je li kršenje koda kad mi pedijatrica da uputnicu za specijalista i to mi stavi u mali fascikl od (kršitelj koda)a?
Printable View
je li kršenje koda kad mi pedijatrica da uputnicu za specijalista i to mi stavi u mali fascikl od (kršitelj koda)a?
Jučer čitam kolumnu u jednom mjesečniku za trudnice i mame u kojoj trudnica u očekivanju drugog djeteta piše o tome kako mora što prije obaviti kupnju bočica, dudica i čaja od komorača... dok je isti taj mjesečnik u prošlom broju imao prilog Kako uspješno dojiti (tako nekako, nemam pri ruci).
Mislim, nije bed pripremiti bočice i dudice za svaki slučaj (čaj od komorača neću komentirati), ali žena ni u jednom jedinom trenutku nije spomenula dojenje. Istina, kolumna je novinska forma u kojoj autor iznosi svoja osobna mišljenja, stavove..., ali ipak mislim da je uredništvo trebalo reagirati i upozoriti mamu da barem spomene dojenje tim više što i sami iz broja u broj imaju tekstove o dojenju. To me je baš ubolo u oči.
e, draga moja...
vjerujem kako bi uredništvo rado reagiralo da ne živi upravo od tih prouizvođača "nedojeće opreme"
ne kupujem te časopise, ali pišem za jedan od njih, ali jedva da su mogli ispoštovati naš uvjet da na stranici na kojoj ja pišem ne budu reklame kršitelja Koda.
nažalost, oni imaju dovoljno novca plaćati oglase čime se financira tisak časopisa. :-(
ko o cemu ja o oglasima :mrgreen:
prebacimo se na nesto drugo. neovisno koje pelene koristite, nabrojite mi 4 marke jednokratnih pelena.
nakon par odgovora, reci cu vam zasto :saint:
Pampersice jer su mi najbolje.
Isprobali smo još one iz DMa, Mullera, Libero i Violet (te su mi najgore).
Pampers - te su mi najgore, ali sam ih kupila za prvo dijete jer sam mislila da ni ne postoje druge pelene (ja sve jednokratne pelene zovem pampersice)
Libero
Babylove iz DM-a
Huggies
isto tako. Za kćer su bile i ostale dobre, ali za sina su jedino Pampers bile dobre, najbolje, jer jedino onda nije imao crvenu guzu ili osip. S tim da smo ga non stop presvlačili, jer je puno kakao i piškio, pa nije u tome stvar da kao najbolje upijaju pa ga ne moram stalno presvlačiti. Nije bila stvar u tome, već jednostavno su mu one najbolje odgovarale.
zbog efekta reklama?
pa naravno da svima prvo na pamet pada pampers :))
libero
babylove (to čisto radi toga što sam stalno u DMu)
Kbebe
(koristimo platnene)
Ako idemo pod pretpostavkom da rit mog sina zna prepoznati reklamu za pampersice onda da - pampersice su nam najbolje radi reklame.:mrgreen:
Reklama me može navesti da proizvod kupim jednom. No hoću li nastaviti kupovati ovisi o karakteristikama proizvoda.
Nama su dobre i Huggies, njih sam zaboravila. No nema ih u Konzumu pa ih rijetko kupim.
Što se tiče efekta reklama, nama su Pampersice bile koma, pogotovo one s losionom u porubima. Pampersice smo koristili samo najmanju veličinu, pa smo prešli na Libero, pa na Beauty baby po danu, a Libero po noći. I onda smo skinuli pelene. :-D
znala sam da necete odoljeti reci koje koristite :kez:
Tocno tako.Ili mozemo o prasku za rublje. poanta jest - kada dodes do tocke da moras koristiti nesto sto do sada nisi, pitat ces nekoga kome vjerujes, naravno, no vodit ces se i reklamama koje si pogledao/la. Da reklame nisu potrebne, ne bi ih bilo. A one ne postoje zbog trenutnih korisnika, vec svih ostalih.
Vjerujem da mnogima Kod (ili Pravilnik) djeluje pomalo...pretjerano. Kao, cemu panika ako na kasici pise 4 a ne 6 mj. Dat ces djetetu kasicu (ili neces) neovisno o deklaraciji. Naravno, nije poanta u kasici. Stvar je u nepotpunoj informaciji, nepostivanju zakona drzave u kojoj se prodaje i tako.. banalnosti.
Ja ponavljam da nisam znala apsolutno ništa o AD - u i bila sam "u govnima" kad je trebalo dijete hraniti s AD - om, jer ja o tome nisam imala pojma.
Čula sam za dvije vrste, ali nikad u reklami, a da i jesam - nema šanse da bih odabrala "po reklami".
Ja sam oduvijek mišljenja da ono što se ekstra reklamira znači da je sranje koje se bez dobre reklame ne bi kupilo. :mrgreen:
Podcjenjuješ prosječnog kupca.
Fino piše - reklama me može navesti da proizvod kupim samo jednom. Hoću li ga nastaviti kupovati ovisi o proizvodu, ne o reklami.
Nadalje - reklama me ne može navesti da se predomislim u smislu da kupim nešto što neću samo jer mi se tetana tv-u fino smješka. Npr bez obzira kakav reklamni spot smisli xy stranka neće me navesti da glasam za njih ako sam odlučila glasati za stranku y.
Da su potpuno identične i da stoje na istoj polici uzela ih one koje su mi bliže.
Kad bi mi dvoje pelene bile jednako dobre koristila bih one koje su makar kunu jeftinije. Ali nisu mi niti jedne bile dobre kao Pampers, Pampers su prema ostalima bile toliko superiorne da padam u nesvijest kad netko kaže da mu Pampers ne valja. Probali smo i Libero i Huggies (po Huggies sam radi hvale na forumu čak posebno išla u neki dućan, možda Mercator), i DM-ove pelene, i niti jedne nisu Pampersu bile niti do koljena.
(isto mi je i sa praškom, koliko god se trudila pronaći zamjenu radi cijene Ariel na koji se, vjerujem, cilja mi je totalno superioran)
Što se tiče AD-a kupovala sam ono kojim mi je dijete hranjeno u bolnici, a da nije toga bilo a da kupujem AD, mislim da bih odabrala najskuplje.
Da nema donacije, i ako je nema, rodilište bi opet moralo nabaviti neku vrstu AD-a, a tu bi se opet otvaralo mjesto sumnji zašto je nabavljena ova a ne ona vrsta od ovog a ne od onog proizvođača.
Ma, nekako mi se čini da je to što me zasmetalo u kolumni proizašlo iz neznanja, ma, čak ne i iz neznanja nego iz ravnodušnosti majke, a onda i previda uredništva (ili je i tu bila u pitanju ravnodušnost).
Na žalost, više ne znam novine koje ne žive od reklama (Feral je davno ugašen), a novinarima su upravo zbog toga (plus politika koja diktira o čemu se (ne)smije pisati) često vezane ruke.
Što se tiče pelena, mi koristimo platnene. No, u rezervi uvijek imamo jednokratne (trenutno Alanine) budući da se zna dogoditi da se platnene ne osuše. E sad, možda zbog toga što nikada nismo duže vremena koristili jednokratne, ja uopće ne primjetim razliku između tih pelena, a do sada smo koristili Baby love (dok nije otpao pupak), dobili smo neke Biline, kupili paket K plus i sad koristimo Alanine. Jedino što mogu zaključiti je da Alanine ne smrde toliko kada se popiški/pokaki (onako umjetno smrdi, valjda zbog te kemije unutra) i to mi je ok.
Što se tiče AD-a, kupili smo ga dva puta. Prvi put je MM kupio B****** kada i izdajalicu jer nam je prvih dana kod kuće bilo gusto s dojenjem,... na sreću, nisam ga otvorila. Drugi puta sam ja kupila H*** (priznajem, radi reklame, ono, krave od kojih je dobiveno pasu ne znam, skupa s onom Milkinom...) kada mi je dok. rekla da moram jer je imala slabi prirast... načela, dva puta napravila, M. nije htjela, eno stoji i čeka da napravim od njih rafaelo (da se ne baci).
Kašicu ni jednu nikada nismo, a i ne namjeravamo kupiti kao ni one razne line...
a čemu reklama kad dotične kašice proizvođača čijeseimenespominje definitivno imaju primat na našem tržištu: ima ih najveći izbor, najprihvatljivije su sastavom, neke imaju eko certifikat, i uopće najzastupljenije su. Vjerojatno na drugim, većim tržištima nije tako; kod nas jednostavno nema izbora.
A i, ruku na srce, najukusnije su između ovog što se nudi. Osobno isprobano :pohlepna:
A već godinama koristim isti šampon i pastu za zube. Šampona ima samo na jednom mjestu U Zgb i uopće se ne reklamira.
Reklamu za "svoju" pastu sam vidjela samo par puta, no toliko je grozna da ne kužim kako su s njom mislili privući mušterije.
Veliki potpis pod Stormu.
Reklame su vrlo važne! Da nije tako, jednom stvoreni brand se više ne bi reklamirao.
S time su se poigrali u Coca-Coli. Odlučili malo prestati ulagati u reklame, na koje btw svake godine troše basnoslovne svote, budući da SVATKO zna što je Coca-Cola...i što se dogodilo? Prodaja je počela drastično padati.
Kako je to moguće kad svi znamo kakav je okus Coca-Cole...kako bi nas reklama mogla natjerati da ju kupimo ako ne želimo?
Nadam se da sada neće početi pljuštati izjave tko i koliko ne/kupuje Coca-Colu. Nemojte polaziti od sebe jer statistike vrlo jasno govore svoje.
Reklame su vrlo važna stavka i najčešće djeluju podsvjesno...da nije tako, zbilja, zašto bi itko ulagao u reklame?
ps
istina je da su prije reklame bile puno jednostavnije; u stilu vrlo jasnih poruka "brand XY je najbolji". kako vrijeme odmiče, postaju sve "profinjenije", ali je poruka i dalje jasna - koristite brand XY i bit ćete sretni ;)
Jer ja to zaslužujem:lol:
Prije bih rekla da Cola razvija ovisnost nego da imaju genijalne reklame. Barem je tako kod mene.
I da - ja popijem Colu Light, a ta se više uopće ne reklamira (ne Zero).
evo, nama su pampersice bile uvjerljivo najlošije.
"najlošije" u smislu - kupi jednom i više nikada.
a najbolja nam je violeta. koja je icyoh - najlošija.
e sad... je li autosugestija majka svakoga škrca - ne znam, ali violeta je i najjeftinija.
i imaju je u našem dućanu.
pa smo mi svi sretni.
Isto tako bih se složila da je kod kašica i pelena najvažnija dostupnost, a ne reklama.
Kod nas u svakom seoskom dučanu možeš kupiti pelene, ali samo Pampers, isto tako i Klausove kašice i jednu vrstu AD - a.
I to je zašto ljudi kupuju, jer nemaju novaca i vremena ići u Zgb., po nešto drugo.
Meni je odlično došlo što MM radi u Zgb., pa je uvijek tamo kupovao pelene i AD.
AD inače kod nas košta točno 10 kuna više po kutiji nego u Zagrebu, a koristili smo 6 tjedno, pa si računajte koja razlika i zašto na kraju na selu djeca odrastu na ajmper juhi.
Mislim da je dobitna kombinacija educiranje o važnosti dojenje, educiranje doktora i patronažnih sredstava, organizirana pomoč kod dojenje u obliku osobe koja će ti doči doma i pomoči (neka vrsta dežurstva - kao patronažna za dojenje).
Pedijatar isto tako treba biti taj koji će pomagati oko dojenja i "inzistirati" na dojenju i u konačnici ako stvarno dođe do neuspjeha koji je opet moguć - prepisati odgovarajuće AD i opet znati savjetovati o uporabi.
AD isto tako ne smije biti tako skupo, jer se time ne događa da žene više doje, nego da hrane djecu s kravljim mlijekom i keksima.
Isto tako bi trebalo postrožiti zakone koji reguliraju proizvodnju kašica i sličnih stvari, da su usklašeni s preporukama. Da ne možeš nači kašicu koja ide od 4. mjeseca, ako dohrana počinje sa 6., da ne sadržavaju neprimjerene namirnice,...
nije riječ o ne/genijalnosti reklame, nego činjenici koju statistike potvrđuju - reklame utječu na porast potrošnje svakog proizoda. to je tako - dokazano - da nije, ne bi ih bilo ;)
netko je više ili manje podložan reklamama, zato sam i rekla da ne polazimo od sebe jer navike pojedinca ništa ne dokazuju.
ovo je zbilja zanimljivo. nama je Pampers prije bio pelena broj 1 (s prvim djetetom), a sad je katastrofa. iskreno, ne znam jesu li se pelene promijenile ili moja percepcija, ali kad sam nedavno dobila paket pampersica na poklon nisam mogla dočekati da ih potrošimo...bile su mi grozne :unsure:
kavofob, daj si stavi avatar
zanimljivo mi te čitati, a ne da mi se gledati u nickove
Da, znam da mnogi na forumu pišu da su im loše Pampersice. Kao što rekoh, išla sam posebno tražiti Huggies jer su ih na forumu hvalili kao puno bolje od Pampersa. Meni su, međutim, Pampers pelene toliko neusporedivo bolje od drugih koje sam isprobala da bih se stvarno priklonila teoriji da se radi o autosugestiji (radi cijene ili radi omraženosti velikog proizvođača).
I to je tocno. No rekla bih da vecina majki kojoj je dijete pocelo piti AD nastavi piti istu marku. Iz tog razloga, proizvodacima bi trebala biti (a i jest) vazna zastupljenost njihovih proizvoda na odjelu za bebe ( ne mogu se sjetiti naziva, djeca pjevaju kraj mene na sav glas lol).
Ne zato što sam vidjela na reklami, nego zato što sam pogledala etikete u dućanu.
Ja niti za **** kašice nisam vidjela reklamu ((kršitelj koda) se sjećam one kuhamopasiramo tralala) - no to ne znači da ih nema, ja u to vrijeme uopće nisam gledala TV a nikad nisam kupovala dječje časopise.