Ja mislim da je svako dijete zagonetka koju roditelji trebaju riješiti.
Moj mlađi je bio (i još je) ovako zahtjevno dijete... Sa starijim se nismo osjećali ovako nemoćni, ali s mlađim vrlo često - bistrina + neugodna razina agresivnosti bila je kombinacija koja ni za koga nije bila dobitna. Kako iz lonca? Ne znam.... još smo unutra. Nama je dobro došlo kad smo shvatili da imamo dijete koje treba POUČITI socijalnom kontaktu. Ne radi se o tome da ne smije i ne treba postavljati pitanja. Smije i treba. Radi se o tome da mora naučiti KAKO postavljati pitanja i KADA to činiti. Uspjeh je polovičan.... (čeka nas drugi dio dijagnostike u Suvagu - pregled psihologa koji je trebao biti 16. lipnja ali smo ga preskočili jer je dijete otišlo na operaciju mandula).
No, unatoč svim tim papirima (imam iskustva sa starijim sinom) ništa ne pomaže dok sami ne pronađemo ključeve za BAŠ TO dijete. Kod našeg sina ključ koji za sada daje rezultate bila je glazbena škola. U roku 2-3 mjeseca učenja instrumenta koji mu nije bio prvi izbor dijete se našlo na prvom školskom takmičenju. Tek smo na početku, ali dobio je nešto što ga ispunjava... Kako će ići dalje, ne znam, jer za razliku od starijeg brata koji od pelena prilično točno zna što želi (tehničar po definiciji, nije mu od Boga nego od tate i mame) ovaj mali ima "širokokutni objektiv" i morat ćemo odgovoriti na jako jaaaako puno pitanja. On će još dugo tražiti sebe, trebati našu podršku i snalaziti se u svakovrsnim situacijama....
Eto, to je naše neveliko iskustvo. Bit će zanimljivo.... Ali nitko nije rekao da će biti lagano. Svako dijete - priča za sebe. Mislila sam da će s mlađim biti lakše (stariji je imao svakakvih poteškoća kao malo dijete zbog kojih smo s njim odgulili terapije raznih vrsta, pa cijenimo činjenicu da je dijete zdravo... u međuvremenu je sve to prerastao) i čini mi se da sam se dobrano nasadila s tim uvjerenjem. Tko zna kakva nas veselja još čekaju.... ali sve je to sastavni dio života. Netko je odgovarao i na naša pitanja. Netko je bio pri ruci i kad smo mi odrastali. Sad smo mi na redu. Sve bu dobro! :love2: