znači moparu. Baš me zanima zašto misle da se treba raditi titar, onako je li to neki problem ako se cijepiš a već si imun?! JA mislim da nije.
Printable View
znači moparu. Baš me zanima zašto misle da se treba raditi titar, onako je li to neki problem ako se cijepiš a već si imun?! JA mislim da nije.
nitko ne bi trebao reći sorry ljudi
značenje je bilo da već postoje npr medijski napisi, statisi i slično u značenju da su roditelji koji nisu cijepili djecu krivi za pojavu ospica, a ispod toga nisam naišla ni na jednu reakciju antivaxera u stilu "ah da zbilja, pogriješili smo"
i nije stvar toga da ja želim poštediti ičije osjećaje, nego mislim kao vertex, da bi osnovni cilj trebao biti povećanje procijepljenosti, a ne tko je u pravu i tko koga treba slušati. Znači što je učinkovito prema tom cilju?
A jel netko to zaista i provjerio? Koliko traje imunitet od jedne doze i kod kojeg broja odraslih je smanjen?
A ja mogu zamislit da su do nekog trenutka svi (vecina) bili relativno imuni jer su ili preboljeli ospice ili im je jos zadovoljavajuce dobro funkcionirao imunitet nakon prve doza cjepiva i da zato dugo nije bilo pojave ospica u vecem broju... A da je problem sad to sto je znacajnom postotku ljudi prestala dijelovat ta prva doza cjepiva...
Meni se cini suptotno. Trece rodila elektivnim carskim, svojom odlukom ne dojim iskljucivo (zelim imati opciju flasice kad mi je pun kufer,), napisala ssm to par puta i nitko nije skocio. Meni se cini da je atmosfera na forumu manje radikalna nego prije desetak godina.
Pa pretpostavljam da su provođena nekakva ispitivanja, trebalo bi ih potražiti, jer se barata nekim brojkama o postocima zaštićenosti nakon jedne doze cjepiva.
A i sami brojevi oboljelih u Srbiji nam govore u prilog tome da je većina ljudi te dobne skupine ipak imuna na ospice.
Zarazu je donio odrasli covjek s Kosova. Pitanje je ima li taj covjek neprocijepljenu djecu i je li koje nezasticeno dijete doslo s njim u kontakt. Covejk je otisao u bolnicu i u bolnici bio u kontaktu s odraslim ljudima - lijecnicima. Zaraza se prosirila prvo na njih... Tako je krenula zaraza u Dubrovniku.
Film bi trebalo vrtjeti unazat i gledati kako se virus probio do covjeka koji je dosao s Kosova. Ili samo pratiti daljnji razvoj situacije u Dubrovniku...
napisao je negdje mujica da se cijepio, a mislim da nije radio titar
ako nemaš titar super, štiti te, ako imaš neće ti naškoditi
Di nam je ona forumasica sto je kod njega kupovala kruh?
Ali govore i da je vecina zarazenih mladja od 5 godina (ok, ti se jos nisu cijepili) i starija od 30... sto ipak ukazuje da je generacija od 5 do 30 bolje zasticena... jer se ili cijepila s dvije doze cjepiva ili jos imaju imunitet od prve... Dalje, kazu da je 90% zarazenih bilo necijepljeno ili nepotpuno cijepljeno. Ovo drugo moze znaciti samo to da nisu dva puta cijepljeni... Po meni, ako zelimo da se ospice prestanu sirit, treba cijepiti i djecu i nadocijepiti odrasle.
mislim da je priorix, ne moparu.
Slažem se
Ja sam u prvoj trudnoci provjeravala titar antitjela na komponente MMR, ima tome 15 godina, bilo mi je 27. Titar antitjela je bio zadovoljavajuci za svaku komponentu, zaista se ne sjecam vrijednosti. Vakcinisana jednom dozom kao mala, a razlog provjere titra je bio kontakt sa djetetom oboljelim od zauski koje je rodjeno u ratnim godinama kada je bilo propusta u redovnoj vakcinaciji djece u BiH.
Znaci svi ljudi rodjeni prije 199 i neke kad je uvedena druga doza se smatraju nepotpuno cijepljenim. ONi su u stvari cijepljeni po tadasnjem kalendaru. Ali vise nemaju imunitet. I medju njima se prosirila zaraza. Znaci da je procijepljenost zapravo puno manja. Jel kod procijepljenosti se te ljude broji kao procijepljene a oni zapravo vise nemaju imunitet.
Bas ovo sto Jadranka kaze, trebalo bi najprije svih njih procjepit sa drugom dozom, osim djece i onda bi mogli govoriti o nekoj procijepljenosti tipa 90 i vise %
U Vojvodini je radjeno istrazivanje o seroprevalenciji antitjela protiv ospice na reprezentativnom uzorku od 3199 ljudi. Prema tom istrazivanju oni koji su rodjeni izmedju 1976-1985 u najmanjem su postotku imali pozitivan IgG, njih oko 70 %. Sto znaci da je oko 30 % osoba te dobi prema tom istrazivanju (bilo) nezasticeno.
Smatraju se nepotpuno cijepljenima ali ne bih rekla da nemaju imunitet (generalno) niti da se među njima proširila zaraza. (gdje?)
Evo npr. podataka za Rumunjsku gdje se vidi da situacija baš i nije takva https://www.cnscbt.ro/index.php/info...0-06-2017/file
Pa zato što vidimo da obolijevaju odrasli ljudi koji su cijepljeni ali sa jednom dozom. Jer se tada smatralo da je to dovoljno za zastitu. Stjuardesa, doktor... na te odrasle ljude mislim.
Koja razlika u smrtnosti između Italije i Srbije/Ruminjske :( TO nas treba brinuti
Kad prestaje granica između "pojedinačni slučajevi" i "epidemija"? Koliko mora biti oboljelih da bi se smatralo da je nešto stvarno otišlo kvragu?
Jučer sam na trenutak uhvatila podatak iz Otvorenog da je 2015 u Hrvatskoj bilo oko 200 oboljelih.
Ne sjećam se da li je i tada bilo to toliko medijski praćeno?
Izgleda da su problematični odrasli cijepljeni u osamdesetima. Pacijent 0 je zarazio trenera nogometa u ambulanti, trener brine o cca. 50 djece koja su cjepljena ,
zasad kod te djece nema zaraze, nadamo se da i neće biti. Znati ćemo za desetak dana sigurno
:mrgreen: nije @pepi
pa što ovdje nije bila tema sa hrpom pristaša , prvobitni antiwaxeri ? cca 2006,7
Bilo je medijski popraćeno,u ZG je žarište bio vrtić s dosta stranaca
I kod nas u vrtiću je bila revizija cjepnih kartona
btw, tipkam sa mobitela, kad se klikne na ovu temu koju sam linkala, na jedom od postova su linakne sve te teme, nema više osviještenog vakcinacijskog plemena 1 -do 7 ? cenzura ? veliki brat ? 1984 ?
joj da , zaboravila sam. kad ja pišem s prekidima. ovo je iz 2006 do 2009.
Tu je još uvijek, za povijest :)
I odmah prva stranica i informacija da je variola vera nestala sama od sebe zbog "prirodnog slabljenja virusa i bolje higijene"
http://forum.roda.hr/threads/8837-Va...no-pleme-1-dioCitiraj:
Za velike boginje, gdje god se uvelo cijepljenje, incidencija se povećala.
...
Kako bolesti ipak imaju tendenciju da s vremenom nestaju-što zbog karantene, higijene, etc., nestale su i one.
http://forum.roda.hr/threads/11567-V...no-pleme-2-dio
http://forum.roda.hr/threads/11566-V...no-pleme-3-dio
http://forum.roda.hr/threads/19274-V...no-pleme-4-dio
http://forum.roda.hr/threads/24445-V...no-pleme-5-dio
http://forum.roda.hr/threads/30365-V...no-pleme-6-dio
pa da , od virtualnog plemena su sad mainstream. i imaju hrpu sljedbenika, sad smo mi virtualno pleme cjepiša .
tad ih je bilo 18
Ovdje se, ako dobro kuzim tablicu, bolest daleko najvise sirila medju djecom... i prvenstveno medju necijepljenima... ne vidim neku veliku razliku izmedju broja oboljelih koji su cijepljeni s jednim ili s dva cjepiva... tj. vidim razliku, al vjerojatno je premalo slucajeva da bi se nesto zakljucilo...
A postoji li ovakva tablica za Srbiju gdje kazu da je najvise ovih > 30?
U pravu si, ovi su bar čitali i bili relativno obrazovani, kad zalutam na neke stranice necjepiša na facebooku, zgrozim se .
S tim da sam ja isto bila oprezna s cjepivima i neka odgađala zbog djetetove neurorizičnosti i jednom je baš imao gadnu reakciju, čitava ručica optekla , plakao i imao povišenu temperaturu.
Nisam zagriženi waxer, no moramo priznati da su i neki sudionici ovih topica začetnici čitave ove gungule oko cjepiva. Velim bilo bi lijepo da se svatko od nas koji smo tada pisalo po forumu malo zamisli da imapst svojih riječi ,
sirius , mozes li molim te odobriti post od novog korisnika koji je na cekanju od sinoc? Ako si ti zaduzena za ovaj dio foruma kao moderator.