Stranica 13 od 383 PrviPrvi ... 311121314152363113 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 601 do 650 od 19127

Tema: Korona virus, panika ili?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad se sijetim budem stavila. Ali posve sigurno nije sa nekih nestrucnih izvora. Ili onih iz filmova katastrofe.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Samo da dodam da to nisu nikakve sluzbene informacije WHO ili slicno.

Ginger avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ja se nadam da si ti tvoji izvori prepesimisticni

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Samo da dodam da to nisu nikakve sluzbene informacije WHO ili slicno.
    Nece sluzbeno nista bit, nemoguce je pucat procjene. It situacija upucuje da je moguce sluzbeno saznat u 2 ujutro i opet se pitat, cek...jel to sad zabrana il je to preporuka ili? Pa onda ce bit par clanaka strucnjaka koji ce napravit undo sluzb info u smislu don't panic pa cu to ja iscitat ovako, neko drugi onako itd Nadam se da ce nam se sad aktivirat onaj austrougarski, dislovniji dio mentaliteta.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 12:53

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Ginger prvotno napisa Vidi poruku
    ja se nadam da si ti tvoji izvori prepesimisticni
    Pa i ja se nadam.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Najbolje mi je ovo u it da se ne ide osim zbog dokazano poslovnih razloga. Kolika to tumacenja otvara.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Zapravo je pesimistično da će kratko trajati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Zapravo je pesimistično da će kratko trajati
    Mislis sve ce nas poubijat ako kratko traje? Pa to ipak ni pesimisti ne tvrde
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 13:19

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mislim to, naravno. Iz iskustava sa španjolskom gripom se može vidjeti da tamo gdje nije bilo mjera (karantene) je gripa kraće trajala i imala više smrtnih slučajeva, a tamo gdje su uvođene mjere i karantena je trajalo duže, ali sa manje smrtnih ishoda.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Neki japanski epidemiolog je vukao paralelu s SARS-om da je poceo u studenom i završio u srpnju, pa očekuje da bi ovo moglo potrajati do kolovoza. Moram priznati da mi je to nategnuto. Vrhunac travanj/svibanj.
    https://www.tportal.hr/vijesti/clana...ovoza-20200309

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Lili75 prvotno napisa Vidi poruku
    Ja nisam za parcijalne mjere, ja bih sve striktno ograničila/zabranila i to ne samo zbog corone nego i zbog ekon.posljedica iste.
    Osobna odgovornost pojedinca kod nas je nikakva.
    hoćeš li ti sad otići doma u samoizolaciju? staviti sebe i članove obitelji u istu? barem na 2 tjedna?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Kad prvi ulove nekog tko je dan prije bio u mojoj cekaoni ( a broj ne pada , bude ih po 250) odoh ja na Sljeme.
    Realno to je vrlo moguce.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja mislim da je lili mislila (ja tako citam), radje kineske mjere - odmah najjace na ogranicena podrucja, nego ove evropske ajde sad ne preko 1000 ljudi, pa za 7 dana ajde sad ne preko 500, al barovi nek rade do 18 h itd., pa se sad nemojte rukovat, pa nek ne idu starci o ugrozeni n skupive itd. Ovo su neke dripping mjere, kinezi su, cini se, imali akciju munja.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:00

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Fascinantni su - koja bi to eu drzava napravila bolnicu za 7 dana? Za 7 dana ce jos bit tumacenje sto se misli pod opravdanim posl. putom. Drugacije je cijelo okruzje.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Fascinantni su - koja bi to eu drzava napravila bolnicu za 7 dana? Za 7 dana ce jos bit tumacenje sto se misli pod opravdanim posl. putom. Drugacije je cijelo okruzje.
    Jedan britanski lijecnjk koji prati temu da bi njegovoj zemlji trebalo 7 dana samo da se dogovore da trebaju sastanak oko izgradnje bolnice.

mitovski avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja mislim da je lili mislila (ja tako citam), radje kineske mjere - odmah najjace na ogranicena podrucja, nego ove evropske ajde sad ne preko 1000 ljudi, pa za 7 dana ajde sad ne preko 500, al barovi nek rade do 18 h itd., pa se sad nemojte rukovat, pa nek ne idu starci o ugrozeni n skupive itd. Ovo su neke dripping mjere, kinezi su, cini se, imali akciju munja.
    Gdje? U Hrvatskoj..Zagrebu..Rijeci...Varaždinu..sad u ovoj situaciji staviti gradove u karantenu?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mitovski prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje? U Hrvatskoj..Zagrebu..Rijeci...Varaždinu..sad u ovoj situaciji staviti gradove u karantenu?
    Ne znam, nisam ja epidemiolog. Primarno sam mislila na brzu reakciju it. Ne kuzim kako se kod njih provodi mjera 'dokazanih posl. razloga'.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:19

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ja ne znam tko što misli, ali lijepo piše, crno na bijelo, kako su ljudi neodgovorni. pa ako je ona sjedila s tima koji su potencijalno zaraženi, hoće li i ona biti kao i svi neodgovorni ljudi, ili će se samoizolirat? i naravno, obitelj također, jer odgovornost

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Čini smislenijim sad staviti Zagreb u karantenu, nego da nam dolazi na sastanke ekipa koja puno putuje pa kad nas bude 1000, onda nas staviti u karantenu kad se bojimo jedni drugih i da bježimo po vikendicama tko ima kamo.

Ovaj neki u Bruxellesu je došao s odmora u Italiji, majko moja.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kinezi su imali akciju kakvu su imali. podatke o svemu ćemo znati za koju godinu, a i to je pitanje koliko će pustiti u javnost.
    ostatak svijeta će imati podatke točne koliko koja zemlja ima para i resursa, kod nas to sigurno neće biti ni blizu stvarnom stanju jer a) testiranje je skupo, b) testiranje je sporo, c) testiranje je samo na jednom mjestu, d) educirano osoblje je limitirano, e) sve je skupo

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

inace kako se odvija ta samoizolacija.
    oprostite na pitanju.
    ja zakljucim da sam se susrela s kinezom koji je dosao prije koji tjedan iz kine, neke tamo njihove provincije pa zakljucim idem u samoizolaciju.
    ili ja javim epidemiologu da sam bila u kontaktu s kinezom, a on mi da neki papir za samoizolaciju?
    ili prvo moraju dokazati da je kinez pozitivan na korona virus, pa i mene stavljaju kao kontakt u samoizolaciju, a pri tome me testiraju.

ok puno se pisalo po medijima i svasta se pisalo, al me zanima ovo.
    bez ja mislim. vec stvarno kako odes u samoizolaciju a da dobijes naknadu?
    Posljednje uređivanje od spajalica : 09.03.2020. at 14:25

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Dok god dvojimo sto zapravo znaci 'preporucujemo', dok god mjera samoiz nije regulirana radnopravno, mislim da nece. Sad je makar talijanima u pogodjenim jasno da nema sprovoda, to su makar jasno napisali, mislim da su tu stavili zabranu, a ne preporuku, al mozda se i varam.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Jelena prvotno napisa Vidi poruku
    Čini smislenijim sad staviti Zagreb u karantenu, nego da nam dolazi na sastanke ekipa koja puno putuje pa kad nas bude 1000, onda nas staviti u karantenu kad se bojimo jedni drugih i da bježimo po vikendicama tko ima kamo.

Ovaj neki u Bruxellesu je došao s odmora u Italiji, majko moja.
    zagreb u karantenu? a varaždin? rijeka? dalmacija? slavonija? ovaj vikend je bilo zatvaranje skijaške sezone, masa ljudi je skijala. iz cijele hrvatske. ili ide cijela zemlja u karantenu ili ništa. ako ide sve, bolje da se odmah iselimo kad virus jenja jer neće biti para za održavanje državnog aparata, kamoli za išta drugo

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Nadam se da se provodi neka edukacija po bolnicama da testiranje u slučaju nužde mogu raditi ljudi koji su već educirani za rad u takvim uvjetima. Ide sporo kod nas, može se spremiti za neki loš scenarij.

Zamišljam javnu nabavu respiratora... To valjda ne ide na taj način otkad su proglasili posebne uvjete, kako li se već zovu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    oprostite na pitenju.
    ja zakljucim da sam se susrela s kinezom koji je dosao prije koji tjedan iz kine, neke tamo njihove provincije pa zakljucim idem u samoizolaciju.
    ili ja javim epidemiologu da sam bila u kontaktu s kinezom, a on mi da neki papir za samoizolaciju?
    ili prvo moraju dokazati da je kinez pozitivan na korona virus, pa i mene stavljaju kao kontakt u samoizolaciju, a pri tome me testiraju.

Po natpisu iz novina formalno se od brojke iz jut (dakle, nepotvrdjeno) 2k samoizolacija u rh provodi na sivi nacin (rad od doma il druge sifre.

Ne znam kako radno zakon tretira rad od doma uopce, traze li gluposti tipa vatrogasni certifikat itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:27

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

evo ima na indexu
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/...e/2163403.aspx

ipak te epidemiolog salje u samoizolaciju, tako sam ja shvatila.

i tako pobih sama sebe s onim ja mislim
    Posljednje uređivanje od spajalica : 09.03.2020. at 14:28

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

oprostite na pitanju.

ako si bila u kontaktu s potvrđeno zaraženom osobom, javljaš se epidemiologu i ne izlaziš van iz svoje sobe. ako živiš s još nekim, niti taj/ta ne izlazi. družite se zajedno

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Nadam se da se provodi neka edukacija po bolnicama da testiranje u slučaju nužde mogu raditi ljudi koji su već educirani za rad u takvim uvjetima. Ide sporo kod nas, može se spremiti za neki loš scenarij.

Zamišljam javnu nabavu respiratora... To valjda ne ide na taj način otkad su proglasili posebne uvjete, kako li se već zovu.
    testiranje se radi samo i jedino na infektivnoj. nema drugdje u rh opreme niti testa.. i da, rade educirano ljudi, ne misliš valjda da su uzeli ivicu i maricu s ceste

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A kad idu u zaraznu izolaciju, ona cura od blizanca je bila bas u zaraznoj i tek 3. bris je pokazao virus?
    Posljednje uređivanje od ina33 : 09.03.2020. at 14:29

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

sva sreca pa zivim u vecem prostoru. da zivim u manjem mi bi se pobili u tih dva tjedna.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

oprostite na pitanju.

Mora ti nadležni epidemiolog potvrditi potrebu za samoizolaciju

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    zagreb u karantenu? a varaždin? rijeka? dalmacija? slavonija? ovaj vikend je bilo zatvaranje skijaške sezone, masa ljudi je skijala. iz cijele hrvatske. ili ide cijela zemlja u karantenu ili ništa. ako ide sve, bolje da se odmah iselimo kad virus jenja jer neće biti para za održavanje državnog aparata, kamoli za išta drugo
    Magriz, ne mislim da je realno. Ali mi se čini pametnijim, nego što Talijani sad bježe. Ovako ne bi nikog pustili unutra, a borili bi se sa svojima. A ne znam za druge gradove. Meni je svakako smisleno reducirati kontakte, samo ja nemam taj luksuz da si to mogu dozvoliti. Otvara se cijeli niz problema s putnicima na posao, sa studentima itd. Tako da ćemo vjerojatno u karantenu krajem travnja.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A kad idu u zaraznu izolaciju, ona cura od blizanca je bila bas u zaraznoj i tek 3. bris je pokazao virus?
    Vjerojatno kad je tako bliski kontakt kao cura, da je za pretpostaviti da se zarazila

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pa nabavili su novih 9 respiratora prije 2 tjedna. I to je to.

Sto se tice testiranja koliko mi je poznato rade samo na Zaraznoj na zavodu za javno zdravstvo jos nisu pokrenuli.
    Manje od 400 testiranih u 2 tjedna ako se mene pita puno premalo. Kriteriji za testiranje itekako nedovoljni . Totalno je suludo i dalje se drzati samo onih koji su boravili u rizicnim podrucjima i njihovim kontaktima.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.03.2020. at 14:31

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ako si bila u kontaktu s potvrđeno zaraženom osobom, javljaš se epidemiologu i ne izlaziš van iz svoje sobe. ako živiš s još nekim, niti taj/ta ne izlazi. družite se zajedno
    I to sve ako ste spremni dobiti 2100 kn umjesto polovice plaće za društveno odgovorno ponašanje.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Sto se tice testiranja koliko mi je poznato rade samo na Zaraznoj na zavodu za javno zdravstvo jos nisu pokrenuli.
    Manje od 400 testiranih u 2 tjedna ako se mene pita puno premalo. Kriteriji za testiranje itekako nedovoljni . Totalno je suludo i dalje se drzati samo onih koji su boravili u rizicnim podrucjima i njihovim kontaktima.
    testiranje se radi na PCRu, traje satima. nemamo ni para ni resursa za više

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    I to sve ako ste spremni dobiti 2100 kn umjesto polovice plaće za društveno odgovorno ponašanje.
    Pogotovo ako si fasovao izlaganje na poslu , a ne na skijanju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne bih rekla da te pitaju jesi li spreman

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Je, znam. I to je najgore od svega.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa nismo u 90tim da je PCR tako skup, bar koliko ja znam.
    osim toga moze se i Vucetic upregnuti.

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Je l to samo za Zg ili za RH? Sad kad se zaustavi u Kini, bit će jeftino za kupiti polovne preko alibabe. U pol šale u pol zbilje.

Veseli me što kod njih broj pada.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Je l to samo za Zg ili za RH? Sad kad se zaustavi u Kini, bit će jeftino za kupiti polovne preko alibabe. U pol šale u pol zbilje.

Veseli me što kod njih broj pada.
    I to sto kazes. Ako zagusti mozda dopreme svoj visak u Evropu. ( koliko sam shvatila u Zaraznoj su ovi kupljeni).

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

I manji je ukupni broj novozaraženih od broja izliječenih. Naravno, zahvaljujući Kini.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Upravo tako.

Da odgovorim Cubani. Znači naše cijelo Stalno predstavništvo (SPRH) u Bxl je krajem prošlog tjedna isti tren zatvoreno kad se saznalo da je vlp Andrassy bila u direktnom kontaktu s potvrđeno zaraženim iz GTV-a. Daleko od toga da je vlp bila u svakodnevnom ili bilo kakvom kontaktu sa svim zaposlenicima u SP-U, no isti tren su svi morali napustiti prostorije SP-a radi dezinfekcije (radi kako rekoše "deep cleaning") i dobili zabranu rada ulaska u zgradu i isključivi rad od doma do daljnjega. To je mreža ljudi koji su jako izloženi svakodnevnim mnogoborojnim međunarodnim kontaktima. Sukladno tome svakim danom se otkazuje sve više sastanak, al ne kužim kako znaju da je sastanak A rizičniji od sastanka B. Jedni mogu, drugi ne. Te mjere su mi onako dvojbene.

Naši kolege su išli u prostorije koje nisu dezinficirane a upravo tih dana je otkriveno da je na sastancima u tom prostoru boravila zaražena osoba koja je također koristila sve te prostorije i komunicirala s velikim brojem tih ljudi tamo, uključujući i kantinu tako da svaki dan čekam kako će reći da je sve veći broj zaraženih iz te institucije (u međuvremenu su ih potvrdili još). Inače te premises su specifične jer nema tamo mogućnosti otvaranja prozora, luftanja, svaki put kad sam tamo me boli glava, sve unutra cirkulira, sigurnosne mjere su takve da ne možeš pod kratkom pauzom ni izaći van na zrak pa ući, pa izvolte se cijeli dan banjat u tom zatvorenom prostoru.
    Ne trebam ni reći da su prešli više zračnih luka i aviona. Naravno dok su bili tamo su bili stalno uz osobu koja je bila uz vlp Andrassy tako da ako se ona pokaže zaraženom, velika je vjerojatnost da je i ova kolegica koja je s njima sjedila cijeli dan trebala bit možda malo opreznija. Tim više što je kolega iz njenog tima u karanteni, čujem da taje al da je on zaražen.

Jedan od naše dvojice kolega o kojima pričam je inače slabijeg imuniteta zbog izloženosti stresu i načina života, cijeli današnji sastanak je šmrcao, kašljao, pljuckao i sam rekao fakat ću se sutra javiti epidemiologu. Ovaj drugi kolega je od onih koji kažu ma to je samo obična gripa čak i manje smrtonosna, treba jest češnjak i sve će biti ok.

Ja se na njihovom mjestu sasvim sigurno ne bih vratila na posao (s obzirom da visoki rizik s više strana) nego bih se prvo obratila epidemiologu a onda postupila po njegovim naputcima, sve drugo mi je krajnje neodgovorno. Nema šanse da bi došla bezbrižna na posao i konstatirala da ću ipak sutra kontaktirati epidemiologa :/

A i za svoju karantenu imam rješenje unaprijed, odoh ja u svoj apartman na more da ne zarazim cijelu obitelj

Nano, da baš zato što je kod nas sve temeljeno na turizmu, a već su počela otkazivanja angažmana.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pa nismo u 90tim da je PCR tako skup, bar koliko ja znam.
    osim toga moze se i Vucetic upregnuti.
    pa ima u rh pcr opreme. testovi su issue i kadar. na vuceticu nema zdrav. djelatnika

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Sigurna sam da bi se nasao jos koji labos koji radi tu metodu .
    Barem jedan
    Ali to je slabo za potrebe.
    Posljednje uređivanje od sirius : 09.03.2020. at 14:52

Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Bez da umanjujem stručnost osoblja, mislim da bi se hrpa nas koji radimo po labosima našlo koji bi se snašli s tom opremom za 10tak dana edukacije koje sad imamo na raspolaganju.

Jedino krv ne znamo izvaditi sigurno.
    Posljednje uređivanje od Jelena : 09.03.2020. at 14:58

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

svatko laboratorijski educiran ce s kuharicom napravit test, ali nije svaki lab opremljen za to.
    iskreno, ja ne bih da mi priuceni industrijski lab odreduje uzorak. a i pitanje je kontsminavije takvih lab za svoj kasniji posao.
    no, ima u rh dovoljno adekvatnih lab za koronu, ali nema bas para

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

*kontaminacije

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke