Stranica 14 od 16 PrviPrvi ... 41213141516 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 792

Tema: Znate li kako izgleda fiziološki porođaj?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Željela sam navesti o čemu pričamo: o Mjestu i Načinu poroda.U zemljama EU, GB, NL, Njemačka i sl. , kako u kojoj..., Mjesto radnje, tj. poroda ima preko nekoliko opcija koje se nude ženama : A. Rodilište (u sklopu bolnice), te unutar njega A.1.klasična rađaonica (kako sam mogla shvatiti), A.2. zasebna soba gdje u miru i bez blještećih reflektora mogu biti rodilja i pratnja plus primalja. Liječnik je, naravno, u blizini. B. Kuća (ili kako se već zove)za porode u sklopu rodilišta (bolnice), također intimnija atmosfera, primaljska skrb (liječnik opet samo pozadinac kad je porod bez kompl.). C. Kuća za porode, posve izvan rodilišta, unutaroko 30 minuta vožnje do prve bolnice, (pretpostavljam da si u takvoj rodila). Opet primaljska skrb i liječnik ako se želi i treba. D. Porod kod kuće, primaljska skrb, bolnica obavještena o porodu ,ali kola hitne pomoći NE čekaju ispred kuće. Načini u svima - ležeći, čučeći, stolčić, strunjača, kada, bazen.... opcija koliko hoćeš- A,B;C; D; E..... U Hrvatskoj postoji samo jedna jedina opcija, a to je A. rodilište i to u većini bez intime i bez ikakve mogućnosti mijenjanja položaja. Način izgona - ležeći. O čemu mi pričamo? Sad bismo trebali hvaliti jedan jedini način koji nam se nudi na principu - uzmi ili ostavi!? Ono što su počela mijenjati i uvoditi u praksu pojedina manja rodilišta, i to isključivo zahvaljujući divnim liječnicima i primaljama, a ne sustavno, jest periodično stolčić (Čakovec,VŽ, ponegdje kada (RI) i u manjim rodilištima, kao ono u Kninu, različiti položaji i tijekom trudova i tijekom izgona i odmak od medikalizirane rutine općenito. I to je to. Ne na razini cijele Hrvatske nego opet u pojedinoj smjeni, opet voljom i dobrohotnošću pojedinaca. U ostalima otpor nevjerojatan. Dakle, nema opcije A, B, C, D, ni za mjesto ni za način, nego za tisuće žena samo i isključivo A. Mi smo tvoji Alfa i Omega.
    Posljednje uređivanje od daddycool : 22.04.2013. at 11:27

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nena -Jabuka, ako mislis na mene, nisam rodila u kući za porode nego bas u rodilistu, javnom, ne privatnom, kao npr.Petrova kod nas.

Liječnici su tamo, ali u domu vatrogasnom

i bas sam gledala instrumenti gdje su, ne vide se, izvade ih iz ladice tek kad su potrebni i umotani su u krpu, npr. škare.

Sto se tiče hitnosti mjerenja bebe, obavili taj dio nakon 3 sata, već je i posisao pa smo zeznuli na vagi ahaha

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Poslat ću isti post nakon ispravka jer mi je neugodno onako ostaviti.

Željela sam navesti o čemu mi tu i tamo ovdje popričamo:

O Mjestu i Načinu poroda kod nas i vani.

U zemljama EU, GB, NL, Njemačka,Austrija i sl. , kako u kojoj...,postoje različita mjesta gdje žena može roditi i različiti načini u njima se nude.

Mjesto radnje, tj. poroda ima preko nekoliko opcija koje se nude ženama, a to su:

- A. Rodilište (u sklopu bolnice), opremljeno kao i svugdje, te unutar njega A.1.klasična bolnička rađaonica (kako sam mogla shvatiti),
    A.2. zasebna soba gdje u miru i bez blještećih reflektora mogu biti rodilja i pratnja plus primalja. Liječnik je, naravno, u blizini.

- B. Kuća (ili kako se već zove)za porode u sklopu rodilišta (bolnice), također intimnija atmosfera, primaljska skrb (liječnik opet samo pozadinac kad je porod bez kompl.).

- C. Kuća za porode, posve izvan rodilišta, unutar oko 30 minuta vožnje do prve bolnice. Opet primaljska skrb i liječnik ako se želi i treba.

- D. Porod kod kuće, primaljska skrb, bolnica obavještena o porodu, ali kola hitne pomoći NE čekaju ispred kuće već kad iskusna primalja primijeti problem, rodilja ide u bolnicu.

Osim Mjesta, tu je i Način prolaska kroz trudove te Način samog izgona.

Tu pak postoji opcija na pretek, u svim varijantama -

hodanje, lopta, izgon ležeći, čučeći, stolčić, strunjača, kada, bazen.... opcija koliko hoćeš- A,B;C; D; E.....i za trudove i za izgon.

Povratak u Hrvatsku:

Postoji samo jedna jedina opcija u ogromnoj većini,ostalo su zasad tek iznimke,
    a to je
    A. rodilište i to u većini bez intime i bez ikakve mogućnosti mijenjanja položaja. Način izgona - ležeći.

O čemu mi pričamo? Gdje su te opcije A;B;C;D....?
    Sad bismo trebali hvaliti jedan jedini način koji nam se nudi na principu - uzmi ili ostavi!?

Ono što su počela mijenjati i uvoditi u praksu pojedina manja rodilišta, i to isključivo zahvaljujući divnim liječnicima i primaljama, a ne sustavno, jest periodično stolčić (Čakovec,VŽ, ponegdje kada (RI) i u manjim rodilištima, kao ono u Kninu, različiti položaji i tijekom trudova i tijekom izgona i odmak od medikalizirane rutine općenito. I to je to.
    Divni mali vjesnici proljeća.
    Ne na razini cijele Hrvatske nego opet u pojedinoj smjeni, opet voljom i dobrohotnošću pojedinaca. U ostalima otpor nevjerojatan.
    Dakle, nema opcije A, B, C, D, ni za mjesto ni za način poroda, nego za tisuće žena samo i isključivo A. Mi smo tvoji Alfa i Omega.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

moj liječnik sa sv.duha koji je pratio trudnoću kad je razgovarao sa mnom rekao je da nema razloga da nemam fiziološki porod, jer sam ja tako postavila stvari. Iako se pikam heparinom od 8 tj. trudnoće pa je to već indikacija za oplest po rodilji.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

naravo, uz uvjet da idem roditi van, jer kako reče "nema uvjeta kod nas" , premalo osoblja, primalja, previše rodilja. Al ono što mi ne ide u glavu je moment kad nakon sat dva mami uzmu bebu i odnesu na pedijatrijski odjel isto na sat dva. Pitam je može li tata ići s bebom, da ne da nema uvjeta! I nisam problematizirala jer sam znala da idemo, ali tek poslije mi je sinulo kakav uvjet bi trebalo zadovoljiti da muškarac prosječne visine i cipele 45 bude kraj pedijatra koji pregleda njegovo dijete (mama mora biti u boxu ili predradjaoni za to vrijeme) ?
    A fiziološki je i da roditelji (ili barem tata ako mama ne može) ne odvoje se od djeteta koje tek rođeno.

Tiziana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2012

Početno

Kako lijepo Mama jos malo. Bas si me podsjetila na moj zadnji porod. Ovo ovakvo tvoje identicno iskustvo. Cestitke i bravo za ovako lijepo iskustvo!
    Glede Beti situacije, meni je nje dakao zao, to su strasna iskustva i sigurno ostavljaju strasne posljedice u covjeku. To je jasno. Ja sam imala jedan spontani u 10 tt i to je sigurno neuporedivo lakse za proci od ovog goreg, u biti najoreg moguceg iskustva. Na pdf roditelji andjela s druge strane postoji niz takvih mama. Previse, definitivno, i ja se sama uvijek zacudim koliko ih je i kako uopce te zene zive. Neki dan sam jednoj u potpisu vidjela cetiri andjela. Strasno, cini mi se cak rodjena sva cetiri. No nitko od tih mama nam ne docira u kontinuitetu da je porod tako neizvjestan i dramatican dogadjaj u kojem zbog par nasih kaprica mozemo ugroziti vlastito dijete.
    Draga Beti tragedija koja ti se dogodila ne mora imati nuzno veze s prisustvom doktora, s mama frendly okruzenjem, s nizom stvari da sad ne nabrajam o kojem su cure pisale. A onda se nekad revoltiras, oznacena svojom boli, jer mislis da te netko dirnuo u ranu, a nije.
    Eto, valjda nisam uprskala i naljutila je?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Spominjanje "uvjeta" je najcesce eufemizam za nedostatak volje.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ronin, čestitam tek nakon što sam upoznala dr hemmerich znam koje si sreće da ti je ona pratila trudnoću. žena je tako posebna da ne mogu opisati, mene je rasplakala u nekoliko navrata. ono o sterilizaciji mi je prestrašno, kako to mogu napisati na običnom obrascu? svaka ti čast da si ih potjerala da napišu novi.

ključić, sve znam, sve mi je jasno i šaljem ti veliki :hug:

mama_još_malo, jedva čekam priču s poroda, da čujemo još jednom kako stvari mogu biti jednostavne i jeftine uz malo dobre volje i prelazak granice u drugu zemlju.

Franka, dobro došla na topic ajmo malo o mortalitetu i morbiditetu. Podatak o Nizozemskoj je totalno kriv, ja sad ne stignem ali možeš u projektu EUROPERISTAT (perinatalna statistika europe) naći informacije o tome kako se ful razlikuju načini na koji se prikupljaju podaci u raznim zemljama i kako se radi na tome da se kroz par godina mogu 100% uspoređivati statistike kroz cijelu EU. Oko 25% poroda u NL su doma, a podaci prikupljani iz poroda doma i poroda u bolnici nisu se statistički razlikovali po smrtnost i ishodu, dakle nešto je drugo tu u pitanju.

Ekoi, da zanimljivo da je samo 5% poroda u VB doma, smjernice iz Škotske i Wales-a preporučuju u narednih godina da se u tim pokrajinama taj postotak podigne na 10%. Imaj na umu da uglavnom u VB primalje budu na porodu i postoje pregršt opcija koje mi nemamo u bolnicama (odjeli gdje rade samo primalje, kuće za porode, mogućnost boravka cijele obitelji u bolnici uz ženu koja rađa i nakon poroda...) tako da bolnica za njihov pojam nije isti kao za naš, ima puno dobrih stvari i u bolnicama koje mi nažalost nemamo. Ovo što si rekla za ZG rodilišta će vjerojatno biti istina - kao što su sva rodilišta osim 2 u ZG dobile (ili će brzo dobiti) titulu Rodilište prijatelj djece, tako će vjerojatno biti kod promjena u trudnoći i porodu.

E, dodajem da uz YT snimke i zbornik radova s konferencije je dostupan kaoe-knjiga na internetu.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

to je točno marta
    kad govore o nazočnosti oca na porodu misle na izgon, a po meni je i žena u izgonu u drugoj dimenziji, pa onda nema partner ni previse smisla, za nju samu, za dijete svakako kad se rodi da ga dočeka i tata ( energetski čisto). Kad je u trudovima ne daju ( konkretno sv.duh) samo na finale je dobrodošao.
    Nisam vidjela tzv box nikad ali znam da ne mogu roditi na gin stolu. Aj da je strunjača. Pa na ctg-u kod nas na tom stolcu grčevito sam se držala da ne padnem s visine, da se ne mrdam da ne zeznem ctg aparat, da ne pokupim kakvu beštiju jer je A4 papirić ispod mene sav se zgužvao. Kako li je kad žena u porodu krene vodit racuna o svemu osim o prodisavanju trudova tu je već fiziologija počela štekat.

I onda su potrebne intervencije i onda se to tako opravdava, a nije jasno da je krenulo sve od toga da treba pitati subjekt što joj paše.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

citala sam nedavno ovaj tekst i ucinilo mi se da se radi o dvije razlicite planete. koji je to razliciti odnos prema pacijentu, prema osobi, to je strasno. pazi, zena je rodila trojke (!!!) vaginalno, fizioloski u bolnici. ok, jesu je maltretirali, ali u granicama normale. a kad sam vidjela plan poroda.. pukla sam od smijeha. pokusavam zamisliti lice nekog od nasih ob u rodilistu da vidi tak nekaj

slazem se s martom za nedostatak volje, a ne uvjeta.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citala sam tu priču, nevjerojatna žena.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Padam u nesvijest na priču .

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

idem čitat

kljucic avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj kljucic prvotno napisa Vidi poruku
    idem čitat
    wow
    sad sam još više u bedu

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Ja sam imala fizioloski, odnosno, potpuno prirodan porod. Bez dripa, klistira i brijanja. Trajao je 48 sati i prenijela sam tjedan dana. Ipak, ostala sam kod kuce sto dulje sam mogla, ali sam se morala cuti sa babicama svaka 4 sata da vide kako napredujem. Nakon 40 sati, vise se nisam mogla nositi sa bolovima, pa sam dosla u bolnicu. Stavile su me u kadu i dale mi entonox. U roku od sat vremena sam se sa 4cm otvorila na 8cm. MIjenjala sam polozaje svako malo i na kraju rodila van kade na cetveronoske. Bila sam popucala, pa su me zasile. Jako mi je brzo rana zarasla. Tokom cijelog poroda sam obavezno morala piti tekucinu. Jela sam isto tako prema potrebi. U bolnici sam ostala tri dana, samo zato da se uhodam u dojenju. Rodila sam u UK.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

sto je entonox?

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Entonox je plin za smijanje kojeg su nekada koristili zubari. Pomijesan je sa kisikom i nema apsolutno nikakvog negativnog ucinka na bebu. Posto ga majka udise za vrijeme poroda, manja je vjerojatnost da ce beba ostati bez kisika. Dosta opusta. Vani ga stalno koriste pri porodu i ne spada pod analgetike.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

još jedan naziv za to je gas&air, ne koristi se kod nas ali vani čak na kućne porode ga nose primalje, kao primjerice ovdje.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    kad govore o nazočnosti oca na porodu misle na izgon, a po meni je i žena u izgonu u drugoj dimenziji, pa onda nema partner ni previse smisla, za nju samu, za dijete svakako kad se rodi da ga dočeka i tata ( energetski čisto). Kad je u trudovima ne daju ( konkretno sv.duh) samo na finale je dobrodošao.
    Otkud ovo??? Meni je i u Petrovoj davno i na Sv.Duhu prije par mjeseci bio muž u boxu od početka !

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

angelina, to je odlicno. ali moram te pitati, jel i nakon tvog poroda, svaki tata koji je dosao, mogao biti u boksu sa zenom od pocetka do kraja? ako jeste, super, stvar se popravila, ali ako samo jednom nisu dali odmah unutra, onda i dalje imamo problem i iznimke.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa Vidi poruku
    Otkud ovo??? Meni je i u Petrovoj davno i na Sv.Duhu prije par mjeseci bio muž u boxu od početka !
    Moj nije stigao na vrijeme, ali ako se dobro sjećam, bilo je rečeno da može u box cijelo vrijeme, ali ne može u predrađaonu, a to je najduži dio (bar meni, ja sam išla na indukciju)

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Pitanje je i kad zena dodje u box, tj. Kad je za nju slobodan.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

nena, jako lijepo pises na ovoj temi. naravno i ostale cure, ali one su vec veteranke.

inace, kao doprinos temi, kada sam pricala sa jednom primaljom koja je medu ostalima i na kucnim porodima, zasto je austriji postotak kucnih poroda jako nizak, ona je rekla de je jedan od razloga i kulturaski background, adrugi, da je ponuda razlicitih varijanti izmedu kucnog i "klasicnog" bolnickog poroda dovoljno velika, da se vecina zena nade u tom meduprostoru.

moj je porod bio prije 13 godina u vrlo slicnim okolnostima kao i kod mame_jos_malo. puno sam toga zaboravila, ali jos uvijek pamtim one lijepe sarene zavjese zute podloge..te kako je kad se oko 7 razdanilo, nakon olujne noci, sunceva svjetlost okupala sobu, i u toj svjetlosti je vrlo brzo moja curka dosla na svijet.
    i tocno tako, nikakvih instrumenat, skara, ovog, onog nije bilo na vidljivom mjestu u sobi. s razlogom. ja kad moram vaditi krv i vidim onu iglu, sva se ukocim i sledim.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj angelina1505 prvotno napisa Vidi poruku
    U box može, možda se nisam dobro izrazila, ali koliko kužim u box žena ide kad je već kraj skoro. One trudove koje prodisava u predrađaoni prolazi sama, a to je ipak najduže razdoblje.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i tako dodjemo do toga da muz dodje na sam izgon

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ma onda su moja oba poroda tako ispala. Prvi je bio 13 sati u boksu samnom, teško da je to izgon, a drugi četiri sata. Ja sam u predradjaoni bila vrlo kratko.

Ja stvarno neznam jel ko poslije nas ušao s muzem, al znam da sam na ovom porodu prije par mjeseci pitala dr koliko očeva želi prisustvovati, i da mi je ona rekla - manje od očekivanog. Njezine rijeci doslovce

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Pa i to s nazočnošću oca je posljedica odnosa liječnika prema trudnici kad već u trudnoći lobiraju da "kaj bu tata tam", pa priče o strašnim porodima i kasnije negativnom utjecaju na odnos partnera itd. I onda kažu nema puno zainteresiranih.
    Zbilja ne znam gdje bi tata želio biti drugdje u trenutku kad se rađa njegovo dijete? U birtiji, pod stolom?

Ali za fiziologiju poroda njegova nazočnost nije toliko značajna, naprotiv može čak smetati. Nisu svi osobe za bit na porodu. Mislim da je tu važna nenametljivost i pribranost, jer ima tata koji se uspaniče pa krenu vikat na osoblje a onda ženi raste adrenlin.

Osobno sam za nazočnost u uvjetima da šuti. jednostavno tamo je i šuti.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo me cure, friško (pre)porođene

Kao što sam obećala, priča je postavljena na odgovarajućem topicu - http://forum.roda.hr/threads/79869-O...29#post2395829

Pisala sam s puno detalja, jer sam baš inspirirana ovim topicom željela prikazati u koliko segmenata trudnoća i porod stvarno mogu biti drukčije iskustvo od onoga što se trenutno nudi kao jedina mogućnost u RH.

Inače, što se tiče poroda i prisustva muža na istome - ja sam se baš šokirala kad je ovaj put primalja sprašila mog supružnika van iz sobe dok je trajala tranzicija. Onak, nisam imala mentalnih kapaciteta u datom trenutku da je pitam zašto on nije tu i da tražim da ga pozove. Još je uvijek nisam pitala što je to bilo i zašto, sad ste me baš zaintrigirale.. Uglavnom, kroz desetak se minuta vratio na izgon, dočekao bebu, prerezao pupčanu nakon što je prestala pulsirati i ostao s nama u miru kad je sve bilo gotovo.

I vidim da se spominjao Entonox - to je otočka praksa. A od engleza su taj plin preuzeli i australci i kanađani. Pitala sam primalju za to (ne zato što sam bila zainteresirana, nego iz čiste znatiželje), pa mi je objasnila da se u kontinentalnoj Europi ne koristi, ali je zato u Velikoj Britaniji toliko uobičajen da je britanke redovito pitaju da ponese bocu sa sobom na kućni porod.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

U svom izlaganju na prePOROD dr. Alfirević je pokazao sliku sobe gdje žena rađa u Liverpool Women's, gdje on radi. Svi su instrumenti sakrivani iza slike, da se ne vide, a da su dostupni kad treba. Atmosfera je "home away from home" - baš kako bi trebala biti u bolnici.

Naša su rodilišta miljama, tisućama milja, od toga. Ali ima nade

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Malo ću napreskokce navoditi što su doktorice govorile i kako su uvele "novi (stari) pristup", prvo u svojim spoznajama, a onda i u rodilištima koje vode.Već navedena dr. Eva Macun te naša dr. Mira Hemerich iz kninskog rodilišta.

Eva Macun o 3. porođajnom dobu, onom kojem (s pravom) izaziva najviše straha kod porodničara tj. straha od posporodnog iskrvarenja, ali u kojemu su shvatile da sve može ići sasvim prirodno, i bez lijekova.

Eva:
    Slijedeća stvar, i za mene osobno najteža stepenica, bilo je snaći se u fiziološkom trećem porođajnom dobu. Tolike smo godine profilaktički davali uterotonike da nam je bilo normalno intravenozno dati jednu ampulu Methergyna odmah po djetetovu rođenju. Naučili smo, pročitali i čuli svugdje da aktivno upravljanje trećim porodnim dobom spašava živote žena. Stoga smo godinama davali uterotonike, podvezivali pupčanu vrpcu vrlo kratko nakon poroda i porađali posteljicu povlačeći je za pupčanu vrpcu. Najprije smo prestali s ranim rezanjem vrpce. Pročitali smo mnogo o odgođenom podvezivanju vrpce, tako da više nismo vidjeli svrhu u starom načinu rada. Shvatili smo da je to nepotreban i , zapravo, opasan postupak.---Danas odmah stavljamo dijete na majku i ostavljamo ga s njom koliko god ona želi ili sat-dva. Tek nakon toga odvodimo dijete na rutinske provjete. Uviđamo da su majka i djeca mnogo smireniji, sretniji i zadovoljniji. Sad strpljivo čekamo porod posteljice. Uterotonike dajemo samo kada dođe do krvarenja ili nek druge indikacia koja ih zahtijeva.....žene porađaju posteljicu kada njihovo tijelo bude spremno, pri čemu nismo primijetili povećanje poslijepodrodnog krvarenja....
    To ide u prilog negdje ranije postavljenom pitanju može li žena vrlo brzo poroditi posteljicu ako ne dobiva lijekove. Može, i najčešće se to i dogodi u prvih pola sata- sat po porodu. Može i prvih deset minuta, ali i kasnije. Najbitnije je da je dijete na prsima, njegovo sisanje potiče lučenje hormona koji pak izaziva kontrakcije maternice, izbacivanje posteljice, a kasnije i stezanje maternice.
    (One točke u tekstu stavljam kad preskačem pokoju rečenicu jer ne kopiram nego prepisujem pa da malo skratim sebi posao)

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    nena, jako lijepo pises na ovoj temi. naravno i ostale cure, ali one su vec veteranke.
    hvala, seni, vidiš kako je lijepo kad mi mladi nastavimo utabanim stazama

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Evo iz vlastitog iskustva potpisujem! Prvi put kod kuće sam posteljicu porodila jako brzo, u roku od desetak minuta, a krvarila skroz malo. A sad smo čekali jedno pola sata sigurno da placenta izađe, a krvarenja je bilo dosta. Mene je sve to skupa i malo prepalo, jer sam poučena prvim iskustvom očekivala drugačiji slijed događaja. ali primalje su bile skroz cool.

To mi je inače bila skoro pa jedina fobija što se poroda tiče - postpartalno krvarenje. Iskusila ga je moja mama i jedva ostala živa, pa mi je od te priče ostao strah od trećeg porođajnog doba. Tu su primalje odigrale glavnu ulogu jer su bile tako mirne i rekle da, istina, jesam izgubila puno krvi, ali sve je pod kontrolom, maternica se kontrahira, beba siše i potpomaže cijeli proces..Inače one nose injekciju za slučaj potrebe sa sobom, ali meni očito nije trebala.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Da, gas&air je super. Pogotovo u pocetku. Makar, kad si 9-10 sm otvorena, ne pomaze ti ni toljagom po glavi da te opale Ne znam zasto ga ne koriste u Hrvatskoj. POgotovo zato sto je potpuno bezopasan i nije potreban anesteziolog, kao na primjer, za epidurlnu...

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    još jedan naziv za to je gas&air, ne koristi se kod nas ali vani čak na kućne porode ga nose primalje, kao primjerice ovdje.

pčelica_maja_23 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

mogu ja pitat tu pa dobit odgovor na pp jer mislim da nije po pravilima.

koga zovu hrvatice na svoj kućni porod? od naših primalja tko dolazi?
    pošto znam da ne smiju ov koje rade u bolnicama.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

MM je bio na porodu od pocetka do kraja, ali sam si ja ipak za svaki slucaj dovela jos jednu blisku osobu u slucaju da se on uspanici. Nije se uspanicio, bio je odlican! Da slijedeci put ne stignem do bolnice, mislim da bi me bio u stanju poroditi bez pola frke.
    Istina je, nema svaki suprug zeludac za to, zato mislim da je bitno da uz zenu bude neka bliska osoba ako muz iz bilo kojeg razloga ne moze.

Citiraj mama_jos_malo prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i to s nazočnošću oca je posljedica odnosa liječnika prema trudnici kad već u trudnoći lobiraju da "kaj bu tata tam", pa priče o strašnim porodima i kasnije negativnom utjecaju na odnos partnera itd. I onda kažu nema puno zainteresiranih.
    Zbilja ne znam gdje bi tata želio biti drugdje u trenutku kad se rađa njegovo dijete? U birtiji, pod stolom?

Ali za fiziologiju poroda njegova nazočnost nije toliko značajna, naprotiv može čak smetati. Nisu svi osobe za bit na porodu. Mislim da je tu važna nenametljivost i pribranost, jer ima tata koji se uspaniče pa krenu vikat na osoblje a onda ženi raste adrenlin.

Osobno sam za nazočnost u uvjetima da šuti. jednostavno tamo je i šuti.

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Procitala sam vasu pricu. Jako zanimljivo. U Britaniji imaju porod kod kuce ili opciju, ako ne zelis tipicnu bolnicu-home from home unit. Tamo nema lijecnika-samo babice. Isto, ne lici na bolnicu, nego vise na hotelsku sobu. Meni se osobno vise svidjalo tamo roditi, jer nisam zeljela imati nered kasnije doma . Ali, da, porod kod kuce je vani jako cest. Ne znam zasto u RH postoje problemi oko toga.

Citiraj Nightswimming prvotno napisa Vidi poruku
    Evo me cure, friško (pre)porođene

Kao što sam obećala, priča je postavljena na odgovarajućem topicu - http://forum.roda.hr/threads/79869-O...29#post2395829

Pisala sam s puno detalja, jer sam baš inspirirana ovim topicom željela prikazati u koliko segmenata trudnoća i porod stvarno mogu biti drukčije iskustvo od onoga što se trenutno nudi kao jedina mogućnost u RH.

Inače, što se tiče poroda i prisustva muža na istome - ja sam se baš šokirala kad je ovaj put primalja sprašila mog supružnika van iz sobe dok je trajala tranzicija. Onak, nisam imala mentalnih kapaciteta u datom trenutku da je pitam zašto on nije tu i da tražim da ga pozove. Još je uvijek nisam pitala što je to bilo i zašto, sad ste me baš zaintrigirale.. Uglavnom, kroz desetak se minuta vratio na izgon, dočekao bebu, prerezao pupčanu nakon što je prestala pulsirati i ostao s nama u miru kad je sve bilo gotovo.

I vidim da se spominjao Entonox - to je otočka praksa. A od engleza su taj plin preuzeli i australci i kanađani. Pitala sam primalju za to (ne zato što sam bila zainteresirana, nego iz čiste znatiželje), pa mi je objasnila da se u kontinentalnoj Europi ne koristi, ali je zato u Velikoj Britaniji toliko uobičajen da je britanke redovito pitaju da ponese bocu sa sobom na kućni porod.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citirat ću dr. Miru Hemerich, voditeljicu odjela ginekologije i porodništva OB Knin, ne onaj dio gdje navodi koje su sve promjene uveli u rodilište (o tomu su govorile i ona i primalja iz tog rodilišta Monika Grgić, to ću kasnije) već ono najbitnije, ono što tomu prethodi - spoznaja ZAŠTO rodiljama i bebama treba nešto drugo od onoga što se sada radi, kako svi od toga imaju koristi i da se nitko nije najeo bijesnih glista pa da bi iz čista mira "tražio kruha pored pogače".

Dr. Mira je u citatima, komentari su moji:

Moja generacija ginekologa je stasala u vrijeme industrijalizacije poroda kad je tzv. aktivno vođenje poroda bila uvriježena metoda preporučena u literaturi. Rodilju se gotovo ništa nije ni pitalo, a podizanje tona od strane osoblja na rodilju, pa i uvrede na njen račun bile su normalna stvar. Žene su mislile da tako mora biti, jer im se kasnije "prodala" priča kako su bile "grozne" (pa su takav tretman, prema tomu, i zaslužile).
    Trudnice su hrabrim iznošenjem svojih želja i potreba u vezi s porodom dovele do promjene mojih dotadašnjih, školovanjem usvojenih stavova o porodu, u prvom redu u smislu potrebe za humanizacijom poroda.
    Poštujući želje tih istih trudnica za neinterventnim porodom, i sama sam naučila kako takav porod ima bolji i mirniji ishod za sve - od majke i djeteta, pa do njihove pratnje i nas osoblja.....

U protekle dvije godine nisam šivala nijedan razdor ušća maternice, dok mi je kao mladoj specijalistici to bila svakodnevica, uvjetovana kombinacijom nepotrebnog ranog prokidanja vodenjaka ili požurivanjem poroda od strane pojedinih primalja preranim tiskanjem, jer je tada, a ponekad i danas, porod "nešto čega se treba pto prije riješiti"
    Kako neometan porod blagotvorno djeluje na dijete:

Također nam uočljivo malo djece završava na dječjem odjelu zbog stenjanja i jecanja po porodu, što je u doba učestalih programskih indukcija bilo poprilično često. Djeca su se, naime, rađala, nezrela, a prilagodba na vanjski svijet bila im je otežana
    Kakve su to "svemirske" želje rodilja:

Rodilje zaista ne traže puno: blisku osobu, ugodno prijateljsko okruženje i porod kakav je oduvijek bio - u skladu s pravilima prirode, s uplitanjem struke tek u slučaju medicinske potrebe.
    Koliko žene znaju cijeniti svaki uloženi trud, a ne traže poslugu sa zlatnim tacnama ni svilene plahte (koje sigurno proizvode u Kninu):

Razgovarajući nakon poroda s mladim majkama, uživam slušati njihove komplimente na račun našeg rodilišta, ponekad se i sama pitajući pretjeruju li malo s pohvalama, jer to što smo im pružili nije ništa posebno, samo ljudskost; ljudskost pretočena u riječi, osmijeh, toplinu, stvaranje ugodnoga mjesta za dolazak njihovog djeteta na svijet, za najvažniji i najljepši trenutak u njihovim životima
    Kao što sam rekla, ovo su tek male visibabe, vjesnici proljeća, nadajmo se da ih nitko neće zgaziti nogama.

nela08 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citala sam dosta pohvala na racun kninskog rodilista, a sad tek vidim zasto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja tamo zbog komplikacija u prethodnim trudnoćama nisam mogla roditi, no uživala sam u jednom prisnom i neometanom vođenju trudnoće.Iskreno, nakon svakog pregleda(?) osjećala sam se kao da sam bila na kavi s frendicom,a ne kod ginekologinje koja mi prati trudnoću.Da se razumijemo, sve je bilo pomno nadzirano, ali na jedan način koji je praksa vani,a ne kod nas.

Na prvom trudničkom pregledu rekla mi je da ne prakticira više od dva vaginalna pregleda u trudnoći, naravno ako je trudnoća u redu.Svaki puta nakon uzv-a pitala bi me želim li pregled, ja sam rekla da ne treba, i to je bilo to.Izuzetak je taj jedan jedini pregled kad sam u 20TT lagano prokrvarila pa me uzela odmah i pogledala, no sve je bilo u redu-jedan mali djelić posteljice prekrio je ušće, i to se kasnije riješilo samo od sebe.

Spol djeteta mi je nagovijestila s 11 i po tjedana, i bila je u pravu.

Čitam ove vaše bajkovite porode i lagano vam zavidim...tko zna koliko bih dječice imala da ja mogu tako rađati?Tko bi me zaustavio?

Ali , kad već nemam iskustvo takvog (pre)poroda, barem sam imala takvu trudnoću. Pošto to razdoblje traje devet mjeseci, i ja sam imala svoju vrstu preporoda.Onog trudničkog.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja osobno mislim da kako god bio porod, kakva god bila trudnoća, da je važno da mi našim kćerkama prenosimo to da one mogu rađati, da su trudnoća i porod nešto normalno, da štogod bude da one to mogu hendlati. Da nasljede priče da sve može biti normalno ako imaš normalne osobe pored sebe umjesto horor i strah.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa Vidi poruku
    Ja osobno mislim da kako god bio porod, kakva god bila trudnoća, da je važno da mi našim kćerkama prenosimo to da one mogu rađati, da su trudnoća i porod nešto normalno, da štogod bude da one to mogu hendlati. Da nasljede priče da sve može biti normalno ako imaš normalne osobe pored sebe umjesto horor i strah.
    Ja ću osnovati udrugu "Porod nije lav".

Yummy_mummy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2013

Početno

Nego, kad smo kod fizioloskog poroda, citala sam da trbusni ples jako olaksava porod, smanjuje potrebu za bilo kakvim pomagalima i sprecava pucanje medjice. Da li itko zna ista o tome?

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Kaže glavna sestra kninskog rodilišta, primalja Monika Grgić:

Rodilju trebamo gledati kao ljudsko biće sa svojim potrebama, a ne kao objekt kojim se manipulira na svoj način i pri čemu ona nema svoje potrebe nego joj se nameće nešto bespotrebno, a nerijetko i štetno.
    U svakom, slučaju, primalja ne bi smjela biti zatočenica bolničkih protokola niti ograničena na provođenje rutinskih postupaka. Na žalost, još uvijek većina rodilišta funkcionira tako da se na rodilju gleda kao na objekt koji je dužan slušati, a liječnici se predstavljaju kao "odvjetnici" nerođena djeteta
    Naravno, kao i mnoge primalje , i ona vidi potrebu za boljom i trajnom edukacijom primalja kod nas, kako bi se one vratile uulogu u kojoj su uvijek bile, u praćenje poroda 1:1, jedna primalja cijelo vrijeme uz jednu rodilju.
    Dok se sve to ispoštuje, zakonski regulira porod kod kuće, omogući primaljama napredovanje u struci i pravo rodiljama na slobodan izbor mjesta i načina rađanja,
    kao dobro prijelazno rješenje, i ona i dr. Hemerich vide u promjeni uvjeta u našim rodilištima i davanju prava rodiljama na humani porod i poštivanje njihovih potreba i želja.

Dr. Hemerich navodi i da bi
    kao prijelazno rješenje mogle poslužiti kuće za porode pri manjim rodilištima, koje se mogu organizirati u kraćem roku
    Da se razumijemo, nije tamo kod njih uvedena nikakva avangarda, ne pleše pleme s bubnjevima niti se radi išta spektakularno, što i druga rodilišta ne mogu provesti ovaj tren.
    Jednostavno se dogodio onaj KLIK, ajmo strpljivo i ljudski, bez forsiranja intervencija....porod je "strpljiv događaj".

Sloboda kretanja tijekom trudova, nema kontinuiranog praćenja CTG-om ako je prvi bio ok, lagana hrana i piće, odlazak pod tuš, bliske osobe cijelo vrijeme prisutne, podrška primalje i liječnika...i praktički to je to.

Još kad sakriju instrumente pod slike i šarene zavjese, divota.

Samo još malo statistike o epiziotomiji. I druga su rodilišta smanjila učestalog tog postupka, ali evo što navode:

ukupno epiziotomija :

2005. - 48 %

2012. - 15,5%

Navdenih godina, 2005. epiziotomija je učinjena kod 84% prvorotki, a 2012. se smanjilo na 33 % prvorotki.

Kod višerotki je 2005. bilo 30 % epiziotomija, a 2012. tek 4,5 posto.

Budući da koriste parafinsko ulje za obloge i masažu međice tijekom poroda, vjerujem da će to biti još i bolje.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, kad smo kod fizioloskog poroda, citala sam da trbusni ples jako olaksava porod, smanjuje potrebu za bilo kakvim pomagalima i sprecava pucanje medjice. Da li itko zna ista o tome?
    I ja sam samo o tomu čula i čitala, ali vjerujem da može pomoći. Ne vidim direktnu poveznicu s međicom, ali s cjelokupnim procesom poroda da.

"Vrtnja, njihanje, kruženje" zdjelicom, ne znam sad točno kako to nazvati, pomaže i kod krive rotacije, malo zakrivljenog položaja djeteta, kad glavica dobro ne nasjedne na ušće i dijete se, unatoč potpunoj otvorenosti, ne spušta u porođajni kanal.
    Meni se to dogodilo. Dizala sam prvo jednu nogu, pa kruženje zdjelicom, pa drugu, pa opet kruženje.
    Pomoglo je.
    Imam namjeru o tim stvarima nešto kasnije napisati.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Yummy_mummy prvotno napisa Vidi poruku
    Ovisi, opet od žene do žene, koliko često i koliko dugo se time bavi i koliko je u tome. Mislim da jednoj početnici neće puno pomoći naročito ako trenira za zabavu i rekreaciju. Ako govorimo o curkama koje vježbaju za ozbiljno čiji je sastavni dio svakog treninga dobra priprema, zagrijavanja, istezanje i jačanje pelvičnog dna, vježbe disanja i yoge, ta će ziher biti u debeloj prednosti pred ostalima koji nisu radili na tome. Naime za osjetne promjene i rezultate na tom području potrebno je dugoročno odvojiti dosta vremena i truda.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Ovisi, opet od žene do žene, koliko često i koliko dugo se time bavi i koliko je u tome. Mislim da jednoj početnici neće puno pomoći naročito ako trenira za zabavu i rekreaciju. Ako govorimo o curkama koje vježbaju za ozbiljno čiji je sastavni dio svakog treninga dobra priprema, zagrijavanja, istezanje i jačanje pelvičnog dna, vježbe disanja i yoge, ta će ziher biti u debeloj prednosti pred ostalima koji nisu radili na tome. Naime za osjetne promjene i rezultate na tom području potrebno je dugoročno odvojiti dosta vremena i truda.
    Ma svaka stvar koja ti pomaže da ojačaš samopouzdanje i da se opustiš, dobro dođe u kritičnim momentima. Aktivne sportašice, koje imaju premišićavu zdjelicu, nisu nimalo u prednosti pred nama "kilavicama" po pitanju poroda. Dapače, njima zna biti puno teže.
    Porod nije sportska disciplina i ne treba si nabijati komplekse zbog neke "neizvježbanosti".

Vježbe opuštanja, joga, meditacija, molitva, "treniranje" optimizma i pozitive, šetnje, plivanje, trbušni ples, vježbe disanja, aktivno ili manje aktivno...., sve je to dio priprema, prije svega mentalnih, sve pomaže da se otope blokade straha.
    Većinu toga rodilja uopće ne primjeni kad zagusti, nema pojma gdje su sad nestala sva ona "znanja i pripreme", ali to nije bitno, negdje u podsvijesti su zabilježena i pomogla su da se bolje opusti, da svi ti mišići nisu non-stop zgrčeni u strahu.
    A to je najbitnije.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nena, ne govorim o plesačicama sportašicama. Uostalom, sigurno ste primjetili da većina "pravih" "profi" trbušnih plesačica ne da nema pločice mišića na trbusima, već su im trbušni mišići jako mekani, rastezljivi, bilo da su mršave ili punašnije građe, dapače mnoge imaju zaobljene trbušćiće i salo na trbuhu a svejedno mogu izvesti čuda sa svojim trbuhom i zdjelicom. A to se ne postiže trbušnjacima, nabildavanjem i vježbama snage, već upravo suprotno, pravilnim disanjem, opuštanjem, zagrijavanjem i istezanjem te osvještavanjem svakog mišića zdjelice i trbuha. Ono što mnoge žene nisu svjesne dok ne počnu plesati trbušni je da su im ti mišići izvan svijesnosti i jako slabi, zapušteni.

ekoi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

I naravno, svaka aktivnost pa bila ona minimalna (20-30 min 2-3 puta tjedno) koja poštuje anatomiju ženinog tijela je i više no dobrodošla tijekom trudnoće, fizički, psihički, duhovno, bez obzira na kojem nivou se njome bavile.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj ekoi prvotno napisa Vidi poruku
    Nena, ne govorim o plesačicama sportašicama. Uostalom, sigurno ste primjetili da većina "pravih" "profi" trbušnih plesačica ne da nema pločice mišića na trbusima, već su im trbušni mišići jako mekani, rastezljivi, bilo da su mršave ili punašnije građe, dapače mnoge imaju zaobljene trbušćiće i salo na trbuhu a svejedno mogu izvesti čuda sa svojim trbuhom i zdjelicom. A to se ne postiže trbušnjacima, nabildavanjem i vježbama snage, već upravo suprotno, pravilnim disanjem, opuštanjem, zagrijavanjem i istezanjem te osvještavanjem svakog mišića zdjelice i trbuha. Ono što mnoge žene nisu svjesne dok ne počnu plesati trbušni je da su im ti mišići izvan svijesnosti i jako slabi, zapušteni.
    Da, to je istina.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da bilo koja aktivnost koja te (bolje) upozna sa svojim tijelom u trudnoći može biti od pomoći u porodu - možda će ti dati poriv da iskočiš sa stola u izgonu i zauzmeš neki drugi položaj (kojeg si možda vježbala kroz ples, jogu, štogod, ali ne nužno za porod nego kao dio vježbi), pa na taj način može spriječiti? jer bolje znaš svoje tijelo i zauzimaš položaje koje možda prije trudnoće / vježbanja nisi?

nažalost, dok žene rađaju na stolovima sa nogama u nogarima bojim se da nema neke pomoći... osim da im da je poriv da se dignu

Nena, drago mi je sad sav onaj trud koji je išao u zbornik, koliko toga možemo citirati :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •