:?:
pa nismo u 90tim da je PCR tako skup, bar koliko ja znam.
osim toga moze se i Vucetic upregnuti.
Printable View
I manji je ukupni broj novozaraženih od broja izliječenih. Naravno, zahvaljujući Kini.
Upravo tako.
Da odgovorim Cubani. Znači naše cijelo Stalno predstavništvo (SPRH) u Bxl je krajem prošlog tjedna isti tren zatvoreno kad se saznalo da je vlp Andrassy bila u direktnom kontaktu s potvrđeno zaraženim iz GTV-a. Daleko od toga da je vlp bila u svakodnevnom ili bilo kakvom kontaktu sa svim zaposlenicima u SP-U, no isti tren su svi morali napustiti prostorije SP-a radi dezinfekcije (radi kako rekoše "deep cleaning") i dobili zabranu rada ulaska u zgradu i isključivi rad od doma do daljnjega. To je mreža ljudi koji su jako izloženi svakodnevnim mnogoborojnim međunarodnim kontaktima. Sukladno tome svakim danom se otkazuje sve više sastanak, al ne kužim kako znaju da je sastanak A rizičniji od sastanka B. Jedni mogu, drugi ne. Te mjere su mi onako dvojbene.
Naši kolege su išli u prostorije koje nisu dezinficirane a upravo tih dana je otkriveno da je na sastancima u tom prostoru boravila zaražena osoba koja je također koristila sve te prostorije i komunicirala s velikim brojem tih ljudi tamo, uključujući i kantinu tako da svaki dan čekam kako će reći da je sve veći broj zaraženih iz te institucije (u međuvremenu su ih potvrdili još). Inače te premises su specifične jer nema tamo mogućnosti otvaranja prozora, luftanja, svaki put kad sam tamo me boli glava, sve unutra cirkulira, sigurnosne mjere su takve da ne možeš pod kratkom pauzom ni izaći van na zrak pa ući, pa izvolte se cijeli dan banjat u tom zatvorenom prostoru.Ne trebam ni reći da su prešli više zračnih luka i aviona. Naravno dok su bili tamo su bili stalno uz osobu koja je bila uz vlp Andrassy tako da ako se ona pokaže zaraženom, velika je vjerojatnost da je i ova kolegica koja je s njima sjedila cijeli dan trebala bit možda malo opreznija. Tim više što je kolega iz njenog tima u karanteni, čujem da taje al da je on zaražen.
Jedan od naše dvojice kolega o kojima pričam je inače slabijeg imuniteta zbog izloženosti stresu i načina života, cijeli današnji sastanak je šmrcao, kašljao, pljuckao i sam rekao fakat ću se sutra javiti epidemiologu. Ovaj drugi kolega je od onih koji kažu ma to je samo obična gripa čak i manje smrtonosna, treba jest češnjak i sve će biti ok. :mrgreen:
Ja se na njihovom mjestu sasvim sigurno ne bih vratila na posao (s obzirom da visoki rizik s više strana) nego bih se prvo obratila epidemiologu a onda postupila po njegovim naputcima, sve drugo mi je krajnje neodgovorno. Nema šanse da bi došla bezbrižna na posao i konstatirala da ću ipak sutra kontaktirati epidemiologa :/
A i za svoju karantenu imam rješenje unaprijed, odoh ja u svoj apartman na more da ne zarazim cijelu obitelj :-)
Nano, da baš zato što je kod nas sve temeljeno na turizmu, a već su počela otkazivanja angažmana.
Sigurna sam da bi se nasao jos koji labos koji radi tu metodu .
Barem jedan
Ali to je slabo za potrebe.
Bez da umanjujem stručnost osoblja, mislim da bi se hrpa nas koji radimo po labosima našlo koji bi se snašli s tom opremom za 10tak dana edukacije koje sad imamo na raspolaganju.
Jedino krv ne znamo izvaditi sigurno.
svatko laboratorijski educiran ce s kuharicom napravit test, ali nije svaki lab opremljen za to.
iskreno, ja ne bih da mi priuceni industrijski lab odreduje uzorak. a i pitanje je kontsminavije takvih lab za svoj kasniji posao.
no, ima u rh dovoljno adekvatnih lab za koronu, ali nema bas para
Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
*kontaminacije :)
E, da, i javna nabava :). Valjda postoji nekakav interventni uvoz. Uzdajmo se u Kineze, bolji su.organizatori i biznismeni od EU, ispada.
ina, ti izvještavaš iz srca Wuhana, fascinantno :lool:
Samo razmisljam, malo u maniri Bandica.
Ne znam je li oprema opterecena od 0 do 24. Posto su ti kitovi, isto nemam pojma. Ne znam kako se to provodi...
testovi su skupi. jako. oprema je opterecena 24h. samo jedan run ide 3-4 sata, a ako treba ponavljat jos toliko.
a instituti, sto? ruder/vucetic/imi? pa ono, nije bas da se mogu tek tako mijesati visokozarazni humani uzorci s recimo uzorcima hrane ili puno delikatnijim r&d uzorcima. kao, danas cu odredivati kuruzu, sutra covid19.
ne ide to bas tako
Pa to sam i napisala, da se radi u bolničkim labovima, a ne da se nosi n IRB i sl. Činilo mi se da fali osoblja i opreme. Ako se nabavi oprema, onda se može možda navrijeme osigurati osoblje. Ali ne znam stvarno. Odgovaram samo jer si me krivo shvatila, a ne jer gorljivo zastupam ideju. Jedino ako osoblje čeka ta tri sata, odnosno da im je svejedno ide li analiza u 5 ili 10 uređaja istovremeno. Onda zbilja ne treba dodatno ljudi, nego samo para. ne znam kako se pripremaju uzorci, je l to ide direktno krv ili s nešto mora prethodno napraviti, pa to osoblje nema ništa praznog hoda. A i oni se mogu lako zaraziti pa je dobro imati pričuvni sastav. Eto, samo nagađam, nemam pojma.
Premda, pretpostavljam, ne bi bilo puno zainteresiranih :)
Bandić mobilizira cijelu obitelj, digne bolnicu za tjedan dana i nabavi opremu od Kineza, ima li tko raditi u toj bolnici? Nismo mi Kina da imamo ljudi.
Dvoje talijanskih turista se vratilo s Cresa, pozitivni na Koronu. Ja zbilja ne razumijem tko je šašaviji - iznajmljivač ili gosti.
Korenica i Plitvice skoro svaki dan turisti iz Koreje normalno dolaze.
Poslano sa mog FIG-LX1 koristeći Tapatalk
Ne znam da li je itko primjetio ...osim sto ne raste broj zarazenih ne raste niti broj testiranih ( vec danima).
Imamo 3x manje testiranih od Slovenije.
nema para, nema testova, nema korone :mrgreen:
samo ce vitamina, de vitamina, be kompleksa i magnezija :mrgreen:
Jedan test 50 eura pa naviše ...
Potvrđen 13.
Za sve strance obavezna karantena 14 dana
Sad bilo na vijestima
Ajde daj link
Kina: provincija Hubei, uključujući grad Wuhan.
- Italija: Lombardija i provincije Modena, Parma, Piacenza, Reggio Nell'Emilia, Pesaro, Rimini i Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Osolla, Vercelli, Padova, Treviso, Venezia i Bozen,
- Njemačka: Okrug Heinsberg u njemačkoj saveznoj državi North Rhine-Westphalia
- Južna Koreja: grad Daegu i provincija Cheongdo
- Iran
Pa zar nije u Sloveniji bio problem u tome što je zaraženi liječnik imao puno kontakata, pa je bila i potreba za većim brojem testiranih?
Moguce da je i to. A propos zaraznosti, mm koji je morao ovih dana prosudit ic u london tj kupovat il ne tj kupovat jos jednu avio kartu koja ce mu event propast (nakon ove za seattle koja je propala, al je imao srecu da lh vraca pare), intenzivno je pratio sirenje bolesti u londonu i americi s obz da smo mi relativno usli u samoizolaciju zbog kceri plucnig bolesnika (sto znaci da idemo na obazrne stvari tj posao, i u ducan u non peak vremenu, a vikendom nastojimo u prirodu il doma tj sve neobavezno nastojimo maknut). Pratio je neki slucaj u bostonu- naso je neki sastanak od tipa 120 ljudi kojinjentrajaonpar sati (neke americke firme), nakon cega je s koronom bilo zarazeno 23 za par sati. Tako da je tesko reci jesu li svi 'ulovljeni' i tko se tocno testira.