Ma naravno da neće, i trgovine će sigurno raditi, i hrane će sigurno biti. Ali ljudi kupuju toliko da ne bi morali ići van. Ne vidim drugi razlog.
Printable View
Eto ja znam da više nema mesa za klinca možda bi se muž sjetio kupiti bar malo prije vikenda
Ok suhih grahorica ona
Bude se to jelo
Ja sam morala po mlijeko. Oko mene svi dupkom puna kolica. Trpa se ko da nema sutra.
Od zaliha sam uzela dodatni wc papir. I prasak za ves
:ne zna:
Eh da pokušala sam u kvartovskoj mesnici kupiti meso al ga više nije bilo.
Danas sam šila po 1 kg pirinog brašna, po zobene pahuljice, bademe, ... Sutra idem po djumbir u trgovinu i na plac i to je to. I onda sam mirna za 2 tjedna, a ako bude nestašica imam zamrzivač sa povrčem i voćem i mogla bi preživeti neki mesec dana sigurno.
Sva sreća da mlijeko ne kupujem po dućanima osim za klinca a to kupim u dm na žutoj srijedu
Mi imamo u škrinji mesa, pekmeze domaće, zimnice, kupial sam brašna, palente, ulja, šećera i sol po 2,3 pakiranja, wc papir 1 pakiranje i 2l mlijeka. Sve to moze stajati...iskreno nije mi panika ali nije mi svejedno...
Ma razumijem da u kući ima mjesta više nego u malom stanu ;), ali više imam pitanja o Food managementu kod takvih količina ;). Ja kupujem i planiram hranu najdalje za 5-6 dana. Ako ima nešto sto stoji to je obično neka tegla pekmeza koja se “povlači 2 mjeseca”. Tjestenina, riža, konzerve i slicno - sve imam po 1 ili 2 komada. Pa i kod takvog malog kupovanja, opet nekad bacam hranu, istekne rok trajanja i slično...
Sad kad smo “natrpani”, mene užasava razmišljati o tome - što ćemo prvo pojesti, misliti na to čega sve ima ili nema, kad sto moram potrošiti... ono, ne želim da mi je stan skladište za hranu. Trgovina je skladište za hranu i tamo biram što hoću. Kod kuće imam samo ono sto ću jesti danas-sutra-prekosutra i najkasnije za 6 dana.
Ova pakiranja po ormarićima me sad smaraju :lol:. Ali eto mora čovjek trpiti i to kad je pandemija u pitanju ;).
Ja sam los organizator. Meni uvijek nesto zatreba :brukica:
Evo danas sam uz popis zaboravila palentu.
Imam nesto "zaliha" ak ih mogu tako nazvati, prezivjeli bismo,ali nije da bih bila mirna
BB tako inace i kod mene bude. Vrecica tjestenina vise, kila brasna, 2-3 sirna namaza...
Ja zivim u kuci al nikad neman zalihe, jednostavno ne funkcioniram tako :unsure:
Uglavnom, kupila sam 5 kg brasna i 6 l mlika, nesto tjestenine i rize, nisu neke zalihe... Glavno da imam 2 limenke kave, ne smi nestat :lool:
Zezam se malo, zapravo me bas nervoza pere od ovog sta se desava.... Ducani opustoseni ko da je apokalipsa...
5kg brasna? toliko ne potrosim u 2 godine :)
Nana je nestalo parmezana, nema veze sa stvaranjem zaliha. MM se vratio s jednom vrećicom, jer je samo ta jedna i ostala
Pih, amaterke, mi pecemo kruh pa trosimo 15-20 kg mjesecno, ja uvijek kupujem ko da treba prezivjeti apokalipsu, samo to moja djeca sve pociste tako da nemamo zalihe. Sutra cu kupiti gina i tonika, ako nas stave u izolaciju da mogu prezivjeti pubertetlije...
Imam 10 kila zapakiranih, i jos cc 2-3 kg u kutiji za tekucu potrosnju. Racunam da cu to potrositi kroz godinu dana ako necu morati peci kruh u tjednima koji dolaze.
Tip na blagajni do mene imao 15kila brasna. 10kg glatkog i 5 kg ostrog :mrgreen:
I nekoliko kvasaca. Premalo za toliko brasna :D
Valjda nije bilo više kvasca na policama :lol:.
