Varaš se. Većina shvaća da uopće ne pišeš u dobroj namjeri. Nemali broj puta su ti to žene i napisale, ali onaj tko to ne shvaća si ti.
Printable View
I ja sam takva. Jednostavno sporiji tip. Sjećam se kako mi je doktor na redovitom pregledu pred 3. porod (porod ni na vidiku) rekao - ajoj, pa vi niste ni prst otvoreni! A zašto bih bila?- odgovorila sam. Pa nisam još počela rađati, zašto bih ja sad bila otvorena ako imam doma djecu i moram raditi do zadnjeg trena, mogu i okopavati vinograd ako treba. Rodila sam tjedan dana poslije toga, ali njemu se već prije žurilo, šta ja sad odugovlačim. Ne valja kad jesi, ne valja kad nisi. Pa dajte, pustite ženu da rađa onako kako ona može. No, evo, pomalo ću citirati neke rečenice koje su doktorice ginekologinje iz Hrvastske i Slovenije rekle da nedavnoj Rodinoj konferenciji. Dr. Eva Macun iz malog rodilišta Jesenice u Sloveniji (zbog manjeg obima posla, a više prostora, malim je rodilištima lakše uvoditi promjene) , između ostalog kaže:[Citiraj:
QUOTE]Shvatili smo da znamo samo ono što su nas naučili....naša je edukacija uključivala samo učenje o medikaliziranom porodu, pravilu koje se u Sloveniji poštivalo mnogo godina....Korak po korak, počeli smoporpitkivati sve rutine i intervencije te smo napravili promjene u naši protokolima.Prvi je korak bio smanjiti stopu indukcije poroda bez razloga, odnosno samo zato što je cerviks već otvoren nekoliko cm, zato što je prošao očekivani datum poroda, zato što je željeni porodničar u smjeni i sl....Shvatili smo da naše formalno obrazovanje nije dovoljno te da postoje i drugi načini koji mogu pružiti dobrobit ženama, novorođenčadi i nama samima /QUOTE]
Ne pišem puno al kad ovak nešto vidim onda mi dođe da puknem... obespraviti i unazaditi rodilje??! Znači, sve rodilje u EU su obespravljene jer nemaju liječnika nego primalju koja se, iako glupa, neobrazovana i bezvrijedna, brine uspješno o ženi i djetetu kroz cijelu trudnoću, porod i babinje; samo je tu, baš u Hrvatskoj bajno i sjajno, djeca su nam zdrava, dobar dio majki je rasturen i zgažen, ali trebaju biti ponosne jer su se za dobrobit djeteta žrtvovale i podnjele sve luđačke i potpuno "out" intevencije tipa brijanja, klistiranja, dripa, dolantina, nalijeganja na trbuh i rutinske epiziotomije. Jer, nakon prirodno započetog poroda bilo je najvažnije da se dijete rodi 3-4-5 sati prije negoli bi se rodilo tako i tako, eto, da nije bilo svega toga ostala bih vječno trudna.
Htjela bih vidjeti podatke, Beti3, o tome kako je povećani pobol i smrtnost rodilja i novorođenčadi u nekoj zemlji koja ima primaljski model skrbi za zdrave trudnice sa zdravim plodom. Ima li koje istraživanje, molim?
I još nešto, mi se možemo pohvaliti niskom smrtnošću, ali ne možemo se pohvalit niskim pobolom. Baš obratno, kada smrtnost pada, pobol raste.
Jer, svako spašeno nedonošče, te skoro svako dijete koje je reanimirano, bilo zbog prirodne komplikacije, bilo zbog one izazvane intevencijom, većinom nije zdravo dijete i njegovi se roditelji itekako namuče hodajući od nemila do nedraga k raznim stručnjacima. Ko ne vjeruje, može se prošetati na Goljak.
