eto, vidis kako razlicito razmisljamo
opskrba je citavo vrijeme bila savrseno u redu
jedini problem s nestasicom je i nastao zbog toga sto su se neki prekomjerno opskrbljavali
tako da se ja uopce ne pitam, ja znam da nije
Printable View
Ekica zašto malcu do 12.11.?
Pa njih dvije su bolesne i "istice im bolest" 2.11. (osim valjda ako i dalje nemaju simptome, sto bi svakako trebalo biti vazniji indikator od datuma). Ako se sin ne razboli u razdoblju dok su one bolesne, njegov zadnji kontakt s bolesnom osobom ce biti taj magicni 2.11. (jer su tad one sluzbeno zdrave... osim ako su jos uvijek bolesne) i morat ce cekati 10 dana da vidi hoce li se razboliti. Znaci za njega je to 12.11., ako nece imati simptoma. Ako ih razvije, onda ce mu krenuti neka druga stoperica.
Kako sam dosla do ambulante - o tome necu u detalje, samo cu reci da nisam bas bila fina ni odmjerena :D Uglavnom, prvo sam primljena na lijecnicki pregled gdje je lijecnica preko slusalica cula da su mi oslabljena pluca i poslala me na daljnje pretrage.
Za pregled sam kopala i rukama i nogama jer sam, neuobicajeno dugo za mene, imala temperaturu koja je rasla svakim danom (sa 37,1 prema 37,4) a imala sam i pozitivnu epidemiolosku anamnezu. To me je malo plasilo.
Tako nekako.
Mi iz izolacije možemo najranije 2.11. pod uvjetom da smo afebrilne i bez drugih izraženijih simptoma. Naravno, ako se čovjek ne osjeća dobro, izolacija se može i produžiti, a što mi se, kako se sada osjećam, čini da će kod mene biti slučaj....
Malac, ako dobije pozitivan nalaz dobiti će rješenje o izolaciji koje će biti kraće od trenutnog rješenja o samoizolaciji.
Apsolutno se ne mogu sloziti s tobom, evo ti primjer. Citam danas clanak o Imotskom gdje nadlezni izjavljuju kako je preko 60% stanovnika opcine zarazeno. Spominju se rijeci kao horor, katastrofa, uglavnom da obicni citaoc pomisli da je rijec o kataklizmi. Onako usput se spomene da je vecina zarazenih ipak razvila blazu klinicku sliku i da su dobro. O kakvoj katastrofi i hororu onda pricamo ? Iz dana u dan pumpa se takva atmosfera i to ne utjece samo na nas laike, to utjece na svako bice koje svakodnevno cita vijesti i izvjestaje.
Ja sam u ovom trenutku fakat za to da se pridrzavamo nekih razumnih mjera (maske, izbjegavanje nepotrebnih skupova, distanca..), da se svi pazimo koliko god mozemo jer virus je ipak djelomicno nepoznat i uzrokuje vecu smrtnost prema dostupnim podacima ali ne mogu prihvatiti ove katastroficne izjave kao da se radi o smaku svijeta, a u skladu s tim i mjere koje se najavljuju i donose. Mozda sam u krivu ali evo, ovako trenutno razmisljam.
Pa to sad znamo, da je bila u redu.
Tada smo imali primjer Italije, gdje se ljudi nisu smjeli udaljiti od kuće, i nismo nikako mogli znati da i kod nas neće biti tako.
Osim toga, čekanje u redu ispred dućana, sam odlazak u dućan u situaciji kad nemaš pojma koliko je virus raširen, da ne govorim o mogućnosti da završiš u samoizolaciji dva tjedna i da ne smiješ izaći, sve to govori da se itekako bilo pametno opskrbiti. Na vrijeme.
Ali uvijek jedan postotak zaraženih treba bolnicu. Što je veći broj zaraženih, to je veći broj onih koji trebaju bolnicu. Pa da je i 90% onih sa blagom slikom, opet na veliki broj zaraženih je i broj ozbiljno bolesnih velik za one kapacitete koji postoje.
Da ne kažem da ako u nekoj općini ima 60% zaraženih (stvarno?) onda se čovjek mora zapitati tko tu radi?!
Složeno je. Kad će i hoće li cjepivo? Koliko možemo izdržati zatvoreni ili poluzatvoreni?
Ista priča i Sinjska krajina,toliko zabrana,
A kao Zagreb ne može biti žarište jer je velegrad
ekice a jel imaš makar približnu ideju gdje ste se mogle zaraziti?
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrva...ranih-15028440
Krivo sam se izrazila, moja greska. Postotak od 60% odnosi se na testirane osobe.
Ok, rehab, ko, po tebi, definira sta je razumno? Ko pumpa? Ko daje katastroficne izjave? Beros, Markotic, Djikic? Il nacelnik opcine Imotski? Il novinar koji pise o izjavi nacelnika opcine Imotski? Ako si za to da se drzimo mjera stozera - onda se slazemo. Mjere celnistva svih drzava pokusavaju nac balans izmedju toga da ljudi ne umiru ko u Bergamu, da je zdrav. sustav funkcionalan, da se ekonomske aktivnosti odvijaju i da nemamo gradjanski rat na ulicama zbog gladi. Da, nije jednostavno. Ocito krece svojevrsni EU lockdown (sa skolama i vrticima kao zadnjim bastionima).
Svi pomalo, rekla bih. Nakupilo se tu jako puno promasenih izjava, tekstova i odluka po mojoj procjeni. Naravno, situacija je nasoj generaciji nevidjena, slozena i nitko ne moze tu savrseno odreagirati. Ali, odbijam vjerovati da je ovo put kojim trebamo ici. Javnost treba biti informirana, educirana, ali ne i zastrasivana.
Naš pedijatar šalje dvoje djece na testiranje, samo jedno je imao 2 noći temperaturu, svog doktora nisam uspjela dobiti, a suprugov doktor bi nas oboje poslao na testiranje iako nemamo simptome. Kazu pusemo i na hladno iako preporuke hzjz su da u ovom slucaju testiraju se roditelji samo ako su djeca pozitivna. Ne znam ni sama stresiralo me ovo jako danas.
Onda ispada da se ta svaku temp misli da je korona?
Odoh s teme, počela mi izazivat anksioznost :mrgreen:
Nije ni do koga nego do mene.
Zasad samo mah mah i Božepomozinam :-)
P to i jest jako loše, 60% pozitivnih testova definitivno pokazuje da epidemija nije pod kontrolom. Znači, loviš jako malo zaraženih. Misli da je oko 4-5% broj za koji se smatra da se stvari drže pod kontrolom. Normalno, mi znamo da epidemija više nije pod kontrolom, i sa ovakvim brojem zaraženih ne može se niti očekivati da će se raditi toliko testova. Ali opet, ovdje se govori o maloj sredini, to samo po sebi nisu veliki brojevi, pa bi ipak trebalo više testirati.
Merkel se obrati Njemcima i kaže da situaciju više nemaju pod kontrolom, da ne mogu više pratiti kontakte a naš Plenković kaže da imamo situaciju pod kontrolom. Mi smo čudo. Sve nam se rasulo i zdravstvo i ekonomija a on tvrdi da je sve pod kontrolom. Obraća nam se kao da smo maloumni.
Pa rekao je Capak jučer da si mi još ne možemo priuštiti LD kao ove bogate zemlje.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...matra-20201028
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
MM-u je nedavno za hunjavicu doktorica ponudila testiranje, ali je odbio odnosno dogovorili su da će pričekati kroz vikend kako će se razvijati. U srpnju ga je poslala na testiranje iako mi je rekla da nisu simptomi korone, ali nek ode vidjeti. Očito kako koji doktor. A druge strane moju kolegicu s grloboljom, glavoboljom, temperaturom i gubitkom njuha nija htjela mjema doktorica poslati na testiranje.
Ovo slušam i gledam svaki dan na poslu. Neki kolege ne mogu dobiti testiranje ni ako je član obitelji pozitivan sa simptomima, a žive u istom kućanstvu. Drugi mogu i za hunjavicu. S druge strane, nema nikakvog načina da zamislim kako je liječnicima obiteljske medicine - sigurno im nije lako. Ne znam kako bih ja odlučivala da sam u poziciji birati koga šaljem na testiranje, a koga ne. Neke upute sigurno postoje.
Ja sam već pisala kako mog školarca LOM nije htjela poslati na testiranje, na kraju pozitivan.
S druge strane sam čula od jedne liječnice da ona svu djecu sa temperaturom šalje na test.
Mada, sad kad krene gripa i sve viroze koje se inače javljaju u ovo doba godine, mislim da će bit apsolutno nemoguće testirat ni trećinu onih sa simptomima.
Nemamo dovoljno kapaciteta za to.
Kod 60% pozitivnih testova se izgubio svaki smisao testiranja.
Mogu slobodno onda objaviti da više testova nema.
Ja znam za dosta ljudi koji ne mogu dobiti test, a imaju simptome.
Pošto testova nema, kontakti se ne mogu pratiti kad niti pozitivne više ne možemo saznati tko su, jedino što je preostalo je lockdown.
Pa ovo ljeto već nije bilo testova. Konkretno Hvar, iz prve ruke sam čula da imaju naručeno 70 ljudi na testiranje, a imaju 14 testova.
cure, vi znate sigurno, pls, da ne tražim...
koliko u zadnjih 14 dana imamo pozitivnih na 100 000 stanovnika?
https://www.koronavirus.hr/najnovije...-listopada/844
Ovdje možeš naći točne info
Hvala! 406/100 000 na dan 26.10.
Gledala sam radi europskih preporuka za rad IVF laboratorija. Uglavnom ESHRE sve iznad 120 slučajeva na 100 000 kumulativno u 14 dana označava kritičnom zonom.
Nadam se da nece nitko od vas trebati na testiranje. Ii smo na Velesajam jer se tamo ne narucuje. Preporucam doci svakako prije 7h, mi smo u 6.30 bili smo 40ti po redu. U 8h je pocelo testiranje, dosli smo na red u9h. Naoruzati se strpljenjem, sendvicima i tekucinom.
Jelena valjda znas svoje klince. Ja svoje poznaje da znam kad je za brigu a kad nije.
Naravno da je podlezno krivoj prosudbi.
Od prijateljice dijete je imalo sve simptome želučane viroze dr.ih poslala na testiranje i dijete pozitivno. Još djece u razredu ima takve simptome i temper.nisu testirani doktori rekli viroza. Tako da da..ovisi o doktorima