Ajme alkohol, znala sam da sam nesto vazno zaboravila! :lool:
Kruh ne jedem al djeca da, ako bude tribalo da mogu ispec kruha. Ili napravit palacinke :mrgreen:
alkohol :)
kupio zakoniti danas bocu jegera i pelina :mrgreen:
Joj i ja ću možda zaraditi na pijaci
Da kvas začas napraviš ako znaš
ovako i mi, jučer je muž kupio 3 paketa, ljudi na kasi su vjerojatno mislili "evo i ovaj čini zalihe", ali to je redovna mjesečna stvar za nas :)
5 kila brašna mi isto nije neka drama, 2 pizze, 4-5 puta palačinke, i eto ti..
u svjetlu ovoga što se događa, shvatila sam da ipak jesam osoba koja radi zalihe, da imamo u kući hrane da ne bi bili gladni sigurno 2 tjedna, možda ne bi jeli uvijek svoja omiljena jela i bilo bi više ponavljanja, ali gladi ne bi bilo
Hehehe, mm kaže da bi mi mogli otvoriti birtiju koliko alkohola ima u špajzi, a ne pijemo ga baš...
Glede u svezi zaliha - baš sam jučer s kolegicom (isto generacija iz šezdesetih, kao i ja) komentirala kako se mi ne trebamo ništa posebno opskrbljivati, jer zalihe imamo doma u svako doba godine. Zalihe treba napraviti naš kolega koji se uglavnom hrani izvan kuće, a doma ima tost i nutellu i eventualno čips. Mi, babe, koje kuhamo svoju zimnicu i imamo pune škrinje i špajze - možemo preživjeti nekoliko tjedana. Imam i brašno i suhi kvasac, nemam puno šećera (osim u sezoni zimnice), imam konzerve ribica, tunjevine, čak i jedne špek fileke... Imamo raznih škrobnih stvari (griz, kuskus, zobene i ječmene pahuljice, ječmena kaša, heljda, proso...) i suhih mahunarki (grah, slanutak, leća)... Imam malo svinjske masti, kilu kokosovog ulja bez mirisa, obično ulje, maslinovo i bučino... Imam i mlijeko u prahu (malu količinu, za kavu - 250 g) ali to bi uredno poslužilo.
Ne znam što bi bilo kritično - možda wc papir (iako imam jedan paket od 20 rola nenačet), deterdžent za ručno pranje suđa jer to rijetko koristimi i slično.
Stvarna frka bila bi da ostanemo bez struje, vode i energenata. Ovo nije ništa ozbiljno.
Ja računam da će hrane po dućanima biti i da mi potencijalne zalihe trebaju samo u slučaju izolacije. Tu se nekako nadam da će i dalje funkcionirati dostava, a valjda mi i prijatelji mogu ostavit nešto ispred vrata. Ali mi smo samo dvije pa to umanjuje potrebne količine
MM se iznenadio kad sam mu jucer rekla da mozemo 2 tjedna jesti doma, mozda ne bas najukusnije i raznovrsno ali ne bismo trebali gladovati. A za dulje, nemam pojma.
Imam nesto kvasca. Kad sam htjela kupiti nije ga bilo, ali racunam na ono kiseljenje tijesta, nemam pojma kako to ide, a mogu i lepinjice s praskom za pecivo. A i palacinke se u nuzdi naprave i bez jaja i bez secera.
Meni je jedino frka ako ja padnem, MM ce samo znati otvoriti konzervu s grahom i odmrznuti par gotovih jela sto sam spremila... Onda nema hrane ni za 5 dana.
Ja sam redovito u svađi s mm-om jer on je frik na stvaranje zaliha.
Kad smo raščišćavali špajzu i podrum od njegovih staraca pobacali smo barem
30 kila razne tjestenine, brašna, riže i ostalog rasutog tereta što mu je prošao rok trajanja i ucrvalo se.
Dakle, to mu je odatle.
Mi imamo hrane za barem 2 tjedna, a maslinovog ulja (uvijek kupi kad je negdje neka akcija)
i čak bi mi dobro došlo zatvaranje u kuću da se toga riješimo :lol:
A što se tiče cuge - cijelu zimu pijem đumbir-limun-med-rakiju i da kucnem o drvo 8-)
Ja sam kupila ono sto bi i inace kupila kroz dva tjedna. A to je nekome za mjesec i pol... Najvaznije, kupila sam alkohola.
Tos slucajno nabavila prije jedno 2 mjeseca. Kupila litru jer u ljekarni bas te sekunde nisu imali manje pakiranje.
2 gina, viljemovka, visnjevaca, neka poljska sljiva, tonik i vino. Prezivjet cemo pubertetlije nekako.
Ja idem s posla gladna i mislim si sto da pojedem doma, a sto da sačuvam :lol:.