Kakva tuga... Životi izgubljeni ...
A mi u ZG - strah se opet uvukao ...tek sam zadnjih mjesec dana nekako počela zaboravljati na ožujak, i sad ovo.
Hoćemo li se ikad oporaviti od ovoga?!
Printable View
Kakva tuga... Životi izgubljeni ...
A mi u ZG - strah se opet uvukao ...tek sam zadnjih mjesec dana nekako počela zaboravljati na ožujak, i sad ovo.
Hoćemo li se ikad oporaviti od ovoga?!
Hocemo Vrijeska.
Moramo.
Ovo danas je strasno. Ne mogu ni zamisliti kako je ljudima na Baniji. Taj dio Hrvatske je bio jadan i prije ovih potresa. A sad je sravnjen. I fizicki i metaforicki.
Svi sa zebnjom idemo na spavanje. Djeca pitaju da li da trce van ako pocne opet, ili da dodju prvo u nasu sobu.
Svima zelim mirnu noc.
A ljudima na Banije ne znam sto napisati jer sve zelje mi djeluju isprazno. S drzite se.
Da, Banija je i prije bila slabije ekonomski razvijena...
To selo u epicentru Majske Poljane... kuće sabzemljanim podom, već načete zubom vremena...
Bože pomozi ovim ljudima... Ja sam tako loše nakon ovog potresa. Ove zadnje 3 godine su me satrale, bolest i smrt mog voljenog sina, ovi potresi. Mm i sin su bili u podrumu u trenutku potresa, a ja i mala u stanu. Mislila sam da ih je zatrpalo koliko je ljuljalo. U zg smo, ne mogu zamisliti kako je bilo u Sisku, Petrinji, Glini...
da, svi imaju potrebu pomoći nekako, ali mislim da je stvarno puno bolje donirati novac ili stvari nekoj većoj organizaciji u koju imate povjerenja, nego slati brojne male grupe ljudi gore, em zbog prometa i kaosa, em se pojavilo nažalost i nekih koji iskorištavaju situaciju, em uostalom i korona je još tu, zadnje što treba tim bakama i djedovima pred srušenim kućama je da im neki dobronamjerni volonter donese još koji poklon sad
mene je ustvari jako dirnula solidarnost ljudi koja se u ovakvim situacijama uvijek pojavi
Da, treba donirati u skladu s onim što se traži i to onima koji imaju organizirane kanale kojima će to doći do pravih ljudi (crveni križ i sl)
Pozivati ljude da spontano idu s rukavicama i lopatama s nekakvih provizornih punktova je neozbiljno, nemaju ni znanja ni zaštitne opreme, samo će na kraju zbog nekog aftershocka se naći i oni ozlijeđeni i dodatno stvoriti posla spasiocima. Rukavice i lopata nisu adekvatna oprema za spašavanje, a treba i znanje o opasnostima i kako se ponašati.
Danas ce rušiti dimnjak od ciglane u kustošiji uz detonaciju tako da ce se čuti i tresti pa da znate o cemu se radi.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Hvala Tanci,cula sam da ce uskoro. Imala sam jucer dramaticno iskustvo,javim se kasnije
Cure moje,
Ja radim u centru (potez Glavni-Zrinjevac) u zgradi staroj preko 100 godina.
Meni je žbuka padala po glavi, stara zgrada, svi zavrsili na ulici nakom tog strasnog drmusanja, u soku smo koliko se zgrada tresla.Strop mi se cinio da ce svaki tren propast.
Prosla sam rat i bombardiranja i svakodnevna granatiranja od jutra do mraka u opkoljenom gradu, ali ovo....jurila sam doma, u cijeloj toj atmosferi, ja nisam mogla dobiti na mob djecu koja su sama ostala.:-(
Bila sam na rubu plača, van sebe.U takvom stanju sam vozila auto a kolone ogromne na autoputu.
Šok me ulovio jos vise nakon sto sam pobjegla jer nisam znala sto mi je s djecom (9 i 11god).:cry: stalno je mob izbacivao.
Jedva me muz uspio dobiti na whats up da javi da ih je pronasao,oboje su bili vani s prijateljima.
Mene je tesko uzdrmat, nisam neka minoza,al ovo jucer je bilo...uf...bojim se te zgrade jako. U svojoj zgradi se uopce ne bojim potresa. Ni inace al ono...popila sam normabel jucer popodne da dosjem k sebi.
Spavala ko top. Ujutro me probudila ova 2, al samo sam pomazila djecu i nastavili spat.
