Ma ne trazim ni ja krivce, al kad me netko zajebe, oprostite na izrazu, onda uglavnom mislim kako sam mogla i bolje birati s kim cu se druziti.
Printable View
Ma ne trazim ni ja krivce, al kad me netko zajebe, oprostite na izrazu, onda uglavnom mislim kako sam mogla i bolje birati s kim cu se druziti.
meni je
a šeme s tužbama o kojima govoriš mi je ravno borbi s vjetrenjačama
i sasvim mi je razumljiv da se D-K nije odlučila na to
ja sam radije za neku skupnu stvar
uostalom, koliko sam imala prilike upratiti, komora za primalje je x puta hendlala svakakve pravne mogućnosti, i što reć...
nevjerojatno je da odgovorni takve stvari jednostavno ignoriraju
zato sam se i ja dolučila ignorirati njih
nema šanse da ih ja čekam
a ak mogu, podržat ću guranje na bolje
Ovo mene najvise iritira, jer ja svaki mjesec uredno placam da bi ta ustanova mogla funkcionirati i da bi ja mogla koristiti one usluge. I dvaput u zivotu sam koristila, i dvaput su me zezli. Ali obzirom da sam ziva i zdrava i da su mi djeca zdrava, parola je da moram biti sretna i sutjeti. Sretna jesam nakon sto sam se fizicki i psihicki donekle oporavila, ali sutjet vjeruj mi vise necu.
Hvala što si ovo napisala. Ali to ne odgovara svakoj ženi.
Dakle sve što se dogodi na porodu kod kuće je odgovornost roditelja. Primalju ne možeš nikako tužit, niti će ona ikom odgovarati. To treba jasno reći.
Istina je i da nisu svi roditelji spremi preuzet tu odgovornost.
Ja mislim da ste sve vi koje ste rodile doma u RH imale sreću da su stvari prošle dobro i da je dobro završilo i ja se tome zaista radujem.
Ali kad se netko odlučuje na porod kod kuće onda nije dobro da polazite od pojedinačnih primjera i argumentima koji ne stoje podržavate tu odluku (liječnici nisu potrebni, dovoljna je primalja, liječnici ne znaju što čine, žena sve može sama, nsustav je neadekvatan, to samo sa ovog topica nabrajam što sam pročitala).
Ako je nekom pošlo sve kako treba na znači da će i nekoj drugoj ženi proć sve kako treba.
Treba ju upozorit na SVE što se može dogodit i koje su prednosti jednog i drugog pa neka sama odluči što je najbolje za nju i njeno dijete.
Te zene kojima ne odgovara takvo stanje stvari se nece odluciti na pkk, niti se trebaju odluciti za to. Takodjer se nadam da se na pkk nece odluciti ni zene ciji muzevi imaju problem s tim cija je odgovornost, cak i ako zene nemaju problem, jer se tada stvari jako kompliciraju.
Mogu li ja sad dobiti odgovor na pitanja koja sam postavila tebi?
Citiraj:
I jos jedno pitanje zabice, jesi li se ti ikad zalila na bilo koju od tih adresa?
Jesi li probala zvati onaj Bijeli telefon, ili kako se vec zove?
Danci, okrećeš vodu na svoj mlin, ja i dalje mislim da si ti odustala, a ne da je u tvom slučaju sustav bio nesređen. Da si pokušala stvari bi možda bile drugačije pa ne bi bila frustrirana što svaki mjesec plaćaš taj sustav. Ne želim ulazit dalje u polemiku oko ovoga jer će ispast da je osobno, a zaista nije.
Htjela sam samo reći da u sustavu bolničkog poroda možeš dobit zadovoljštinu u slučaju da stvari krenu loše, kod kućnog poroda toga nema. To treba znati kad se upuštaš u kućni porod i sam sa sobom raščistit jesi spreman preuzet takvu odgovornost.
I ne govorim o "lošim stvarima" koje završe tako da se porod dovrši u bolnici, nego o zaista lošim stvarima koje se više ne mogu popravit, a mogu se dogodit. Nemojte ih negirat. One su isto realnost.
Digresija, meni su ove teme baš dobre i korisne.
Među ostalim i zato da žene vide da PKK nije za sve dobra opcija.
Jer ako su mogle Marta, Mikka, Fidji... da to ne znači da mogu i ja.
Priče sa poroda su krasne, i lako se zamisliti u toj ulozi (među crvenim ručnicima :mrgreen: )
Ali PKK nije samo to.
Nemam dalje sto reci, iznjela sam svoje iskustvo i koji odgovor sam dobila. Znate da ja nisam odrasla u Hrvatskoj i da znam kako stvari funkcioniraju u razlicitim zemaljama i sto to znaci odgovornost sustava. Moje iskustvo meni kaze da ja u Hrvatskoj nemam kome se zaliti kad nesto krene po zlu u zdravstvenom sustavu. Mislim, mogu se zaliti, ali od toga koristi imaju samo Hrvatske poste i firma koja mi prodaje tintu za printer. Dok nasa prava na papiru ne zazive u stvarnosti tesko je meni bilo kome reci da su pokriveni za nesto kad realno je to iznimno tesko ostvariti.
I Fidji cu potpisat skroz naskroz.
Slažem se.
Meni je drago da je to kod tebe tako. I kod tebe marta isto.Citiraj:
I promijenio mi je život, izliječio neke duboke rane i uvalio me u burne promjene u životu.
Nažalost nekom se može dogodit skroz suprotno.
Sigurno bi se dobro raspitala i pokušala sve što je u mojoj moći, a ne bi odustala nakon prve prepreke i žalila se na sustav koji je onda tobože neadekvatan. To bi zaključila valjda nakon puno pokušaja, a ne nakon jedne-dvi-tri prepreke.Citiraj:
A gdje bi to trazila ako ti ni prva instanca ne bi odgovorila? U novinama?
No poanta mog pitanja je bila, već sam rekla, i ponavljam:
U slučaju bolničkog poroda sa lošim ishodom imaš se kome potužit. (ma kakav taj sustav bio)
U slučaju poroda kod kuće sa lošim ishodom nemaš se kome potužit. Sva je odgovornost potpuno na tebi i tm.
meni je drago da se konacno naglasava kako kucni porod nije za svakoga i naglasava se zasto. za mene je to veliki pomak.
i ne, prije nije bilo tako. barem se nije sticao dojam.
bilo je više puta po novinama
mutno se sjećam
neš se čudno zbilo. dijete pokopali. roditeljima niš siu rekli di je dijete pokopano...
povuci potegni....
ne znam jel se dan danas išta riješilo
za moj pojam žabice ti si, bar u ovom slučaju, preidealistična, utopična
eto, žalila se DK na 7mj.
i nikom niš
dalje je valjda, s ditetom na sisi i bolovima u duši i tijelu i jedva kojom kunicom na računu, trebala na sud
pa nel čeka
jednu, tri, sedam...x godina
vako kad to nije napravila
ko joj je kriv! sama sebi
a oni na visokom!! oni ionak očito praktično mogu i rade - ignoriraju
i pojeo vuk magare
al bitno je da imamo tu sreću - žalit se nekom!!
Ja sam čula da ginekolozi imaju najviše tužbi od svih liječnika i da ih imaju sve više (ne znam da li je to istina, ali od liječnika sam čula), znači da ljudi ipak idu na sud. I bilo je par presuda u novinama zadnjih godina.
To znaci da se stvari ipak popravljaju. :)
je. a još veći pomak bi bio kad bi bio tekst na portalu :mrgreen:
dosadna sam više s tim portalom, ali forumske rasprave mi nemaju nikako istu težinu (iako tu imaš direktno iskustvo) kao tekstovi na portalu.
a nikako se ne mogu otrest dojma da onaj tko nikako ne može povezati porod zdravog djeteta, di god se desio i kakav god, s promjenom života, liječenjem dubokih rana i s burnim ili manje burnim promjenama u životu, isto bolje nek se mane pkk :mrgreen:Citiraj:
I promijenio mi je život, izliječio neke duboke rane i uvalio me u burne promjene u životu.
i stvarno me zanima (čisto na onoj znatiželjnoj bazi :mrgreen:) kako porod može izazvati burne promjene u životu, niti jedan scenarij mi ne pada na pamet :mrgreen:
osim djeteta, of course, al ne misli se na dijete.
cvijeta, mislim da je to ipak preintimno pitanje. Radi se isključivo o mom iskustvu osnaživanja, žao mi je ako je ispalo generalno.
Ja zaista duboko i iskreno smatram da način poroda itekako može nekome promijeniti život. Na bolje ili na gore. Pogotovo za žene koje su željele VBAC ili su imale prekrasno iskustvo nakon traume.
Cvijeta73 ovo govorim kao osoba koja se ne bi dbažila za porod kod kuće. Razumijem da takav porod može donijeti promjene i izlječiti traume, definirati potpuno novu osobu. Porod kod kuće je ekstreman pothvat, nek me nitko krivo ne shvati, a ekstremne situacije mijenjaju ljude i čak se koriste u terapijske svrhe, npr. Bungee jumpung i sl.
kako si rekla ti se nikad ne bi odvažila...pa je samim time za tebe pkk ekstreman pothvat.
ja nisam osoba koja je sklona ekstremizmu....kamoli takvom kao što je bungee...tako da ovo što govoriš mi je totalno neshvatljivo.
kad bi na taj način promatrala pkk, zaista bi mislila da samnom definitivno nešto nije u redu....jer mi nikad ne bi palo napamet da se na taj način kockam svojim životom i životom svog djeteta.
kad se govori o osnaživanju...govori se o jako subjektivnoj stvari čitave priče...
onaj koji je probao bolnički porod, a pritom priželjkivao prirodni i kasnije se odlučio na pkk, to razumije.
u želju za ekstemnim sportovima ne ulazim...ali usporediti želju za pkk i bungee skokom mi je definitivno nepovezivo.
ja ću se samo osvrnuti na ovo...
u mojem slučaju (druga trudnoća-gubitak beba u 30tt) odgovoran je liječnik koji mi nije dao propisanu terapiju u bolnici u kojoj sam ležala 2 mj (a dobio je preporuke od mog privatnog gina s kojim btw. zajedno radi u jednoj privatnoj poliklinici)...i što smo napravili? kad sam došla k sebi od svega pisali smo pritužbu Hrv. liječničkoj komori (jer eto nemamo za odvjetnike i privatne tužbe) i dobili smo nakon 6 mj :roll: odogovor da dr. nije kriv...
naknadno sam saznala slučajno da je dotični u super odnosima sa cijelim konzilijem i da je konzilij stacioniran u bolnici u kojoj dotični radi...:roll::roll:
toliko o pritužbama...znači ti se teoretski imaš kome potužiti, ali si sa tim papirom možeš obrisati guzu (da se lijepo izrazim)
i tu bi se složila sa vama.
jedina je razlika da je meni u bolnici nešto pošlo krivo, možda bi krivila doktora da mi bude lakše...ali u konačnosti bi sva krivnja opet pala na moja leđa i dušu, jer je to bio moj odabir...
jer ja sam takva...sklona preuzimanju krivnje...
znači, opet bi ja bila kriva jer sam mogla odabrati bolje...
preuzimanje odgovornosti ključan u pkk, i kad sam shvatila da bi se u svakom slučaju sama osjećala krivom, donijela sam odluku.
Što se tiče adrenalina, one je loš za bilo koji porod i zato je usporedba s bungee skakanjem malo čudna, ali kužim poantu o promjeni.
Količina adrenalina na kućnim porodima je jako niska i to je tajna njihovog uspjeha.
a mene zanima ima li ijedno MPO dijete rodjeno kod kuce? OK,viseplodne trudnoce su rizicne ali izuzmimo njih, ostale su vjerojatno najurednije kao i sve druge...
imam feeling da se netko tko je mjesece odnosno godine pokusavao zaceti se ne bi usudio na pkk jer ga ipak smatra rizicnim...jel' se varam?
