ja sam u 37 T i imala sam u početku 2 vag. pregleda, a od onda ništa... sve ide preko uzv-a
Printable View
ja sam u 37 T i imala sam u početku 2 vag. pregleda, a od onda ništa... sve ide preko uzv-a
Svaki put do sad....
i evo me opet na ovoj temi, i treca trudnoca, 28.tt ,prvi vag. pregled uz pitanje da li odgovara da se i to sad odradi (isto je bilo i u prosloj trudnoci), jer protokol nalaze bar jedan vag. u urednim trudnocama (a radila sam briseve pa vec kad sam tu itd..) dr je soc .gin., obicna bolnica, lokacija CG....
U prvoj trudnoći sam imala3,4 vag. pregleda, ne bih na toliko pristala sada. Baš razmišljam da li su vag. pregledi povezani sa nešto ranijim porodom. Da kažem doktoru da ne želim vjerujem da bi ljubazno se izmaknuo ili pitao zašto i sl. Ja ionako ne volim da mi se prčka dolje pogotovo u trudnoći....
ja sam u prvoj T išla svaka 4 tj. na vaginalni pregled i na UZV. nisam znala da se to može i odbiti, ako ne želiš... sad se vodim kao visokorizična trudnoća, ali samo zbog visokog tlaka kojeg sam imala u jednom navratu (ni prije, ni kasnije nisam i nemam visoki tlak već normalni, mjerim 3X dnevno) i trudnoću mi vode u bolnici (moja je ginička digla od mene ruke radi jednog felera koji mi je napravila i koji mi je uzrokovao visoki tlak, pa valjda da "opere" ruke od svega) i sad su me ponovno naručili na vaginalni za skoro 4 tj. obzirom da nisam znala da to smijem odbiti i nije mi bilo ni na kraj pameti da to nije baš u redu, tako često, nisam odbila. zakaj su me onda naručili, ako nije dobro, a znaju cijelu moju priču s ovom T od početka :-o ??? sad sam full zbunjena jer sam mislila da stalni UZVovi nisu dobri. ovaj me put nisu naručili za UZV (dakle, ispada da ću barem 8 tj. biti bez ikakvog UZVa, ali će me redovito čačkat dolje...).
meni od samog početka rade vaginalne preglede. Trudnoću vodim u bolnici, naručuje me svaka 4 tjedna, pregleda me prvo vaginalno, što traje nekih par sekundi i onda na uzv...
Evo,
ja sam jučer bila na drugom pregledu. Na prvom me je doktorica vaginalno pregledala i napravila vag. uzv, piškila sam, tlak, kile. Prije sam provjerila krv i urin kod opće. Sve je uredno. Odbila sam testove probira jer nisam u nikakvoj rizičnoj skupini i iskreno, da se nešto o otkrije ne bih mogla pobaciti. Ona se složila da su u tom slučaju ti testovi nepotrebni i zapisala je da ih odbijam. Poslala me na krvne testove u petrovu (sifilis, krvna grupa i to).
Jučer sam došla s nalazima i sve je uredno, tj. negativno :mrgreen:, pa rutina: piš, tlak, kile - sve super. Kad me uputila u svlačionicu pitala sam ju zar je to potrebno i pokrenula lavinu. Bilo je i podizanja glasa, ustajanja sa stolice, mahanja rukama. Nije mi htjela dati nikakvo objašnjenje zašto je potrebno vag. me pregledati, samo je ponavljala da ona to mora napraviti. Pa me poslala van iz ordinacije da kod sestre potpišem da odbijam pregled i time "preuzimam odgovornost za zdravlje svog djeteta", pa me opet pozvala unutra zajedno sa sestrom s kojom je onda zaključila da sam trebala nešto takvo potpisati i za odbijanje testova probira (ili kako se to već zove), zadnji put. Uglavnom, jako neugodno - dobila sam status frikuše (predbacila mi je u jednom trenutku i to što sama uzgajam svoje povrće, pa smatram da mi ne trebaju nikakvi testovi - bilo je prilično otkačeno sve skupa :lol: )
rutvica, ja sam imala slično iskustvo. kad je moj dr (sa kojim sam se dogovorila da ne radimo vag preglede) bio na GO, njegova zamjena, visok impozantan liječnik mi je rekao povišenim tonom da bi me mogao izbaciti iz ordinacije jer sam mu lijepo, najnormalnije rekla da sa drugim liječnikom sam se dogovorila da ne radimo vaginalne preglede. onda je rekao da će ipak imat sluha i da će prihvatiti moj stav jer ipak su tu kulturološke razlike u pitanju (ja, kao strankinja) ali da ne letila bih van (???), i napisao velikim slovima u trudničkoj knjižici da odbijam vaginalne preglede (do tada je to sve bilo samo dogovor, niš u knjižici nije pisalo).
enivej, ja se sva uzrujala kad sam izašla, ono ženu u 8. mj trudnoće tako ružno vikati mi je prestrašno bilo.
to večer kad sam pitala na britanskim mailing listama da li se u britaniji rade vaginalni pregledi rutinski u trudnoći dobila sam sve šokirane odgovore, kao bože mili gdje ti to žena živiš, kako bez ikakve naznake to rutinski raditi.
i eto, sad umjesto da hvalim tog liječnika više govorim kako je neugodan i ne uvažava informirani pristanak. šteta, prije mi je baš bio ok :/
a cure zašto ste protiv vaginalnog pregleda, može neko objašnjenje?
meni je moj socijalni od cijelog pregleda sa oko 20 tjedana, + uzv napisao u trudnicku knjizicu samo da odbijam pregled :lol:
onda sam otisla kod privatne jer sam vidla da mu nije drago da odbijam, a ja nisam htjela da me cacka itd.
uglavnom u trecoj t sam samo jednom imala vaginalni, na pocetku, mislim da mi je tad uzeo briseve ali vise nisam sigurna. kasnije vise nijednom, i to mi je bas dobro leglo. aj dobro bila sam na ukupno 5 pregleda u cijeloj trudnoci i to mi je isto leglo :mrgreen:
anabela, nije stvar biti za ili protiv, nego informiranog pristanka i/ili odbijanja na što svi imamo pravo odnosno ako želiš ok ako ne, isto ok.
imaš više o samim pregledima ovdje http://forum.roda.hr/threads/70698-ulo%C5%BEiv-cerviks, prolistaj malo topic, imaš linkova i istraživanja odnosno korespondenciju na medicnsku opravdanost rutinskih vaginalih pregleda (dakle, govorimo o takvim pregledima koji nisu iz nekog razloga indicirani nego rutinski svima)
u prvih 12 tjedana nijednom, osim što su mi uzeli briseve, a nakon toga svaki put, tj. svaka 4 tjedna.
..Svaka 4 tjedna, kada su mi redovite kontrole moj me gin. pregleda vaginalno i na uzv.
Od početka trudnoće sam na svakoj kontroli (svaka 3 tjedna) imala vaginalni pregled.
Vaginalno sam pregledana pri prvom posjetu ginekologu i od 37 tjedna nadalje. Nakon tog pregleda u 37 tjednu već u kabini kod presvlačenja sam prokrvarila i počeo je izlaziti čep - očigledna posljedica pregleda. Hvala bogu pa nisam pregledavana prije.
ja jučer bila na svom 2. vaginalnom u ovoj T (sad sam 17 tt) i doznala da će me vaginalno pregledavat svaka 3 tjedna i da također moram i UZV obavit svaki put. sad zanja 2 mj. nisam bila na UZVu. navodno je to potrebno jer me vode kao rizičnu trudnicu. sjećam se da sam u prvoj T svakih cca 4 (do ponekad i 6) tj. išla na vaginalni i na UZV, a nisam bila rizična.
Do sada sam imala samo jedan vaginalni pregled i to kod soc. gin. i napokon nisam više rizična pa mogu šetati i uživati vani:-)
Možda je glupo pitanje, ali ako netko zna - može li vaginalni pregled, konkretno uzimanje briseva, potaknuti prijevremeno otvaranje?
valjda moze ako ti se nakalemi neka bakterija prilikom pregleda
I što onda, vaditi briseve ili ne?
Mislim da da ako ti umetanjem onih svih metala i stapica umetnu i gratis neku finu bakteriju ..
Ma sve je moguce.
U drugoj trudnoci sigurno necu pristati na toliko vaginalnih pregleda. Ja sam ih imala milijun jer mi se unutarnje usce otvorilo, a mislim da su vaginalni pregledi to jos dodatno pogorsali.
ja sam dala da mi napravi bris na pocetku t, kad sam dosla na prvi pregled, to je bilo sa oko 8-9 tjedana, ne sjecam se vise. bris je bio ok i odonda nisam htjela vise ni jedan vaginalni
Ja cu drugi put naci nekog koji ce mi usce i otvorenost gledat na uzv a ne prstima, pa makar morala do njega 600 km.
U DBK svi rade vaginalne pod must.
pa ne daj im :mrgreen:
Pa kad su me isprepadali bili. Drugi put cu bit spremnija :)
vidiš moj dr. ima teoriju da se u prvih 12 tjedana ne rade brisevi jer, i ako ima neka bakterija, ne može ti dati terapiju dok traje ogranogeneza. Meni su ih u bolnici vadili ipak u 8 tt jer sam imala krvarenje, pa da vide nije li uzrok bakterija (s obzirom na prošli missed ab zbog ureaplasme.
znam, znam... najviše mrzim kad ti dođe s prstima u onim polusterilnim rukavicama... još kad usput dirne stol, stolicu... :evil:
ja sam nedavno radila cervikalne briseve i sve što ti stavljaju dolje da bi pročačkali tj. postrugali je sterilno: izvadila je iz sterilne ampulice onaj štapić na vatici te poslije opet sve vratila u sterilnu epruveticu plus uzorak tekućine. također, kad me vaginalno gledaju, ginići svi do jednoga, uvijek uzimaju sterilne rukavice, iz kutije. tako da ne vidim paniku oko neke zaraze bakterijama prilikom vaginalnog ginekološkog pregleda ili uzimanja briseva. jedino što bi kod vag. gin. pregleda moglo "štetiti" je to pipkanje i prčkanje koje može potaknuti (ako je ginić grublji) krvarenje ili eventualno otvaranje.
U prvoj trudnoci tek pred kraj kad su poceli lagani trudovi (39 tj). U ovoj sad jos ni jedan a 25 tj. sam. Moj dr. kaze da nema potrebe cackati. Ali na Uz idem redovito svaka 4 tj.
Meni svaki puta kad je vaginalni pregled vade i briseve.
Do sada sam jednom imala stafilokok. Kažu da je to ok, ništa strašno. Danas sam išla po nalaze briseva od petka i u redu se. Bojim se da ću opet na sljedećem pregledu vaditi briseve.
Jos jednom, rukavice iz kartonske kutije u kojoj ih je 100 komada nisu sterilne.
što je u životu 100 % sterilno??? valjda ste skužile na što aludiram? da prije nego što me ginić/ka pregleda navuče rukavice, a ne opere samo ruke i prenese mi neku beštiju neke prethodne pacijentice...
mogu govoriti samo iz svog iskustva: do sad me nitko, u zadnjih 20ak i kusur godina koliko poohodim ginekologe i obavljam raznonrazne preglede, ni sa čime nije zarazio niti sam zbog vaginalnog pregleda pobrala kakvu bakteriju, gljivice ili boleštinu. možda netko je (ako ima takav ili ako ste čule za nečije iskustvo, javite se), ali ja nisam.
Dobro, a sta se vi ne seksate? Koliko je to sterilno :mrgreen:?!
Mene isto ne pregledavaju vaginalno do 37.-og tjedna, a u prvoj su uvijek. Meni je ovo čudno, a ne ono.
hjooj, znaš ti koliko bi tek TO koštalo, da nas kod pregleda drže pod staklenim zvonom i da sve bude full sterilno. pa ne idemo na operaciju.
:lol::lol:Citiraj:
angelina1505 prvotno napisa
slažem se s tobom. ja se uredno s mužem keksam tijekom trudnoće, dok mi god to ginić ne zabrani iz nekog razloga. tu ima više materijala za nekaj pobrat. na svu sreću pa mi MM nema nikakvu boleštinu, niti je ikada imao, ali nikad se ne zna kaj se može nakalemit.
Nikako da skužim kako "nesterilnost opreme" kod seksa s muzem postane argument ZA vaginalni pregled. Inace ja sam u prvoj trudnoci imala prijevremene trudove zbog infekcije ureaplasmom koju sam mogla skupit jedino kod doktora.