beti nije medicinska ni znanstvena stručnjakinja već iznosi subjektivna uvjerenja upakirana u nešto "razumno i dobronamjerno". Daleko i od jednog i od drugog. Liječnice koje ću ovdje citirati, ginekologinje i opstetričarke, i dalje su liječnice koje rade u rodilištima, dakle, neću se pozivati na svoje "znanstveno i medicinsko" znanje već na stručnjake koji su pisali knjige, radove i imaju kliničku praksu.Kako liječnice, tako i primalje. I na znanstvene radove o istom. A ne na moje subjektivno iskustvo (koje potvrđuje sve rečeno, ali je samo kap u moru). Te liječnice su shvatile da su potrebne u rodilištu,naravno, kao i dosad, i uvijek će biti. To jamči ženama sigurnost da će, pođe li što u krivu, biti u sigurnim rukama. Ali kad su te liječnice prisutne na porodu koji teče sasvim normalno, one su jednako prisutne kao i primalje, da budu tu tiho, podržavajuće, nenametljivo, da prate, poslušaju, ne požuruju i ne interveniraju bez potrebe. Dakle, ako je liječnik /liječnica prisutna, zašto ne, ali u fiziološkom porodu nije nužan/nužna, može biti, a ne mora, a njihovo znanje dragocjeno nam je za nešto drugo. Ne da strepe nad rodiljom kao nad tempiranom bombom. Dr. Odent je pisao da je u svojoj klinici ponekad sudjelovao pri izgonu, ponekad je pridržavao ženu (ako nije bilo muža), a kasnije, kad je shvatio da joj treba samo kao pozadinska sigurnost, primalji je prepuštao da bude uz nju, a on je s mužem u kuhinji igrao karte i "pričao o Abesiniji", dok se suprug ne bi malo opustio od napetosti i nervoze. Praktički je samo statirao kao ohrabrujući faktor i uskakao samo po potrebi.
Evo primjera; Nizozemska ima smrtnost novorodjencadi 10 puta (10x!) nego ostale zemlje EU...oko 30-40% poroda se obavlja kod kuce (najvise u EU), uz prisustvo primalje (i to obicno samo na finalu)....postoje sluzbeni podaci online, cim nadjem link, posaljem. A primalje koje prate trudnocu...hmm... ne bih o tome, iz vlastitog iskustva.
A ako je i porod u bolnicu, sutnu te van iz bolnice 2-3 sata nakon poroda.
kljucic :hug:
i ja sam zbog povijesti prijasnjih trudnoca bila u startu patologija i zato mi je ovaj VBAC trebao da se "izlijecim" da sljedeci put, ako ce ga biti, ne vide u startu patologiju i u potpunosti te razumijem, citala sam tvoj post sa sizama u ocima.
Tak visoka stopa smrtnosti ne dolazi (navodno) od kućnih poroda nego bolničkih.
Ne znam je li to istina, ali nizozemci tvrde da imaju velikih problema sa useljenicima, legalnim i ilegalnim, tj da takve žene znaju doć u skrb tek u debeloj patologiji, tvrde da kad bi se gledala statistika samo od nizozemki, tj žena koje su imale skrb kroz cijelu trudnoću, da bi im statistika bila dobra.
Rodila sam prije 5 dana!
Treća beba! (sedma trudnoća)
porod fiziološki, u rodilištu u inozemstvu, uz nazočnost primalje i mm.
U jednom trenutku je rekla primalja da je moj liječnik dežuran i hoću li da dodje, na što sam rekla: Može, nek mi dođe čestitati samo! ( i došao je kad sam već rodila)
Osjećala sam se sigurna, bilo mi je ugodno toplo (rađala sam u bazenu i ne nije olimpijski, nego više whirlpool style:lol:) mm je bio tamo, primalja, svi su samo nazočili, bez riječi! u prostoru je bilo mračno, vodu mi je dotakala da se ne hladi.
Iako je trudnoća kod nas vođena kao patološka, zbog faktora trombofilije i spontanih u anamnezi, sva 3 poroda su bila fiziološka, s tim da je drugi i treći samo s primaljom, a na prvom su bili liječnici u prikrajku.
I krepala sam od smjeha na argumentaciju zašto se u Vinogradskoj ne koristi bazen, osobito na dio o močenju uniforme.
I još nešto, nisam unaprijed planirala porod u bazenu. Primalja je predložila tijekom poroda. Nije bilo planova nikakvih. Moj plan je bio roditi zdravo dijete, bez intervencija, a za to sam morala otići van iako živim na 300 m hoda od dva rodilišta.
mama_još_malo :heart:
Željela sam navesti o čemu pričamo: o Mjestu i Načinu poroda.U zemljama EU, GB, NL, Njemačka i sl. , kako u kojoj..., Mjesto radnje, tj. poroda ima preko nekoliko opcija koje se nude ženama : A. Rodilište (u sklopu bolnice), te unutar njega A.1.klasična rađaonica (kako sam mogla shvatiti), A.2. zasebna soba gdje u miru i bez blještećih reflektora mogu biti rodilja i pratnja plus primalja. Liječnik je, naravno, u blizini. B. Kuća (ili kako se već zove)za porode u sklopu rodilišta (bolnice), također intimnija atmosfera, primaljska skrb (liječnik opet samo pozadinac kad je porod bez kompl.). C. Kuća za porode, posve izvan rodilišta, unutaroko 30 minuta vožnje do prve bolnice, (pretpostavljam da si u takvoj rodila). Opet primaljska skrb i liječnik ako se želi i treba. D. Porod kod kuće, primaljska skrb, bolnica obavještena o porodu ,ali kola hitne pomoći NE čekaju ispred kuće. Načini u svima - ležeći, čučeći, stolčić, strunjača, kada, bazen.... opcija koliko hoćeš- A,B;C; D; E..... U Hrvatskoj postoji samo jedna jedina opcija, a to je A. rodilište i to u većini bez intime i bez ikakve mogućnosti mijenjanja položaja. Način izgona - ležeći. O čemu mi pričamo? Sad bismo trebali hvaliti jedan jedini način koji nam se nudi na principu - uzmi ili ostavi!? Ono što su počela mijenjati i uvoditi u praksu pojedina manja rodilišta, i to isključivo zahvaljujući divnim liječnicima i primaljama, a ne sustavno, jest periodično stolčić (Čakovec,VŽ, ponegdje kada (RI) i u manjim rodilištima, kao ono u Kninu, različiti položaji i tijekom trudova i tijekom izgona i odmak od medikalizirane rutine općenito. I to je to. Ne na razini cijele Hrvatske nego opet u pojedinoj smjeni, opet voljom i dobrohotnošću pojedinaca. U ostalima otpor nevjerojatan. Dakle, nema opcije A, B, C, D, ni za mjesto ni za način, nego za tisuće žena samo i isključivo A. Mi smo tvoji Alfa i Omega.
Nena -Jabuka, ako mislis na mene, nisam rodila u kući za porode nego bas u rodilistu, javnom, ne privatnom, kao npr.Petrova kod nas.
Liječnici su tamo, ali u domu vatrogasnom ;-)
i bas sam gledala instrumenti gdje su, ne vide se, izvade ih iz ladice tek kad su potrebni i umotani su u krpu, npr. škare.
Sto se tiče hitnosti mjerenja bebe, obavili taj dio nakon 3 sata, već je i posisao pa smo zeznuli na vagi ahaha
Poslat ću isti post nakon ispravka jer mi je neugodno onako ostaviti.:oops:
Željela sam navesti o čemu mi tu i tamo ovdje popričamo:
O Mjestu i Načinu poroda kod nas i vani.
U zemljama EU, GB, NL, Njemačka,Austrija i sl. , kako u kojoj...,postoje različita mjesta gdje žena može roditi i različiti načini u njima se nude.
Mjesto radnje, tj. poroda ima preko nekoliko opcija koje se nude ženama, a to su:
- A. Rodilište (u sklopu bolnice), opremljeno kao i svugdje, te unutar njega A.1.klasična bolnička rađaonica (kako sam mogla shvatiti),
A.2. zasebna soba gdje u miru i bez blještećih reflektora mogu biti rodilja i pratnja plus primalja. Liječnik je, naravno, u blizini.
- B. Kuća (ili kako se već zove)za porode u sklopu rodilišta (bolnice), također intimnija atmosfera, primaljska skrb (liječnik opet samo pozadinac kad je porod bez kompl.).
- C. Kuća za porode, posve izvan rodilišta, unutar oko 30 minuta vožnje do prve bolnice. Opet primaljska skrb i liječnik ako se želi i treba.
- D. Porod kod kuće, primaljska skrb, bolnica obavještena o porodu, ali kola hitne pomoći NE čekaju ispred kuće već kad iskusna primalja primijeti problem, rodilja ide u bolnicu.
Osim Mjesta, tu je i Način prolaska kroz trudove te Način samog izgona.
Tu pak postoji opcija na pretek, u svim varijantama -
hodanje, lopta, izgon ležeći, čučeći, stolčić, strunjača, kada, bazen.... opcija koliko hoćeš- A,B;C; D; E.....i za trudove i za izgon.
Povratak u Hrvatsku:
Postoji samo jedna jedina opcija u ogromnoj većini,ostalo su zasad tek iznimke,
a to je
A. rodilište i to u većini bez intime i bez ikakve mogućnosti mijenjanja položaja. Način izgona - ležeći.
O čemu mi pričamo? Gdje su te opcije A;B;C;D....?
Sad bismo trebali hvaliti jedan jedini način koji nam se nudi na principu - uzmi ili ostavi!?
Ono što su počela mijenjati i uvoditi u praksu pojedina manja rodilišta, i to isključivo zahvaljujući divnim liječnicima i primaljama, a ne sustavno, jest periodično stolčić (Čakovec,VŽ, ponegdje kada (RI) i u manjim rodilištima, kao ono u Kninu, različiti položaji i tijekom trudova i tijekom izgona i odmak od medikalizirane rutine općenito. I to je to.
Divni mali vjesnici proljeća.
Ne na razini cijele Hrvatske nego opet u pojedinoj smjeni, opet voljom i dobrohotnošću pojedinaca. U ostalima otpor nevjerojatan.
Dakle, nema opcije A, B, C, D, ni za mjesto ni za način poroda, nego za tisuće žena samo i isključivo A. Mi smo tvoji Alfa i Omega.
http://forum.roda.hr/clear.gif http://forum.roda.hr/images/buttons/multiquote_40b.png
moj liječnik sa sv.duha koji je pratio trudnoću kad je razgovarao sa mnom rekao je da nema razloga da nemam fiziološki porod, jer sam ja tako postavila stvari. Iako se pikam heparinom od 8 tj. trudnoće pa je to već indikacija za oplest po rodilji.
naravo, uz uvjet da idem roditi van, jer kako reče "nema uvjeta kod nas" , premalo osoblja, primalja, previše rodilja. Al ono što mi ne ide u glavu je moment kad nakon sat dva mami uzmu bebu i odnesu na pedijatrijski odjel isto na sat dva. Pitam je može li tata ići s bebom, da ne da nema uvjeta! I nisam problematizirala jer sam znala da idemo, ali tek poslije mi je sinulo kakav uvjet bi trebalo zadovoljiti da muškarac prosječne visine i cipele 45 bude kraj pedijatra koji pregleda njegovo dijete (mama mora biti u boxu ili predradjaoni za to vrijeme) ?
A fiziološki je i da roditelji (ili barem tata ako mama ne može) ne odvoje se od djeteta koje tek rođeno.
Kako lijepo Mama jos malo. Bas si me podsjetila na moj zadnji porod. Ovo ovakvo tvoje identicno iskustvo. Cestitke i bravo za ovako lijepo iskustvo!
Glede Beti situacije, meni je nje dakao zao, to su strasna iskustva i sigurno ostavljaju strasne posljedice u covjeku. To je jasno. Ja sam imala jedan spontani u 10 tt i to je sigurno neuporedivo lakse za proci od ovog goreg, u biti najoreg moguceg iskustva. Na pdf roditelji andjela s druge strane postoji niz takvih mama. Previse, definitivno, i ja se sama uvijek zacudim koliko ih je i kako uopce te zene zive. Neki dan sam jednoj u potpisu vidjela cetiri andjela. Strasno, cini mi se cak rodjena sva cetiri. No nitko od tih mama nam ne docira u kontinuitetu da je porod tako neizvjestan i dramatican dogadjaj u kojem zbog par nasih kaprica mozemo ugroziti vlastito dijete.
Draga Beti tragedija koja ti se dogodila ne mora imati nuzno veze s prisustvom doktora, s mama frendly okruzenjem, s nizom stvari da sad ne nabrajam o kojem su cure pisale. A onda se nekad revoltiras, oznacena svojom boli, jer mislis da te netko dirnuo u ranu, a nije.
Eto, valjda nisam uprskala i naljutila je?
Spominjanje "uvjeta" je najcesce eufemizam za nedostatak volje.
ronin, čestitam :) tek nakon što sam upoznala dr hemmerich znam koje si sreće da ti je ona pratila trudnoću. žena je tako posebna da ne mogu opisati, mene je rasplakala u nekoliko navrata. ono o sterilizaciji mi je prestrašno, kako to mogu napisati na običnom obrascu? svaka ti čast da si ih potjerala da napišu novi.
ključić, sve znam, sve mi je jasno i šaljem ti veliki :hug:
mama_još_malo, jedva čekam priču s poroda, da čujemo još jednom kako stvari mogu biti jednostavne i jeftine uz malo dobre volje i prelazak granice u drugu zemlju.
Franka, dobro došla na topic :) ajmo malo o mortalitetu i morbiditetu. Podatak o Nizozemskoj je totalno kriv, ja sad ne stignem ali možeš u projektu EUROPERISTAT (perinatalna statistika europe) naći informacije o tome kako se ful razlikuju načini na koji se prikupljaju podaci u raznim zemljama i kako se radi na tome da se kroz par godina mogu 100% uspoređivati statistike kroz cijelu EU. Oko 25% poroda u NL su doma, a podaci prikupljani iz poroda doma i poroda u bolnici nisu se statistički razlikovali po smrtnost i ishodu, dakle nešto je drugo tu u pitanju.
Ekoi, da zanimljivo da je samo 5% poroda u VB doma, smjernice iz Škotske i Wales-a preporučuju u narednih godina da se u tim pokrajinama taj postotak podigne na 10%. Imaj na umu da uglavnom u VB primalje budu na porodu i postoje pregršt opcija koje mi nemamo u bolnicama (odjeli gdje rade samo primalje, kuće za porode, mogućnost boravka cijele obitelji u bolnici uz ženu koja rađa i nakon poroda...) tako da bolnica za njihov pojam nije isti kao za naš, ima puno dobrih stvari i u bolnicama koje mi nažalost nemamo. Ovo što si rekla za ZG rodilišta će vjerojatno biti istina - kao što su sva rodilišta osim 2 u ZG dobile (ili će brzo dobiti) titulu Rodilište prijatelj djece, tako će vjerojatno biti kod promjena u trudnoći i porodu.
E, dodajem da uz YT snimke i zbornik radova s konferencije je dostupan kaoe-knjiga na internetu.
to je točno marta
kad govore o nazočnosti oca na porodu misle na izgon, a po meni je i žena u izgonu u drugoj dimenziji, pa onda nema partner ni previse smisla, za nju samu, za dijete svakako kad se rodi da ga dočeka i tata ( energetski čisto). Kad je u trudovima ne daju ( konkretno sv.duh) samo na finale je dobrodošao.
Nisam vidjela tzv box nikad ali znam da ne mogu roditi na gin stolu. Aj da je strunjača. Pa na ctg-u kod nas na tom stolcu grčevito sam se držala da ne padnem s visine, da se ne mrdam da ne zeznem ctg aparat, da ne pokupim kakvu beštiju jer je A4 papirić ispod mene sav se zgužvao. Kako li je kad žena u porodu krene vodit racuna o svemu osim o prodisavanju trudova tu je već fiziologija počela štekat.
I onda su potrebne intervencije i onda se to tako opravdava, a nije jasno da je krenulo sve od toga da treba pitati subjekt što joj paše.
citala sam nedavno ovaj tekst i ucinilo mi se da se radi o dvije razlicite planete. koji je to razliciti odnos prema pacijentu, prema osobi, to je strasno. pazi, zena je rodila trojke (!!!) vaginalno, fizioloski u bolnici. ok, jesu je maltretirali, ali u granicama normale. a kad sam vidjela plan poroda.. pukla sam od smijeha. pokusavam zamisliti lice nekog od nasih ob u rodilistu da vidi tak nekaj :lool:
slazem se s martom za nedostatak volje, a ne uvjeta.
Citala sam tu priču, nevjerojatna žena.
Padam u nesvijest na priču .
idem čitat
Ja sam imala fizioloski, odnosno, potpuno prirodan porod. Bez dripa, klistira i brijanja. Trajao je 48 sati i prenijela sam tjedan dana. Ipak, ostala sam kod kuce sto dulje sam mogla, ali sam se morala cuti sa babicama svaka 4 sata da vide kako napredujem. Nakon 40 sati, vise se nisam mogla nositi sa bolovima, pa sam dosla u bolnicu. Stavile su me u kadu i dale mi entonox. U roku od sat vremena sam se sa 4cm otvorila na 8cm. MIjenjala sam polozaje svako malo i na kraju rodila van kade na cetveronoske. Bila sam popucala, pa su me zasile. Jako mi je brzo rana zarasla. Tokom cijelog poroda sam obavezno morala piti tekucinu. Jela sam isto tako prema potrebi. U bolnici sam ostala tri dana, samo zato da se uhodam u dojenju. Rodila sam u UK.
sto je entonox?
Entonox je plin za smijanje kojeg su nekada koristili zubari. Pomijesan je sa kisikom i nema apsolutno nikakvog negativnog ucinka na bebu. Posto ga majka udise za vrijeme poroda, manja je vjerojatnost da ce beba ostati bez kisika. Dosta opusta. Vani ga stalno koriste pri porodu i ne spada pod analgetike.
još jedan naziv za to je gas&air, ne koristi se kod nas ali vani čak na kućne porode ga nose primalje, kao primjerice ovdje.
angelina, to je odlicno. ali moram te pitati, jel i nakon tvog poroda, svaki tata koji je dosao, mogao biti u boksu sa zenom od pocetka do kraja? ako jeste, super, stvar se popravila, ali ako samo jednom nisu dali odmah unutra, onda i dalje imamo problem i iznimke.
Pitanje je i kad zena dodje u box, tj. Kad je za nju slobodan.
nena, jako lijepo pises na ovoj temi. naravno i ostale cure, ali one su vec veteranke. :mrgreen:
inace, kao doprinos temi, kada sam pricala sa jednom primaljom koja je medu ostalima i na kucnim porodima, zasto je austriji postotak kucnih poroda jako nizak, ona je rekla de je jedan od razloga i kulturaski background, adrugi, da je ponuda razlicitih varijanti izmedu kucnog i "klasicnog" bolnickog poroda dovoljno velika, da se vecina zena nade u tom meduprostoru.
moj je porod bio prije 13 godina u vrlo slicnim okolnostima kao i kod mame_jos_malo. puno sam toga zaboravila, ali jos uvijek pamtim one lijepe sarene zavjese zute podloge..te kako je kad se oko 7 razdanilo, nakon olujne noci, sunceva svjetlost okupala sobu, i u toj svjetlosti je vrlo brzo moja curka dosla na svijet. :heart:
i tocno tako, nikakvih instrumenat, skara, ovog, onog nije bilo na vidljivom mjestu u sobi. s razlogom. ja kad moram vaditi krv i vidim onu iglu, sva se ukocim i sledim.
i tako dodjemo do toga da muz dodje na sam izgon :mrgreen:
Ma onda su moja oba poroda tako ispala. Prvi je bio 13 sati u boksu samnom, teško da je to izgon, a drugi četiri sata. Ja sam u predradjaoni bila vrlo kratko.
Ja stvarno neznam jel ko poslije nas ušao s muzem, al znam da sam na ovom porodu prije par mjeseci pitala dr koliko očeva želi prisustvovati, i da mi je ona rekla - manje od očekivanog. Njezine rijeci doslovce :|
Pa i to s nazočnošću oca je posljedica odnosa liječnika prema trudnici kad već u trudnoći lobiraju da "kaj bu tata tam", pa priče o strašnim porodima i kasnije negativnom utjecaju na odnos partnera itd. I onda kažu nema puno zainteresiranih.
Zbilja ne znam gdje bi tata želio biti drugdje u trenutku kad se rađa njegovo dijete? U birtiji, pod stolom?
Ali za fiziologiju poroda njegova nazočnost nije toliko značajna, naprotiv može čak smetati. Nisu svi osobe za bit na porodu. Mislim da je tu važna nenametljivost i pribranost, jer ima tata koji se uspaniče pa krenu vikat na osoblje a onda ženi raste adrenlin.
Osobno sam za nazočnost u uvjetima da šuti. jednostavno tamo je i šuti.
Evo me cure, friško (pre)porođene :-)
Kao što sam obećala, priča je postavljena na odgovarajućem topicu - http://forum.roda.hr/threads/79869-O...29#post2395829
Pisala sam s puno detalja, jer sam baš inspirirana ovim topicom željela prikazati u koliko segmenata trudnoća i porod stvarno mogu biti drukčije iskustvo od onoga što se trenutno nudi kao jedina mogućnost u RH.
Inače, što se tiče poroda i prisustva muža na istome - ja sam se baš šokirala kad je ovaj put primalja sprašila mog supružnika van iz sobe dok je trajala tranzicija. Onak, nisam imala mentalnih kapaciteta u datom trenutku da je pitam zašto on nije tu i da tražim da ga pozove. Još je uvijek nisam pitala što je to bilo i zašto, sad ste me baš zaintrigirale.. Uglavnom, kroz desetak se minuta vratio na izgon, dočekao bebu, prerezao pupčanu nakon što je prestala pulsirati i ostao s nama u miru kad je sve bilo gotovo.
I vidim da se spominjao Entonox - to je otočka praksa. A od engleza su taj plin preuzeli i australci i kanađani. Pitala sam primalju za to (ne zato što sam bila zainteresirana, nego iz čiste znatiželje), pa mi je objasnila da se u kontinentalnoj Europi ne koristi, ali je zato u Velikoj Britaniji toliko uobičajen da je britanke redovito pitaju da ponese bocu sa sobom na kućni porod.
U svom izlaganju na prePOROD dr. Alfirević je pokazao sliku sobe gdje žena rađa u Liverpool Women's, gdje on radi. Svi su instrumenti sakrivani iza slike, da se ne vide, a da su dostupni kad treba. Atmosfera je "home away from home" - baš kako bi trebala biti u bolnici.
Naša su rodilišta miljama, tisućama milja, od toga. Ali ima nade ;)
Malo ću napreskokce navoditi što su doktorice govorile i kako su uvele "novi (stari) pristup", prvo u svojim spoznajama, a onda i u rodilištima koje vode.Već navedena dr. Eva Macun te naša dr. Mira Hemerich iz kninskog rodilišta.
Eva Macun o 3. porođajnom dobu, onom kojem (s pravom) izaziva najviše straha kod porodničara tj. straha od posporodnog iskrvarenja, ali u kojemu su shvatile da sve može ići sasvim prirodno, i bez lijekova.
Eva:
To ide u prilog negdje ranije postavljenom pitanju može li žena vrlo brzo poroditi posteljicu ako ne dobiva lijekove. Može, i najčešće se to i dogodi u prvih pola sata- sat po porodu. Može i prvih deset minuta, ali i kasnije. Najbitnije je da je dijete na prsima, njegovo sisanje potiče lučenje hormona koji pak izaziva kontrakcije maternice, izbacivanje posteljice, a kasnije i stezanje maternice.Citiraj:
Slijedeća stvar, i za mene osobno najteža stepenica, bilo je snaći se u fiziološkom trećem porođajnom dobu. Tolike smo godine profilaktički davali uterotonike da nam je bilo normalno intravenozno dati jednu ampulu Methergyna odmah po djetetovu rođenju. Naučili smo, pročitali i čuli svugdje da aktivno upravljanje trećim porodnim dobom spašava živote žena. Stoga smo godinama davali uterotonike, podvezivali pupčanu vrpcu vrlo kratko nakon poroda i porađali posteljicu povlačeći je za pupčanu vrpcu. Najprije smo prestali s ranim rezanjem vrpce. Pročitali smo mnogo o odgođenom podvezivanju vrpce, tako da više nismo vidjeli svrhu u starom načinu rada. Shvatili smo da je to nepotreban i , zapravo, opasan postupak.---Danas odmah stavljamo dijete na majku i ostavljamo ga s njom koliko god ona želi ili sat-dva. Tek nakon toga odvodimo dijete na rutinske provjete. Uviđamo da su majka i djeca mnogo smireniji, sretniji i zadovoljniji. Sad strpljivo čekamo porod posteljice. Uterotonike dajemo samo kada dođe do krvarenja ili nek druge indikacia koja ih zahtijeva.....žene porađaju posteljicu kada njihovo tijelo bude spremno, pri čemu nismo primijetili povećanje poslijepodrodnog krvarenja....
(One točke u tekstu stavljam kad preskačem pokoju rečenicu jer ne kopiram nego prepisujem pa da malo skratim sebi posao)