Gutam temu, jako mi je aktualna i zanimljiva, samo nikako iscitati do najnovijih postova- stavljate puno korisnih linkova koji me povedu do jos kojeg korisnog i zanimljivog teksta, filmica, sazetka istrazivanja :yes:
Uglavnom, krenuli na tecaj za trudnice i partnere. Predavanje na temu Psihofizicka priprema rodilje, radaonica i porodaj. Predavac - glavna sestra u rodilistu.
Neke od "info" koje smo dobili:
-brijanje je jako bitno zbog eventualnog sivanja rupture ili epi, kad bi se to ionako obavezno moralo napraviti, pa bolje prije. U puno se rodilista to vise ne prakticira, ali mi smatramo da je to ipak jako bitno zbog higijene... Sljedeci slajd ilustracija izgona, glavica se nazire a oko nje :-o - Suma Striborova!
-klistiranje je jako bitno jer potice trudove, a i kad zena zna da se dobro ocistila, kad dode pritisak na debelo crijevo, manje se ustrucava tiskati jer se ne boji da ce se pokakati. Takoder, moze doci do infekcije novorodenceta ukoliko se sadrzaj crijeva (neklistiranih) isprazni, a beba valjda uleti ravno u to :?:
-"zena se porada, naravno, na krevetu, sa nogama u stremenima, podupiruci se rukama o bedra, jaaako rasirenih nogu, jer je tako najlakse istisnuti dijete", a na istom slajdu slicica desno -STOLCIC koji je glatko zaobiden (Zd rodiliste koje je donedavno jako ponosno isticalo stolcic na predavanjima, a u realnosti ga je bilo i ostalo teze dobiti nego crkveno ponistenje braka)
-ovo me jako razljutilo- glavica se porodila, okrenuta je licem prema maminoj straznjici i tu je uloga primalje jaaako bitna jer je ona ta koja okrece dijete kako bi se uspjesno porodilo, jer u polozaju licem prema maminoj guzi se ne bi moglo roditi. Ko okrece dijete kad nema babice u blizini da se velika vecina djece uspjesno porode pri neasistiranom porodu!?
-kada je pravo vrijeme za doci u rodiliste? kada su trudovi na 20 minuta, bolje doci prerano nego kasnije :roll:
Bilo je tu jos poluistina i grubih pojednostavljenja stvarnih cinjenica, sto bioloskih sto prakticnih, ali ove su me bas rastuzile.