Eto.
To su vjv oni koji nisu odustali nakon prve ili druge prepreke :)
I još su uz to bili i u pravu. Nemojmo zaboravit da se ljudi znaju žalit i ne bit u pravu.
Iz svega ovoga moj zaključak je da tvrdit kako sustav ne funkcionira, a nisi ni pokušao, u najmanju ruku nije fer.
mikka, rezultat nije isti u oba slučaja. Postoji golema razlika u ova dva slučaja i nije ih u redu izjednačavati. U prvome možeš dobit ako si u pravu. U drugome si u startu na gubitku jer se nemaš ni kome požalit. To nikako nije isto, dapače, razlikuje se iz temelja.
Pepita, ti se baviš parnicama u kojima se određuje odgovornost liječnika u nekom postupku vezanom za porođaje pa odgovorno tvrdiš da nema presuda ili govoriš nekakav svoj dojam? Nisam skužila što točno znaš zato što ti je to struka?Citiraj:
ja znam jer mi je to struka.
Stvarnost je takva i da ima tužbi koje su neutemeljene i zbog toga budu odbačene, a istina je i da ako ustraješ i u pravu si onda dobiješ parnicu jer je taj i taj liječnik pogriješio. Zaštiti te upravo ta struka, medicinska, koju se proziva da nije dobra.
Dakle taj nesređen sustav i nije tako nesređen kakvim ga se nastoji tu prikazat.
Danci, jesi li se ti u tim drugim državama gdje si živjela pokušala žalit na neke stvari koje ti nisu bile ok u zdravstvu pa si zaključila da je taj neki strani sustav bolji i efikasniji ili to isto po nekom svom dojmu govoriš?
I cijelo vrijeme pilaš Danci s tim da se nije zalila dovoljno, a ti nisi uopce bila u situaciji da se zalis, al si sigurna da bi ti to sve uspjesno dobila...
da bi. ALi...
da se to dogodi u bolnici, znala bi da sam poduzela JA sve u svojoj moci i znanju da u rizicnoj situaciji i komplikacijama osiguram djetetu (strucnu) pomoc. a to su lijecnici.
da se to isto dogodi kod kucnog grizla bi se do kraja zivota sto nisam. nisam poduzela sve.
kad je porod ok i bez komplikacija i rodi se zdrava beba- predivno.
a sta ako se stvari zakompliciraju i dogodi se kriminalan ishod a ja nisam imala mogucnost pruziti sve u ovozemaljskoj moci da ga promjenim jer kod kuce nemam ni jednog doktora, ni jednu salu, ni jedan kisik...stagod.
da, u bolnici bi se pitala da li sam mogla reci nesto drugo, uciniti, vise se boriti, biti glasnija...
doma uz sve to imam jos i taj faktor: jesam li trebala biti u bolnici i da jesam da li bi ta cinjenica promjenila ishod.
to je, recimo, onaj teret koji ja ne mogu prihvatiti. i onaj rizik.
da je kod nas drukcije uredjen kucni porod, da. ali ovako....za mene je to prevelika kocka.
pisem za mene, bez da se netko opet nadje uvrjedjen :)
I ne kuzim sto to tocno dobijes u Hrvatskoj presudom da je neki lijecnik pogrijesio pa kao rezultat imas dijete s posebnim potrebama ili nedajbože nemaš dijete više? Ne kuzim sto ti mislis da se konkretno time dobiva?
pa meni nije čudno da ga smatra rizičnim obzirom na brojne zahvate i postupke koja se osoba morala podvrgnuti da bi ostala trudna. Ne mislim da je prirodna trudnoća manje vrijedna pa ju netko shvaća zdravo za gotovo, nego mislim da se osobe u MPO vodama sigurnije osjećaju u bolnici (što je apsolutno razumljivo u tom slučaju).