom, imala saznanja čitajući, i konačnao, potvrdila trećim mišljenjem
razumijem da je tebi to teško vjerovati .. zato si slobodna doć, popit kavu ili čaj i zavirit u moju dokumentaciju.. a sredim ti i razgovor s ginom koji me je informirao..on je sad moj gin:heart:
čital iznova i iznova i ne razumijem
iznijela sam po stoti put svoje iskustvo koje si vješto izbjegavala
iznijela sam ga upravo jer ni u medicini nije ništa univerzalno
i to se pokazalo u mom slučaju
a ti spominješ neprovjerene (taj dio je točan jer forumom nemreš provjerit moju domunetaciju) i netočne stvari - e ovaj dio ak je ono što mislim da je.. a onda govori o tebi, da se nekulturna jer mi imputiraš laganje (premda naravno nitko nemože biti 100% siguran u istinitost onog on line..to razumijem)
moje iskustvo da je moje mišljenje?? il neš drugo??
to sam rekla u prethodnom postu, o željama, mišljenjima, odlukama... ak na to ciljaš, onda se moje mišljenje tj kasnije odluka pokazala ispravnom jer se potvrdila mojim iskustvom (a to je jače od tvoji riječi jer je konekretno i opipljivo) tj potvrdila se trećim mišljenjem
dio o univerzalnom, napisah gore...
valjda ne postoje dva ista slučaja u medicini koliko god izgledala isto
bar su meni tak govorili slikovito primjerom 2+2=?? iako mi je jedan informatičar rekao da je i to diskutabilno :lol: