Upravo tako.
Printable View
Neće nikome pomoći, ali moram napisati da je nas osobna bankarica kod dizanja kredita odgovorila od švicaraca i nagovorila na eure. To je bilo 2008. godine i nisam 100% sigurna u objašnjenje, čini mi se da je spominjala kako su krediti u eurima sigurniji.
MartinaP, rata u našerm slučaju EUR vs CHF krajem 2006. godine bila je cca 15% veća u korist EUR-a. Nikako ne 30%....
I potpisujem Tashunicu. Niti smo glupi, niti neobrazovani, niti nepismeni samo se ne bavimo financijama....
Ako nam institucija u koju smo došli iznese preporuku za CHF, onda privatno razgovaramo s osobama zaposlenim u bankarskom sektoru koji preporuče CHF (isti ti ljudi također imaju kredite u CHF) onda je odluka bila vrlo jednostavna.
I ne znam da je itko mogao pretpostaviti ovako kretanje i svaka ti čast ako si još uvijek u plusu. Vjerojatno si jedina u državi.
Mi nakon skoro 7 godina redovne otplate kredita imamo 230.000 HRK veću glavnicu. I to nikako ne mogu smatrati plusom.
naš stambeni je vezan za kunu
uzeli smo cca 500 000 kn
nakon 5,5 godina glavnica se smanjila na 450 000
(a uplatili smo oko 250 000 kn :roll:)
Muz je negdje procitao da su neki vec primili obavijesti o smanjenju rate kredita u svicarcima i da su na kraju banke opet uspjele zeznuti korisnike kredita i nasle nacin da ne smanje onoliko koliko se pisalo. Zena je digla 2007 g i da joj se smanjilo samo 3%. Jel netko zna nesto o tome?
I zasto je receno na tv-u da se u veljaci ocekuju prve smanjene rate ako je zakon stupio na snagu 1.1.?
Jeste vi platili ovomjesecnu ratu, ja jos cekam da li cu dobiti kakvu obavijest a inace sama uplacujem, ne skida mi se s racuna...
nama se sutra skida s računa. živo me zanima
Zato što se zakon odnosi na ratu za siječanj koju plaćaš u veljači. Odnosno, meni konkretno dug dospijeva 1.1. ali to je dug iz 12. mjeseca.
Meni je stigla obavijest, i odgovara onome što sam računala po kalkulatoru udruge Franak.
Veličina smanjenja ovisi o tome koji si dio kredita otplatila, jer se odnosi na kamatu.
Ja sam ne razočarana, nego turbo razočarana. Smanjili su nam ratu za oko 300 kn, što mi je u iznosu koji plaćamo (oko 9.300) fakat beznačajna razlika.
Danas sam isprintala onaj prigovor udruge franak i sutra šaljem banci.
nama će se rata smanjit s 5300 na 4300kn
Bila je 6300. Sad smo već otplatili više od pola, dakle otplatili smo glavninu kamata. Mislim da je u tome problem.
I još napomena da nam je kamata skočila nakon samo 2 rate otplaćene po potpisanom ugovoru.
Ajd bas javi. I ja moram sutra uplatiti
Evo, danas mi je stigla obavijest od banke. Kredit je bio oko 2330kn sad je oko 1915kn. I da, od iduceg mjeseca je manje
nama kamata sa 6,3 ide na 3,2
jedva čekam!
Nama je rata manja za 630 kn. Očekivali smo da će se više smanjiti. Kredit smo digli 2007., rata nam je bila 3300 dok nije došla na, otpr. 4700 - ovisno o tečaju!!! Katastrofa!!!! A stan 48"kvadrata" !
Pogledajte na stranice Udruge Franak, banke ponovo rade nezakonite radnje i trebamo svi poslati prigovore zbog "jednostranog samovoljnog odredjivanja promjenjivih parametara"
nama ce biti cca 1000kn manja rata....a to je takodjer daleko od onog s cim smo poceli....
ne želim ispasti bahata....al ne veseli me toliko.....glavnica je nakon 6,5god veca nego sto je bila......
uvijek se pitam da li sam trebala bolje proucavati....bas neki glupi osjecaj odgovornosti imam.....
bitno je da banke nemaju nikakve odgovornosti.....fuj
Zna li tko što ova presuda zapravo znači? Jel treba čekati još koju instancu? Kako od banke tražiti povrat preplaćenog, odnosno prebijanje s ostatkom duga?
Znači da smo izgubili ;) . Proglašeno je da su banke nezakonito podizale kamatu, dakle ako si u nekim periodima kredita imala kamatu višu od ugovorene onda bi ti trebali vratiti novac. Kako će se to događati mislim da nitko još ne zna.
Meni je vec izasao jedan kredit. To vjerojatno znači da ću u konačnici morati tužiti...
Mislim da da, ako ti je kredit izašao.
Kad možemo krenuti s opsjedanjem banke?
malo podizem temu, obzirom da je presuda sada pravomocna.
pise na netu da ce udruga franak objaviti predloske po kojima svatko ponaosob treba traziti od banke povrat preplacenih kamata.
presuda ima preko 60 stranica, a mene zanima samo jedna jednostavna stvar ( koju ne kuzim iz presude ): kako da ja izracunam koliko mi banka treba vratiti?
ako ima koja dobra dusa da me prosvjetli malo... :roll:
Mislim da to nikako ne možeš sama izračunati, osim ako se jako dobro razumiješ u kamatni račun.
Inače - presuda je pravomoćna, ali samo je dio u vezi kamate usvojen. Dakle neće po ovoj presudi biti nikakvog vraćanja novca radi valutne klauzule. Rata kredita ti se povećala uglavnom radi valutne klauzule, znači radi porasta tečaja franka, a puno manjim dijelom radi povećavanja kamate. Dalje, presuda niti na koji način ne obavezuje banke da ti išta vrate, nego će se moći podnositi zahtjevi (sa kojima banka ne mora napraviti baš ništa) ili dizati pojedinačne, privatne tužbe protiv banaka.
Udruga Franak je objavila predloške zahtjeva za povrat preplaćenog novca, ali su dostupni samo članovima udruge.
Znači, ako želiš koristiti te predloške moraš se učlaniti u UF.
pa sa kamatnim racunom bi se mozda i mogla izboriti da znam koje elemente da u njemu koristim?
konkretno: koji kamatnjak da koristim? konformni, fiksni ili nesto trece?
koji iznos kamate? - dali onaj koji je bio onog dana kada smo sklopili ugovor o kreditu ?
ja sam otplatila devet godina ( od 30 ) tako da sam vecinom i placala samo kamatu, a necu im pustiti niti jedne lipe preko onog sta moram!
znam da nemoraju nista napraviti, ali sam ih spremna i privatno tuziti
dakle drage moje pripremite se
http://www.marketwatch.com/story/swi...cap-2015-01-15
ajme upravo sam to vidjela :(
Jel tužio itko od vas ovdje banku?
nisam ali rado bih.
u udrugu sam se učlanila davno, registrirala, uplatila članarinu
i nakon toga zaboravila nick i pass :mrgreen:
trebala bih isprintati one primjere s njihove stranica
pa bi bilo i vrijeme da se ili ponovo registriram ili nekako dođem do starog profila.
dobro ovi malo pretjeruju, trenutno je na 6,66.
zna li netko nešto o konverziji u kune?