Osim tih jadnih ljudi koji su nastradali u Petrinji, Sisku i okolici, meni je jako zao i nasih sugradjana iz centra. Da samo vidite ta izbezumljena lica, ljudi imaju traume od ozujka, doalovce sam vidjela obitelji kako bjeze s malom djecicom u rukama i torbama,bas se vidjelo da idu negdje van Zg. Jadni svi ti ljudi i epicentrom pogodjenom podrucju i ostali.
Sorry na tipfelerima
Lili i moj je ured u Centru. Nisam bila jučer jer sam bila na godišnjem. Kolegice kažu da je bilo strava.. šalju mi sad slike.. Opet su popucali zidovi, žbuka pala. Jedna kolegica nije ni došla od šoka i straha na posao.
Strašno je bilo što ae do nikoga nije moglo doći.
Mene isto nije lako uzdrmati, ali sad sam van sebe.
Tata mi je Petrinjac... Imam dosta rodbine tamo. Na svu sreću nitko nije ozlijeđen, a o materijalnoj šteti vam ne trebam ni pričati.
Imam identično iskustvo kao Lili, ja koja inače sve oko sebe smirujem, jučer sam vozila bježući s posla (isti tip zgrade na istom potezu) i zaplakala kad sam napokon skrenula u svoju ulicu. Djeca sama na 3. katu, Svatko na drugoj strani grada.
A onda još kad zamisliš nekoga tko je tako došao svojoj kući i našao hrpu cigli na cesti kao ljudi oko Petrinje.... :-(
Kako su vam se djeca snašla sama doma?
Moj brat živi u staroj zgradi u centru, odmah sam ga zvala, a linija ne da je zauzeta, nego niti ne zvoni, kao da je mobitel ugašen. Baš me uhvatila panika. Susjeda u stanu do našeg je bila sama, nepokretna u krevetu, nismo mogli do nje. :-(
Moja zasad reagira fantasticno (al nije bila sama doma). Ja sam puno ludja od nje. Muz se prepao isto, nece priznat, al je nocas bio budan do 4 'ne spava mi se, radio sam'. Ja sam zaspala lijepo i bez tbl, probudila se sama od sebe u 4, ajde, super, zaspala bez tbl i evo...ipak je mir, 4 h su bila bez potresa, a pred spavanje sve ispod 2. I onda opet iskakanje iz kreveta u 6.20. Ja sam visoko i dosta zaljulja, krenu zvukovi i sve mi se cini u tom nizinskom dijelu zg gore od ozujka. Znam da se moram naucit zivjet s tim, al trenutno sam krepana i trzam se na sve, ko ukljucena u struju. Vijesti nastojim minimizirat jer su prestrase (barem vizual i audio, ne mogu se s tim nositi, nastojim ne ici u spirale misli o onoj djevojcici i njenoj mami).
Mi smo nakon proljetnog potresa stan popravili, i sad opet ima posla kao u priči. ja sam bila na poslu, u novijoj zgradi koja je jako loše građena. Isprepadala sam se jako. Isto nisam mogla svoje dobit jer su veze bile u prekidu, al relativno brzo sam uspjela dobit jedno dijete. Drugo je bilo vani.
Na putu do doma sam svjedočila cirkusu koji je "naš" gradonačelnik priredio. Toliko kamiona i mehanizacije po Ilici i na Trgu nisam nikad vidjela. A danas - opet tramvaji ne voze, opet je puno zgrada ograđeno jer je opasno prolazit, a bome i ti kamioni nisu počistili baš sve što se jučer srušilo. Ako će baniju obnavljat na način kako su "obnovili" Zagreb - kaj reć , nego jadni ljudi. Odnosno jadni svi mi
Cijelo popodne sam provela gledajući vijesti s čašom rakije u ruci. To mi je pomoglo da zaspim. I onda se ujutro probudim, odem u kupaonicu i taman krene ponovno.
A to koliko sam raznih "glupih" poruka dobila na WhatsApp - ne znam što bih rekla. To me još više izbacilo iz takta
Nano mislila sam na tebe :heart:
Drage cure svima saljem zagrljaj
Moja L je bila vani z frendicom,prva ih je nasla njena mama.
Sin 9god bio s frendom, njih je prva nasla baka tog frenda.
Moji nisu bojazljivi,pa je to dobro,svejedno sam ja bila van sebe jer ih nisam mogla dobiti.
Evo sad su opet vani po kvartu,al sam ja ostala doma. Imamo dogovor ako zatrese gdje da stanu i ja dolazim tamo (da ne dolaze u stan linije opet stat garant ako se ponovi).
Naša je zgrada nova i kvalitetno građena, a ljuljalo se ne normalno. Ne mogu ni zamisliti kako je tek bilo u starim zgradama u centru ili u izravno pogođeni područjima.
Ja isto nisam sklona panici, ali ovo me pokosilo jer mi je jedno dijete bilo u podrumu i mislila sam da će ga zgrada poklopiti. A kad smo izašli van sestra mi je javila da ne može naći nećakinju što me dodatno izbezumilo jer je mreža stalno padala. Mm je sve promatrao sa ulice i kaže da je bilo nevjerojatno kako su se sve kuće u ulici na očigled ljuljalo u velikim pomacima. Uglavnom ja sam zaspala nakon jednog gin tonica previše, spavala ko beba
Kakve por nanoibeba? Ja sam se isto sinoć nalila bambusa i ujutro mi se sve ljuljalo od mamurluka. Vrlo nezgodno.
Moje su isto bile same doma, prepale se i sad ne zele ostati same nikako...ono kad nisam mogla nikoga od njih dobiti na telefon mi je bilo najgore ikad, mi smo jos blizu zagrebackog epicentra, premrla sam, a onda jos put do doma u onom prometnom kolapsu...
Sad opet spavamo svi skupa .... a najvise me progone one objave sezmiologa da ne znaju kako su ovi potresi utjecali na kasinski rasjed
Sad su mi sinovi rekli da se organizira prikupljanje pomoći za područje pogođeno potresom.
FER u klubu KSET već ima bazu i stvari se može donijeti danas do 20 sati. Upućuju na preporuke Crvenog križa koji na svojoj web stranici ima popis prehrambenih i higijenskih potrepština.
Pa kud se baš alkoholom umirujete...
Da, ali su sve te zgrade pretrpile dva značajna potresa u godinu dana, pitanje je kolike bi izdržale još neki veći potres. Obnova mora biti temeljita i stručna, a kod nas je to sve upitno. A ovo za nove zgrade je strašno, ona novogradnja što se urušila u ožujku, sreća da nitko nije poginuo
Protupotresna gradnja je krenula nakon potresa u Skopju.
Mislim da je bio 1963. ili 64.
Ispravite me, ako griješim, ali čini mi se da se to najviše primjenjivalo na području Zagreba i razvijenijih sredina. Iz ovih strašnih snimki i slika srušenih kuća po selima vidi se da neke kuće nisu kvalitetno građene (mm je te struke pa komentira), a pogotovo da je netko računao s potresom dok je gradio. Neke su možda i oštećene u ratu pa obnavljane. Dolazim iz Slavonije i ta me sela podsjećaju na naša sela gdje je većina kuća građena bez građevinskih dozvola po principu sam svoj majstor. Takve se kuće sad uredno legaliziraju. Takva je i kuća mojih roditelja, nema šanse da bi izdržala neki veći potres
Ne znam tko je od vas sve na fejsu, fejs je sada prepun informacija sa svih strana. A mnoge od njih su kontradiktorne.
Npr. što mislite o ovim inicijativama pojedinaca/civila u neka od sela koja se manje spominju u službenim vijestima. Npr. na mojem fejsu se non-stop izmjenjuju informacije: “službe su obišle sve, mole se volonteri da ne dolaze/obilaze sami”.
I onda hrpa podjeljenih statusa tipa “u tim i tim selima nitko nije bio, tamo ljudi nemaju vode, ta i ta obitelj sjedi u autu i dobili su samo dvije deke, sutra 31. skupljamo za njih na parkingu i vozimo im”...
Mislim je l to ljudi neprestano sheraju iste statuse stare 2 dana i koji su nastali u prvim satima nakon potresa, ili zbilja još uvijek ima ljudi koji još uvijek sjede u autu i nisu dobili ni vode i tek će im sutra netko s nekog parkinga u Zagrebu donijeti vodu?
Razumijem jako potrebu i želju da se pomogne, ali ne razumijem to da ljudi ne vide da je to i opasno i stvara dodatni kaos.
Takve informacije su, nazalost, uvijek problem drustvenih mreza. Ljudi pokupe sto god pa salju dalje, najcesce bez vidljivog izvora informacije (pa ne mozes sam zakljuciti da je rijec o vijesti ne od prije par dana, nego ponekad i nekoliko godina). Ili se zagubi lokacija pa ispada da se nesto dogadja u tvom naselju, sto je zapravo bilo prakticki na drugom kraju svijeta.
Vjerojatno je stvarno najbolje drzati se preporuka vecih organizacija i podrzati njihov rad, nego pokusati lopatom i rukavicama, kako sam negdje citala (ako naravno nije bliski kontakt i provjerena informacija).
Dodala bih da iako ima danas svakakve novogradnje, to su iznimke.
Ipak se mora zadnjih 15 god postivat propisane standarde gradnje u pogledu potresa i dr, inace prijeti izvodjaču zatvor. Rade se revizije projekata, pogotovo vecih stambenih zgrada.
Neću ponovno pisati o rekonstrukcijama stanov u zgradama. Th nema nikakve kontrole. Zidove ruwe unutar avig stana, jer to je njihov stan pa mogu radit kaj hoće.
Da a puno privatnih kuća je građeno bez dozvola, a poslihe su i legalizirane.
Uh... moja zgrada građena 2007. je dobila u ožujku žutu naljepnicu i dva zida su jako uznemirujuća za vidjeti... ima sve dozvole i svu dokumentaciju iz 2005.-2007., da bi mi od proljeća do danas 10-tak inžinjera/izvođača reklo da je izgrađena po propisima, ali da je nešto u tim propisima tih godina i bilo “labavo”/nedorečeno i da su mogle proći i neke druge stvari kad je protupotresna gradnja u pitanju. Da ne lupam sad jer sam svašta čula, a pola nisam razumjela... npr. neki su govorili da taj vanjski nosivi zid nikako nije smio biti 20 cm, da ne smije biti 5 metara zida od cigle bez armiranog betonskog stupa... drugi su govorili da to nema veze, ali da nije smjelo nešto drugo... uglavnom, ne razumijem struku, ali sam zaključila da papir sve trpi, i interpretacije su moguće razne, a potres eto razlupao.
Mah...To sam već nekako odradila kao temu.
Danas me više čudi koliko ljudi u onoj grupi pomoći na fejsu piše da ne žele donaciju dati niti jednoj organizaciji, baš ništa nikome, nego oni idu tamo, makar i pješice ili autostopom (citiram), ništa oni nikome ne vjeruju, ljudi su na terenu gladni, CK uzima samo sebi, oni će otići tamo i dati ljudima direktno u ruke. Uh :(.
Slažem se. Ali isto tako i ove zgrade stare koje jesu građene po propisima se projektiraju na određeni rok, ne znam npr 50 godina. I sad, još ako nisu održavane plus protresene min 2 x s jakim potresom, pitanje je mogu li izdržati još jedan jači potres. Mislim na Zagreb. Ali pokušavam se skulirati, veća je vjerojatnost da stradamo na cesti u prometu.
Da upravo to ,mislim da ima previše zgradica s ponekim nožicom
Naši su jučer išli velikim kamionom,idu i danas na područje Gline.
Mi cemo ovako. Prva misao mi je bila da posaljem paket pomoci ali ipak cemo uplatiti novac.
Razumljivo je da dolazi do kaosa jer svi zele pomoci na sve moguce nacine i mislim da ne bi bilo lose da se nekoliko vecih organizacija (HGSS, Crveni kriz, itd.) udruze i naprave kroz koji dan neki plan i smjernice za pomoc, kako bi pomoc mogla biti koordinirana, ciljana i konkretna.
Cure, moje misli i molitve su s vama, ako trebate neku konkretnu pomoc, javite mi se u inbox.
ako itko treba koordinirati i upravljati ovom strašnom krizom onda je to država, a ne HGSS ili Crveni križ ili Caritas ili svejedno koja udruga
da sam ja država, propala bih u zemlju od srama kako je organizirana pomoć pogođenim područjima
samo PR, samo slikanje i obećavanje milijuna, a od organizacije ništa
nek su se naša dva predsjednika uslikala tamo i dala prigodne izjave
sve ostalo rade građani samoinicijativno, jer ne postoji nitko tko upravlja
zato i jeste takav kaos
kakvog smisla ima da građani hrvatske jutros idu u dućane i kupuju pojedinačne pakete pomoći?
ljudi to rade u najboljoj namjeri, ali takva pomoć je potpuno besmislena, kaotična i neučinkovita, odnosno opterećujuća
kao i oni koji nose hranu za Chef kuha doma (koji sad kuhaju u food trucku u Petrinji), pa donesu kulu naranči i pola kile mesa i takvih milijun paketa
opet, ljudi pomažu u najboljoj namjeri, ali njima bi sigurno više koristila organiziranija pomoć ili bolje organiziran proces dostave namirnica i ostalih potrepština
po meni, to je odgovornost države da djeluje upravljački u kriznim situacijama
a država nam slika i samopromovira i to je to