Meni je ovo knjiga koja je tako snažna i dojmljiva, nema šanse da ću zaboraviti njen sadržaj
Printable View
Evo, mozda i drugim ljubiteljicama pomogne - Philippa Gregory, kronoloski popis njenih povijesnih romana, pisem naslove u originalu jer vidim da nisu sve prevedene na hrvatski:
15.st., Plantageneti: "The Red Queen" i "The White Queen"
16.st., Tudori: "The Constant Princess", "The Other Boleyn Girl", "The Boleyn Inheritance", "The Queen's Fool", "The Virgin's Lover", "The Other Queen", i "The Wise Woman".
17.st.: "Earthly Joys" i "Virgin Earth"
18.st.: "Wideacre", "The Favoured Child", "Meridon" i "A Respectable Trade".
Znaci, za prvu preporuke, drugu cu poceti citati uskoro, a onda nastavljam dalje sa svima ostalima, planiram ih kao stivo za plazu. :)
Htjedoh reci, za prvu o Tudorima ("The Constant Princess") preporuke.
Prve dvije kronoloski, o Plantagenetima - "The Red Queen" i "The White Queen" - nazalost nisam procitala, preskocila sam ih zato sto u knjiznicama nisam nasla "The Red Queen" (prvu), pa onda nisam ni isla citati "The White Queen" (nastavak), koja mi je dostupna.
Mislim da cu prvu nabaviti s Amazona, pa onda nastaviti dalje kronoloski...
I ja bih ovo preporučila, s tim da bi bilo dobro prije nje pročitati podjednako dobrog "Crvendaća" koji se događa par godina ranije i u jednoj priči je povezan. Sad sam u potrazi za ostalim knjigama istog autora.
Kad se radi o krimićima, odlčno mi je i sve od Dennisa Lehanea, odlični dijalozi, humora koliko treba i priča koju ne možete ostaviti.
Je li netko čitao "Adio kauboju", kakva je? Je li vrijedna prostora u premalom stanu? :mrgreen:
Sniježnicu i tajnu lepezu pročitala prije par godina i još mi drži 1. mjesto!
Pod mramornim nebom - također ostavila snažan trag, kao i Djevojka s bisernom naušnicom (film mi je bio bezveze).
Hiljadu sjajnih sunaca - tulila ko glupača.
Zadnja pročitana Pola žutog sunca - ok.
Trenutno čitam Četiri godišnja doba - tak tak.
Priključujem se ljubiteljima Nesboa - pročitala sam dosada tri njegova krimića i dobri su mi, idealni za opuštanje pošto ja nisam baš tip od čik - lita ;)
Sada sam nabavila (opet krimić) "Ja ubijam" talijana G. Falettia, javim o dojmovima kad pročitam.
Završila U krugu dobrih prijatelja, meni je divna. Žena tako lijepo piše, opuštajuće, a opet uđe u dubinu.
Sad sam počela Papisa Ivana - Donna Woolfolk Cross
Darva, drago mi je da ti se dopala knjiga!
Pogledaj si i film, i on je lijep. :)
Ja pak citam paralelno dvije knjige, "Harry Potter and the Deathly Hallows" - citam ju ponovo, zapravo obnavljam gradivo prije premijere zadnjeg HP filma.
Druga knjiga koju citam je nastavak na "The Constant Princess" od Philippe Gregory - "The Other Boleyn Girl". Gledala sam film, i poznata mi je tematika, ali svidja mi se kako je napisano.
Sad sam išla gledati status tih knjiga u KGZ. Nigdje niti jedne slobodne! Očito je dobro :)
Zamalo vjenčani - Jane Costello... pitko i zabavno.. teški chick lit, ali to mi taako paše kroz ove vrućine :)
Djevojka sa bisernom nausnicom mi se svidjela
u Medjuvremnu procitala
Otac- jergovic
i sad zavrsavam
Tajni zivot pcela - Sue Monk Kidd -i filim i knjiga za svaku preporuku
ljubavnica rima - jučer sam ju počela, da se ufuram u godišnji, za sad mi je ok, vidjet ćemo kako dalje. nakon nje me čeka i kćeri rima i put u jeruzalem.
Philippa Gregory: "The Other Boleyn Girl"- slijedeca iz serije o Tudorima. Dojmovi kao i za prvu knjigu + preporuka. :)
(Sad si zelim ponovo pogledati i film, dok mi je jos knjiga svjeza).
Nastavljam sa "The Boleyn Inheritance", mislim da se u HR upravo prodaje u Konzumu za 19,90 Kn.
završila "Stupove zemlje", prema preporuci s foruma. Ok je, lik zna pisati, zanimljiv zaplet, živopisni likovi, meni osobno interesantan milje. Lagano i odlično štivo za ljeto.
Sad čitam "Žensku francuskog poručnika" od Fowlesa, jer nadoknađujem propuštenu lektiru s faksa. Sjajno. Prava postmoderna.
Rijetko prijavljujem knjige ovdje, ali sad imam dvije koje su mi se dopale, iako su vrlo različite:
Jan Guillou - križarska trilogija: Put u Jeruzalem, Vitez templar i Kraljevstvo na kraju puta - pročitala sva tri dijela u tjedan dana, jedino sam promašila redoslijed jer sam u knjižnici najprije nabasala na srednju, ne znajući da je riječ o trilogiji. Pravo lagano ljetno štivo za one koji vole povijesne romane. Nije to ništa novo i neviđeno, ali dopalo mi se.
Katharina Hagena - Okus jabučnih koštica http://www.profil.hr/knjiga/okus-jab...kostica/28627/ - za one koji vole njemačku prozu i obiteljske odnose, dušu dalo.... Podsjetilo me na mog omiljenog Gunthera Grassa na više razina, ali je svježije, u duhu današnjeg vremena i iz ženskog pera. :heart:
Jo Nesbo - u Tisku kupila za 19,90 Crvendaća i Đavolju zvijezdu. Trenutno ljetne dane kratim Pavličićevim romanima (Žive igračke, Pasijans...) - Ivo Remetin i ekipa - lagano i odlično za ove vruće dane.
trenutno Ammaniti: Ja se ne bojim
Preporuka takodjer i za "The Boleyn Inheritance", kod nas "Nasljedje Boleynovih" .
Po meni, napisana jos zanimljivije, no ipak treba ici kronoloskim redom jer je jedan od glavnih likova u ovoj knjizi jedan od sporednih no vrlo bitnih likova u prethodnoj knjizi.
Sada cekam da mi biblioteka dostavi "The Queen's Fool", i u medjuvremenu citam "Vanity Fair" (Thackeray). Volim se, s vremena na vrijeme, vratiti klasicima. :)
trenutno čitam Kathy Reichs - Već su bile mrtve.. Prva u nizu knjiga prema kojoj je nastala serija Kosti... i sve bi bilo super, da izdavačka kuća nije napravila tako mali format u kojem je užasno sitan print, pa mi čitanje predstavlja više muku nego užitak.. Ali odlučila sam ipak da je pročitam do kraja :)
Znam da je ovaj topic namijenjen beletristici i publicistici, ali budući da je forum roditeljski, ipak ću spomenuti "Siblings without Rivalry" (A. Faber i E. Mazlish) i to isključivo stoga što je riječ o vrlo razvikanoj knjizi objavljenoj u mali milion izdanja. Budući da sam jedinica, mislila sam da će mi biti korisna kako bih bolje razumjela sestrinske odnose koje nisam sama imala priliku doživjeti. No, iako ima ponekih svijetlih trenutaka, knjiga je u osnovi vrlo površna i prepuna nekih brzinskih, uopćenih pa čak i banalnih savjeta i formula o rješavanju nimalo banalnih situacija. Nije mi se svidjela i ne čini mi se korisnom.
Ivana Simić Bodrožić: "Hotel Zagorje" - s jedne strane lijepo napisana knjiga, koja o prognaničkom iskustvu priča iz perspektive djeteta (pretpostavljam da su upravo zbog te perspektive u knjizi svjesno ostavljene brojne pravopisne i gramatičke pogreške). Autorica progovara o predrasudama s kojima se kao prognanica susretala gdje god je dolazila, međutim, istodobno bez imalo ustezanja i sama proizvodi neizmjeran broj predrasuda o stanovnicima krajeva u kojima je nakon napuštanja Vukovara živjela. Pretpostavljam da je namjera (sad već ipak odrasle autorice) bila stvoriti ironijski odmak i pokazati da su predrasude i generalizacije dio ljudske prirode (pogotovo kod izuzetno mladih ljudi); jer, iako su predrasude s kojima se susretala jako boljele autoricu, nije nimalo prezala od prakticiranja prema drugima upravo onog ponašanja koje je nju vrijeđalo. Po mom je mišljenju u tome pretjerala, jer nema stereoripa (pa čak i uvrede) koju nije upotrijebila; tako u knjizi imamo zlog vjeroučitelja pedofilskih sklonosti, Zagrepčane koji čak i u službenoj komunikaciji govore kajkavštinom (i to nekakvom karikiranom), Zagorce koji su lijeni i prljavi, zbog vlastite nesposobnosti žive od socijalne pomoći i već su prijepodne pijani... I tako dalje, da ne nabrajam. Mislim da se poanta mogla postići i s nešto umjerenijim pristupom. No, usprkos ponekoj primjedbi, knjiga mi se svidjela i mislim da je vrijedna čitanja.
Sanja, imamo vrlo slične dojmove o "Hotelu Zagorje" :mrgreen:
Žena vremenskog putnika
Thackeray: "Vanity Fair" - kao sto rekoh, volim se vratiti klasicima, ovo mi je jedan od najdrazih. :)
Jonathan Franzen: "Sloboda"
Ammaniti, Kako Bog zapovijeda
Dubravka U. "Baba Jaga je snijela jaje " svidja mi se , bas
Philippa Gregory: "The Queen's Fool" - dosad najlosija iz serije o Tudorima, pravi pravcati, i to ne bas navjestije napisani ljubic (sto me je razocaralo, jer ove romane citam zbog zanimljivosti povijesnih cinjenica; ovdje je kraj kao pokraden iz Danielle Steel :roll:); no opet, bitna je radi nastavka.
Sad citam "The Virgin's Lover" iste autorice (nastavak), no prerano je za komentare.
dakle, ljubavnica rima je ispunila očekivanja, ali isam baš u transu. pokriva razdoblje od nekakvih 20-ak godina, nekoliko stvarnih povjesnih likova, potka je ljubavna priča između židovske robinje i gladijatora i ona je uzrok i povod čitavoj radnji, ali je ipak malo nedorečena. gladijatorske borbe su malo preuveličane, ali to je u svrhu naglašavanja lika i u nekim trenucima malo prebrutalno.
sve u svemu, za godišnji i mozak na paši, sasvim ok.
sad sam počela kćeri rima, svojevrsni nastavak, ali smješten kronološki prije ljubavnice, u 69. godinu, godinu četiri cara i ima više povijesno točnih likova, a prati rivalstvo dviju sestara u pokušaju da postanu rimske carice.
Krovovi Teherana od Mahboda Serajia, zgodno, emotivno, čitko.
Philippa Gregory: "The Virgin's Lover" - dosta zanimljivija od prethodne ("The Queen's Fool"), fascinantno povijesno razdoblje, opisuje Elizabetu I u sasvim drukcijem svjetlu od onoga u kojemu je obicno prikazana. Preporuke. :)
Elly, mozda suvisno pitanje, jesi li gledala seriju "Tudors"? Mi gledamo vec par tjedana skoro svaku vecer, stvarno fantasticno snimljeno, dobri glumci...
Nisam, koliko znam (ne gledam TV bas previse), nema je kod nas u Italiji... Vidjela sam da ju prikazuju u HR, no ni tamo nisam imala prilike pratiti jer se bas nekako u to vrijeme pokvario TV-signal (kad su Talijani presli na digitalnu TV, pola Istre vise nije moglo gledati hrvatske programe).
Hvala na preporuci :heart:, raspitat cu se ili je naci na DVD-u. :-)
Nada Gasic: Voda, paucina
odlicna!
krimic, koji i nije klasican krimic
fino pletivo od vode i paucine, proslost i sadasnjost, kockice koje se slazu
svidja mi se kako pise :klap:
Same here :coffee:
Uz to, 'Moja najdraža supruga' od Tonyja Parsonsa, iako me ova njegova nije baš toliko oduševila (inače ga stvarno volim)
'Gonič zmajeva' Khaleda Hosseinija - vjerojatno već spominjan, very nice iako sam dugo bila skeptična
Old but good, chick lit - 'Babyville' Jane Green
'Posudi mi smajl' Nore Verde, pompozno najavljen prvi hrvatski lezbijski roman, nimalo impresionirana
I upravo krenuh na 'Muškarčinu na kauču' Dana Jonesa (odgovor na 'Dežurnu kučku' koja mi je mrak :mrgreen:) - vidjet ćemo...
Elly, The Tudors trenutno igra na BBC-u, ali za gust trebas gledati od pocetka.
Nego, od svih navedenih na ovu tematiku, ima li neka knjiga koja se bas cvrsto drzi povijesnih cinjenica? Treba mi za MM-a, koji nije neki ljubitelj beletristike, odnosno ne tolerira nikakve umjetnicke slobode kad se radi o povijesnoj materiji.
Hm, Philippa Gregory (http://www.philippagregory.com/living-room/about/ - autorica ovih knjiga koje u zadnje vrijeme citam) jest povjesnicarka, ali ovo je ipak dosta beletristike (u pojedinim njenim knjigama, cak previse i za moj gust), pa ju, iskreno receno, i ne bih preporucila TM-u.
Mnogo je bolja od nekih koje sam dosad citala na temu o engleskoj povijesti, ali ipak... beletristika.
Ali, u svakoj knjizi Philippe Gregory postoji popis knjiga koje je ona koristila i proucavala dok je pisala svoje knjige. Bas prava povijesna materija, te bi mu trebale odgovarati.
Ako zelis da ti na PP prepisem i posaljem popis tih knjiga iz indeksa, reci. :)
Inace, pisac koji me odusevio, a pise poprilicno se drzeci povijesnih cinjenica je Robert Harris.
Doduse, tematika mu je rimska povijest, 2 svjetski rat, itd.
Njegovi "Pompeji", ili trilogija o Ciceronu... izvrsno, tople preporuke!
Malba Tahan: Čovjek koji je brojio. Fantastično za 7-77 godina. Mi svi oduševljeni. Matematička verzija Šeherezadinih priča, kroz arapske priče i legende riješavaju se problemi logičkim zaključivanjem. Prevedeno na 30 jezika izasan u 65 izdanja, ja ne znam kao nikad nisam čula za ovu knjigu. Na stranu što je fora i stilski je divna, prijevod odličan.