Poslat ću isti post nakon ispravka jer mi je neugodno onako ostaviti.
Željela sam navesti o čemu mi tu i tamo ovdje popričamo:
O Mjestu i Načinu poroda kod nas i vani.
U zemljama EU, GB, NL, Njemačka,Austrija i sl. , kako u kojoj...,postoje različita mjesta gdje žena može roditi i različiti načini u njima se nude.
Mjesto radnje, tj. poroda ima preko nekoliko opcija koje se nude ženama, a to su:
- A.
Rodilište (u sklopu bolnice), opremljeno kao i svugdje, te unutar njega
A.1.klasična bolnička rađaonica (kako sam mogla shvatiti),
A.2. zasebna soba gdje u miru i bez blještećih reflektora mogu biti rodilja i pratnja plus primalja. Liječnik je, naravno, u blizini.
- B. Kuća (ili kako se već zove)
za porode u sklopu rodilišta (bolnice), također intimnija atmosfera, primaljska skrb (liječnik opet samo pozadinac kad je porod bez kompl.).
-
C. Kuća za porode, posve izvan rodilišta, unutar
oko 30 minuta vožnje do prve bolnice. Opet primaljska skrb i liječnik ako se želi i treba.
- D. Porod kod kuće, primaljska skrb, bolnica obavještena o porodu, ali kola hitne pomoći NE čekaju ispred kuće već kad iskusna primalja primijeti problem, rodilja ide u bolnicu.
Osim Mjesta, tu je i Način prolaska kroz trudove te Način samog izgona.
Tu pak postoji opcija na pretek, u svim varijantama -
hodanje, lopta, izgon ležeći, čučeći, stolčić, strunjača, kada, bazen.... opcija koliko hoćeš- A,B;C; D; E.....i za trudove i za izgon.
Povratak u Hrvatsku:
Postoji samo jedna jedina opcija u ogromnoj većini,ostalo su zasad tek iznimke,
a to je
A. rodilište i to u većini bez intime i bez ikakve mogućnosti mijenjanja položaja. Način izgona - ležeći.
O čemu mi pričamo? Gdje su te opcije A;B;C;D....?
Sad bismo trebali hvaliti jedan jedini način koji nam se nudi na principu - uzmi ili ostavi!?
Ono što su počela mijenjati i uvoditi u praksu pojedina manja rodilišta, i to isključivo zahvaljujući divnim liječnicima i primaljama, a ne sustavno, jest periodično stolčić (Čakovec,VŽ, ponegdje kada (RI) i u manjim rodilištima, kao ono u Kninu, različiti položaji i tijekom trudova i tijekom izgona i odmak od medikalizirane rutine općenito. I to je to.
Divni mali vjesnici proljeća.
Ne na razini cijele Hrvatske nego opet u pojedinoj smjeni, opet voljom i dobrohotnošću pojedinaca. U ostalima otpor nevjerojatan.
Dakle, nema opcije A, B, C, D, ni za mjesto ni za način poroda, nego za tisuće žena samo i isključivo A. Mi smo tvoji Alfa i Omega.