Mojoj nisu. Kaki uredno. Ne bi trebale ako su dobro prokuhane.
Proso kuham dok se baš onako fino ne "rascvate".
Printable View
Mojoj nisu. Kaki uredno. Ne bi trebale ako su dobro prokuhane.
Proso kuham dok se baš onako fino ne "rascvate".
Znam da se neka ne griju jer se gubi vrijednost. To su valjda hladno prešana. Logično jer čemu postupak hladnog ako će se kasnije grijati. A onda ako se toplo prešana koriste za grijanje onda takva već nemaju sve vrijednosti i isto mi je uzmem li za tu primjenu hladno prešano kada je rezultat isti. A da mi se ide kupovati još jedan tip maslinovog ulja samo da si popržim luk, ne da mi se. Vjerojatno su jeftinija, ali ipak.
Ako nešto krivo govorim ispravi me.
Sry, ja sam fan hladno presanih, kokosovog, gheeja kaj vec godinama radim kuci pa se zanesem oko toga :)
Jednostavno rafinirana ulja smatram smecem, kao i vegetu itd. Ne bih ih ja jela pa ih ne bi niti djeci dala. Izuzetak je kada jedemo vani ili kod roditelja sto redovito i ispastamo(probava nas sve redom muci iduca dva dana) pa pokusavamo minimalizirati. Eto, no hard feelings ;)
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
U trgovini ne piše na ulju je li ono rafinirano ili nije. Ili sam čorava pa ne gledam. Piše samo djevičansko ili takvo što, i onda sitnim slovima negdje iza je li hladno prešano. Stoga imam poteškoća s raspoznavanjem kvalitetnih od nekvalitetnih.
Pa sva su rafinirana, osim ako ne pise suprotno.
kak gheee može bit nerafiniran, kad se dobiva toplim postupkom?
Koja su ona maslinova ulja koja chefovi na 24kitchen koriste za prženje? Vjerojatno se ne radi o nekom jeftinom šrotu.
Pardon, ja pod rafinirana ulja smatram zvjezdino itd. Evo jednog objasnjenja:
Po procesu proizvodnje ulja dijelimo nahladno i toplo prešana. U procesu hladnog prešanja ulja masa zdrobljenih sjemenki ili plodova preša se bez dodataka toplinske energije na maksimalno 40-50 °C, te se odmah kroz sito grubo filtrira i sprema u boce. Intenzivnija su po okusu i dobiva ih se manje iz iste količine smjese nego toplo prešana ulja. Nakon prvog hladnog prešanja dobiva se ulje nativ i sadrži maksimalno 2% nezasićenih kiselina. Ako je taj postotak još niži, maksimalno 0,8%, govorimo o extra nativ ulju, koje je prirodno, dobiveno direktno iz biljke, te najbolje kvalitete.
Industrijska ulja su iznimno manje kvalitete od ekoloških hladno prešanih ulja. Nije strano da se za proizvodnju navedenih koriste i genetski modificirane biljke, a pri ekstrakciji ulja koriste se previsoke temperature. Dio procesa uključuje korištenje otrovnih kemikalija kao što je heksan, naftni derivat, radi izvlačenja sve većih količina ulja. Osim što je kancerogen, kod čovjeka može izazvati i ovisnost.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ghee
Evo malo o ghee.
U mojoj kuhinji dobre masnoce se koriste obilno, iako ja imam problem s kilama od prije ne stedim na njima u procesu skidanja, ne klonim ih se i kile idu dolje a nisam gladna. Mm je los kolesterol (ldl) 0.30 dok mu je hdl 3.9. Za dorucak svi jedemo ghee na kruhu.
Evo o kokosovom:
http://istineilaziohrani.blogspot.hr...icina.html?m=1
I evo malo o rafiniranju i jladnom presanju:)
http://www.plantagea.hr/dev/dobivanje-biljnih-ulja
A na kojem maslinovom ulju prže ove Ugarkovićke, Oliveri, i ini?
Nego, sinoć nismo imali sir jer je leća stigla prekasno.
Zato, danas..
D: sir i žganci
R: saft od tikvica s pireom od batata, i puretinom (valjda ću uspjeti to napraviti prije četiri)
V: sir i žganci, osim ako ne ostane od ručka dosta
Jučer sam u pekarnici kod Rudolfa vidjela divan recept. Ide bešamel, tikvice, šunka, i makaroni, i gore sir i to se sve zapeče. Šteta da nisu stavili recept na stranicu jer ja ću zabrljaviti negdje s omjerima.
Neka ulja su pogodna za kratkotrajna przenja, neka za duža a neka za dinstanje samo. Obicno pise na etiketi. Za maslinovo kazu da se moze prziti ali ja ga koristim(ponekada ako bas nemam u kuci nesto zgodnije) bas za kratkotrajno na ne bas visokim temp. Finije mi je kada se dinsta. Cesce dinstam luk na malo vode pa onda dodam ulje.
Čini se da ipak ne treba čekati.
http://www.bbc.com/news/health-35727244
Novo istraživanje navodi da ako je dijete jelo kikiriki u prvih 11 mjeseci života, ono će u dobi od pet godina moći prestati jesti kikiriki cijelu godinu, a da ne razvije alergiju (kada opet krene jesti).
Vodeći autor prof. Gideon Lack kaže: "Istraživanje jasno pokazuje da je većina dojenčadi zapravo ostala zaštićena i da je ta zaštita bila dugog trajanja."
Dodao je da bi dio problema moglo biti to što ljudi žive u "kulturi straha od hrane".
"Smatram da je strah od alergija postao samoispunjujuće proročanstvo, jer hrana je izbačena iz prehrane, a za rezultat dojenče ne uspije razviti toleranciju.", rekao je za BBC.
Istraživači su proveli istraživanje na istoj djeci koja su sudjelovala u istraživanju 2015.-e, pola ih je dobivalo kikiriki grickalice dok su bili bebe, a pola ih je hranjeno samo na majčinom mlijeku.
budi oprezna, neki razviju puno više od intolerancije i alergija bez i da kušaju gro klope ( evo recimo i moji)
A što još može biti gore od intolerancije i alergije?
astma,plavljenje ( to je posljedica alergija), gušenja ..... ( valjda je i to dost)
O svemu sam pisala samo nisam navela nas primjer menija. Znaci mala ima 15mj.
D:nakon jutarnje bočice, snita kruha od kiselog tijesta sa sjemenkama+abc sir ili ghee ili zobene. Meduobrok: banana i pol, voce ili vocna kasica.
R:ono kaj mi jedemo(variva, gulas, umaci i tijesto, pite, krem juhe)ukoliko spremam jelo koje je slanije/paprenije, odvojim. Kaj se zacina tice voli sve kaj koristim:origano, korijander, kim, mazuran, kurkumu itd.
MO:kefir, jogurt, svj.sir sa vocem/vrhnjem
Vecera: bezkvasna pizza(rajcica,sir,povrce)smoothie od zitarica+voce ili sto god spremim ako nije ostalo od rucka.
Bocica nakon svega :)
Ponekada se zezamo da je njoj dan jedan veliiiki obrok jer izmedu sve ovoga uvijek dobije neki keksic, dodatnu jabuku itd...ispada da dijete citav dan jede ;) ima jedva 11kg. Nije niti utrostucila porodajnu.Puno se krece, susjedi su nam jako zahvalni ;)
I nisam navela da bez obzira ako je sita ako ja idem jesti nakon nje, mora i ona barem malo :)
Kakvo je to kiselo tijesto? To radiš sama?
Kada mogu češnjak i ljuta paprika? Negdje sam čitala da Meksikanci daju svojim bebama chilli pod normalno.
D: sir i žganci,
R: ostalo je safta od tikvica od jučer, a i puretine, pokvarilo se nije
MO: ananas
V: ako bude raspoložena za griz na mlijeku s mahunom vanilije, ako ne onda banana
Kiselo tijesto je tijesto bez kvasca, sam proces izrade traje 2 tjedna a onda na svakodnevnoj bazi, zezam se da je zahtjevnije od ptice ;) ali kruh je prefin i nema veze s kupovnim.
Cesnjak je vec jela i sirovi i jelima. Meni je on svakodnevno sastojak u kuhanim a sirovi i nije neki fan a i mm popizdi kada joj dam jer mu smrdi ;) za ljutu papriku ne znam, nisam davala ljuto ali bih se radije drzala naseg podneblja. Mislim imas klinaca kaj gustaju u sirovom luku. Ali ljuto bi bilo opterecenje za bebu koja je tek na dohrani. Drzi se neke baze u zacinima.
Tako će i biti. Iako sam našla zgodan recept sa chillijem za bebe. Ali dobro, nije pokusni zec. Pričekat ćemo.
Promjena plana. Tata nabavio teletinu. Puretina od jučer ide psima.
D: griz. Puno griza. Radila s mahunom vanilije pa joj valjda bilo finije no inače. Valjda neće imati probavnih smetnji od toliko ugljikohidrata.
V: teletina s tjesteninom od juče. Na jedvite jade. Morala sam pojesti dvije jabuke pred njom, a mrzim ih.
+ banana koju sam joj ostavila u drvenoj posudi na podu pa se zabavljala s njom kao malo majmunče.
A zakaj je ne zabavljaš s teletinom ak se već tolko trudiš?
Kako to misliš? Pjevala sam joj, dala jabuku da drži u ruci, njihala je, primicala i odmicala žlicu, pokazivala kako usitnjavam hranu. Što još? S bananom se ona sama zabavljala držeći je u ruci i jedući malo po malo, jer je voli. Ako to s mesom napravim samo će se s gađenjem odmaknuti.
Jelena je mislila zasto ti ne jedes isti obrok dok ona jede.
tj. zasto vi ne jedete istu hranu kad i ona. :)
Imala sam jaku žgaravicu. Nisam ništa mogla pojesti od jutra.
I ona još ne sjedi pa je ne mogu strpati ni u onu hranilicu koju smo uzeli, da sjedi i jede ko čovjek. Nego se presavine naprijed kao list papira.
A pesi nećeju banane ili su oni negdje drugdje dok se ona zabavlja s klopom?
Je*eš me? :)
Zuta koliko cura sada ima?
Mislim da cure hoce ukazati vaznost zajednickog jedenja. Nisu ti oni bedasti tak :)
Ja ne bi za nista na svijetu, koliko god ne mogu mirno pojesti niti sam mogla sa prvo dvoje mjenjala zajednicke obroke s njima a bili su svakodnevni. Kao kaj sam napisala da je ne znam koliko pojela ako ja idem jesti, mora i ona bar malo, cisto da mi promulja jelo :)jedem u miru kod svekrve i to samo ako je mala raspolozena za drzanje kod bake.
Nisam ni rekla da je bedast itko. Cijenim svaki komentar ovdje upisan. Uostalom, zbog tog jednim dijelom i pišem meni redovito da me možete korigirati. Ali kažem, ona još ne sjedi pa mi je nespretno kada hranim i sebe i nju. Radim to sve češće, ali u igri za mene ipak mora biti nešto kruto jer juhu ne mogu jesti dok mi se ona izvija po krilu i pokušava dohvatiti moju žlicu. A i prirodno sam nespretna. Moram li reći da mi je pred dva tjedna zdjelica s punom kašicom samo ispala iz ruke, a da me ništa nije ometalo u tom času.
Sada smo devet mjeseci.
Ma mislila sam da bebaci nisu bedasti ;)
Znam kako je tesko jesti sa bebom u krilu.
Kaj ti veli pedica na to da ne sjedi sa 9mj? To u skladu s njenom hipotonijom?
Da, zadnji put je samo promrljala opet da je hipotona i pitala kada idemo na kontrolni pregled.
Zuta, idete na vjezbe ili samo vjezbate sami doma?
Hipotonija ne nestaje bez vjezbi, vazno je da se drzite kontrole i vjezbe. Mi smo imali distoniju, sada se ne bi niti reklo. Imala je skoro godinu kada smo bili na zadnjem i neuropedijatrica je bila iznenadena kaj sjedi. Dio njenog losijeg nalaza dugujemo njenom temperamentu. Od 2tjedna zivota pokazuje nesklonost nepoznatoj okolini i ljudima pa je na svakom pregledu urlikala i sva bi se pokocila.Vjezbe su sve.
Doma vježbamo kaj su nam pokazali. Četiri vježbe otprilike.
I naša se razgalamila na prvom pregledu i potom vježbama, ali kažu da je strah od novih ljudi i okolina uobičajen u ovoj dobi.
Zasto ne ide na vjezbe i kod fizioterapeuta? Brze bi napredovala.
Jer je 150 kn po seansi, a ništa ne napravimo jer mala pol sata kmeči, a ostalo terapeutkinja pokazuje kako je ostaviti na nečem povišenom da vježba mišiće. Da smatram to isplativim išli bi, ali efektno vrijeme je 15 minuta i to vježbi koje stvarno nisu komplicirane.