joj, domaće bućino ulje je nešto fenomenalno!
volim maslinovo, ali meni ko slavonki okus bućinog daje na čvarke pa mi je baš drago :lool:
Printable View
Pisale smo u isto vrijeme...tnx za ideje, skocit cu do Lidla i DM-a.
I kod nas je to fast food, ovako kao varivo + kao jelo koje moja djeca sama pripremaju: salata od slanutka i kukuruza (može i s grahom)
Ako im se ne da sjeckati luk, koriste vlasac. Daklem, ocijedi se povrće, ubaci u zdjelu, dodaju se začini (luk ili sušeni vlasac, sol, papar, jabučni ocat ili limunov sok i bučino ili maslinovo ulje, ovisno kakvo je glavno jelo - uz meso, bučino ulje; uz ribu - maslinovo)
Glavno jelo je - slanutak :D
bučino ulje, slanutak i neki sir je meni super kombinacija!
ja ga volim, iako ga relativno rijetko koristim, zar se to može pokvarit?
slanutak inače najčešće kuham na varivo kao leću, nekad i pomiješano sa lećom, kukuruzom, pšenicom... tako moja baka kuha, unutra ide suho meso ili panceta ili kobasica, i krumpiri okji se raskuhaju da sve zgusnu
i ja gulim bob kad radim pesto od boba ili paštetu od boba, nije uopće problem! pričam o svježem ili smrznutom bobu, suhi mislim da nikad nisam ni vidila
Normalno da se može pokvariti, čak i nema dugačak rok trajanja, i dobije onaj neki ružni užegnuti okus.
Tak je. Ulje užegne.
Čak ponekad ne smrdi ulje, ali se zna usmrditi onaj poklopčić protiv podlijevanja (jer tu je ulje izloženo zraku u tankom sloju) pa ga treba oprati. I ja volim male boce. Trebaju biti zelene ili smeđe, a čuvaju se na tamnom mjestu.
Slanutak uvijek kuham u express loncu, bude savršen.
Imam domaći.
Neće bob u moju kuću, ni slučajno. http://forum.roda.hr/threads/71725-F...-moje-iskustvo
pečeni slanutak je najfinija grickalica svih vremena!
ja ga ispečem za sasinu salatu, al ga pola pojedem dok dođe do salate
to je tako tako fino
hrskavi slanutak s kuminom :zaljubljen:
Jako fino, ali iskreno meni se to ne da raditi. Zapravo, za to bih trebala skuhati kilu slanutka, ovako se ne isplati jer se pojede u sekundi
http://www.damijenestoslatko.com/sla...-za-grickanje/
Leblebija... Makedonija... :zaljubljen:
Tamo se pečeni slanutak (leblebija) prodaje na ulici, kao kod nas kestenje i kukuruz... fiiiiino.
Ja sam to jednom probala napravit, al ni uspjelo pa ono... draži mi je slanutak na varivo... il kao humus, il kao falafel.
Naravno, ne kad ja napravim, već kad netko drugi :gotovanka:
Za taj pečeni slanutak mi treba suhi, provjereni, koji će se dati lijepo skuhati. Di da ga nabavim, je li plac najsigurniji? Jeste nedavno kupovale u nekom trgovačkom lancu da preporučite?
Apro po pecenog slanutka, to smo mi posluzivali u restoranu kao grickalice na svakom stolu. Sa chilijem ili wasabi mix. Nikada ga nisam kuhala prije, nego samo namocila preko noci i przila u ulju, ne popije nista ulja a kasnije bih ga uvijek u posudu sa papirom i odstranila eventualni visak. Napekla sam ga se i kuci, moji obozavaju to kao i lazne cvarke.
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Leblebije <3
Sto su lazni cvarci?
