Ja sam joj to rekla, i to 2 puta, ponovila sam, da ne bi bilo da nisam mislila ozbiljno. Ali moje se ne važi, nisam osoblje, personal.
Ovaj put aktivno sudjelujem na ovoj temi (koja me obavezno zamori) jer mi je valjda proradio PTSP, inače ne bih.
Zadnji put kad sam pisala, a bilo je davno, javila sam se samo reći da je neozbiljno i neodgovorno aplaudirati nepoznatoj ženi iz nepoznatih krajeva brdovitog Balkana što je rodila doma, sama, bez primalje, pouzdajući se u Svevišnjeg. Iako osobno moć Svevišnjega (kako god ga zvali) držim najvećom od svih, ne bih to nikako savjetovala svima, ne znajući koliko tko ima kilometara i do najbliže česme s tekućom vodom, a kamoli do ekipe hitne pomoći i do operacijske sale. Pustimo sad laptop, danas svatko iz šumarka može imati laptop i javljati se na forum.
Toliko o uvjetima za PKK.
No, rekoše da u europskim zemljama postoje pravila, zakonske regule, koje dozvoljavaju legalnu asistenciju med. osoblja na kućnom porodu ako je najbliža bolnica dovoljno blizu za eventualnu i možebitnu hitnu intervenciju. O tome znaju upućenije.
U Hrvatskoj još nije regulirano ništa takvoga, a stvar je, onako, škakljiva, dosta relativna.
Dok s jedne strane možeš biti u strahu u mjestima gdje hitna pomoć ne može stići brzo (eno su često prilozi iz Vojnića, navodila su se ranije i mjesta po Slavoniji, pa otoci, manji gradovi u zaleđu Splita...).
Sve su to mjesta u kojima se žene, dalo bi se zaključiti, ne bi nikako smjele odlučiti na kućni porod jer ako nešto pođe u krivu, može biti kasno za reakciju, hitna ne može stići na vrijeme, opremljena bolnica je predaleko.
S druge pak strane, po tome žene s otoka ne bi smjele ni zatrudnjivati jer su im sva rodilišta daleko, a ipak se djeca rađaju živa i zdrava.
Jako, jako puno žena rodilo je u osobnim automobilima, kolima hitne pomoći, brodićima, putujući npr. iz Vignja na Pelješcu prema Dubrovačkom rodilištu, ili iz Malog Lošinja, Lastova...
Tako da, onako, to mi je sve malo relativno, kod nas, a stanje u rodilištima je egzaktno utvrdivo i mislim da se više njime treba zabaviti.
Ovo o kućnim porodima jest intrigantno, ali ne dotiče prevelik broj žena.
(što ne znači da ne treba sređivati i to stanje, u paketu s ostalim)

.
Odgovori s citatom