De malo detaljnije :mrgreen: (recept, pliz)
Kupis komadice(kockice) soje, potopis ih u vodi na nekih 2h...mozes i noc prije. Ja vodu posolim i popaprim, nisam probala sa drugim zacinima. I to dosta. Zagrijes ulje u tavi, moze se i sa manje ulja a mozes ih bas prziti. Naravno da su ukusniji tada. Uzmes komadice i dobro ih iscjedis da sva voda ode iz njih...kao spuzvice su. Przis par min dok ne posmede, prebacis u posudu i dosolis po potrebi. Mi ih jedemo uz ajvar i razne umake :)
Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
Hvala, probat ću, zvuči jako ukusno :-)
kupila bih industrijskog špeka tipa dalmeso, pivac, medven... ima li netko iskustva sa zamrzavanjem takvog špeka?
ponaša li se odmrznut kao i domaći, u smislu da ne izgubi na okusu i kvaliteti?
Ja redovito kupim konadinu špeka i razrežem i u škrinju manje table. Meni ne mijenja okus i fini je i za peći s jajima i za sirov pojesti ....
Mi uvijek imamo domaći i on redovito izgubi na kvaliteti odmrzavanjem. Prošle godine smo ga vakumirali, pa zaledili i ovo je prvi put da je ostao isti. Tako da možda probaš vakumirati pa zalediti. Škoditi ne može.
Mislim da moja djeca mogu pojest kilu slanine na dan. Bankrotirat cu ili cu pocet sakrivat slaninu po kuci...
ma ja se bojim da bi ovaj industrijski mogao potpuno izgubiti okus nakon tretmana u ledenici, zato pitam
znate ono kad npr kuhaš industrijsku slaninu ili rebra, pa na kraju dobiješ komad masnog mesa bez okusa?
e, toga se bojim
a ne potrefim uvijek da mi je panceta ono BAŠ dobra i da se topi u ustima
pa sad kad sam našla takvu kupila bih 2,3 cijele ploče
kod nas je kao kod marte
po kg/dn
dobre vage :mrgreen:
vidiš, dobro ste me sjetili vakumiranja, onda ne moram ni zaleđivati šta ne?
držim u fridžu u kojem obično jedva imam mjesta :roll:
ali ok, i to je jedno od rješenja
Mogu li dan ranije ispeci kore za tortu? I sutradan ih filati, a treci dan posluziti? :mrgreen:
Ako da, kako da ih cuvam, u cemu? Budu li iste?
Pečeš biskvit ili neke tanke kore?
Biskvit nemoj razrezati, slobodno ga stavi na tanjur i pokri krpom.
Najbolje je filati 24 sata prije posluživanja.
Radim onu tortu sa 6 cokolada, idu 3 biskvita. Nikad se nisam usudila ispeci 1 biskvit od te smjese (neki si tako olaksaju) pa ih izrezati, tako da mi ode vise vremena na pecenje.
Nece se osusiti tako s krpom? Znaci, bili bi 24 sata bez fila.
Sad sam pogledala recept. Možeš slobodno ispeći jedno tijesto i prerezati.
Recept je poput one umiljatine torte od čokolade, naravno tvoj je bez voća. To i treba filano stajati 24 sata.
Nema razloga da radiš biskvit dan ranije, olakšaj si život, ispeci biskvit odjednom, to ti je sve skupa, sa kuhanjem file i filanjem sat posla. I samo jednom čišćenje kuhinje :)
Radila sam cesto tu tortu, ali sam uvijek pekla 3 biskvita, tako da mi treba puno vise od sat vremena, a u stisci sam s vremenom, zato sam pitala. Dosta joj je nafilanoj i 10-tak sati u frizideru. Mozda cu se usuditi ispeci jedan biskvit pa ga prerezati, nadam se da se nece izliti iz kalupa i da ce se lijepo, ravnomjerno dici, ako se odlucim za tu varijantu.
Hvala ti, Beti :)
Ja biskvite uglavnom pecem dan ranije
Ostavim ih u kalupu i kad se ohlade prekrijem prozirom folijom da se ne osuse
Kremu stavljam sljedeci dan (dan prije dogadjaja) i torte su uvijek super
Radim tako, jer obicno pripremam vise od jedne torte i kolaca i sto jos nekih stvari pa da stignem sve planirano
Pa da
Nikad mi se nisu osusili
Bitno je samo da su skroz hladni
Ja imam brdo kalupa pa ih ostavim